FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 mei 2004

Fc Barcelona zet door

Fc Barcelona heeft een speelronde voor het einde Real Madrid voor het eerst achter zich gelaten. BarÁa won, waar Real verloor.

Barcelona is de grote winnaar van het weekend. Het won in eigen stadion met 1-0 van Racing Santander dankzij een duikeling van Ronaldinho, die daarop de gegeven penalty zelf verzilverde.

Kampioen CF Valencia verloor vrijdag al van Villarreal. Real Madrid moest zondag op bezoek bij Real Murcia. Het reeds gedegradeerde Murcia verraste 'de koninklijke' met een 2-1 nederlaag. David Beckham werd bovendien voor schelden van het veld gestuurd. De slechte reeks van Real wordt daarmee voortgezet, vier nederlagen op rij. Deportivo La CoruŮa won wel met 3-0 van Celta de Vigo en blijft Real volgen.

Barcelona is nu zeker van een plaats in de top drie. Het heeft in de laatste speelronde mogelijk aan een gelijkspel voldoende om de tweede plaats te grijpen. BarÁa gaat op bezoek bij nummer 13 Zaragoza, waar Real Madrid nummer 15 Real Sociedad ontvangt.

Brand Terschelling onder controle

De brand die sinds zaterdagmiddag woedde op het eiland Terschelling is onder controle, zo meldt de brandweer. Er is in totaal zeker veertig hectare natuurgebied in vlammen opgegaan.

Het vuur laaide vanmorgen weer op. Omdat het niet vanaf de grond kon worden geblust werden er twee blushelikopters ingezet, vooral dankzij de grote Chinook-helikopter kreeg men het vuur in bedwang. De brandweer zal de situatie de komende nacht nog wel extra goed in de gaten houden. De brand is vermoedelijk aangestoken.

'Blair trekt Labour naar beneden'

De dalende populariteit van de Britse premier Tony Blair leidt tot slechte resultaten van zijn Labour-partij in de meest recente peilingen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de partij het zonder Blair een stuk beter zou doen. Volgens een partijfunctionaris kost Blairs leiderschap Labour momenteel zestig zetels.

Uit een geheim, eigen onderzoek van de partij blijkt dat veel kiezers wel lokaal op Labour willen stemmen, maar landelijk hun stem sterk overwegen. Ze zouden pas weer bereid zijn op de partij van Blair te stemmen, indien Blair zelf opgestapt is. Ondertussen doen al enige tijd geruchten de ronde dat de premier na de zomer de macht zal overdragen aan de huidige minister van FinanciŽn Gordon Brown. Deze laatste zou al een 'schaduwkabinet' hebben samengesteld, dat na het Labour-congres in het najaar de regering moet gaan vormen.

'Blair maakt werk af'
Verschillende ministers haastten zich echter om te verklaren dat de positie van Blair allerminst wankelt. Zo liet Geoff Hoon, minister van Defensie, weten dat Blair "absoluut van plan is om zijn werk af te maken". Kringen rondom de premier menen dat een eventueel aftreden niet zal komen voordat er in Irak een permanente regering is geÔnstalleerd. Verkiezingen in het Arabische land vinden waarschijnlijk in januari 2005 plaats.

Parlementsverkiezingen in Groot-BrittanniŽ staan gepland voor 2005. Volgende maand zijn er als belangrijke graadmeter wel lokale en Europese verkiezingen.


Tony Blair

Zeepkistenrace leidt tot chaos in Nijmegen

nafnaf had ons via de nieuws-submit te melden:

De Red Bull Zeepkistenrace die vandaag in het centrum van Nijmegen werd gehouden heeft tot een grote verkeersdrukte op de wegen richting Nijmegen geleid. Vanmiddag werd het door de organisatie afgeraden nog naar de stad te komen. Op de snelwegen stonden files en alle parkeerplaatsen in het centrum waren bezet.

In totaal kwamen zo'n 80.000 bezoekers op het evenement af. Een politiewoordvoerder noemde de sfeer ondanks de onverwachte toeloop 'goed'.

Het is de tweede keer dat deze zeepkistenrace in Nederland gehouden wordt. Twee jaar geleden vond de eerste editie plaats in Bloemendaal. In Nijmegen deden 125 teams mee. Het team 'Hou me tegen' uit Rosmalen werd de grote winnaar. De kist in de vorm van een frikandel bewees de beste combinatie te bezitten van snelheid en creativiteit.


Zeepkistenrace
De winnaar


Prominenten
Aan het evenement deden diverse 'prominenten' mee. Zo waren Winston Gerschstanowitz, Sabine en Bianca van Big Brother, Erben Wennemars, Spike en Jamie van Di-rect en de soapies Tamara Brinkman en Jasmine Sendar in een zeepkist te bewonderen. In de jury zaten Henkjan Smits en Froukje de Both en als presentator was Olav Mol aangetrokken.

Darts: Uitslag Van Barneveld - David

Raymond van Barneveld heeft de International Darts League in Zoetermeer gewonnen. Hij versloeg de AustraliŽr Tony David in de finale met dertien sets tegen vijf.

'Barney' was de hele week al goed in vorm en verloor geen partij. Hij eindigde het toernooi en de partij tegen David met een dubbel negen. In de finale gooide Van Barneveld twintig maal 180, hiermee kwam zijn totaal in het toernooi op 54.

Het was de tweede keer dat de International Darts League gespeeld werd, vorig jaar won Van Barneveld ook al. De Hagenaar won een cheque van 30.000 euro, een flinke fles champagne en een beker.

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld


Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!

[update] Moslimleider komt Nederland niet in

dietjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

De door de Arabisch Europese Liga (AEL) uitgenodigde Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmed komt Nederland niet in. Volgens het ministerie van Justitie wordt de Pakistaanse parlementariŽr op grond van de openbare orde en nationale veiligheid de toegang geweigerd als hij zich bij de douane meldt.

De AEL beweert dat Hussain Ahmed over een diplomatiek paspoort beschikt. Er wordt onderzocht welke juridische mogelijkheden er zijn om Hussain toch Nederland in te krijgen. Een lezing die hij op 21 mei in Nederland zou geven werd al twee keer verplaatst. Het Nederlands Congres Centrum en de Haagse Hogeschool weigerden de moslimleider onderdak te verlenen.

Het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI), dat gelijk al protesteerde tegen de komst van Hussain Ahmed, is blij met de weigering van Nederland. Eerder liet ook de hindoegemeenschap in ons land weten dat de geestelijkleider wat haar betreft niet welkom is, omdat hij aan zou zetten tot haat.

Tussen Nederland en BelgiŽ, waar Qazi op 22 mei door de AEL wordt ontvangen, heeft overleg plaatsgevonden over het weren van de moslimleider. Niet bekend is of de Pakistaan BelgiŽ wel in komt.

Van Qazi Hussain Ahmed is bekend dat hij het Taliban-regime in Afghanistan steunde en Osama bin Laden altijd een warm hart heeft toegedragen. Qazi raakte vorige week verder in opspraak toen hij in de Libanese hoofdstad Beiroet een congres van radicale moslimorganisaties toesprak. Op dat congres trad Qazi zij aan zij op met Mohammed Nazaal, de leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en met de geestelijk vader van de zelfmoordaanslagen, sjeik Yousef al-Qardawi.


De oorspronkelijke aankondiging van de AEL


Update (21:50) Reactie AEL
In een persbericht houdt de AEL de ''zionistische lobby in Nederland'' verantwoordelijk voor de weigering.

Volgens de AEL is meteen al nadat het bezoek werd bekendgemaakt, kritiek geuit door verscheidene ''zionistische organisaties''. Zij bestempelden Hussain Ahmed onterecht als een terrorist en extremist. ''Niet alleen is dit een belediging aan het adres van miljoenen moslims in en buiten Europa, wiens respect dhr.Ahmed geniet, het is tevens laster'', aldus de AEL.

Het besluit van Nederland om Hussain Ahmed de toegang te weigeren, ondanks het feit dat hij over een diplomatiek paspoort beschikt, staat volgens de AEL gelijk aan een diplomatiek incident. ''Het is respectloos ten opzichte van het Pakistaanse volk, haar gekozen vertegenwoordigers en overheid. Evenals het een belediging is voor de Moslims in BelgiŽ en Nederland die vol verwachting uitkeken naar de komst en toespraak van broeder Ahmad''/

De AEL wijst erop dat de Pakistaan twee jaar geleden Nederland ook al bezocht zonder incidenten: ''Dat is aan de zionistische lobby voorbij gegaan''.

