Festival: A Campingflight To Lowlands Paradise 2004


De organisatie waarschuwde er dit jaar weer tevergeefs voor: "Kom NIET voor 18:00 naar het terrein!". Rond een uur of 10:00 was het bij de ingang voor de auto's namelijk al gezellig druk. Het zonnetje scheen, de sfeer was goed; het Lowlands-gevoel begon al op te komen. De weergoden konden die gezelligheid denk ik niet waarderen en besloten even wat emmers water over ons leeg te gooien. En met emmers bedoel ik dan ook echt emmers, het goot, mensen hadden moeite zichzelf droog te houden. Tussen de regenbuien door werd wel duidelijk hoe inventief sommige Lowlanders zijn: "Blauwe luuucht, blauwe lu-hucht!". Het mooiste moment in de rij had echter wel gewoon met de regen zelf te maken.

Langs de dijk, die rond dat tijdstip bommetjevol stond, kon je namelijk een nieuwe regenbui aan zien komen. Het Dreigende Onheil was echt heel apart om te zien, evenals de in een soort van wave voor de regen wegduikende mensen. Naarmate de dag vorderde begonnen de mensen op de dijk steeds meer te morren, maar we mochten nog niet richting de hoofdingang, omdat de hekken steeds omwaaiden door de sterke wind. Dit leidde tot wat onbegrip, daar wij de pendelbussen wel al zagen rijden. Uiteindelijk gingen de hekken toch weg, wat leidde toch de grote sprint van de dijk richting de hoofdingang (dat best wel een kolerestuk is met volledige bepakking).

Eenmaal daar aangekomen worden de maatregelen die de organisatie heeft genomen om de doorstroming te bevorderen meteen duidelijk. Met hekken wordt de eerste groep mensen afgesloten van de rest, een beetje te vergelijken met de schapenhokken in de Alpha en Grolsch. Die groep werd vervolgens meteen een bandje omgedaan, zodat daar ook geen vertraging meer veroorzaakt kon worden. Het contrast met vorig jaar wordt wel erg groot als de hoofdingang opengaat. Waar vorig jaar iedereen van top tot teen werd gefouilleerd mocht dit jaar iedereen gewoon in één keer de camping oplopen.

Op de campings was de doorstroming ook beter geregeld. Vorig jaar was Camping 4 bijvoorbeeld om 20:00 nog dicht en moest je naar Camping 3 via Camping 2 lopen, dit jaar hadden ze gewoon alle campings over de brug gewoon meteen opengegooid. Al met al niets meer dan hulde voor de organisatie, die de doorstroming dit jaar veel beter geregeld had. De relaxedheid van het binnenkomen was een voorteken van de algehele relaxte sfeer die er vorig weekend was.

Het enige wat ik me afvraag is wat de organisatie bedoelt met "minimale voorzieningen". Elk jaar beweren ze dat de campings over minimale voorzieningen zullen beschikken, maar ook dit jaar bleek dat ze er van alles aan gedaan hebben om de Lowlanders te voorzien van het nodige eten. De supermarkt was gewoon open, de drank-tent was open en je kon een bakje friet, hamburgers of een broodje Falafel halen. Het enige dat niet open was waren de douches, maar wie gebruikt die überhaupt?

Door de verbeterde doorstroming stonden de campings een stuk sneller vol dan vorig jaar, wat ervoor zorgde dat het vlot druk was bij de 24-uurstent. Bij die tent werd weer de gebruikelijke mix gedraaid van rock-, dance- en Apres Ski-muziek. Als er iets is dat de 24-uurstent laat blijken is dat Lowlands openstaat voor veel verscheidene soorten muziek. Zelfs de verstokte punker staat dan te springen op The Freestylers. De FOK!-meeting mislukte echter weer, maar dat is traditie. Op de camping zelf was het ook gezellig, maar het verbaasde me dat Camping 1 rond een uur of 23:00 nog steeds half leeg was, terwijl er al mensen van Camping 3 geweigerd werden door de security. Vermoeid van het sjouwen met de tassen dook ik rond 1:00 mijn tent in om nog even op te laden voor de rest van het weekend.