DVD Review: Herman Finkers - Kalm aan en rap een beetje

Zowel de show Kalm aan en rap een beetje als Heanig an en rap wat zijn opgenomen in april 2000 te Enschede. Beide shows zijn qua inhoud identiek, alleen is de ene zoals eerder vermeld in het Nederlands en de andere in het Twents. Duidelijk is te zien dat Finkers zich prima redt qua taal in beide shows, alhoewel zijn Twentse afkomst en tongval ook overduidelijk naar voren komen in de Nederlandse versie. Enkele Twentse grappen heeft hij ook onveranderd overgenomen in de Nederlandse show, iets wat lastig kan zijn voor mensen die niet uit het oosten van het land komen. Ook blijkt wel dat sommige dingen in het Twents totaal anders gezegd worden, met name zinsconstructies in het dialect lijken niet op die in het Nederlands. Uit beide shows blijkt dat Finkers dit goed opgevangen en afgehandeld heeft: de twee voorstellingen lopen allebei als een trein. Nadeel voor Finkers is dat hij eigenlijk twee shows heeft moeten schrijven.

In het eerste deel van de show komt naar voren dat Herman overwerkt is. Op aanraden van de dokter gaat hij onthaasten op het drielandenpunt te Vaals. Hij houdt onder andere een bergrede over de haastige wereld waarin we momenteel leven, hij bespreekt de relaties van de drie landen tot elkaar en speelt ondertussen een geluidsopname af met rustgevende en oppeppende therapie: het zogenaamde Ratelbandje.

In het tweede deel van de show, aan de 'voet' van het drielandenpunt, laat hij ons zien wat zijn tweede baan naast cabaretier is: Herman is stagiair bij het RIAGG geworden. Hij beantwoordt telefoontjes van mensen met problemen, maar ook hier is duidelijk dat hij de problemen van anderen niet aankan door zijn eigen stress en problemen.


Finkers heeft met deze show weer laten zien dat hij meester is in simpele, maar zeer doeltreffende grappen. De voorstelling zit net als zijn vorige shows weer vol met onverwachte woordspelingen en visuele grappen. Verwacht dus niet veel diepgang en stof tot nadenken, dit is nog nooit een sterke kant van Herman Finkers geweest.

Doordat de shows in 1998 geschreven en in 2000 opgenomen zijn valt op dat enkele stukken nogal gedateerd zijn, grappen over Hans Janmaat en Bart de Graaff zijn niet zo humoristisch meer aangezien beide heren inmiddels overleden zijn. Dit is meteen ook het enige kleine minpuntje aan de show die verder geweldig in elkaar zit. Finkers brengt de beide shows enthousiast, ondanks zijn al dan niet gespeelde dip.