De AEL besluit: ''We zijn van mening dat dit besluit ondemocratisch en ongegrond is. De AEL zal niet accepteren dat de zionistische lobby de overhand heeft in de besluiten die onze overheden maken, gebruikmakend van haar positie op financieŽl en politiek gebied om ons het recht te ontnemen onze moslimbroeders naar onze landen uit te nodigen''. De AEL zegt dat het als belastingbetalende burger van Europa weigert deze onrechtvaardigheid te accepteren en kondigt aan maatregelen te ondernemen.

Vrouw neemt risico bij redden ''kat''

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Amerikaanse vrouw die dacht een kat te redden heeft ongewis een groot risico genomen. Ze zag langs de snelweg een bewusteloze grote kat liggen. Ze stopte en bracht het beest naar een dierenarts.

De kat bleek echter geen gewone kat te zijn maar een rode lynx. Wanneer het beest bij bewustzijn was gekomen had het de vrouw op zeker aangevallen. Rode lynxen zijn sterk, hebben scherpe klauwen en grote hoektanden.

Toen de dierenarts vertelde dat het geen grote tamme huiskat was maar een gevaarlijk roofdier, reageerde de vrouw met: ''Ik vond het al een erg raar uitziend beest.''


Een rode lynx

Jimenez claimt derde zege dit seizoen

Miguel Angel Jimenez heeft goed gebruik gemaakt van het feit dat Simon Dyson de laatste ronde in Shanghai veel fouten maakte en wist daarmee de wedstrijd te winnen.

De spanjaard lag na drie rondes nog zes slagen achter op de Engelsman maar wist uiteindelijk met drie slagen verschil te winnen. Het was Jimenez's derde overwinning dit seizoen waarmee hij zich zo goed als geplaatst heeft voor het Europese team voor de Ryder Cup in september.

De 26-jarige Dyson moest genoegen nemen met de tweede plaats na een rampzalige vierde ronde van 76 slagen waarmee hij op 11 onder par uitkwam. "Alles was tegen me," volgens Dyson. "Mijn drives waren slecht, iedere stuiter ging verkeerd en de puts gingen net mis terwijl gisteren alles goed ging."

Maar Dyson treurt niet over het behalen van de tweede plaats want het is zijn beste resultaat ooit op de Europese toer en het brengt hem een stuk dichter bij het halen van zijn Europese kaart.

Jimenez sloeg vier birdies in de eerste 10 holes en dat was genoeg om Dyson in te halen gemakkelijk leidde na drie rondes van 66, 69 en 66. Een eagle op de par-5 13de en een birdie op de laatste hole maakten bogies op de vierde en de 17de hole weer goed.

Derde werd de Thai Prayad Marksaeng die heel even aan de kop ging na een winst van vijf slagen op elf holes maar eindigde derde na vier bogies op vijf holes.

Mauresmo wint in Rome

Amelie Mauresmo heeft in Rome haar tweede titel in evenveel weken binnengehaald. In een spannende driesetter wist ze te winnen van Jennifer Capriati.

Nadat Mauresmo vorige week al bij de Duitse open kampioenschappen had gewonnen kan met deze overwinning haar moraal voor Roland Garros niet meer kapot.

De als tweede geplaatste FranÁaise verloor de eerste set met 6-3 maar wist de tweede met dezelfde cijfers te winnen. De derde set werd na een spannende tie-break beslist, de eindstand was 3-6 6-3 en 7-6 (8-6).

De afgelopen vier jaar had Mauresmo de finale in Rome al drie keer verloren. Ze wist de wedstrijd op haar tweede matchpoint af te maken toen Capriati een backhand uitsloeg, zelf had Capriati ook al een matchpoint gehad op de service van Mauresmo bij een stand van 5-4 maar sloeg een forehand uit.

Mols krijgt rode kaart bij afscheid

Michael Mols heeft in zijn laatste wedstrijd voor Glasgow Rangers geen mooi afscheid gekregen. Mols, die bij gelegenheid zelfs aanvoerder was, ontving na een halfuur zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Freeland. De Rangers wonnen tegen Dunfermline Athletic overigens wel, met 3-2.

Na het eerste doelpunt van Dunfermline werd Mols wegens protesteren geboekt. Enkele minuten later bestrafte de scheids een overtreding van Mols eveneens met geel. Fernando Ricksen maakte echter gelijk, waarna Rangers de zege pakte. Ronald en Frank de Boer waren afwezig wegens blessures. Mols weet nog niet of en waar hij zijn carriere voortzet. Hij wil niet terugkeren naar Nederland.

Celtic was in Schotland al kampioen. Glasgow Rangers eindigde als tweede met een achterstand van 17 punten op de koploper. Het gat met nummer drie Hearts is eveneens aanzienlijk, twintig punten.

Meedoen Morientes onzeker

Het is onzeker of aanvaller Fernando Morientes mee kan spelen in de Champions League finale tussen zijn club AS Monaco en Fc Porto. Morientes liep dit weekend een enkelblessure op.

Afgelopen zaterdag zag Monaco de hoop op de Franse titel uiteenspatten na de 1-4 nederlaag tegen Stade Rennes. Daar kwam de blessure van Morientes nog eens bij. De Spanjaard had nog wel gelijk gemaakt voor Monaco, maar moest even na rust per brancard van het veld.

De tien dagen tot de finale lijken ontoereikend om zijn enkel te doen herstellen. Morientes is met negen doelpunten uit elf wedstrijden momenteel topscorer in de Champions League.

Scoreloze honkbalwedstrijd

Vandaag kreeg het honkbal hoofdklasseduel tussen Sparta/Feijenoord en Almere een opmerkelijke einduitslag. Het bleef na 12 innings en drie uur en 18 minuten spelen (0-0).

De nationale honkbalcompetitie is 15 wedstrijden op weg. Sparta/F. bevindt zich daarin momenteel op de laatste plaats. Vanmiddag ontving het middenmoter Almere. Almere, dat de ervaren Erik Remmerswaal liet gooien, moest toch wel in staat geacht worden een zege weg te slepen. Werper Erik de Rijcke gaf het echter niet weg. Ook vervanger Masanori Yajima voor De Rijcke hield de mensen weg van de thuisplaat. Na een lange wedstrijd bleef het daarmee zonder punten. Zo bleven alle pitchers 'clean'.

Zaterdag had Sparta/F. in een ongeveer half zo lange wedstrijd nog met 3-15 van Kinheim verloren.

Werpcijfers (innings - 3 slag - 4 wijd -honkslagen tegen - veldfouten):
Erik de Rijcke 6.2 - 6 - 4 - 5 - 0
Masanori Yajima 5.1 - 8 - 2 - 1 - 0

Erik Remmerswaal 11 - 10 - 5 - 5 - 1
Gregory Gustina 1 - 2 - 0 - 0 - 0

Tussenstand hoofdklasse
Neptunus 15-26
HCAW 15-24
Kinheim 13-18
Pioniers 14-18
Pirates 12-10
Almere 12-9
Tornado's 15-8
Twins 11- 4
Sparta/Feyenoord 13-3

Keen naar Olymische Spelen

Tafeltennisser Trinko Keen moest er hard voor vechten, maar greep zijn laatste kans op het Olympisch Kwalificatietoernooi van Innsbruck (Oos) vandaag met beide handen aan.

Keen was door overwinningen op Ferenc Pazsy (Hon), Bojan Tokic (Slo) en Feng Zhe (Bul) tot de finale van het toernooi doorgedrongen. In die finale was ťťn ticket te verdienen, hij verloor echter gister met 1-4 van Leung uit Hong Kong. Vandaag restte Keen nog ťťn kans, die hij wel verzilverde. Met de zege op de beste speler uit het verliezerstoernooi -wederom Feng Zhe waarvan hij eerder het toernooi al won- plaatste hij zich voor het Olympisch toernooi in Athene.

Aanslagen op tempels in Thailand

In drie boeddhistische tempels in de provincie Narathiwathet in het zuiden van Thailand zijn zondagavond bommen ontploft. De bommen ontploften bijna tegelijkertijd. Er is zeker ťťn gewonde gevallen, de tempels raakten licht beschadigd. Door de politie worden militante moslims verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen.

Thailand is overwegend boeddhistisch, maar in het zuiden van het land wonen relatief veel moslims. In de zuidelijke provincies zijn de afgelopen maanden al meerdere aanslagen en schietpartijen geweest. Afgelopen zaterdag nog werd een informant van de politie doodgeschoten. In totaal kwamen er de afgelopen maanden bij botsingen tussen de politie en "moslimseparatisten" 113 mensen om het leven. De moslims vinden dat zij ongelijk behandeld worden en voelen zich gediscrimineerd bij opleidingen en op de arbeidsmarkt.

