FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 mei 2024

Van Kalmthout na heroïsche comeback op derde startrij Indy 500

Zondag is het weer zover: de 108e editie van de Indianapolis 500, tevens de vijfde race van het seizoen in de IndyCar Series. De afgelopen dagen werd er op de Indianapolis Motor Speedway volop getraind en gedurende het weekeinde vonden de kwalificaties voor de race plaats.

Zaterdag mochten alle 34 coureurs een kwalificatierun neerzetten, bestaande uit vier ronden. De top-12 zou zich zondag dan weer mogen melden om te strijden voor de poleposition, de langzaamste vier moesten zondag nog strijden om een plek op de laatste startrij - één van die vier zou de race dus niet halen.

Rinus van Kalmthout mocht al vroeg een poging wagen, maar het ging tijdens zijn run fout: hij raakte de controle kwijt in bocht drie en ging hard de muur in. Zijn team had uren de tijd nodig om de auto te repareren, maar dat lukte en na een testrondje kon hij een tweede poging wagen, resulterend in de 29e plek.

Met acht minuten te gaan trok Van Kalmthout zijn tijd terug, zodat hij nog een poging kon wagen, en dit keer liet hij een van de beste comebackruns ooit zien: elfde, met een gemiddelde snelheid van 374,042 kilometer per uur, en dus mocht hij zich zondag melden voor de zogenaamde 'Fast 12'.

Zondag ging Van Kalmthout met 374,350 kilometer per uur nog wat harder, maar hij redde de strijd om de poleposition nét niet: zevende, de top-6 mocht voor de pole rijden. Die ging uiteindelijk naar Scott McLaughlin met een gemiddelde van 375,769 kilometer per uur, net voor Team Penske-teamgenoten Will Power en Josef Newgarden.

Alexander Rossi, Kyle Larson - die na de Indy 500 gelijk naar Charlotte vliegt voor de Coca-Cola 600 in de NASCAR Cup Series - en Santino Ferrucci starten vanaf rij twee, voor Van Kalmthout, Pato O'Ward en Felix Rosenqvist. Tiener Nolan Siegel was de onfortuinlijke 34e coureur en plaatste zich na een crash niet voor de race.

Larian Studios opent studio in Warschau en werkt aan 2 nieuwe games

Larian Studios (Bekend van onder andere Baldurs Gate 3 en de Divinity serie) heeft een nieuwe studio geopend in Warschau. Dat hebben ze via X.com bekendgemaakt.

Wereldwijd is dit de zevende studio van Larian Studios. Vorige maand meldde Larian Studios nog dat ze werken aan twee nieuwe Role Playing Games. Welke games dit gaan worden is nog niet bekendgemaakt, wel is het zeker dat geen van beide Baldurs Gate 4 zal zijn. Larian Studios heeft namelijk eerder aangegeven te stoppen met Baldurs Gate en, het over te laten aan een andere Developer. Larian Studios is aanwezig in Spanje, Ierland, België, Engeland, Maleisië, Canada en nu dus ook in Polen.

Er staan gelijk een aantal vacatures online voor de nieuwe studio in Polen. Er wordt gezocht naar onder andere schrijvers, designers, grafisch programmeurs en programmeurs in het algemeen. Wellicht wordt er gewerkt aan een Divinity 3? Of zullen het toch volledige nieuwe games worden? Even afwachten wat Larian Studios in de toekomst voor ons in petto heeft dus.

Iraanse president Raisi overleden, feest en vuurwerk in Teheran

In het noorden van Iran is een helikopter met de Iraanse president, Ebrahim Raisi, aan boord betrokken geweest bij een "ongeluk".

Update 16.04 uur:  Mensen in Iran vieren de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi met vuurwerk, memes en grappen. "Ik denk dat dit de enige helicoptercrash in de geschiedenis is waarbij iedereen hoopt dat niemand het heeft overleefd," schreef de Iraans-Amerikaanse journalist Masih Alinejad op X, na berichten dat een helikopter met president Raisi aan boord was neergestort. "Gelukkige Wereld Helikopterdag!" schreef de Iraanse activist.

