Special: Theory of a Deadman

Klote Tilburgse spits, ik was te laat voor het interview! Gelukkig waren er ook mensen van Kink FM die vragen hadden, dus met wat geschuif in de 013 en gevloek net daarbuiten zat ik uiteindelijk om kwart voor zes in de kleedkamer bij Dean (basgitarist) en Tim (de drummer).

Leuke lui, allebei heel relaxt, we kletsen wat over mijn bezoek aan Vancouver een tijd geleden. Ik ben niet naar Whistler geweest, da's maar goed ook grapt Tim, daar loop je gegarandeerd herpes op. Wintersporten prima, maar niet neuken in Whistler!

Waarom de naam Theory of a Deadman?

Tim: "Voor het album hadden we een nummer geschreven dat toen 'Theory of a Deadman' heette. Toen we er nog wat aan hadden geschaafd hebben we het een andere titel gegeven, 'The Last Song'. Omdat we nog een naam voor de band zochten en we die oude songtitel goed vonden klinken, werd het dus Theory of a Deadman!"

Jullie hebben een platencontract bij 604 Records, het label van Chad Kroeger. Hoe is dat zo gekomen?

Tim: "We hadden een demo opgenomen op cd en zoals een band nu eenmaal doet sleur je die overal mee naartoe, je weet maar nooit wie je tegenkomt! Tyler (Conolly, leadzanger, red.) werd op een feestje aan Chad Kroeger voorgesteld en vertelde Chad dat hij in een band speelde. Tyler gaf hem de demo mee, we schrokken ons kapot toen hij een paar weken later ineens belde!

Dean: "We hebben ons de week daarop ziek gemeld en zijn aan de slag gegaan met nieuwe songs en maakten demo's. Uiteindelijk hebben we in de Greenhouse Studios in Vancouver het album opgenomen."

Hoe ging dat, de opnames?

Tim: "Het album is door Chad geproduceerd, samen met Joey Moi. Nickelback toerde veel dus had Chad niet altijd tijd om alles in de gaten te houden. Zelfs als hij er niet was, stuurde we hem opnames en dan gaf hij commentaar. "Prima", "Nee", "Probeer dit eens" of "Ga zo door!"."

Heeft Chad ook invloed gehad op de sound van T.o.a.D.?

Dean: "Als producer uiteraard wel, maar niet zoveel als sommige mensen misschien denken."

Veel van die mensen vinden dat jullie veel lijken op Nickelback, wat vind je daarvan?

Tim: "Op zich klopt dat wel. We zijn natuurlijk twee verschillende bands, maar we maken wel dezelfde soort muziek en komen allebei uit dezelfde buurt. Ik snap best dat mensen dat zeggen."

Wat zeg je tegen mensen die vragen wat voor muziek jullie maken?

Tim: "Mensen willen bandnamen horen. Nickelback werd met Creed vergeleken, Creed met Pearl Jam, maar uiteindelijk klinkt iedereen toch weer net iets anders. Als mensen ons vragen hoe we klinken dan zeggen we meestal "Als je van Nickelback houdt, vind je ons waarschijnlijk ook goed"."

Wat vinden jullie van het uitwisselen van mp3's via internet?

Dean: "Als beginnende band moeten wij eerlijk zijn, ons helpt het! Onze muziek verspreidt zo sneller dan wij kunnen toeren, daar is niets mis mee. En ik denk dat mensen die een album downloaden, en het goed vinden, dat album ook best willen kopen."

Tim: "Ze krijgen dan originele art en in sommige gevallen andere extra's. Op ons debuutalbum was daar nog niet veel ruimte voor, we starten net en dan heb je maar een beperkt budget. Wie weet op ons volgende album, je kunt met DVD's gaan werken, extra art, codes, mogelijkheden genoeg!"

Is dit eigenlijk jullie eerste keer in Nederland?

Dean: "Voor mij niet, ik ben op vakantie al eens in Amsterdam geweest. En jaja, uiteraard de wiet geprobeerd. Ga je naar Whistler, dan moet je herpes oplopen, ga je naar Amsterdam dan moet je wiet roken hahaha!"

Tim: "Ik ben er nog nooit geweest. We hebben helaas niet zoveel tijd om rond te kijken. We zijn voor het eerst in Europa dus het stikt werkelijk van de pers. Hartstikke leuk die aandacht, maar je hebt daardoor gewoon heel weinig vrije tijd. Ik hoop de volgende keer wat meer rond te kijken."

Over een paar dagen komen jullie nog even terug, wat gaan jullie daarna doen?

Tim: "We hebben heel wat bestemmingen voor de komende toer, tussendoor gaan we nog even naar Canada terug want we zijn genomineerd voor beste nieuwe band bij de Juno Awards, de 'Canadese Grammy's'. Daarna nog verder toeren en uiteraard weer werken aan nieuw materiaal. Voorlopig hebben we nog genoeg te doen!"

Zien we jullie nog terug op festivals deze zomer?

Dean: "Jazeker, we staan op een festival bij Berlijn geloof ik, over Nederlandse festivals is nog niets bekend, maar wie weet!"

Tenslotte, hebben jullie nog een boodschap voor de mensen op FOK!?

Tim, na lang nadenken: "Ik denk dat ik zou willen zeggen, maak gebruik van alle mogelijkheden in je leven, ga ervoor. Teveel mensen krijgen kansen maar doen er niets mee. Daar krijg je spijt van!"

En toen was het alweer zes uur en moesten de heren soundchecken. Ik ging de stad in om wat te eten, om daarna terug te komen voor het optreden. T.o.a.D. speelde strak en zonder franje. Geen kletsverhalen tussen de nummers door (aan de ene kant wel jammer), gewoon lekkere rock. Want spelen kunnen de heren wel, vond ook het publiek dat duidelijk genoot van deze Canadezen.