Overzicht week 20

De vier-en-dertigste speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van dit weekend en de eindstand van het seizoen 2003-2004.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 20)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
zo14.30NAC Breda RKC Waalwijk 5 - 3
zo14.30Fc Twente sc Heerenveen 2 - 0
zo14.30AZ PSV2 - 4
zo14.30ADO Den Haag NEC 4 - 1
zo14.30Willem II Ajax2 - 5
zo14.30Fc GroningenRoda JC2 - 2
zo14.30Feyenoord Fc Zwolle 7 - 1
zo14.30Fc VolendamRBC Roosendaal 2 - 1
zo14.30VitesseFc Utrecht3 - 0

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1AFC Ajax342554807931
2PSV342356749230
3Feyenoord342086687138
4SC Heerenveen3417710584535
5AZ3417611576542
6Roda JC3414119536041
7Willem II34131011494754
8FC Twente3415316485653
9NAC Breda34121012465855
10FC Utrecht3413714464252
11RKC Waalwijk34101014404755
12RBC Roosendaal34101014403447
13FC Groningen3491015373853
14NEC3410420344462
15ADO Den Haag349718343661
16Vitesse3441614283956
17FC Volendam347621273179
18FC Zwolle3451118262767

[update] Brand in Franse kerncentrale

In het oosten van Frankrijk is vanmiddag brand uitgebroken in een kerncentrale. Eťn van de vier kernreactoren moest worden gesloten.

De brand brak uit in een bundel elektriciteitsdraden, deze bevonden zich op een plek in de centrale waar geen nucleaire stoffen worden gebruikt. Verdere informatie is nog niet bekend.

Update 18:24
De brandweer meldt dat na twee uur het sein 'brand meester' is gegeven. Verder wordt gemeld dat de brand woedde in een niet-nucleair deel van de reactor.

Federer wint in Hamburg

De Zwitserse nummer ťťn van de wereld Roger Federer heeft het Masters-toernooi van Hamburg gewonnen. Hij versloeg in de finale gravelkoning Guillermo Coria in vier sets.

Coria, titelverdediger in Hamburg, won de eerste set nog met 6-4. Maar Federer bleef zoals de hele week fabuleus spelen en won de partij in 2 uur en 20 minuten: 4-6 6-4 6-2 6-3. Zo kwam er een einde aan de reeks van 31 gewonnen gravelpartijen van Coria.

Federer won dit jaar al de Australian Open, Dubai en het Masters-toernooi van Indian Wells. De Zwitser versloeg in Hamburg ook al Carlos Moya en Lleyton Hewitt.

Federer is nu 32-4 in 2004, en 9-1 op gravel. Coria is 28-6, en 16-1 op gravel. Coria verloor vandaag voor het eerst sinds de halve finale op Roland Garros, waar hij verloor van Martin Verkerk.

Door de zege van Federer breidt hij zijn voorsprong uit in de Champions Race op de nummer twee Carlos Moya. Argentijn Coria staat nu derde in het klassement over het jaar 2004.

Man laat opa opgraven voor DNA-test

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

De 62-jarige Ier Dermot O'Regan heeft zijn overleden grootvader laten opgraven. Dit om een DNA-test op hem uit te voeren. Deze test moet bewijzen dat O'Regan recht heeft op een erfenis van 165 miljoen dollar van een in 1983 overleden Amerikaanse.

Afgelopen donderdag zijn er tests uitgevoerd op een deel van het dijbeen van het skelet van de opa van de man, Jerehmia O'Regan. In de VS zal nu worden vastgesteld of Dermot O'Regan uit Cork (zuid-Ierland) een neef is van Mary Elen Sheelan. Zij stierf in 1983, zonder kinderen of testament.

O'Regan beweert dat Mary Ellen Sheehan aan het eind van de 19e eeuw op jonge leeftijd vanuit Bandon, nabij Cork, naar de VS emigreerde. Haar moeder zou een zus zijn van de grootvader van O'Regan, die nu dus opgegraven is. Mary Ellen trouwde in Amerika met een politieman. Zij kregen samen vier kinderen, maar die zijn allen overleden.

Dermot O'Regan vecht al zestien jaar voor de erkenning van zijn rechten. De monsters van het skelet van zijn opa zullen worden vergeleken met de monsters die in januari van het skelet van Sheelan werden genomen. De uitslag zal over ongeveer een maand bekend zijn. Er zijn overigens meerdere mensen die claimen recht te hebben op (een deel van) de erfenis.

Boonen maakt karwei af

Tom Boonen heeft na enkele etappeoverwinningen ook het eindklassement van de Tour de Picardie gewonnen.

In de middagetappe over 87,5 km was sprinter Jimmy Casper de snelste. Stefan van Dijk won de ochtendetappe.

Boonen had na zijn overwinning in de openingsrit al aangekondigd voor de eindoverwinning te gaan.

Uitslag etappe 4 Tour de Picardie
1 Jimmy Casper (Fra) Cofidis, le credit par Telephone 1.54.56
2 Bernhard Eisel (Aut) FDJeux.com
3 Tom Boonen (Bel) Quick.Step-Davitamon
4 Jaan Kirsipuu (Est) Ag2R Prevoyance
5 Roger Hammond (GBr) MrBookmaker.com-Palmans
6 Jo Planckaert (Bel) MrBookmaker.com-Palmans
7 James Vanlandshoot (Bel) Relax-Bodysol
8 LenaÔc Olivier (Fra) Auber 93
9 Sťbastien Chavanel (Fra) Brioches La Boulangere
10 Roy Sentjens (Ned) Rabobank
Eindklassement Tour de Picardie
1 Tom Boonen (Bel) Quick.Step-Davitamon 12.43.50
2 Jimmy Casper (Fra) Cofidis, le credit par Telephone 0.12
3 Stefan Van Dijk (Ned) Lotto-Domo 0.13
4 Sťbastien Chavanel (Fra) Brioches La Boulangere 0.19
5 Ludovic Auger (Fra) Auber 93

Indeling nacompetitie '03/'04

Vandaag is ook het volledig programma van de nacompetitie bekend gemaakt. Hieronder vind je het programma.

Poule A Poule B
VitesseFc Volendam
Sparta RotterdamExcelsior
Helmond SportHeracles Almelo
VVV-VenloDe Graafschap

Woensdag 19 meiWoensdag 19 mei
Sparta - VitesseDe Graafschap - Excelsior
VVV - Helmond SportHeracles Almelo - Fc Volendam
Zaterdag 22 meiZaterdag 22 mei
Helmond Sport - SpartaExcelsior - Heracles Almelo
Vitesse - VVVFc Volendam - De Graafschap
Dinsdag 25 meiDinsdag 25 mei
VVV - SpartaExcelsior - Fc Volendam
Helmond Sport - VitesseHeracles Almelo - De Graafschap
Vrijdag 28 meiVrijdag 28 mei
Sparta - VVVDe Graafschap - Heracles Almelo
Vitesse - Helmond SportFc Volendam - Excelsior
Maandag 31 meiMaandag 31 mei
Sparta - Helmond SportHeracles Almelo - Excelsior
VVV - VitesseDe Graafschap - Fc Volendam
Donderdag 3 juniDonderdag 3 juni
Vitesse - SpartaFc Volendam - Heracles Almelo
Helmond Sport - VVVExcelsior - De Graafschap

Van der Kooij terug

Vincent van der Kooij van BankGiroLoterij maakt dinsdag zijn comeback na een gevecht tegen de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker).

De renner werd vorig jaar in mei slachtoffer van een val en brak daarbij zijn elleboog en liep een wond in zijn bovenarm op. Nadat hij daarvan hersteld was werd in oktober bij hem de diagnose voor de ziekte van Hodgkin gesteld.

Van der Kooij is nu volledig hersteld en maakt zijn comeback in een kermiskoers in Puivelde (B).

Democraten kiezen Jerry Springer als gedelegeerde

Icoon US verkiezingen 2Talkshowhost Jerry Springer (60) is door de Democraten in de Amerikaanse staat Ohio gekozen als gedelegeerde voor de partijconventie waarop de partij officieel John Kerry als presidentskandidaat zal aanwijzen. De conventie zal eind juli plaatsvinden in Boston.

Springer is ťťn van de 159 gedelegeerden van Ohio. De namen van de gekozenen werden afgelopen vrijdag bekend gemaakt. Republikeinen reageerden lacherig op de keuze voor de TV-persoonlijkheid. "Ze zouden absoluut beschaamd horen te zijn over deze man. Het lijkt erop dat normen en waarden aan de kant worden geschoven in de partij van Bill Clinton," schamperde de voorzitter van de Republikeinen in Ohio.