Terwijl honderden zich verzamelden op de belangrijkste pleinen van Teheran en Mashhad om te bidden voor de veiligheid van president Ebrahim Raisi na berichten over het neerstorten van de helikopter, doken er tientallen video's op waarop te zien was hoe Iraniërs het nieuws vierden. Er waren verschillende video's van feestelijk vuurwerk dat de nachtelijke hemel in Iran verlichtte.

Na de dood van de Iraanse president Raisi heeft de religieuze leider Khamenei vijf dagen van nationale rouw afgekondigd. Khamenei verklaarde dat, in overeenstemming met de grondwet, vicepresident Mochber de teugels van de regering zou overnemen. 

Deze moet binnen 50 dagen nieuwe presidentsverkiezingen organiseren. Na een besluit van de Iraanse regering zal de post van minister van Buitenlandse Zaken Amirabdollahian, die ook is verongelukt, worden ingenomen door politicus Ali Bagheri Kani.

Tal van staatshoofden en regeringsleiders hebben hun medeleven betuigd met de dood van president Raisi. De Russische president Poetin eerde Raisi als een uitmuntend politicus en een echte vriend van Rusland. De Chinese president Xi sprak van een groot verlies voor het Iraanse volk. EU-Raadsvoorzitter Michel verklaarde dat de Europese Unie haar oprechte deelneming heeft betuigd.

Ebrahim Raisi was sinds 2021 president van Iran. De geestelijke werd beschouwd als een conservatieve hardliner die onder andere opdracht gaf tot het neerslaan van de massaprotesten tegen het regime in de herfst van 2022. De VS hadden sancties tegen hem ingesteld om verschillende redenen, waaronder zijn rol als aanklager bij de executie van talrijke politieke gevangenen in 1988.

Update 20-5-2024, 9:05u
De Iraanse president Raisi is overleden. Geen van de negen inzittenden van de helikopter, die tegen een bergtop zou zijn gevlogen, heeft de crash overleefd. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk. Nu de president is omgekomen moeten er binnen 50 dagen presidentsverkiezingen georganiseerd worden in het land.

Eerdere berichtgeving
Reddingsteams zijn naar het gebied gestuurd, aldus Iraanse staatsmedia. De helikopter, één van drie die terugkeerden uit Azerbeidzjan, vervoerde Raisi, minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian, de gouverneur van Oost-Azerbeidzjan Malek Rahmati en enkele andere passagiers.

Raisi was zondagochtend in Azerbeidzjan om samen met de president van het buurland, Ilham Aliyev, een nieuwe dam nabij de grens tussen beide landen in te huldigen.

Strafhof: aanvraag arrestatiebevelen Netanyahu, Gallant, Sinwar, Deif en Haniyeh

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft verzocht om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Netanyahu, zijn minister van Defensie Gallant en drie leiders van terreurgroep Hamas, waaronder Hamas-leider Yahya Sinwar.

Aanklager Karim Khan zei dat hij gelooft dat Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders Jahia Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, genaamd Deif, en Ismail Haniyeh verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden en is er voldoende bewijs om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in het conflict tussen Israël en Hamas. 

De aanklager beschuldigt de Hamas-leiders onder meer van "uitroeiing", maar ook van moord, gijzelingen, verkrachting en marteling als misdaden tegen de menselijkheid. Khan heeft met eigen ogen de gruwelijke gevolgen gezien van de terroristische aanval van Hamas op Israël van 7 oktober, die de aanleiding vormde voor de oorlog. In gesprekken met overlevenden leerde hij "hoe de liefde binnen een gezin, de diepste banden tussen ouders en kinderen, zijn misvormd door de berekende wreedheid en extreme ongevoeligheid van Hamas. Voor deze daden moet verantwoording worden afgelegd."

Netanyahu en Gallant worden er onder meer van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het uithongeren van burgers als oorlogsmethode, maar ook voor willekeurige moordpartijen en gerichte aanvallen op burgers. Met betrekking tot de acties van Israël zei de verklaring van Khan dat "de impact van het gebruik van uithongering als oorlogsmethode, samen met andere aanvallen en collectieve straffen tegen de burgerbevolking in Gaza, acuut, zichtbaar en algemeen bekend is." Deze omvatten "ondervoeding, uitdroging, diep lijden en een groeiend aantal sterfgevallen onder de Palestijnse bevolking, inclusief baby's, andere kinderen en vrouwen." 

