Game Review: F1 Challenge '99-'02

Traction Control
Het magere geluid zou ik nog door de vingers willen zien, als de speelbaarheid dik in orde was. Dit is helaas niet helemaal het geval. Hoeveel je ook sleutelt aan je bolides: echt lekker voelen de wagens nooit. Gelukkig is er een hele reeks aan hulpmiddelen in het spel aanwezig, van stuur- en remhulp tot traction control en ABS, die je zeker in het begin nodig zult hebben. Zonder één van deze hulpmiddelen is het bijna onmogelijk om je wagen langer dan enkele tientallen seconden op de baan te houden. Hoewel de besturing bijna nooit echt irritant wordt, had er, wat mij betreft, toch wat meer aandacht aan geschonken moeten worden.

Career mode?
In tegenstelling tot de PS2 versie van dit spel, die overigens F1 Career Challenge heet, zit er geen 'Career mode' in dit spel. Hoewel de titel van de PC-versie dit al duidelijk maakt, vind ik dit toch duidelijk een minpunt. Met deze extra optie had EA het gemis van de 2003 licentie weer helemaal goed kunnen maken. Nu is het natuurlijk ook leuk om bijvoorbeeld het seizoen 2000 nog eens na te spelen, maar als ik dat zouden willen pak ik wel een ouder deel uit de F1-serie van EA Sports uit de kast. In feite is dit spel dan ook niets meer dan de vier voorgaande delen in een nieuw jasje.

Wat overblijft zonder een Career mode zijn de opties Testdag (rijden over een bijna leeg circuit), Racen (één Grand Prix-weekend), Championship (één compleet seizoen) en Multiplayer (via een TCP-IP verbinding tegen andere, niet computergestuurde, coureurs spelen). Ook niet misselijk natuurlijk, maar het spel onderscheidt zich hiermee nauwelijks van andere F1 games. Daarbij moet nog worden opgemerkt dat in de Championship mode maar één seizoen gespeeld kan worden. Heb je bijvoorbeeld het seizoen 1999 voltooid, dan zul je opnieuw moeten beginnen om seizoen 2000 te kunnen spelen. Naar mijn mening was het leuker geweest als de mogelijkheid er was om met één coureur de vier seizoenen achter elkaar te spelen.