FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 maart 2003

Real scout David Beckham

Er was eens een voetbalclub, zij heette Real Madrid en wilde heel graag kampioen worden. Zij schraapte al haar centjes die ze kon vinden bij elkaar en kocht vijf wereldspelers en toen ... zag ze David Beckham.

Real Madrid zou interesse hebben voor David Beckham van Manchester United. Deze middenvelder schijnt een niet onverdienstelijke voetballer te zijn die een aardige voorzet en navenante vrije trap in huis heeft.

Het vooralsnog sprookje lijkt enige kern van waarheid te bezitten, daar Real-voorzitter Florentino Pérez recent zijn waardering voor het spel van de Engelsman uitsprak. De Spaanse krant Marca en de Engelse The Sun nemen deze uitspraak zeer serieus daar Pérez in het verleden middels dezelfde wijze de transfers van de andere toppers aankondigde, te weten: Roberto Carlos, Luis Figo, Zinedine Zidane en Ronaldo.

Fc Zwolle kortwiekt selectie

FC Zwolle maakte vandaag bekend 7 spelers te laten vertrekken aan het eind van dit seizoen.

De club die haar plek in de Holland Casino Eredivisie nog niet heeft veiliggesteld, moet haar selectie inkrimpen om binnen de begroting te blijven. Directeur Jeroen Bijl zei dat "een kritische kijk noodzakelijk is", voorts gaf hij aan dat gezien het gevaar van eventuele degradatie het behoud van zoveel spelers onverantwoord is.

De spelers om wie het gaat zijn: Marcel Boudesteijn, Michel Doesburg, Eric-Jan Lijzen, Henry Louwdijk, Richard Roelofsen, Henk van Steeg en Robert Wijnands. Aan aanvaller Arjan Bosschaart en verdediger Albert van der Haar is echter een aanbieding gedaan tegen de huidige voorwaarden. Voorts heeft de club ook uitgesproken middenvelder André de Ridder te willen behouden.

UEFA laat haar geld rollen

De UEFA heeft bekend gemaakt af te stevenen op een flink verlies, vorig jaar werd echter nog wel 33,3 miljoen Euro winst geboekt.

De sterke terugloop van de winst, van 68 naar 33 miljoen Euro, zou het gevolg zijn van sterk gestegen personeelkosten, bijvoorbeeld voor beveiliging.
De komende drie jaar verwacht de voetbalbond zelfs verlies te gaan draaien. Door het organiseren van een lucratief Euro 2004 in Portugal -geschatte inkomst 225 miljoen- hoopt ze die gaten echter te kunnen dichten.

Tonnie, Lahore (Pakistan) - 27/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

'Allah doet wat Hij wil'
De Pakistanen houden het nieuws in Irak nauwgezet bij. Als er verliezen worden gemeld aan Amerikaans/Britse kant, wordt dat door velen met gejuich aangehoord, want Allah laat de Irakezen niet in de steek. Zelfs het weer wordt door Hem gebruikt om de Amerikanen een les te leren in Wie de Grootste is.

Dankbaarheid kunnen Amerikanen wel vergeten
Het nieuws houdt mij bezig, natuurlijk, en het zorgt voor een aanhoudende stroom van boosheid, onbegrip en medelijden. Een stad zonder water, dat is schandalig, te gek voor woorden. Hier bied je iedereen water aan, het is onbeschoft dat niet te doen. Voor de Irakezen moeten de Amerikanen wel super onbeschoft zijn om de watervoorziening te vernielen en daarna geen water te geven. De Amerikanen denken, dat de Irakezen dankbaar zullen zijn voor de voedselhulp? Dat kunnen ze waarschijnlijk wel vergeten. In het Urdu (de taal van Pakistan) bestaat geen woord voor "hebben", in plaats daarvan "is iets bij je". Allah heeft het je tijdelijk gegeven en je wordt geacht alles wat je bij je is, te delen met anderen. Als het voedsel dus bij de Amerikanen is, is het niet meer dan normaal, dat ze het uitdelen. Bovendien kennen de Islamieten Zakat: iedereen die geld of eten nodig heeft, heeft er recht op, dat degene die er wel over beschikt hem dit geeft.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Donna, Seattle (VS) - 27/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Mensen vinden altijd wel een stok...
Iedereen heeft nu wel de videobeelden gezien die (de Arabische zender) Al Jazeera uitzond van de door de Irakezen gedode Amerikaanse krijgsgevangenen. Hoewel CNN de beelden wel heeft, heeft de regering gevraagd ze niet uit te zenden. De beslissing van Al Jazeera om de beelden uit te zenden roept de vraag op wat ‘nieuwswaardig’ is. Is censuur in de media toegestaan?

