Interview: The Offspring

Michel (TripleM)
Volgens mij met tegenzin, graaft Greg diep in zijn geheugen en gaat terug naar de begintijd van The Offspring. Was het toen zo'n coverbandje of hadden ze al meteen eigen materiaal? Greg: "Toen we net begonnen konden we nog maar amper instrumenten bespelen. Dat hebben we dus eerst maar gedaan en toen was het al snel een mix van allebei. We schreven wel nummers, maar we hadden er in het begin maar vier ofzo dus leerden we er wat covers bij. Echt opgetreden als coverband hebben we niet." Zo begon het dus allemaal. Op dit moment is Columbia hun platenmaatschappij, maar daarvoor zat The Offspring bij Epitaph en daarvoor hadden ze zelfs nog een ander label. Na een paar jaar 'oefenen' ging de band op zoek naar een label. "Na ongeveer een jaar of twee, drie, zochten we naar een onafhankelijk label. In 1989 werd dat Cargo en uiteindelijk kwamen we bij Epitaph uit." Indirect had The Offspring al contact gehad met Epitaph: "We werkten met iemand van Epitaph voor een compilatie-album waar we aan meewerkten. Hij produceerde een nummer voor ons, maar op dat moment tekende Epitaph geen nieuwe bands. Toen we een jaar later een demo stuurden, vonden ze ons geweldig."

The Offspring maakt niet bepaald standaard-muziek, ook niet alle bandleden zijn standaard-muzikanten. Studeerde Dexter niet iets? "Microbiologie. Hij heeft z'n studie helaas niet afgemaakt. Toen ons album 'Smash' uitkwam zat hij nog op school. Toen moesten we kiezen en hij koos voor The Offspring. Tot nu toe heeft hij daar geen spijt van!"


Nog altijd zijn er fans die niet weten hoe The Offspring aan hun naam komt. Niet zo'n bijster interessant verhaal, aldus Greg. "Tja, eigenlijk omdat we niks beters hadden. Onze eerste drummer kwam ermee. We hadden eerst een andere naam, Manic Subsidal, maar die werd steeds verkeerd gespeld (ik hoop dat ik dat goed heb gedaan, red.), verkeerd uitgesproken. Okee, dachten we toen, dat is dus een stomme naam. Laten we een nieuwe nemen! Toen zouden we een interview doen voor een lokale tv-zender en moesten we dus snel een naam verzinnen. Dat werd The Offspring."

Zeker in de begintijd wordt een band-in-the-making beïnvloed door allerlei andere bands. Zoals voor velen, waren dat in het geval van The Offspring de lokale bands. "De Orange County punkbands uit onze begintijd denk ik. Als ik één band zou moeten noemen dan was dat TSOL (ook wel True Sounds Of Liberty), maar ook bands als The Adolescents en Social Distortion."

Okee, zeg ik tegen Greg, geen vragen meer over de begintijd. Greg lacht opgelucht, toch wil ik nog wat weten over het verleden van The Offspring. Veel fans bespeurden, in het bijzonder bij het uitkomen van het album 'Americana', dat de muziekstijl van The Offspring was veranderd. Dat is Greg niet helemaal met ze eens. "Veranderd... Misschien geëvolueerd. Op ieder album staan wel een handvol nummers die op alle albums zouden passen. Dan heb je ook een handvol liedjes die een andere sound hebben, waar we misschien mee experimenteren. Maar of dat nou bij 'Americana' was. 'Ixnay (on the Hombre)', die daarvoor kwam, had ook al nummers met een andere sound. We proberen ieder album nieuwe dingen uit." Geen bewuste keuze dus! "Nee, we hebben nooit gezegd 'zo'n album zoeken we'. Meestal is het een verzameling nummers die samenkomen. Sommigen daarvan voelen misschien anders aan. Het is gewoon de evolutie van ons als band."