Dan Trevas, woordvoerder van de Democraten in Ohio, verdedigde de keuze voor Springer. "Hij was alleen dit jaar al bij 50 partijbijeenkomsten. Hij is een uitstekend pleitbezorger voor onze partij," stelde Trevas. Vanwege zijn verdiensten voor de Democraten in Ohio werd Springer dit weekend uitgeroepen tot 'Democrat of the Year' in de Amerikaanse staat.

Senaatszetel
Jerry Springer was burgemeester van Cincinnati voordat hij startte met de succesvolle en spraakmakende 'Jerry Springer Show'. Hij gaf vorig jaar 1 miljoen dollar uit in een verkiezingscampagne om eventueel senator te worden, maar besloot zich op het laatste moment terug te trekken. Hij verklaarde niet in de politiek te gaan zolang hij nog bezig is met zijn TV-show. Verwacht wordt dat hij zich in 2006 alsnog verkiesbaar zal stellen voor of het gouverneurschap van Ohio of een senaatszetel namens die staat.

Jerry Springer
Jerry Springer


Petacchi doet het weer

Petacchi onderstreepte zijn vorm maar weer eens door alweer zijn vierde etappe in de Giro van dit jaar te winnen. Robbie McEwen werd tweede en Vaitkus derde.

De etappe werd kleur gegeven door een groep van zes renners die ontsnapten op km 115. Beroepsvluchter Jacky Durand was geheel in stijl ook van de partij. De groep werd echter 20 km voor de meet ingerekend door het peloton onder aanvoering van de Fassa Bortolo trein.

Petacchi werd in een zetel gebracht en had geen moeite om van kop af de rest te kloppen. Er lijkt geen meet op de snelle Italiaan te staan.

Etappe 8 Giro d'Italia (onofficieel)
1 Alessandro Petacchi (Ita) Fassa Bortolo 4.52.49
2 Robbie McEwen (Aus) Lotto-Domo
3 Tomas Vaitkus (Ltu) Landbouwkrediet-Colnago
4 Olaf Pollack (Ger) Gerolsteiner
5 Marco Zanotti (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie
6 Jan Svorada (Cze) Lampre
7 Alexandre Usov (Blr) Phonak Hearing Systems
8 Zoran Klemencic (Slo) Tenax
9 Alejandro Albert Borrajo (Arg) Ceramiche Panaria-Margres
10 Alberto Loddo (Ita) Saunier Duval-Prodir

Totaalklassement na etappe 8 (onofficieel)
1 Damiano Cunego (Ita) Saeco 37.54.37
2 Gilberto Simoni (Ita) Saeco 0.10
3 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi 0.28
4 Yaroslav Popovych (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago 0.31
5 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres 0.52
6 Serguei Gontchar (Ukr) De Nardi 1.08
7 Dario David Cioni (Ita) Fassa Bortolo 1.10
8 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie 1.15
9 Andrea Noe' (Ita) Alessio-Bianchi 1.17
10 Eddy Mazzoleni (Ita) Saeco 1.29

Arabic Music Awards lopen in 't honderd

Het was de eerste keer dat de show 'Arabic Music Awards' plaatsvond en het liep volledig in het honderd. Slechts enkele artiesten waren komen opdagen om hun prijs in ontvangst te nemen, de show begon tweeŽnhalf uur te laat en het publiek stapte massaal op.

Het "spektakel" vond plaats in het Internationale Congrescentrum in Dubai en werd georganiseerd door de Arab Music Academy en Dubai Media City. Het was de bedoeling dat het een avond vol met beroemdheden en spectaculaire optredens zou worden, het liep echter anders. Het zou beginnen rond half 10, maar wegens allerlei problemen begon het pas na middernacht. Dit leidde tot boegeroep en een fluitconcert van het tweeduizendkoppig publiek, dat tot 5.000 dirham (1.145 euro) had neergelegd voor kaarten.

Toen het eindelijk begon hadden de presentatoren problemen met hun microfoon, die telkens aan- en uitging. Ook hadden ze geen flauw benul wie ze eigenlijk moesten aankondigen. Na acht minuten werd de live-uitzending op verschillende Arabische televisiezenders stopgezet. Om half vier 's nachts vertrokken de laatste nog overgebleven bezoekers, samen met een handjevol artiesten. De organisatie bleef achter met een groot trauma en een koffer vol onuitgereikte awards.

Uitslagen HCE (16-05-04)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag. Het zit er daarmee op. Vanavond de ontknoping in de managerstrijd

NAC Breda - RKC Waalwijk (5-3)
5' Fehťr 1-0
6' Olfers 1-1
25' Elmander 2-1
35' Vasconcelos 2-2
47' Vos 3-2
83' Boussaboun 4-2
86' Vos 5-2
90' Vasconcelos 5-3

Geel: Greene (RKC)

Fc Twente - sc Heerenveen (2-0)
14' Christensen 1-0
21' Christensen 2-0

Geel: Allach (Twe), Bakkati (Hee), Všyrynen (Hee)

AZ - PSV (2-4)
2' Reini 0-1 (ed)
16' Meerdink 1-1
50' Van Galen 2-1
53' Kezman 2-2
82' Kezman 2-3
90' Kezman 2-4

Bijzonderheid: Mateja Kezman (PSV) 'in stijl' topscorer van de HCE 2003-2004

Willem II - Ajax (2-5)
37' Soetaers 0-1
45' Caluwť 1-1 (pen)
53' Obodai 1-2
71' Van den Eede 2-2
73' Obodai 2-3
83' Ibrahimovic 2-4
90' De Ridder 2-5

Geel: GalŠsek (Aja)

ADO Den Haag - NEC (4-1)
10' Stroeve 1-0
18' Demouge 1-1
43' Saeijs 2-1
65' Simons 3-1
86' Stroeve 4-1

Geel: Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge (allen NEC)

Fc Groningen - Roda JC (2-2)
15' Cristiano 0-1
60' Tuhuteru 1-1
82' Van Dijk 1-2
88' Van Gessel 2-2

Geel: Drent (Gro), Van der Linden (Gro), Luijpers (Rod)

Feyenoord - Fc Zwolle (7-1)
2' Lazovic 1-0
9' Lazovic 2-0
15' Kuijt 3-0
29' Kuijt 4-0
50' Paauwe 5-0
66' Lim-Duan 5-1
79' Kuijt 6-1
82' Lazovic 7-1

Geel: Buffel (Fey)
Bijzonderheid: Fc Zwolle degradeert

Fc Volendam - RBC Roosendaal (2-1)
30' Tuyp 1-0
66' Tuyp 2-0
81' Cas 2-1

Geel: Oliseh (RBC)

Vitesse - Fc Utrecht (3-0)
31' Rink 1-0
33' Rink 2-0
64' Fafiani 3-0

Geel: Rankovic (Vit), Zwaanswijk (Utr)
Rood: Knol (Vit, neerhalen doorgebroken tegenstander/50')

Bekijk de eindstand

Tieners aangehouden voor verkrachtingen

Gistermiddag zijn vier jongens uit Nijmegen, 14 en 15 jaar oud, aangehouden op verdenking van meerdere verkrachtingen. Twee 13- en 14-jarige meisjes uit dezelfde stad hebben hiervan aangifte gedaan.

In de periode van november vorig jaar tot mei van dit jaar zouden de slachtoffers meerdere malen door de aangehouden jongens zijn verkracht. Ook pleegden zij seksuele handelingen met de meisjes. De politie kan niet uitsluiten dat meer aanhoudingen zullen volgen.

Minister Bot spreekt met Arafat

Minister Ben Bot van Buitenlandse zaken heeft vanmorgen een onderhoud gehad met de Palestijnse president Yasser Arafat. Zij spraken elkaar in het hoofdkwartier van de president in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Dit heeft een woordvoerder van de minister laten weten.

Bot en Arafat, die elkaar voor het eerst spraken, hebben het vooral gehad over de Routekaart voor het Midden-Oosten en de rol die de Europese Unie daar in kan spelen. Nederland is vanaf 1 juli een halfjaar voorzitter van de EU. Bot zei dat hij de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen IsraŽl en de Palestijnen weer op gang wil krijgen. "De partijen moeten weer met elkaar in gesprek komen en de EU zou daarbij een grotere rol moeten proberen te spelen dan tot dusver", aldus de minister.

"In Amerika verzwakt de aandacht voor het conflict wat, onder druk van Irak en de aankomende verkiezingen", zo zei Bots woordvoerder Bart Jochems. "Bot neemt nu het voortouw, maar ook wanneer Amerika weer sterker aanwezig is, moet Europa zich meer assertief opstellen en een grotere rol spelen. Daarvoor legt Bot nu het fundament."