Arrestatiebevel
Een groep rechters van het Strafhof zal een beslissing nemen over het verzoek van Khan voordat de arrestatiebevelen definitief worden uitgevaardigd.

Eerder heeft het ICC ook een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Poetin wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne.

De lopende procedure staat los van het proces bij het Internationaal Gerechtshof waarbij Israël wordt beschuldigd van genocide. In maart hebben rechters geoordeeld dat er een risico bestaat op genocide in het conflict.

De vooronderzoekscommissie van drie rechters, heeft gemiddeld twee maanden nodig om het bewijsmateriaal te onderzoeken en te beslissen of de procedure kan worden voortgezet. De rechtbank heeft zelf geen bevoegdheid om arrestaties uit te voeren. Bij een arrestatiebevel wordt de bewegingsvrijheid van gezochten echter ernstig beperkt.

Een gevolg van de arrestatiebevelen zou zijn dat alle verdragsluitende staten bij het hof verplicht zouden zijn de gezochte personen te arresteren en aan het hof uit te leveren zodra zij in hun land zijn. Khan's aankondiging vergroot het internationale isolement van Israël.

Met betrekking tot de Hamas-leiders wordt aangenomen dat zowel Sinwar als Deif zich schuilhouden in de Gazastrook, waar ze ook door Israël worden gezocht. Haniya, de opperste leider van de militante islamitische groepering, is in Qatar en reist regelmatig door de regio.

'Historische misdaad'
Het nieuws heeft in Israël tot felle reacties geleid. Benny Gantz, de Israëlische minister die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, noemt het incident een "misdaad van historische proporties". Hij benadrukt dat het vergelijken van leiders van een democratisch land dat vastbesloten is om zich te verdedigen tegen verachtelijke terreur met leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie een kromming van rechtvaardigheid is.

Bezalel Smotrich, de Israëlische minister van Financiën, veroordeelt het verzoek van de aanklager als een uiting van "hypocrisie en Jodenhaat". Hij stelt dat arrestatiebevelen tegen hen neerkomen op arrestatiebevelen tegen ons allen.

'Onderdrukker gelijkgesteld aan slachtoffer'
Hamas is ook kritisch over het verzoek. Een vooraanstaand lid van de Palestijnse groepering geeft aan dat hiermee de onderdrukker gelijkgesteld wordt aan het slachtoffer. Volgens hem moedigt dit Israël alleen maar aan om door te gaan met zijn "oorlog van uitroeiing" in Gaza.

NHL: Oilers en Canucks naar beslissende zevende wedstrijd

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn drie van de vier teams in de conferencefinales bekend, maar één serie moet nog beslist worden en dat zal moeten gaan gebeuren in een zevende wedstrijd. De Edmonton Oilers en Vancouver Canucks staan in een Canadees onderonsje op 3-3.

De Canucks konden het in Edmonton afmaken, maar Dylan Holloway tekende al snel voor 1-0. Nils Hoglander scoorde weliswaar de gelijkmaker, vanaf de tweede periode gingen de Oilers los. Zach Hyman maakte de 2-1, even later gevolgd door de 3-1 van Evan Bouchard. Vroeg in de derde periode was het 4-1 dankzij Ryan Nugent-Hopkins en tien minuten later zette Evander Kane de 5-1 eindstand op de scoreborden.

Speelschema
Maandag 20 mei, 21.00u (03.00u NL) - Western Conference Semifinals, game 7; Vancouver Canucks - Edmonton Oilers (3-3)

NBA: Timberwolves verslaan kampioenen, Mavericks na thriller door; vier teams over in playoffs

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hadden de Boston Celtics zich als eerste team al geplaatst voor de conferencefinales, inmiddels zijn ook de overige drie teams bekend en dus is duidelijk welke vier teams nu nog kans maken op de titel.

