CD en Boek Review: Meindert Talma - Kriebelvisje

De boomlange Groningse Fries Meindert Talma is niet alleen door zijn lengte een opvallende verschijning. Als muzikant (toetsenist/zanger) en schrijver maakt hij indruk met zijn sterk persoonlijke teksten en zijn bijzondere Nederlands- en Friestalige liedjes. En wat voor muziek is het nou precies? Ik weet het niet. Serieus niet. Leuk toch? Poppige gitaarige toetsende verhaaltjes. Komt dat een beetje in de buurt?

Zijn publicaties als schrijver en zijn muzikale werk vertonen een opmerkelijke verwevenheid. Zo fungeert bij zijn nieuwe cd en roman 'Kriebelvisje' (maart 2003) de cd als soundtrack bij het boek. Eerder (1999) verscheen al op vergelijkbare wijze de roman 'Dammen met ome Hajo'. Ook toen ging het boek vergezeld van een gelijknamige cd (of omgekeerd). Bij Kriebelvisje is de combinatie boek/cd verrassend ver doorgevoerd. De dertien nummers op de cd verwijzen qua thematiek naar de dertien hoofdstukken uit de roman.

Maar goed alles heeft een begin. En voor muzikale Meindert lag dit begin in 1995, toen een paar vrienden drie liedjes van Meindert, niet meer dan krakkemikkerige thuisopnames, bij wijze van verjaardagskado op een singletje zetten. Volkomen onverwacht verwerft Meindert Talma zich hiermee in de Groninger muziekscene een cultstatus als plaatselijke lofi-held.

In 1997 verschijnt op Oetstar Rekkers zijn debuutalbum 'Hondert Punten'. Het album wordt opgenomen met enkele vrienden (die zichzelf The Negroes noemen) in de krappe behuizing van kleine studentenwoningen. Een jaar later verschijnt het tweede album, 'Ferhûddûker'. The Negroes hebben inmiddels vaste vorm aangenomen, en de samenstellende delen van het geheel zijn Janke Brands (bas), Janpier Brands (drums, gitaar) en Nyk de Vries (gitaar, drums).

Eerder genoemde cd en boek 'Dammen met ome Hajo' komt uit in 1999. Daarin grijpt Meindert met name terug op zijn jeugdherinneringen in geboortedorp Surhuisterveen, maar ook op zijn eerste jaren als Groninger student. 'Leave stumper' is in 2001 de laatste cd. Deze cd gaat vergezeld van een opmerkelijk cd-boekje met tekeningen van ondermeer Gummbah en Jeroen de Leijer.

En schrijven dan? In 1996 begint Meindert Talma samen met Nyk de Vries het Friestalige tijdschrift 'De Blauwe Fedde'. Interviews daaruit worden in 2001 gebundeld in het boek 'De Blauwe Fedde yn petear'. Dit boek bevat vijftien interviews met eigenzinnige Friezen (pleonasme, tautologie of vooroordeel, ik weet het nooit). Daarnaast schrijft Meindert vanaf april 2001 een wekelijkse
column in de Leeuwarder Courant.