Bot was in maart ook al in het Midden-Oosten, maar moest toen naar Nederland terugkeren wegens het overlijden van prinses Juliana. Hij sprak vandaag ook met de Palestijnse minister-president Ahmed Qurei. Later heeft Bot nog gesprekken met onder andere de Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten William Burns en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Arafat & Bot

Tienduizend mensen bij huldiging Boris

Icoon Showbiz nieuwsBoris Titulaer, de winnaar van Idols 2004, is vanmiddag door meer dan tienduizend uitgelaten fans toegejuicht in zijn huidige woonplaats Venlo. Boris heeft aangegeven uit Venlo te vertrekken. Hij gaat in de Randstad wonen. Over een huldiging in de Limburgse hoofdstad Maastricht wordt nog overlegd.

Om 15.00 uur werd Boris samen met zijn vriendin en familie op het stadhuis van Venlo ontvangen. Daarna vertrok hij naar het Monseigneur Nolensplein, waar nog twee nummers ten gehore gebracht werden. Gisteren bleek dat de huldiging voor Maud Mulder, verliezend finalist van Idols, die ook voor vandaag was gepland, werd afgeblazen. Maud is te moe van alle publiciteit en wil zich richten op de Meet en Greet-toer die na volgende week begint.

Idols 2004 - Boris
Idol Boris

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 20)

SubheaderHieronder vind je de uitslagen van dit weekend, de laatste speelronde in de Holland Casino Eredivisie van dit seizoen. Vandaag vielen de laatste beslissingen.


Ajax werd verleden week al landskampioen en speelt daarmee volgend seizoen in de Champions League. PSV zal komend seizoen in de derde kwalificatieronde van de Champions League uitkomen. Feyenoord, sc Heerenveen en AZ spelen UEFA Cup. Fc Utrecht of Fc Twente zal zich als bekerwinnaar bij die laatste ploegen kunnen voegen.

Fc Volendam speelde zich vandaag met de 2-1 winst op RBC Roosendaal naar de nacompetitie. Fc Zwolle dat als zestiende bij Feyenoord op bezoek ging, zag zich na een 7-1(!) nederlaag afdalen naar de laatste plaats. Zwolle is daarmee volgend seizoen niet meer op het hoogste niveau actief. Fc Den Bosch neemt als kampioen van de Gouden Gids divisie die plaats over. Vitesse, dat met 3-0 won van Fc Utrecht, mag zich in de nacompetitie proberen veilig te spelen.


Uitslagen
Zondag 16 mei
NAC Breda - RKC Waalwijk (5-3)
Fc Groningen - Roda JC (2-2)
Fc Twente - sc Heerenveen (2-0)
ADO Den Haag - NEC (4-1)
AZ - PSV (2-4)
Willem II - Ajax (2-5)
Feyenoord - Fc Zwolle (7-1)
Fc Volendam - RBC Roosendaal (2-1)
Vitesse - Fc Utrecht (3-0)


Eindstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 3425548079-31
2. PSV * 3423567492-30
3. Feyenoord **3420866871-38
4. sc Heerenveen **34177105845-35
5. AZ ** 34176115765-42
6. Roda JC 34141195360-41
7. Willem II341310114947-54
8. Fc Twente 34153164856-53
9. NAC Breda341210124658-55
10. Fc Utrecht 34137144642-52
11. RKC Waalwijk 341010144047-55
12. RBC Roosendaal341010144034-47
13. Fc Groningen34910153738-53
14. NEC34104203444-62
15. ADO Den Haag3497183436-61
16. Vitesse NC34416142839-56
17. Fc Volendam NC 3476212731-79
18. Fc Zwolle 34511182627-67


* geplaatst voor kwalificatie Champions League
** geplaatst voor UEFA Cup

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Ontknoping eredivisie '03/'04

De Holland Casino Eredivisie heeft er weer een seizoen op zitten. Nadat vorige week Ajax al kampioen werd, vielen vandaag de overige beslissingen. FC Zwolle moet afdalen naar de Gouden Gids Divisie.

Vandaag stond een spannende degradatiestrijd op het programma. Zwolle speelde de laatste wedstrijd uit bij Feyenoord. Het mocht daar zelfs geen illusie koesteren. Na een minuut stond het achter door een goal van Danko Lazovic. De score liep vervolgens nog op tot 7-1. Lazovic en Kuijt scoorden ieder driemaal.

Het verlies van Zwolle betekende dat Vitesse minimaal een punt moest behalen om directe degradatie uit te sluiten. De Arnhemmers mochten thuis tegen bekerfinalist FC Utrecht aantreden. Hoewel Utrecht enkel Jean-Paul de Jong spaarde, kon het Vitesse niet klein krijgen. Waar scoren eerder stroef verliep scoorde Vitesse nu driemaal. Paolo Rink was met twee treffers de verlosser (3-0).

FC Volendam moest vandaag uitsluitend winnen. RBC Roosendaal kwam op bezoek. Uiteindelijk bleek Volendam gretiger en liet RBC zich verrassen. Na een 1-0 ruststand werd het na de bevrijdende 2-0 van wederom Jack Tuyp nog even benauwd (2-1). Volendam bleef echter overeind en daarmee mag de beruchte 'Heen-en-weer' voorlopig nog in het dok blijven.

Eindstand onderin:
16 Vitesse * 34 4 16 14 28 39-56
17 FC Volendam * 34 7 6 21 27 31-79
18 FC Zwolle ** 34 5 11 18 26 27-67

* speelt nacompetitie
** gedegradeerd

Gevangenen in hongerstaking om EK te kunnen zien

Gevangenen in een gevangenis in BosniŽ-Herzegovina hebben na twee dagen een hongerstaking beŽindigd omdat de directie had toegegeven aan hun eis: televisietoestellen in de cel om het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal te kunnen zien.

De tweeŽndertig gevangen in Banja Luka, in het noordwesten van het land, verklaarden dat zij, ondanks dat hun eigen nationale team de kwalificatie niet succesvol afsloot, ze toch de verrichtingen van andere landen willen zien. Vooral de wedstrijden van KroatiŽ hebben daarbij hun warme belangstelling.

De directeur van de gevangenis, Stojan Davidovic, zei: "We wilden eigenlijk niet ingaan op hun eisen, maar na onderhandelingen hebben we toch besloten televisietoestellen te plaatsen. We hebben daarbij wel duidelijk gemaakt dat dergelijke acties in de toekomst niet meer geaccepteerd zullen worden."

Davidovic heeft de gevangen beloofd dat de toestellen geÔnstalleerd zullen zijn voor de wedstrijd tegen Engeland op 12 juni: "De toestellen zouden binnen twee weken aan moeten komen. We kunnen echter niet garanderen dat alle cellen een televisie kunnen krijgen, aangezien nog niet alle cellen elektriciteit hebben."

Duitse vrouw krijgt bezoekrecht kat buren

Een Duitse rechtbank heeft een vrouw bezoekrecht gegeven voor de kat van haar oude buren.

De kat, Bismarck genaamd, woonde bij een meisje, Susanne L. en haar ouders. De kat verdween echter met grote regelmaat voor een paar dagen en dook op bij de buurvrouw, Elke W. Deze verklaarde tegenover de rechtbank dat de kat bij haar was aan komen lopen en er verwaarloosd uitzag. Zij noemde het dier Charly en bracht hem naar de dierenarts en gaf haar voldoende eten en aandacht.

De twee jaar daaropvolgend verdeelde de kat zijn aandacht tussen beide huizen. De eigenaressen kwamen er pas achter dat zij zich allebei eigenaar van de kat noemden toen Susanne ging verhuizen en de kat meenam naar haar nieuwe huis.

Omdat Elke W. echter gehecht was aan de kat besloot ze via de rechtbank de voogdij over de kat te af te dwingen. Rechter Egbert Simon wees deze eis af, maar gaf haar wel het recht om eenmaal per half jaar de kat te bezoeken om te kijken of deze nu wel goed verzorgd wordt.

Aantal asielaanvragen blijft dalen

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Het aantal asielaanvragen in Nederland blijft dalen. Dit heeft directeur Veld van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) in het Radio 1 Journaal gezegd.

Er kwamen in de eerste vier maanden van het jaar ongeveer 3500 asielaanvragen binnen bij het IND. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een daling van 35%.

Veld verwacht dat deze trend verder zal doorzetten. Hij denkt dat over het gehele jaar het aantal aanvragen onder de 14.000 zal blijven. Ook in de andere West-Europese landen komen minder asielzoekers binnen. Al is de daling niet zo sterk als in ons land, aldus de IND-directeur.

Bureaustoel valt agent aan

rkcoa had ons via de nieuws-submit te melden:

Zaterdagavond stonden surveillerende agenten in Utrecht raar te kijken toen vlak voor hun neus een bureaustoel op het gras viel. De stoel bleek door een 21-jarige vrouw uit een raam op de vierde verdieping van een naastgelegen flat te zijn gegooid. De stoelengooister is aangehouden.