Dallas Mavericks - Oklahoma City Thunder (3-2)
De Mavericks konden het in eigen huis afmaken, maar hadden het lastig: na een 23-30 eerste kwart kwamen ze wat terug, maar de Thunder gaf aan het eind van Q2 flink gas en stond halverwege met 48-64 voor. Met een 35-26 derde kwart kwamen de Mavericks toch weer in de buurt en zo ontstond een zinderende slotfase, waarin PJ Washington met een paar vrije worpen de Mavericks naar een 117-116 zege en, belangrijker, een plek in de Western Conference-finale schoot.

New York Knicks - Indiana Pacers (3-3)
In Madison Square Garden wilden de Knicks voor het eerst in 24 jaar de conferencefinale halen, maar de Pacers hadden uiteraard andere plannen. Ze openden met een 27-39 eerste kwart en dat zette de toon, vooral dankzij het beste field goal-percentage ooit in de playoffs: 67,1 procent van de pogingen vanuit het veld ging raak, net als maar liefst 54,2 procent van de driepunters, er was werkelijk geen houden aan.

De Knicks kwamen geen moment meer echt in de buurt, zeker nadat Jalen Brunson met een gebroken hand af moest haken. Pacers-starters Myles Turner (17 punten), Aaron Nesmith (19), Pascal Siakam, Andrew Nembhard (beiden 20) en Tyrese Haliburton (26) waren allemaal op dreef en de Pacers speelden zich met een 109-130 zege naar de Eastern Conference-finale.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves (3-3)
Ook in Denver moest de beslissing vallen en met een 24-19 eerste, maar vooral een 29-19 tweede kwart begon dat erg lekker voor de regerend kampioenen. In Q3 ging het echter ineens fout: 14-28 en de Timberwolves zaten er weer bovenop. Na een paar spannende minuten namen de Wolves zelfs een kleine voorsprong en onder leiding van Karl Anthony Towns (23 punten, 12 rebounds) en Anthony Edwards (16 punten, 8 rebounds, 7 assists) kregen de Timberwolves de arena stil met een 90-98 overwinning en dus een plek in de Western Conference-finale.

Speelschema
Dinsdag 21 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Finals, game 1; Boston Celtics - Indiana Pacers

Woensdag 22 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 1; Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks

Plasterk geen kandidaat-premier meer

De officieuze kandidaat-premier Ronald Plasterk trekt zich terug als kandidaat. Verwijzend naar een bericht in De Telegraaf, meldt Geert Wilders op X: "je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit."

Na de ophef die de afgelopen dagen ontstond vanuit de aangifte die een advocaat tegen hem deed, staan de betreffende beschuldigingen zijn benoeming in de weg. Volgens Plasterk zijn de beweringen onjuist, maar is hij "niet langer beschikbaar" voor het ambt.

Plasterk zelf verwijst op X slechts naar het voormelde bericht in de krant, zonder verdere toelichting. In dat bericht wordt een verklaring van Plasterk aangehaald waarin hij stelt "de gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel."

Geert Wilders bevestigt zijn enthousiasme voor de heer Plasterk als minister-president, maar zal nu op zoek moeten naar een nieuwe kandidaat. Dat NSC-leider Pieter Omtzigt weinig enthousiast was over de gewezen kandidaat-premier werd al eerder duidelijk.

3x3-basketbalsters grijpen definitief naast olympisch ticket

Het is de Nederlandse 3x3-basketbalsters definitief niet gelukt om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. In april strandden ze op het eerste OKT, dat gewonnen moest worden, in de halve finales, op het tweede OKT, waar ook één ticket klaar lag, ging het in de groepsfase al fout en op het derde en laatste OKT lukte het ook niet.

In het Hongaarse Debrecen werd het grootste OKT gespeeld, met zestien teams en de laatste drie beschikbare startbewijzen voor de Spelen in Parijs. Nederland opende nog redelijk met een 13-9 zege op Italië, maar daarna was gastland Hongarije met 11-13 te sterk. De nederlaag an sich was het probleem niet, maar het feit dat Nederland in beide wedstrijden uiterst matig scoorde wel: een 21-18 zege op Israël zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland vier punten te weinig had om zich voor de kwartfinales te plaatsen. Hongarije en Italië hadden ook twee zeges, maar maakten in totaal respectievelijk 52 en 49 punten, tegen 45 voor Nederland, waarmee de oranje droom voorbij was.

