CD: Amen - Death Before Musick

AmenLaten we even die aankondiging woord voor woord gaan behandelen. "New", ja, dat is wel iets waar ik me in kan vinden. Dit is het derde album van zanger Casey Chaos en zijn volgelingen. Na het door de pers uitstekend ontvangen 'We Have Come For Your Parents' werden ze door hun toenmalige platenmaatschappij aan de kant gezet vanwege teleurstellende verkoopresultaten. Vier jaar later ligt de opvolger van 'We Have Come For Your Parents' voor mijn neus, 'Death For Musick'.

"New" kun je ook anders bekijken, en dan kom je ook meteen bij het "punkband"-gedeelte uit. Mijn grootste probleem met punk is dat het allemaal zoveel op elkaar lijkt. Nu leent punk zich ook niet echt voor muzikale extravaganza en natuurlijk hebben bands wel hun eigen stijl. NOFX en Bad Religion kun je makkelijk uit elkaar houden, ondanks dat het allebei punk is. Ook Amen is daar geen uitzondering op, het is absoluut niet "new" wat deze heren doen.

Voor een echte punkliefhebber zal dat echter geen probleem zijn, en die zal in Amen best een behoorlijke band vinden. Ook Amen is behoorlijk boos op alles wat er in de VS op dit moment allemaal gebeurt, iets dat Casey in zijn teksten niet eens probeert verwerken in allegorieŽn, waardoor de luisteraar eventueel zelf kan bepalen waar Amen nou precies zo tegen is. Nee, dit is gewoon recht voor je raap "De wereld is kut, kom van je luie reet af en doe er verdomme wat aan"-teksten.

De teksten worden uiteraard ondersteunt door het betere ragwerk, waardoor we meteen bij het laatste punt van de reclame aankomen; het feit dat het album "smashing" is. Dat is het enige waar ik het niet altijd mee eens ben. Sommige nummers, zoals de opener 'Liberation For...', zijn wel aardig, maar doen verder weinig bij mij. Het rockt wel, daar niet van, maar of ik nou echt zou gaan smashen als ik dit nummer in een club zou horen. Nee, dat nou ook weer niet.

Echter, daar staan enkele zeer strakke nummers tegenover, zoals 'Hello (One Chord Lovers)' en 'Money Infection'. Vooral op eerstgenoemde is de boosheid van Casey goed te horen. Hij schreeuwt de longen uit zijn lijf, maar vergeet toch niet de melodie op te zoeken en de rustigere stukken zijn ijzersterk.

Amen

Qua stijl is Amen niet zo heel erg consequent. Ze bezoeken eigenlijk zoveel mogelijk aspecten van de punk. Sommige nummers klinken als The Sex Pistols, andere nummers, zoals 'The Abolishment Of Luxury', zijn punknummers zoals ze nu geschreven worden. Snel riffje, drumwerk zonder poespas. Het grootste gedeelte van de songs is echter een mengelmoes van die twee stijlen en daardoor is 'Death Before Musick' geen superhard album geworden, maar voelt het tegelijkertijd ook niet zo oubollig aan als het werk van The Sex Pistols soms aanvoelt.