E3 2004

Omdat er voor de PC een enorme hoeveelheid spellen gepresenteerd is, en het onmogelijk is ze allemaal hier te bespreken een kort overzicht.

Tribes: Vengeance is het vervolg op de first person multiplayer action games Starsiege:Tribes en Tribes 2. Deze twee spellen kun je nu overigens gratis downloaden van Fileplanet

In 2001 kwam het spel Black&White uit. Het spel was van te voren enorm gehyped en het kon dan ook niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen. Peter Molyneux en zijn team hebben van de feedback geleerd en zijn nu Black&White 2 aan het ontwikkelen.

BloodRayne 2 moet op alle punten beter, sneller, groter en mooier gaan worden dan het eerste deel. Ook de AI is flink verbeterd.

The Sims 2 gaat er vooral in grafisch opzicht enorm op vooruit. Je kan zover op de Sims inzoomen dat je hun gelaatsuitdrukkingen kunt zien. Familieleden zullen echt op elkaar lijken. Zoals gebruikelijk bij sims is de mate van vrijheid in het spel weer enorm. Een andere Sims-achtige game, maar dan een stuk ondeugender, is Playboy The Mansion. Je moet hierin je rijke gasten tevreden zien te houden.

De Unreal Engine 3 van Epic werd gedemonstreerd. De eerste games op basis van deze engine worden pas over twee jaar verwacht.

Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth wordt een epische RTS die zich uiteraard afspeelt in de wereld van Tolkien. Trailers zijn te vinden op de website van het spel.

Verder waren er nieuwe beelden van Half-Life 2 te zien (zie half-life2) en kondigde Sega met veel bombarie de MMORPG The Matrix Online aan.

Voor adventurefans is er ook goed nieuws: op de E3 werden onder andere de volgende games gepresenteerd: Still Life (een bloederige horror-adventure), The Westerner, The Moment of Silence, en Martin Mystere zijn pure point & click spellen. In de categorie Myst en Myst-achtige spellen komen binnenkort Myst IV Revelation, Aura: Fate of the Ages, Atlantis: Evolution uit. Daarnaast zijn Nancy Drew, Secret of Shadow Ranch en twee nieuwe Law & Order games (Justice is Served en Criminal Intent) aangekondigd. Iets minder traditioneel zijn het vervolg op The Longest Journey (Dreamfall), en Fahrenheit; dit worden adventuregames met actie-elementen. Het langverwachte nieuwe spel van Jane Jensen (bekend van de Gabriel Knight serie), Gray Matter, is helaas door The Adventure Company "on hold" gezet, ze ontwikkelt nu wel in eigen beheer Booby Trap. Dit wordt een puzzel/adventurespel.

Een genre apart binnen adventures is Leisure Suit Larry. Hoewel in het vervolg (deel 8) de hoofdrol niet langer is weggelegd voor Larry Laffer zal dezelfde soort humor weer de boventoon voeren, ditmaal in 3D.

Bij de Role Playing Games sprongen vooral de volgende games in het oog:
- The Bard's Tale belooft een leuke, frisse en grappige RPG te worden.
- Shadow Hearts: Covenant
- Dungeon Siege 2
- Vampire: The Masquerade
- Knights of the Old Republic II - The Sith Lords. Het vervolg op SW:KOTOR wordt niet door Bioware ontwikkeld maar door Obsidian Entertainment en speelt zich zo'n tien jaar later af.
- Final Fantasy XII
Op MMORPG gebied maakten vooral Warhammer Online en Everquest II indruk.

Enkele screenshots bij de bovengenoemde games:

S.T.A.L.K.E.R.

Star Wars KOTOR The Sith Lords

Black&White 2

The Bard's Tale

Warhammer

Leisure Suit Larry

Tribes Vengeance

Myst IV Revelation


Tekst: lizardtattoo