Zo veel kritiek
We krijgen nog steeds zo veel kritiek. Het maakt niet uit hoezeer we proberen om onze acties te rechtvaardigen - mensen vinden altijd wel een stok om mee te slaan. Het is zo makkelijk om de schuld op ons af te schuiven omdat wij degenen zijn die in actie komen, terwijl andere landen aan de zijlijn staan.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Clara, Amman (Jordanië) - 27/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Er vallen zoveel doden
Het is kwart na middernacht. Ik zat een uurtje geleden te lezen in het discussieforum dat aan dit dagboek verbonden is en las daarin de laatste bijdrage van een zekere f.van.egmond en de reactie daarop van Frits. Ik lag al in mijn bed toen ik toch terug moest opstaan om dit neer te schrijven: Frits beweert dat het nauwelijks een oorlog kan genoemd worden, wat er gaande is in Iraq, omdat er bijna geen sprake is van slachtoffers. En f.van.egmond schrijft: “Het klinkt natuurlijk cynisch maar het aantal slachtoffers valt natuurlijk nog enorm mee als je kijkt naar de enorme inzet van het wapentuig.” Cynisch vind ik persoonlijk eerder deze uitspraak.

Honderden slachtoffers
Hier is wat ik erover denk. Eerst en vooral is het helemaal in het Anglo-Amerikaanse belang dat er in alle stilte wordt gezwegen over hoeveel doden er al in Iraq gevallen zijn. Je kan mij niet komen vertellen dat wanneer er al meer dan 1.000 raketten zijn afgevuurd dat daar geen slachtoffers bij vallen. Komaan. Hoe precies die bommen dan ook mogen zijn, ze hebben al honderden en honderden slachtoffers gemaakt.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Tinne, Ramallah (West Bank) - 27/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Het zeulen zat
Ik begin het heen en weer slepen van de helft van mijn werkdocumenten tussen thuis en het kantoor meer en meer beu te worden. Vooral als ik dan zoals maandag met die documenten in de sneeuw sta en er geen taxi's meer willen rijden. Toen ik dan uiteindelijk met zes hoogbejaarde Palestijnse dames in kleurrijke traditionele Palestijnse kleren en sjaals in een lange Mercedes taxi zat, probeerden de dames mij ervan te overtuigen dat die sneeuw hier valt o.w.v. de bommenregen op Irak. Of één van de dames ook meteorologisch geschoold was heb ik niet kunnen vragen want ik ken het woord meteorologie niet in het Arabisch. Na een levensgevaarlijke taxirit kwam ik dan na wat sneeuwploeteren thuis, maar deze dames stonden waarschijnlijk nog een hele tijd bij het checkpoint te wachten, omdat ze terug moesten naar het Jalazon vluchtelingenkamp dat buiten Ramallah ligt. Niettegenstaande Ramallah op bijna 900m ligt is het weer de laatste twee maanden ongewoon koud en nat. Maar, zeggen de Palestijnen, dat het weer maar lang zo slecht blijft hier, want dan blijft het in Irak ook nog redelijk slecht en dan kunnen er nog veel VS helikopters tegen elkaar botsen.

Volksopstand
Vanochtend keek ik, voor de kinderen uit bed waren, even naar CNN. Vraagt de reporter in de studio aan Christiana Armanpour of ze iets gehoord heeft van die vermeende volksopstand in Basra. ‘Oh’ zegt Christiana, ‘de enige journalisten die in Basra zitten zijn de journalisten van de Al Jazeera en Abu Dabi zenders, en die zeggen dat er geen volksopstand is’. Zodoende besluit Christiana in één adem, ‘we weten dus eigenlijk niets, omdat deze berichtgeving onbetrouwbaar is’. Tja, Christiana, je kan misschien gewoonweg zeggen, dat alles wat uit de mond van een genetisch niet-blanke komt onbetrouwbaar is. Vooral raar aangezien ze zelf uit Iran afkomstig is.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

SK Lommel zegt bonjour

Vanochtend hebben spelers en trainers van de Belgische eersteklasser SK Lommel besloten om uit de competitie te stappen.
SK Lommel bestond nog slechts uit 13 selectiespelers. Daarnaast onderzocht de Belgische bond de contracten van de overgebleven spelers, die zouden niet aan gestelde eisen voldoen.

Er zijn nu 2 mogelijkheden: of Lommel betaalt uiterlijk maandag enkele bondsschulden ter waarde van 8000 Euro af en verliest dan de rest van haar resterende duels reglementair, of de club betaalt niet en verliest al zijn resultaten van dit seizoen en zal naar de laagste (derde) klasse worden teruggezet.