De vrouw moest mee naar het bureau en kreeg daar een proces-verbaal. Bovendien moest zij het vliegende meubelstuk weer mee naar binnen nemen. Het is niet bekend waarom de vrouw tot haar daad is gekomen.

IsraŽl mag Palestijnse huizen vernietigen

IsraŽl mag doorgaan met de vernietiging van Palestijnse huizen in Rafah om zo een bredere veiligheidsbuffer te creŽeren, zo heeft het IsraŽlische Hooggerechtshof vanochtend besloten. Eerder dit weekend verbood het Hooggerechtshof de vernielingen in het zuiden van de Gazastrook tijdelijk, omdat men zich over de zaak wilde buigen.

Tegen de vernietiging van de huizen was beroep aangetekend door Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Zowel internationaal als in IsraŽl zelf is er veel protest tegen ''het opruimen'' van de woningen. Giteravond kwamen in IsraŽl meer dan 100.000 joden op straat om de terugtrekking uit de Gazastrook te eisen. Het protest was mede georganiseerd door de Arbeiderspartij.

Het IsraŽlische leger begon afgelopen week honderden huizen te vernielen in het vluchtelingenkamp Rafah. Het leger oordeelde dat ze vanuit die huizen werd aangevallen. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat die vernietigingen mogen: ''De vernielingen zijn immers niet het gevolg van een overtuiging of bestraffing, maar gebeuren omwille van operationale redenen. Er zijn onder die voorwaarden geen redenen om de vernielingen te laten verbieden'', aldus de rechters van het Hof.

Nederlander slaapt het langst

blondmeisje16 en nmgn hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Met een gemiddelde van zeven uur en 32 minuten per nacht slapen Nederlanders wereldwijd gezien het langst. Dit is gebleken uit een onderzoek van woonwarenhuis Ikea onder 14.000 mensen uit 27 landen. Het mondiale slaapgemiddelde ligt op zeven uur en zes minuten.

Ikea vroeg de onderzochten naar hun slaapkamer. Zo blijken Oostenrijkers gek op hun slaapkamer, maar de liefde bedrijven doen ze er zelden. MaleisiŽrs daarentegen vrijen wel vaak in de slaapkamer. Toch slapen ze er maar zes uur en 36 minuten.

Ongeveer 72% van de Ijslanders en Zweden ziet de slaapkamer als de plek voor de romantiek. Bij de Chinezen ligt dit percentage 'slechts' op 20%.

Deltavlieger overlijdt na ongeluk op vliegveld Deelen

bolk wordt bedankt voor het submitten en herschrijven van het volgende bericht:

Zaterdag is er op de voormalige luchtmachtbasis Deelen een deltavlieger om het leven gekomen na een ongeluk. Het slachtoffer was deelnemer aan de NK zeilvliegen. Op het moment van het ongeluk waren er veel toeschouwers aanwezig. De bestuurder overleed enige tijd later aan de gevolgen van zijn verwondingen.

De luchtvaartpolitie, onderdeel van de Driebergse KLPD, stelt een onderzoek in.

Demonstratie tegen martelingen VS

Gisterenmiddag hebben zo'n 80 mensen in Amsterdam geprotesteerd tegen de 'Amerikaanse martelpraktijken' in Irak. Het protest vond plaats bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein.

De demonstratie was georganiseerd door vier organisaties: de Internationale Socialisten, het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN), de Palestijnse Gemeenschap Nederland en het Nederlands Palestina Komitee (NPK).

Bij het consulaat werd ook een symbolische 'Muur van Schande' gevormd door de 80 actievoerders. Dat diende als protest tegen de steun van Bush aan de IsraŽlische premier Sharon, die volgens de demonstranten bezig is met de bouw van een 'apartheidsmuur' in Palestina.

GrŲnholm wint Rally van Cyprus

Marcus GrŲnholm heeft de Rally van Cyprus op zijn naam gebracht. De Zweed bleef Sťbastien Loeb bijna een minuut voor.

Het was de eerste seizoenszege voor de Fin, die tot op heden net tekort kwam. De condities op Cyprus waren zwaar. De Noor Petter Solberg won nog wel op de laatste proef, maar kwam niet verder dan een zesde plaats, waar hij verleden jaar nog won. Sťbastien Loeb bleef met zijn tweede plaats GrŲnholm nog wel voor in de tussenstand om het kampioenschap. Begin juni staat de rally van Griekenland -Acropolis rally- op het programma.

Rally van Cyprus
1 Marcus GrŲnholm (Fin),Peugeot 4.58.44,5
2 Sťbastien Loeb (Fra), CitroŽn + 54,0
3 Markko Martin (Est), Ford + 1.09,1
4 Carlos Sainz (Spa), CitroŽn + 3.18,0
5 Harri Rovanpera (Fin), Peugeot + 7.09,0
6 Petter Solberg (Noo), Subaru + 10.23,1
7 Mikko Hirvonen (Fin), Subaru + 10.34,9
8 Janne Tuohino (Fin), Ford + 14.10,7

Tussenstand WRC na 4 van de 16 rally's:
1 Markko Martin (Est),Ford 26 pnt
2 Sťbastien Loeb (Fra),CitroŽn 25 pnt
3 Marcus GrŲnholm (Fin), Peugeot 24 pnt
4 Petter Solberg (Noo), Subaru 23 pnt
5 FranÁois Duval (Bel), Ford 14 pnt

Tot op heden:
Rally Monte Carlo - Sťbastien Loeb (Fra)
Rally van Zweden - Sťbastien Loeb (Fra)
Rally van Mexico - Markko Martin (Est)
Rally van Nieuw Zeeland - Petter Solberg (Noo)
Rally van Cyprus - Marcus GrŲnholm (Fin)

Bochem weg bij Vitesse

Ricky Bochem (21) speelt de komende drie seizoenen voor Helmond Sport. De Nijmegenaar had een aflopend contract in Arnhem.

Bochem speelde de afgelopen maanden al geen wedstrijden meer bij Vitesse. De middenvelder raakte geblesseerd aan de knie. Dit jaar kwam hij nog niet in actie en ook vanmiddag is hij er niet bij. Dit seizoen speelde hij daarmee 16 duels. Vitesse had al aangegeven het contract niet te willen verlengen.

Oostenrijkse titel Grazer AK

Grazer AK heeft zich gister middels een 1-1 gelijkspel tegen SV Pasching van de Oostenrijkse titel verzekerd.

Voormalig spits van Fc Twente Roland Kollmann scoorde de belangrijke treffer voor de Grazers. Bozo Kovacevic maakte namens Pasching nog gelijk, maar daar bleef het bij. Het verschil met nummer twee Austria Wien is met nog een ronde te spelen vier punten. Kollman is momenteel topscorer in Oostenrijk met 23 doelpunten in 35 wedstrijden. Bij Twente slaagde hij niet, nu viert hij mogelijk een dubbelslag.

Met de titel is Grazer verzekert van deelname aan de tweede kwalificatieronde in de Champions League. Afgelopen jaar bleef Grazer daarbij in de derde ronde pas na verlenging in de ArenA tegen Ajax steken, toen GalŠsek een penalty benutte (1-1/2-1). Kollman scoorde toen ook.

Van Dijk wint ochtendrit Picardie

De nederlander Stefan van Dijk heeft de ochtendrit (rit 3) in de Ronde van Picardie gewonnen. Boonen blijft leider

Stefan van Dijk heeft de derde etappe in de Ronde van PicardiŽ op zijn naam geschreven. Hij was na 92,5 km (Le Croix St.Ouen-Soissons)de snelste in de masssprint.

De Belg Tom Boonen behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Vanmiddag volgt er nog een ritje over goed 88 km van Soissons naar Chauny.

later meer

DVD: Tel uit je winst

De klucht is, na lange tijd weg te zijn geweest, weer terug. Vroeger behoorden de uitzendingen van 'het theater van de lach' tot de best bekeken televisieprogramma's, maar nadat de godfather van de Nederlandse klucht, John Lanting, wegens gezondheidsklachten geen tijd meer aan de klucht kon besteden, bloedde het fenomeen 'Tv-klucht' dood.

Nu, enkele jaren later, hebben Albert Verlinde en Roel Vente besloten de oude klucht weer nieuw leven in te blazen. Hoofdrolspeler Jon van Eerd vertaalde en herschreef een stuk van de internationaal vermaarde meester van de bulderlach die jarenlang de hofleverancier was van John Lantings' 'Theater van de Lach', Ray Cooney.

Doordat de klucht mede groot is geworden door de vele vertoningen bij de TROS, is ook deze voorstelling weer door de TROS uitgezonden. Bridge entertainment heeft besloten de klucht uit te brengen op DVD: Tel uit je winst!