In een zinderende kwartfinale rekende Duitsland in overtime af met Japan (18-16), terwijl Hongarije met 16-9 simpel van Tsjechië won. Canada klopte Italië met speels gemak (21-8) en Spanje versloeg Polen met 21-13. In de halve finales dompelde Duitsland Hongarije in rouw met een nipte 19-17 zege, terwijl Spanje met een wonderbaarlijke laatste score met 19-18 van Canada won. De strijd om plek drie en dus het laatste olympische ticket werd met 21-10 gewonnen door Canada, dat de Hongaarse thuisfans zo stil kreeg.

Bij de mannen had Nederland zich op het vorige OKT al voor de Spelen geplaatst, zij waren er nu dus niet bij. In een paar spannende kwartfinales won Frankrijk met 19-17 van Duitsland en was Mongolië met 15-12 te sterk voor Israël. Polen versloeg Oostenrijk met 21-19 en Litouwen klopte Spanje met 21-9, waarna ze in de halve finales met 21-15 van Polen wonnen. Frankrijk won een ware thriller met 21-20 van Mongolië en mocht zich zo opmaken voor de Spelen in eigen land, waarna Mongolië ook in hun tweede kans nét mis greep: in overtime pakte Polen met 22-20 de zege en dus het laatste olympische startbewijs.

Uitslagen nacompetitie Keuken Kampioen Divisie

De deelnemers van de tweede ronde, ook wel de halve finales van de nacompetitie zijn bekend, nadat gisteren de laatste ronde van de Eredivisie werd gespeeld. Excelsior werd uiteindelijk 16e met 29 punten, evenveel als RKC Waalwijk maar laatstgenoemde heeft een minder negatief doelsaldo en handhaaft zich dus in de Eredivisie.

Roda JC - NAC Breda
In de eerste wedstrijd viel de droom eigenlijk al in duigen voor Roda JC, dat eerder nog dacht te promoveren. Het werd gekoppeld aan NAC Breda dat als 8e eindigde. Het eerste duel werd in Breda afgewerkt waarin het 3-1 voor NAC werd. In de return was er niets meer over van Roda JC en verloor het werderom, ditmaal met 0-5. NAC Breda gaat met een score van 1-8 als eerste naar de tweede ronde.

FC Dordrecht - FC Emmen
De eerste wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel in Emmen, FC Dordrecht trad als 4e aan van de Keuken Kampioen Divisie, FC Emmen als de nummer 7. Ook in de tweede wedstrijd in Dordrecht bleef het nog lang gelijkspel. Pas in de 88e minuut schoot Besuijen FC Emmen naar de tweede ronde van de nacompetitie. De stand eindigde in 2-3 over twee wedstijden.

ADO Den Haag - De Graafschap
In dit duel over twee wedstrijden vielen evenveel doelpunten als in de wedstrijden tussen Roda JC en NAC Breda, echter bleef de spanning hier meer in stand. In de eerste wedstrijd won ADO Den Haag met 2-3 op De Vijverberg. De return in Den Haag leek met de rust al gespeeld met een 2-0 voorsprong van ADO Den Haag, maar De Graafschap kwam nog terug tot 2-2, de rode kaart die later nog viel voor Absalem namens ADO Den Haag bracht de tweede ronde voor de Hagenezen niet in gevaar. De stand hier eindigde in 5-4 over twee wedstrijden.

Halve finales
In de eerste halve finale begint NAC Breda dinsdag om 20:00 uur thuis tegen FC Emmen, de return is zaterdag 16:30 uur in Emmen. ADO Den Haag ontvangt woensdag om 18:45 de nummer 16 van de Eredivisie, Excelsior. De return hiervan is zaterdag na de wedstrijd FC Emmen - NAC Breda, om 20:00 uur.

Finale
De eerste finale is op 28 mei om 20:00 uur. De winnaar van FC Emmen - NAC Breda speelt dan eerst een thuiswedstrijd. Bij de return op 2 juni om 18:00 uur speelt de winnaar van Excelsior - ADO Den Haag thuis en zal bekend zijn welke van de vier ploegen in de Eredivisie zal spelen.