Lommel is niet de enige club die er dermate slecht voorstaat in Belgie, ook bij KV Mechelen -de hekkensluiter in Belgie- is het pompen of verzuipen. Andere clubs uit de Eerste Klasse hebben de bond om clementie gevraagd, opdat in ieder geval eerder behaalde resultaten tegen Lommel zullen blijven staan.

Advocaat kiest voor vertrouwd duo

Dick Advocaat heeft laten weten komende zaterdag Oranje tegen Tsjechie met Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij in de spits te laten spelen.

Bankzitters Makaay, Van Hooijdonk en Hasselbaink zullen weer moeten afwachten of ze ook aan spelen toe zullen komen. Advocaat is van mening dat Kluivert en Van Nistelrooij elkaar goed kunnen aanvullen.

Opmerkelijk is wel dat Van Nistelrooij aan de zijde van Kluivert nog nooit een doelpunt maakte voor Oranje. Van Nistelrooij speelde opgeteld goed twee-en-een-halve interland met Kluivert samen. Afgaand op zijn moyennes in de diverse competities is statistisch daarmee de kans aanzienlijk dat Ruud zaterdagavond tot scoren zal komen.

Special: Theory of a Deadman

Theory of a Deadman, ik had er nog nooit van gehoord. En dat klopt ook wel, want hun debuutalbum 'Theory of a Deadman' is er nog niet zo lang. De band is 'ontdekt' door Chad Kroeger, Mr. Nickelback himself.


Op woensdag 26 maart was Theory of a Deadman in 013 te Tilburg voor een optreden, bovendien kreeg ik vooraf de kans om ze wat vragen te stellen. Bij deze daarom het interview met heren van T.o.a.D. en de review van hun cd!

Ben je na het lezen ervan nieuwsgierig geworden naar T.o.a.D.? Ze staan 30 maart weer in het voorprogramma van 3 Doors Down in Paradiso in Amsterdam, T.o.a.D. trapt af om 19.30! Op 2 april zijn ze bovendien te gast bij Barend en Van Dorp en Leidse Kade Live zendt over twee weken een live registratie uit!

TitelTheory of a Deadman
ArtiestTheory of a Deadman
Label604 Records / Roadrunner
Releasedatum21-09-2002
Lengte36:38
GenreRock

Witschge stopt pas als ze hem uitlachen

De ex-international van Ajax denkt er niet over om te stoppen.

De middenvelder is nog lang niet van plan om te gaan stoppen. Is het niet bij Ajax dan wel bij een andere club die in zijn straatje past. Witschge zei op AT5: dat hij doorgaat bij een ''club die in zijn straatje past. Stoppen doe ik pas als ze me uitlachen. En dat gebeurt nog lang niet."
Opvallend is dat Witschge aan een goed seizoen bezig bij Ajax.

Website Al-Jazeera opnieuw gehackt

Dunk, rainwood en giel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De website van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera is wederom gehackt. Het gaat dit keer om de nieuwe Engelstalige website. Het TV-station is de afgelopen tijd middelpunt van felle kritieken geweest vanwege de uitzending van beeldmateriaal waar vijf Amerikaanse krijgsgevangen en acht lijken van Amerikaanse soldaten te zien waren.

De Engelstalige website werd kort na zijn lancering gehackt. Kort daarna moest ook de normale website eraan geloven. Volgens Hoofdredactrice Joanne Tucker is de site gedurende vijf uur niet te updaten.

De gehackte site is hier te vinden. Met dank aan giel.

Smartengeld voor gehandicapt kind

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) moet een ernstig gehandicapt 9-jarig meisje smartengeld betalen voor de schade die ZIJ lijdt omdat ZIJ is geboren. De verzorging en opvoeding van haar moeten tevens ook door het ziekenhuis worden vergoed.
De moeder heeft ook recht op smartengeld omdat inbreuk is gemaakt op haar zelfbeschikkingsrecht om al dan niet tot abortus over te gaan. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren bepaald.

De verloskundige van het ziekenhuis deed geen prenataal onderzoek ondanks de aanwijzingen van de ouders dat in hun familie een chromosomale afwijking voorkomt. Kelly kwam zeer ernstig gehandicapt ter wereld: ze is zwakzinnig, heeft veel pijn, hoort en ziet nauwelijks en heeft een hartafwijking.

--
Dit is de eerste wrongful-life claim, waarbij kinderen via de ouders smartengeld vragen omdat zij niet geboren hadden willen worden, in Nederland.

