Wat gebeurde er deze week - Week 20

Duitsland

Een 18-jarige Duitser uit de deelstaat Nedersaksen heeft naar alle waarschijnlijkheid het computervirus Sasser de wereld in gebracht. De scholier is aangehouden in zijn woonplaats Waffensen, en heeft een bekentenis afgelegd. Het is nog niet bekend hoe de politie de jongen op het spoor is gekomen, maar onder andere het Duitse achtergrondblad Der Spiegel meldt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten CIA en FBI erbij betrokken waren. De computerworm is verantwoordelijk voor het ontregelen van miljoenen computers, en werd een kleine twee weken geleden voor het eerst gesignaleerd.

Duitsland - Sasser


Irak

Irakese gevangenen in de Abou Ghraib gevangenis zijn stelselmatig mensonterend behandeld en gefolterd. In tegenstelling tot de veronderstelling van de Amerikaanse president Bush blijkt deze week uit een rapport van het Internationale Rode Kruis dat de voorvallen niet zo incidenteel zijn als werd gedacht. Medewerkers van het Rode Kruis melden in het 24 pagina’s tellende verslag dat gevangenen op meerdere wijzen worden mishandeld via een van hogerhand goedgekeurd systeem om getuigenissen af te dwingen.

Irak - Folteringen gevangenen


Amerika

Een golf van verontwaardiging en ongeloof raast over de wereld na een publicatie op de website van Islamitische militante Muntada al-Ansar. Op een filmpje is de onthoofding van een Amerikaanse gijzelaar door leden van een aan Al Qaeda gelieerde groepering te zien. Het slachtoffer stelt zich voor als Nick Berg, een Amerikaanse ondernemer. Nadat één van de daders een verklaring heeft voorgelezen, wordt de man op een zij gelegd en zet een van de gijzelaars een groot mes op zijn nek. Een luide schreeuw klinkt als de mannen het hoofd afsnijden. Terwijl zij dit doen, schreeuwen ze "Allaha Akbar!" en "God is great".

Amerika - Onthoofding ondernemer


Denemarken

De Deense kroonprins is vrijdagmiddag in het huwelijk getreden met de Australische Mary Donaldson. De ceremonie vond plaats in de hoofdstad Kopenhagen, waar zich zeker 100.000 toeschouwers langs de aanrijdroute hadden verzameld. Onder de 800 officiële bruiloftsgasten bevonden zich afgevaardigden van alle Europese koningshuizen. Zo was onder andere de Spaanse kroonprins Felipe aanwezig, die volgende week in Madrid aan zijn verloofde Letizia Ortez het jawoord zal geven. Ook de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander behoorde tot de gasten.

Denemarken - Trouwerij prins


Tekst: Yosh