Interview/CD-Review: Train

Jullie hebben een Grammy gewonnen, 'Drops Of Jupiter' was wereldwijd een grote hit, jullie spelen in alle grote Amerikaanse tv-shows. Wat willen jullie verder nog bereiken met de band?
Colin: Je hebt het over radio succes en veel platen verkopen, maar het gaat ook om succes binnen de band. Er zijn delen van Train, die nog niet op plaat te beluisteren vallen. Ik wil in ieder geval nog een aantal albums maken met de band, zodat onze status echt bevestigd is, dat mensen niet meer om je heen kunnen. Dan kun je ook wat meer gaan experimenteren: ik wil wat nummers maken met de band, die je niet van Train zou verwachten. Ik ben benieuwd naar de reacties daarop.

Op jullie website valt onder andere het 'journal' (dagboek) op. Het lijkt erop dat jullie meer tijd besteden aan jullie website en internet dan de meeste andere bands.
Stafford: Daar ben ik niet helemaal zeker van. Ik kreeg van een fan eens een tip over de website van Aerosmith. Als je denkt dat wij een uitgebreid 'journal' hebben, dan moet je daar een gaan kijken. Tom Hamilton beschrijft daar de belevenissen van de band tot in detail, het lijkt wel een boek! Maar over het algemeen is internet een fantastisch medium. Je kunt alle muziek en informatie op internet vinden die je zoekt. Mensen stuurden ons vroeger brieven, maar nu gaat alles via e-mail. Voor ons is het ook stukken makkelijker. Bands als Led Zeppelin konden nauwelijks communiceren met hun fans, gelukkig hebben wij die mogelijkheid vandaag de dag wel.

Zoals je al zei, kun je alle mogelijke muziek zomaar van het internet plukken. Hoe denken jullie over download programma's als KaZaa en Imesh?
Stafford: In Amerika is er nu iets nieuws van Apple. Gebruikers kunnen liedjes voor een klein bedrag downloaden naar hun I-pod. Dat is een manier die mij aanstaat. De gebruiker krijgt goedkope muziek, ik krijg mijn cheque, de platenmaatschappij verdient eraan. Maar de gratis downloads? Mensen downloaden onze nummers, hopelijk vinden ze het goede muziek en misschien kopen ze onze plaat dan. Het kost een hoop geld om een cd te kopen. Als het dan een cd blijkt te zijn waar maar één goed nummer op staat, dan denk je ook 'had ik hem maar eerst gedownload'.

Denk je dat de cd's te duur zijn?
Stafford: Ik zou graag zien dat ze iets goedkoper waren. Zolang ik er maar geld aan verdien, haha.

Maken jullie zelf wel eens gebruik van download programma's? Het kan een goede manier zijn om nieuwe muziek te ontdekken, die misschien heel inspirerend is.
Stafford: Ik ga wel eens naar de officiële websites van bands. Als ze daarop downloads aanbieden, dan maak ik daar wel eens gebruik van. Maar dan is het ook dat de band wilt dat je hun liedjes download. Maar ik heb nog nooit gebruik gemaakt van download programma’s, om zo op een illegale manier een cd van het internet te halen. Ik zou me daar schuldig door voelen.
Colin: Ik heb me er ook nooit aan gewaagd.

In jullie tour-programma voor de komende maanden is te zien dat jullie deze zomer niet op festivals spelen. Waarom is dat? Is Train geen 'festivalband'?
Stafford: In het verleden hebben we wel op festivals gespeeld. Met ons nieuwe album, willen we terug naar de fans, zelfs als het in kleinere zaaltjes is. Op festivals speel je vaak voor een enorm publiek, waarvan maar een klein deel Train fan is. Vaak is het ook maar een korte show en moet je het podium delen met meerdere bands op een avond. Natuurlijk kun je zo wel andere mensen, die nog geen fan zijn, enthousiast maken over de band; maar dit album willen we, zeker het eerste jaar, echt spelen voor de fans. Als het album het goed gaat doen, zullen we misschien volgend jaar wel weer op enkele festivals spelen.

Wat zijn de plannen voor de komende maanden?
Stafford: We zijn erg trots op ons nieuwe album en we willen het zo lang mogelijk overal kunnen spelen. Ik hoop dat we veel fans enthousiast over het album kunnen krijgen, zodat ze het zullen aanschaffen. Als we de nummers van 'My Private Nation' dan een beetje zat zijn, dan gaan we eens nadenken over een nieuw album.

Charlie Colin, die even naar het toilet was, komt de kamer weer binnen: "Ik vroeg me net af: where the fuck were we yesterday!
Stafford: Manchester...
Colin: Oh yeah, Manchester...