FOK! Wat een weer: de andere kant van het land is aan de beurt

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vanmiddag ontstaan in het noorden en westen onweersbuien. Plaatselijk valt veel regen in korte tijd waardoor wateroverlast kan ontstaan. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. In de avond verdwijnen de buien geleidelijk.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het overwegend bewolkt en lost eventuele mist snel op. Op de meeste plaatsen blijft het droog. De wind is zwak tot matig en waait uit het noorden.

Vanmiddag is de zon geregeld te zien. Er ontstaan vooral in het westen en noorden enkele stevige regen- en onweersbuien, daarbij kan plaatselijk veel neerslag in korte tijd vallen. Ook is er kans op hagel. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. De wind komt uit noordelijke richtingen en is zwak tot matig.

Vanavond komen er eerst nog enkele regen- of onweersbuien voor, met name het westen en midden. De wind is zwak tot matig, langs de kust soms vrij krachtig en waait uit het noorden.

Vannacht ontstaat vooral in het zuidwesten plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. Er is weinig wind.

 (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Na regen komt... (Foto: Anouk)
Na regen komt... (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Studenten keren Biden hun rug toe bij afstudeerplechtigheid

De Amerikaanse president Joe Biden hield zondag een toespraak op het Morehouse College, waar hij naast applaus en gejuich ook de rug kreeg toegekeerd van enkele studenten vanwege zijn steun aan Israël.

Biden’s toespraak op Morehouse College, een historisch zwarte mannencollege in Atlanta, Georgia, maakt deel uit van een verkiezingstactiek om de banden met jonge zwarte mannen te verbeteren. 

"Het is een humanitaire crisis in Gaza, daarom heb ik opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren", zei Biden onder applaus. "Ik weet dat het velen van jullie boos maakt en frustreert, dit zie ik ook in mijn familie."

Sommige afgestudeerden droegen keffiyehs – de zwart/witte hoofddoek die een symbool is geworden van solidariteit met de Palestijnse zaak – om hun gewaden heen, terwijl men tijdens de afstudeerplechtigheid opriep tot een permanent en onmiddellijk staakt-het-vuren.

Waarom je zonder veiligheidsbeugel in een achtbaan kan

Over de kop gaan in een achtbaan zonder veiligheidsbeugel. Het klinkt misschien bizar, maar het kan echt! Jurnan Schilder, werktuigbouwkundige aan de universiteit Twente heeft het zelfs al meerdere keren zelf uitgetest, en zonder enige angst. Hij weet namelijk als geen ander dat er in een achtbaan natuurkundige krachten op je werken die je stevig in je stoeltje drukken. Terwijl hij zelf een ritje maakt vertelt hij je dat dit precies dezelfde krachten zijn die dagelijks op ons werken, maar dat zij uit balans raken wanneer jij over de kop gaat. En dat die balansverstoring cruciaal is, om jou tijdens een achtbaanritje in je stoeltje te houden.

0:00 Kun je zonde veiligheidsbeugel in een achtbaan?

1:00 Vroeger hadden achtbanen nooit veiligheidsbeugels

1:50 Basics van de krachten op aarde

1:55 De zwaartekracht trekt je naar de aarde

2:05 De normaalkracht zorgt dat jij niet door de vloer zakt

2:30 Uitleg over de normaalkracht en G-krachten

3:30 Door lagere G-kracht zorgt voor een gevoel van zweven

4:00 Een hogere G-kracht duwt je in je stoeltje en laat je lichaam zwaarder voelen

4:50 Een testritje in Toverland

5:50 Je moet snel genoeg door een looping gaan

7:00 Waarom hebben we dan überhaupt een veiligheidsbeugel?

7:40 In loopings blijf je zitten, maar bij complexe vormen of heuveltjes niet

8:00 Kan een achtbaan stil komen te staan terwijl je over de kop gaat?

8:20 In Walibi liep een treintje vast in een looping

9:10 Achtbanen zijn superveilig

Met dank aan Universiteit van Nederland

Random Pics van de Dag #1280

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #1279

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #216 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1317
special
Random Pics van de Dag #1316
special
Random Pics van de Dag #1315
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
©FOK.nl e.a.