DVD Review: Herman Finkers - Kalm aan en rap een beetje

Herman Finkers werd op 9 december 1954 geboren in Almelo. Hij was de oudste uit een gezin van vijf kinderen. Na in Groningen en Hengelo wat gestudeerd te hebben begint hij in 1975 gedichten en liedjes te schrijven. In 1979 heeft hij zijn eerste avondvullend programma Op Zwart Zangzaad gemaakt. Ook doet hij in dit jaar mee aan het Camerettenfestival in Delft: hier wint hij naast een 2e prijs ook de persoonlijkheidsprijs en de publieksprijs.

Zijn landelijke 'doorbraak' is in 1986 met het programma EHBO is mijn lust en mijn leven. Vele programma's zouden volgen: Het meisje van de slijterij (1987), De zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op (1990), Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig (1992), Geen spatader veranderd (1995) en als laatste uiteraard Kalm aan en rap een beetje (1998). Vanaf 1995 besluit Herman Finkers om zijn shows ook geheel in het Twents op te voeren: Gen spatoader aans (1995) en Heanig an en rap wat (1998) zijn het resultaat.

Tijdens het opvoeren van Kalm aan gaat er iets mis met hem waarvan hij niet goed weet wat het is. Waren de optredens altijd een manier om tot ontplooiing te komen, nu ervaart hij het meer als een verstikkend keurslijf. In zijn laatste show wordt daar al, half bewust half onbewust, aan gerefereerd. Hij is niet meer nieuwsgierig naar het volgende programma, voelt aan dat hij zich zal gaan herhalen en hij besluit in 1998 een tijdje te stoppen.

Momenteel kampt Herman Finkers ook nog eens met gezondheidsproblemen: begin 2002 werd bij hem Pfeiffer geconstateerd. Daarnaast werd in april 2002 een vorm van leukemie bij hem ontdekt. De combinatie van beide zorgen ervoor dat zijn conditie verre van optimaal is. Optreden doet hij voorlopig dus ook zeker niet. Hij is ondanks alles wel weer bezig met het schrijven van materiaal voor een nieuwe show.