E3 2004

De Electronic Entertainment Expo is een grote, al dan niet de grootste, beurs op het gebied van ‘elektronische entertainment’. Samen met de ‘Tokyo Game Show’ en de ‘ECTS’ in Londen is de E3 de meest toonaangevende en prestigieuze leidraad in de gamewereld. De kans is dan ook groot dat een grote gebeurtenis op dit vlak wordt aangekondigd op één van deze evenementen.

E3 Logo


De beurs, elk jaar present in het Los Angeles Convention Center, is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Het jaar 1995 was ‘the start of something big’ in gameland. Toch is er in de loop der jaren een hoop veranderd. Zo waren in het debuutjaar spellen gebaseerd op de 16-bit-technologie aan de orde van de dag, en waren 3D-graphics een uitzondering. Tegenwoordig is het evenement te vergelijken met elk groot sportevenement, als het al niet groter en invloedrijker zou zijn. In het afgelopen decennium is het de expo gelukt zijn concurrentie naar de achtergrond te drukken en zich te ontpoppen tot het ware Mekka onder de gamers.

Dit jaar vond de E3 plaats in week 20, van 12 tot en met 14 mei. Naast het feit dat de tentoonstelling midden in de week viel, maken vele andere vlakken het onmogelijk binnen te komen. Zo is de leeftijdslimiet 18 jaar, en kom je enkel binnen als je kunt aantonen deel uit te maken van de game-industrie. Daarbovenop kost de reis en het verblijf dermate veel geld dat het aanwezig zijn op de prestigieuze E3 voor velen een droom zal zijn, en blijven.

E3 voor aanvang
De E3 voor aanvang


Ieder jaar worden op de beurs prijzen uitgereikt aan de beste en meest belovende games. Deze awards, sinds ’96 een feit, zijn echter niet voor elke ontwikkelaar weggelegd. Zo moet de game onder andere speelbaar zijn geweest op de beurs, wil een developer een dergelijke nominatie in de wacht te slepen. De uiteindelijke winnaars komen tot stand uit een persoonlijke lijst van gekozen juryleden. Ieder lid geeft voor elke categorie zijn of haar vijf favoriete spellen op, welke later worden vergeleken om de ultieme winnaar aan te tonen.

Tekst: Yosh