Midwesten Verenigde Staten: Krekelplaag

Boomstam had ons via de nieuws-submit te melden:

Inwoners van het midwestelijk deel van de Verenigde Staten kunnen zich op gaan maken voor een ware plaag aan krekels. Binnenkort ontwaken namelijk miljarden krekels uit een rustperiode die 17 jaar heeft geduurd. Wetenschappers vermoeden dat de gevleugelde insecten ’s werelds grootste insectenzwerm zullen vormen.

Dit specifieke soort krekels, de cicada, heeft een bijzondere cyclus waarbij de bevruchte vrouwtjes eitjes leggen die ondergronds verschillende stadia doorstaan. Als de eitjes zijn uitgekomen en de krekels uit kunnen vliegen, verlaten de krekels massaal hun geboorteplek om zelf te gaan paren. In Nederland duurt zo’n cyclus een jaar, maar bij bepaalde soorten in de VS kan dat wel 17 jaar duren.

De reden dat het zo massaal is, is dat er dit jaar erg veel plekken zijn waar deze soort uit zal komen. Daarnaast is er een ander soort krekel die ook rond dezelfde tijd ontwaakt, na een dertienjarige 'winterslaap'.

De dieren zijn niet gevaarlijk, maar hun lokroep tijdens het paarseizoen is bijzonder luidruchtig. Met miljarden tegelijk kunnen ze een hels kabaal teweeg brengen. Als de diertjes in juni, na het leggen van eitjes, met miljarden tegelijk zullen sterven, is er een grote kans dat dit een bijzonder onaangename lucht achter zal laten. Hun karkassen rotten in sneltreinvaart weg, wat enkele dagen lang een indringende stank veroorzaakt.

Wetenschappers krijgen na lang wachten eindelijk de kans de bijzondere levenscyclus van deze krekels te bestuderen. De volgende immense krekelzwerm wordt pas in 2021 verwacht.

Duinbrand op Terschelling laait weer op

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

De bosbrand op Terschelling is zondagmorgen op drie plaatsen opnieuw opgelaaid. Gistermiddag legde de brand een deel van natuurgebied De Boschplaat in de as. Omdat de brandweer op het waddeneiland niet bij de vuurhaarden kan komen, laaide de brand vannacht weer op door de aanwakkerende noordenwind. Een blushelikopter is onderweg, maar moet vanuit Soesterberg komen.

Inmiddels probeert de brandweer het vuur niet verder te laten verspreiden. Er is tot nu ongeveer 25 hectare afgebrand. Over de oorzaak van de brand weet de brandweer nog weinig. Waarschijnlijk is er iemand "erg onvoorzichtig" met vuur is geweest, zo zegt de brandweer.

Zaterdagochtend brak op het natuurterrein vanaf 06:00 uur een duinbrand uit. De brandweer wist die brand om 11:00 uur te doven. Op twee plaatsen is een hectare duin kaal gebrand. Om 16:00 uur laaide de brand vervolgens weer op. Daardoor brandde ook veel helmgras in een loofhoutbos weg. Volgens de brandweer heeft het vuur veel vogelnesten vernietigd.

3 jongeren dood na botsing auto met trein

rkcoa had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een treinongeluk zijn gisteravond drie jongeren om het leven gekomen. Twee jongens van 19 jaar en een meisje van 17 jaar uit Doetinchem werden op een overweg bij een zandpad tussen de Gelderse plaatsen Terborg en Doetinchem door een stoptrein geschept. De twee jongens waren op slag dood. Het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De jongeren passeerden gisteravond rond tien uur een onbewaakte spoorovergang, waarbij zij door onbekende redenen de trein niet aan zagen komen. De auto raakte totaal vernield, waardoor de brandweer het zwaargewonde meisje uit het voertuig moest bevrijden.

De trein, van vervoersmaatschappij Syntus, kwam uit de richting van Gaanderen en had ongeveer tien passagiers aan boord. Zij werden na enige tijd met een bus naar Doetinchem vervoerd.

De politie heeft verklaard dat uit een eerste onderzoek is gebleken dat de auto met 'behoorlijke snelheid' over het zandpad heeft gereden. Nader onderzoek moet nog uitwijzen wat de exacte oorzaak is geweest. Het treinverkeer tussen Winterswijk en Doetinchem lag als gevolg van het ongeval een groot deel van de nacht stil, maar rijdt inmiddels weer volgens schema.

Wat gebeurde er deze week - Week 20

Week twintig van 2004. Een week van feestelijkheden rond het Eurovisie Songfestival, maar ook een week van ongekende problemen in Irak. Nog nooit had Amerika het zo moeilijk, en nimmer te voor stond Nederland zo onder druk. Blijven we, of vertrekken we met de staart tussen de benen naar huis? Dat was de hamvraag die de Nederlandse politiek afgelopen week occupeerde. De Nederlandse regering is echter niet de enige die met problemen te kampen heeft. Wie nog meer? Lees er alles over in het FOK! nieuwsoverzicht, die vanaf nu elke zondagmorgen op je desktop valt!

Nieuwsoverzicht


Vanaf heden gaat FOK! elke week een weekoverzicht verzorgen. Hierin zullen we een overzicht geven van het belangrijkste nieuws in binnen- en buitenland. Bovendien zal elke week het in onze ogen belangrijkste nieuwsitem worden behandeld in een betoog. Het doel van het overzicht is de gebruikers een goed en duidelijk overzicht te geven van de week, en zonder het lezen van de reguliere nieuwsberichten op FOK! of een krant een plaatje te schetsen van de afgelopen dagen. We staan voor honderd procent open voor op- of aanmerkingen, zeker nu het project nog in een dermate vroeg stadium staat. Bovendien hebben we ze nodig, want zonder de users is er geen FOK!. Dus aarzel niet en mail. Ook artikelen en andere nieuwsitems zijn welkom op dit adres.

Klik hier om naar het weekoverzicht te gaan

Tekst: Yosh

Plafond Londens theater valt omlaag

Een verrassend avondje voor de bezoekers van het Theatre Royal Haymarket in Londen. In plaats van het verwachte doek, kwam gisteravond het plafond van het 18e eeuwse gebouw naar beneden.

Als eerste liet de grote kroonluchter los, maar deze werd een meter lager door een veiligheidsnet opgevangen. Door de zwaarte van de luchter vielen echter ook stukken van het plafond en de daarboven gelegen zolder naar beneden en vielen op de toeschouwers. Vijftien van hen liepen snijwonden en kneuzingen op, of raakten in shock. De meeste gewonden moesten naar het ziekenhuis gebracht worden.

In het theater waren op het betreffende moment 750 mensen aanwezig. Zij bekeken de film 'When Harry met Sally'.

Onderzoek naar handel in kinderorganen

De politie in AlbaniŽ is een nationaal onderzoek gestart naar de handel in kinderorganen. Internationale media hebben gemeld dat een Albanese bende kinderen het land uitsmokkelt om illegaal hun organen te verwijderen.

De mensenhandelaars zouden wezen 'adopteren' of kinderen van arme families kopen, die dan worden doorverkocht aan ziekenhuizen in Griekenland en ItaliŽ, waar de organen worden verwijderd. Om te zien of dit klopt, trekt de politie nu alle registers in weeshuizen en opvanginstellingen na om kinderen op te kunnen sporen die door mensenhandelaars kunnen zijn meegenomen. De afgelopen vijf jaar zouden minstens 2.000 kinderen hiervoor gebruikt zijn.

Gelijktijdig wordt een onderzoek heropend naar de verdwijning van elf baby's uit in zorginstelling in de hoofstad Tirana in 1998. Verantwoordelijken verklaarden destijds dat de kinderen waren gestorven, maar toen de politie hun graven openden, vond ze niet dan lege kisten. Waarschijnlijk werden de baby's voor orgaantransplantaties naar Griekenland gesmokkeld.

Omgekomen militair Steensma begraven

Dave Steensma, de Nederlandse sergeant die maandag bij een granaataanval in Irak omkwam, is gistermiddag op de algemene begraafplaats in Franeker begraven. De ter aarde bestelling vond plaats met militair ceremonieel. Zijn kist was bedekt met de Nederlandse vlag en een rode baret en werd door zes collega's van de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen gedragen. Een vuurpeloton loste enkele saluutschoten.

Langs de route naar de begraafplaats stonden honderden mensen. De gemeente had enkele straten laten afsluiten, zodat de uitvaart zonder belemmeringen kon verlopen. Eerder op de dag woonden achthonderd belangstellenden de rouwdienst bij, die in de Martinikerk in Franeker werd gehouden. De media bleven hierbij op verzoek van de familie op afstand.

