CD en Boek Review: Meindert Talma - Kriebelvisje

Relaxt. Dat is de cd 'Kriebelvisje' van Meindert Talma. Het doet me een beetje denken aan 'Tonight's the night' van Neil Young & Co. Een beetje hetzelfde losse gevoel. Het valt niet mee om de stijl te omschrijven. Het zijn liedjes, maar wat zeg ik nou daarmee? Soms rock 'n roll ('De wet van behoud van ellende' swingt behoorlijk), soms poppy, soms weet ik veel wat. Verschillende stijlen door elkaar. Gezongen in het Nederlands, of het in het Fries (Frysk voor kenners geloof ik).

Erg mooi geluid ook, met de volle warme stem van Meindert Talma voorop. Alsof 'ie naast je in je oor staat te zingen, en de rest van de band een meter of tien verderop staan. Op deze cd is de begeleiding niet in handen van The Negroes, maar van het gelegenheidstrio Anne Soldaat (gitaar, Daryll-Ann), Cor van Ingen (basgitaar; die ook bast in de liveband van Spinvis) en Jeroen Klijn (slagwerk, algemene muziekheld). Waarom ken ik Cor van Ingen niet? 100 Punten voor de bassist!

De teksten handelen over bijzondere mensen. Over leidmotieven, bedoelingen, rode draden en andere kleurige bespiegelingen zijn al vele goede stukken geschreven, (deze bijvoorbeeld), dus ik poog daar niet overheen te gaan.
Ik zou graag bijzondere aandacht willen vragen voor de humor in Talma's werk. Droog, o zo droog. Als Martini, shaken not stirred, no ice. Gevriesdroogd zogezegd. Met als kroon op het werk '20 jaar muzikale fruitmand'. Toen Talma dat nummer in het voorprogramma van Spinvis speelde, wees iemand me erop dat deze christelijke liedjes-juke-box ook echt bestaat. Wist ik veel. Ik weet nog steeds niet of Talma's versie nu lofzang of parodie is. En zo blijft wel meer in het midden hangen. Niet dat het erg is; laat je fantasie het werk doen. Ik weet wel dat dezelfde persoon me direct een lief verhaal vertelde over precies datgene waar Talma over zingt in '20 jaar muzikale fruitmand'; over troost en verdieping. En da's verrekte mooi.

Talma's 'Kriebelvisje' is geen volstrekt meesterwerk. Nee. Maar zonder echte uitschieters is het een zwaar relaxte plaat. Gewoon een fijne luister- en voelplaat. Mag dat ook? Een feelgoodschijf. Hoe zou dat in het Frysk klinken?