Van der G.: 'Ik moest Fortuyn wel doden'

Volkert van der G. heeft vanmiddag in de rechtbank gezegd dat hij het plan om Pim Fortuyn "iets aan te doen" pas op 5 mei 2002 heeft beraamd. Van der G. bekende de dodelijke schoten op de politicus te hebben afgevuurd.

Tegen de rechters zei Van der G. onder meer: ''Juist omdat ik Fortuyn als een gevaar zag, voelde ik een verantwoordelijkheid. Ik zag geen andere mogelijkheid dan om hem dood te schieten". Uit politieonderzoek is gebleken dat Van der G. op 22 maart vorig jaar aantoonbaar (via bijvoorbeeld zijn computer) belangstelling kreeg voor de gangen van Fortuyn. "Toen Fortuyn uit Leefbaar Nederland werd gezet, dacht ik dat het daarmee misschien afgelopen zou zijn. Maar ik had het mooi mis'', zo zei de 33-jarige verdachte.

Van der G. zei verder voor 22 maart ook al ''belangstelling'' te hebben gehad voor de denkbeelden van Fortuyn. ''Ik kende hem al veel langer, uit onder andere zijn columns in Elsevier. Zijn denkbeelden vond ik destijds al heel bedenkelijk. Ik zag het gevaar steeds groter worden".

Van der G. zei te hebben gevreesd dat Fortuyn een machtige politicus zou worden. "Hij verscherpte de tegenstellingen in de samenleving''. Van der G. hoopte nog dat de lijsttrekkers van andere politieke partijen in de debatten meer inhoudelijke kritiek zouden leveren op Fortuyn: "Maar dat gebeurde niet. Het gleed allemaal langs hem heen. Ik moet Fortuyn nageven dat hij talentvol met kritiek kon omgaan. Hij wist het zo te kanaliseren dat het hem niet raakte.''

Uiteindelijk kwam Van der G. tot de conclusie dat het doden van Fortuyn de enige oplossing was om het gevaar te bezweren.

Van der G. zag in Fortuyn een groot gevaar

Mist veroorzaakt aanrijdingen.

-peet- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanmorgen heeft een dichte mist veel problemen veroorzaakt in het verkeer. Door de mist was het zicht, op een groot aantal plaatsen, niet meer dan 25 tot 50 meter. Op de A6 bij Lelystad botsten, in beide richtingen, in totaal 45 voertuigen op elkaar. Hierbij kwam een motorrijder om het leven en zo'n 24 mensen raakten gewond. De politie liet weten dat het om een zestal incidenten ging over een afstand van vier kilometer.

Ook op de A59 tussen Heijningen en Noordhoek waren er aanrijdingen. Hierbij waren twintig auto's betrokken en er vielen twee gewonden.

Op de A17 tussen Roosendaal en Moerdijk waren zo'n vijftal incidenten gebeurd. Hierbij waren zo'n 25 tot 30 voertuigen betrokken. Door deze aanrijdingen ontstond een file van langzaamrijdend tot stilstaan verkeer van 18 kilometer lang.

De ochtendspits was niet drukker dan normaal. Rond negen uur stonden er 47 files met een totale lengte van 265 kilometer.

Coalitie voert aanvallen in Irak op

De Amerikaanse en Britse troepen voeren hun operaties in Irak de komende uren en dagen op, nu de zandstormen zijn gaan liggen. Dat is bekendgemaakt door het Centraal Commando. Arabische nieuwszenders melden dat er vanmiddag zeer zware explosies waren in het centrum van Bagdad en enkele buitenwijken.

Ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Bagdad hebben de geallieerden voertuigen van het Iraakse leger gebombardeerd. Verder wordt er stevig gevochten bij de plaatsen Samawah, Nasriye, Karbala en al-Kut. Daar ondervindt de coalitie felle tegenstand van de Irakezen.

Duitsland zet spel 'C&C Generals' op zwarte lijst

Slashdot laat vandaag weten dat de Duitse overheid het spel "Command & Conquer: Generals" op een zwarte lijst heeft gezet. Dit betekent dat het spel niet geadverteerd mag worden en dat winkels het spel alleen aan volwassenen mogen verkopen.

De reden is simpel, volgens Elke Monssen-Engberding, directeur van het ministerie van Sociale Zaken: "Het spel laat alleen zien dat oorlog de enige manier is om een conflict te winnen."

''Burgers mogen Bagdad niet uit''

Volgens het Iraanse persbureau IRNA houdt de Republikeinse Garde burgers tegen die Bagdad willen verlaten. De Gardisten zouden mensen terugsturen die uit angst voor bombardementen de stad met vijf miljoen inwoners willen ontvluchten.