Steensma was lange tijd actief als militair. Na een kort burgerbestaan keerde hij als lid van de luchtmobiele brigade terug bij het leger. Hij was al eerder uitgezonden naar BosniŽ, Cyprus en Afghanistan. Naar zijn mening kwam de uitzending naar Irak te vroeg. Sergeant Dave Steensma werd 36 jaar.

Wat gebeurde er deze week - Week 20

Week twintig van 2004. Een week van feestelijkheden rond het Eurovisie Songfestival, maar ook een week van ongekende problemen in Irak. Nog nooit had Amerika het zo moeilijk, en nimmer te voor stond Nederland zo onder druk. Blijven we, of vertrekken we met de staart tussen de benen naar huis? Dat was de hamvraag die de Nederlandse politiek afgelopen week occupeerde. De Nederlandse regering is echter niet de enige die met problemen te kampen heeft. Wie nog meer? Lees er alles over in het FOK! nieuwsoverzicht, die vanaf nu elke zondagmorgen op je desktop valt!

Nieuwsoverzicht


Vanaf heden gaat FOK! elke week een weekoverzicht verzorgen. Hierin zullen we een overzicht geven van het belangrijkste nieuws in binnen- en buitenland. Bovendien zal elke week het in onze ogen belangrijkste nieuwsitem worden behandeld in een betoog. Het doel van het overzicht is de gebruikers een goed en duidelijk overzicht te geven van de week, en zonder het lezen van de reguliere nieuwsberichten op FOK! of een krant een plaatje te schetsen van de afgelopen dagen. We staan voor honderd procent open voor op- of aanmerkingen, zeker nu het project nog in een dermate vroeg stadium staat. Bovendien hebben we ze nodig, want zonder de users is er geen FOK!. Dus aarzel niet en mail. Ook artikelen en andere nieuwsitems zijn welkom op dit adres.


Tekst: Yosh

De mannen van het Songfestival

Leek het songfestival woensdag in het teken van imitatie te staan, bij de finale was het thema overduidelijk mannen! Van de 24 deelnemende landen bestonden de inzendingen vijftien keer uit puur en alleen mannen. Een enkel gemend duo was er te vinden en de rest bestond uit vrouwen. De reden hiervoor weet ik niet, maar met zo'n overschot aan mannen is het songfestival natuurlijk een waar feest voor het vrouwelijk geslacht. Hoog tijd voor een alternatieve puntenlijst.

Uitslag finale Eurovisie Songfestival

OekraÔne, vorig jaar nog debuterend, kan zich vanaf vanavond de nieuwe winnaar van het Eurovisie Songfestival noemen. Het land wist de overwinning naar zich toe te trekken en gastland Turkije op te volgen als winnaar. Zangeres Ruslana voerde het nummer "Wild dances" uit, een nummer met een apart ritme en een zeer actieve show. De winnaar werd gekozen door middel van het zogenaamde ‘televoting’. Bellers konden gedurende een periode van tien minuten bellen en sms’en om een stem uit te brengen voor hun favoriet. Daarna werd, zoals het iedereen bekend is, het altijd spannende puntenverdeling-spel gehouden. Stemmen voor het eigen land was niet toegestaan. Ook dit was jaar de puntenverdeling weer overschaduwd door vriendjespolitiek, en kregen de Westerse landen nauwelijks punten. Nederland eindigde teleurstellend op een negentiende plaats met 11 punten. Slechts drie landen gaven Nederland een deel van hun punten.

Eurovisie Songfestival


Esther Hart, twee jaar geleden nog de Nederlandse vertegenwoordiging op het Songfestval verzorgde de puntverdeling van Hollandse bodem:

AlbaniŽ: 1 punt
BosniŽ-Herzegovina: 2 punten
Duitsland: 3 punten
Spanje: 4 punten
BelgiŽ: 5 punten
Griekenland: 6 punten
OekraÔne: 7 punten
Cyprus: 8 punten
ServiŽ & Montenegro: 10 punten
Turkije: 12 punten

Nederland kon op punten rekenen van BelgiŽ (6), Estland (3) en Malta (2). Door de lage eindstand zal Nederland volgend jaar opnieuw moeten deelnemen aan de halve-finale, zoals die dit jaar voor het eerst werd gehouden.

De 49’ste editie van het Eurovisie Songfestival is de geschiedenis ingegaan als de meest romantische editie ooit. Nadat Platin, het Sloveense duo, had aangekondigd de dag na de halve finale te gaan trouwen, hebben ook de twee Wit-Russische deelnemers zich en plein public verloofd. Tijdens een boottochtje op de Bosporus kondigde de 32-jarige Konstantin Drapezo aan zodra hij weer aan wal was een ring voor zijn geliefde, de 24-jarige Aleksandra Kirsanova, te gaan kopen.

Ondanks het verlies van Nederland kan ons land zich toch nog een bťťtje winnaar noemen. Het Utrechtse bedrijf Flashligt werd, evenals vorig jaar, ingehuurd voor de podiumverlichting. Ons kleine kikkerlandje was echter niet alleen in de materiele vorm verantwoordelijk voor het festival. In de Oostenrijkse delegatie zat een Nederlandse choreografe, die de jongens van Tie Break leerde het podium zo optimaal mogelijk te gebruiken. En de Macedonische inzending was zelfs voor een deel Nederlands. Musical-director en een van de vijf achtergrondzangers van ‘Life is’ is Aleksandar Masevski, MacedoniŽr van geboorte maar sinds veertien jaar woonachtig in Amsterdam. Zanger Tose Proeski vroeg Aleksandar het nummer wat meer ‘Westers’ te maken. Masevski stapte met de band naar Tjeerd van Zanen (medecomponist van ‘One more night’ van Esther Hart, die ons land al eens eerder vertegenwoordigde op het festival) en de twee doken de Hilversumse Wisseloord Studio in.

Vertegenwoordiging finale Eurovisie Songfestival
De bovenstaande landen werden vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival


Tegelijk met de feestelijkheden komen ook financiŽle aspecten naar boven. De kosten van het Eurovisie Songfestival zijn op het moment veel te hoog. Als daar niet snel wat aan gebeurt, zou een aantal landen wel eens kunnen afhaken. Zo zegt Ruurd Bierman, voorzitter van het comitť van de European Broadcasting Union (EBU), dat verantwoordelijk is voor het Songfestival. Bierman (in Nederland lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep) is momenteel in Istanboel voor het festival. Voor het eerst in de geschiedenis werd het festival in tweeŽn gedeeld: een halve finale afgelopen woensdag met 22 landen, en de finale van vanavond met 24 landen, waaronder tien uit de halve finale. De delegaties uit de semi-finale zijn bijna twee weken van huis, tweemaal langer dan voorheen, wat voor veel landen te duur is.

Ruurd Bierman wil het probleem oplossen door de productiekosten van het festival omlaag te brengen. “Volgend jaar zal dat al te zien zijn. Ik denk dat het festival over drie jaar een kwart goedkoper is.” Dat zou ook effect hebben op de EBU-contributie van elk land. “Ik denk dat de landenbijdrage dan fors omlaag kan, wat de hogere verblijfskosten van de delegaties meer dan compenseert.” Volgens hem ontbreekt het nu te veel aan efficiency en professionaliteit.“Momenteel gebruikt elk organiserend land zijn eigen producent, de EBU wil toe naar een of twee vaste producenten. Ook is er nooit een goede commerciŽle exploitatie geweest; ieder land deed maar iets. Nu is dat uitbesteed aan het Zwitserse bedrijf TEAM dat het ‘Europawijd’ gaat doen. Een ander voorbeeld: er wordt in Engeland flink gewed op de uitslag van het Sonfestival. Van de opbrengst willen we in de toekomst ook wat hebben.”

Een andere taak waar de EBU zich voor gesteld ziet is het festival een jeugdiger uitstraling te geven om jongere kijkers te trekken. “We hebben daar al het een en ander aan gedaan. De taal is vrij, met als gevolg dat Engels nu de eerste keus is. Televoting is ingevoerd, en er zal meer gedaan moeten worden aan de promotie van het festival.” Volgend jaar hoopt Bierman de tweedeling van het festival wat op te heffen door de halve finale later in de week te houden. “In 2005 zullen we proberen de halve finale op donderdag of misschien wel vrijdag, een dag voor de finale te houden.”


Lees ook FOK!’s andere berichtgevingen rond het Eurovisie Songfestival:
- Het Eurovisie Songfestival 2004
- 49 Jaar Eurovisie Songfestival
- Nederland naar finale Songfestival

Zie ook het betreffende topic hierover in het Muziekforum van FOK!

Check ook eens muziek.fok!

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.