CD: Breakestra - Dusk Till Dawn

Hussel funk, hip-hop en soul door elkaar. Zet er een band van vlees en bloed achter. Incluis een drummer die waarschijnlijk een hi-hat en snare onder zijn kussen heeft liggen. Een half uurtje laten pruttelen, en overgieten met soulvolle vocals et voilà: het recept voor het Breakestra.



Op Dusk Till Dawn doet het collectief Breakestra niet iets heel bijzonders, althans niet in Breakestratermen. Het is meer van hetzelfde, ook al was het vorige album (Hit The Floor) alweer vier jaar oud. Strakke funky drumbeats en ingetogen bas leggen de dansbare basis voor diverse gastvocalisten (zoals bijvoorbeeld Chali 2NA van Jurassic 5). Inspiratie wordt gevonden in de jaren '70 funk, aangevuld met veel soul. Een beetje retro, en een beetje in een braaf jasje.

Afwisseling zit in het gebruiken van verschillende zangers. De vocalen zijn in veel nummers sowieso erg aanwezig. De sound swingt als vanouds, maar is niet erg afwisselend. Wie al bekend is met een vorig album van Breakestra zal weinig nieuws ontdekken. Geen slecht album, maar inmiddels wel een beetje belegen. Een enkel nummer biedt iets nieuws, bijvoorbeeld 'Show You The Way', met een hele dikke psychedelische fuzz. Het is zeker geen straf om naar Dusk Till Dawn te luisteren, het zit allemaal goed in elkaar en de backbeat is als vanouds. Maar het is wellicht wel tijd voor wat anders.

Breakestra is bovendien op z'n best als er een schepje bovenop gaat, zoals bijvoorbeeld 'No Matter Where You Go'. Of het prijsnummer 'Posed To Be', met Chali 2NA en DJ Dusk op vocals. Aan de laatste dankt het album de naam, aangezien het album opdragen is aan DJ Dusk die twee jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

Maar niet alle tracks zijn zo geëngageerd. Soms is Dusk Till Dawn een beetje tam. Minder routine, en meer soul graag. Daarom is Breakestra is live misschien wel meer een aanrader: in Melkweg (Amsterdam, 29 oktober) en Rotown (Rotterdam, 31 oktober), en voor de Belgische funksters in Het Depot (te Leuven, 28 oktober) en Democrazy (Gent, 30 oktober).


Label:Strut / iK7 Releasedatum:september 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in MUZ.