Interview: The Offspring

Het nieuwe album van The Offspring, 'Splinter', en het album ervoor werden beiden geproduceerd door Brendan O'Brien. Deze man is misschien wel de meest succesvolle rock-producer van deze tijd. Met namen als Pearl Jam, Rage Against The Machine, Aerosmith, Alien Ant Farm, Counting Crows, Bob Dylan, Incubus, Korn, Limp Bizkit en Train op zijn CV (en geloof me, de lijst gaat nog een eindje door) kun je stellen dat je aardig meetelt in het wereldje. Toch creëert dat geen kloof tussen band en producer, aldus Greg. "Daar denk je niet over na. Hij ook niet denk ik. Hij is heel bescheiden en doet gewoon wat hij moet doen. Hij zegt niet 'Hoi, ik heb met Bruce Springsteen gewerkt' ofzo. Wat goed aan Brendan is? Hij heeft met verschillende soorten artiesten gewerkt en laat ze altijd als zichzelf klinken. Sommige producers drukken echt hun stempel op de muziek. Hij is makkelijk om mee te werken en we werken graag met hem." De opnames van 'Splinter' gingen nog gemakkelijker dan het album ervoor. "Brendan was wat meer betrokken bij de structuur van nummers. De eerste keer heeft hij ieder nummer gewoon zo goed mogelijk neergezet en dit keer had hij ook wat suggesties over de arrangementen. Hij leerde ons geluid wat beter kennen, voelde zich wat gemakkelijker bij ons. Dat is op zich ook niet vreemd, als je vaker met iemand werkt krijg je toch een beter contact."


Na jaren trouwe dienst verliet drummer Ron Welty de band. Tijdens de opnames speelde Josh Freese nummers in, de nieuwe drummer van The Offspring heet Atom Willard. "Josh kennen we al heel lang. Hij speelde vaak met The Vandals, dat is een band waar we een paar keer mee hebben getourd. We komen uit dezelfde buurt dus we kennen hem al een tijdje. Hij heeft zelfs een keer ingevallen voor ons toen onze drummer naar huis moest. Josh was dan ook de eerste aan wie we dachten toen we een drummer zochten voor de opnames, hij zei meteen ja." Josh drumt tegenwoordig voor A Perfect Circle en kon The Offspring dus niet permanent versterken. Dat werd uiteindelijk Atom Willard, die voor Rocket From The Crypt drumde. "We hebben audities gehouden. We hebben negen of tien mensen uitgenodigd en hij leek het beste te passen. Een krachtige drummer, goede persoonlijkheid, het is leuk om met hem om te gaan. Tot nu toe gaat het prima."

De eerste single van het nieuwe album werd 'Hit That'. Een keuze die voornamelijk gebaseerd lijkt op de kans die het nummer maakt om airplay te krijgen. "Het kiezen gebeurt in samenspraak met de maatschappij. Ik denk dat iedereen het nummer hoorde en dacht dat dat het nummer moest worden. Ook mensen van de radio hoorden het en vonden het een goed nummer. Voor een eerste single van een nieuw album wil je toch wat meer radio-aandacht, je wil dat mensen weten dat je iets nieuws hebt. Daarom kijk je naar welk nummer het beste bij de smaak van de mensen past en kies je dat." De tweede single wordt '(Can't Get My) Head Around You'. En daar hoort een video bij, maar daar kan Greg ons helaas nog niet zoveel over vertellen. "Die is opgenomen vlak voordat we hiernaartoe kwamen. Ik heb er nog geen beeldmateriaal van gezien dus ik weet eigenlijk niet hoever ze ermee zijn. Ik heb ook geen idee wanneer hij hier uitkomt."

Met 'Splinter' levert The Offspring een album van slechts 32 minuten af. Dat is zelfs voor een punk-album niet lang. Greg legt uit dat dat geen bewuste keuze was. "Het was niet echt de bedoeling. We hadden gewoon een verzameling nummers, we lieten er een aantal vanaf die we niet goed vonden. We willen meestal sowieso niet meer dan 12 nummers doen en twee ervan zijn niet echt volledige nummers, maar die waren toch leuk en zo kregen we een album. Soms zet je als band wel wat extra nummers op een album om het wat langer te maken, maar de nummers die we hadden vonden we niet bij de rest passen dus lieten we het hierbij."