De Irakese leiders willen de burgers als menselijk schild gebruiken, aldus IRNA. Als er veel burgerslachtoffers vallen, dan zou dat namelijk de druk op de geallieerden om de oorlog te staken, kunnen vergroten.

Er gaan inmiddels ook geruchten dat de explosies gisteren op een drukke markt in Bagdad, mogelijk veroorzaakt zijn door Irakese troepen; dit uit propagandistische overwegingen.

Van der G. kocht wapen in café in Ede

Volkert van der G. heeft het vuurwapen waarmee hij Pim Fortuyn zou hebben doodgeschoten, gekocht in een café in Ede. De munitie heeft Van der G. in Den Haag bemachtigd. Dat heeft rechtbankvoorzitter F. Bauduin donderdag tijdens de behandeling van de feiten gezegd. Tijdens de zitting werd niet duidelijk wanneer Van der G. het wapen heeft gekocht.

Bauduin maakte verder bekend dat op de avond van 6 mei (de dag dat Pim Fortuyn is doodgeschoten), bij een huiszoeking in het huis van Van der G. in Harderwijk, een koffer is gevonden. Hierin zat naast munitie, ook een boekje over verhoormethoden, een handboek tegen smerissen, bivakmutsen, scanners en informatie over beveiligings- en alarmsystemen.

Omdat politie en justitie "absolute zekerheid wilden over eventuele betrokkenheid van derden", is er breed onderzoek gedaan, zegt Bauduin. Nadat Van der G. in een eerder verhoor bekende de moord gepleegd te hebben, kwam er volgens de rechtbankvoorzitter een lichte omslag in het onderzoek.

Al-Jazeera niet meer welkom op Nasdaq

Een woordvoerder van Nasdaq verklaarde aan de Los Angeles Times dat de Arabische nieuwszender Al-Jazeera niet langer welkom is in het hoofdkantoor van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het besluit houdt verband met het gedrag van de zender tijdens het conflict in Irak. Volgens hen schond het station de Geneefse Conventies door beelden te tonen van Amerikaanse krijgsgevangenen.

Eerder deze week besloot de NYSE (New York Stock Exchange) dat Al-Jazeera zijn berichten over de effectenhandel op Wall Street niet langer mag verzorgen vanop de beursvloer.

OM formuleert aanklacht Van der G.

Volkert van der G. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam beschuldigd van moord met voorbedachte rade op Pim Fortuyn, twee gevallen van verboden wapenbezit en bedreiging 'met enig misdrijf tegen het leven gericht'. Dit werd donderdagmorgen duidelijk uit de voordracht van de offcier van justitie J. Plooy. Tot dusver had het OM de volledige aanklacht nog niet openbaar gemaakt.

De aanklacht komt neer op het met vooropgezet plan doodschieten van Fortuyn, op 6 mei 2002. Daarnaast rekent het OM het bezit van het wapen waarmee de moord is gepleegd, evenals het in bezit hebben van een hoeveelheid patronen voor het wapen, als strafrechtelijk aan.

Verder werden de 35 condooms gevuld met explosieve mengsels, die in het huis van Van der G. in Harderwijk zijn aangetroffen, door het OM als 'wapenbezit' betiteld. "Bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht", slaat op de bedreiging die Van der G. uitte in de richting van Hans Smolders, die op 6 mei als chauffeur van Fortuyn fungeerde.

Publieke belangstelling proces v/d G. gering

De publieke belangstelling voor het strafproces tegen Volkert van der G., dat vandaag om 10.00 uur begint, is gering. Donderdagmorgen stonden er kort na acht uur ongeveer vijftien Fortuyn-aanhangers en een aantal verslaggevers.

Bij het extra-beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp is een ruime strook afgezet met dranghekken. Deze blijken echter niet nodig.

De Fortuynisten dragen spandoeken bij zich met teksten als 'voor minder dan 20 jaar slaan wij de boel hier in elkaar', 'Liever Fortuynist dan socialist' en 'De linkse kerk is crimineel'.

Twee van de spandoekdragers mogen het proces op de publieke tribune volgen, de anderen zijn doorverwezen naar de Panassusweg in Amsterdam, waar een videozaal voor publiek en pers is ingericht.

ESA in 2009 naar Mars

Sinds de ontdekking van water op Mars ligt de rode planeet goed in de markt bij de wetenschappers. ESA (Europese ruimtevaartagentschap) wil in 2009 een eerste onbemande vlucht naar Mars organiseren. Het ruimtetuig, dat zal voortgedreven worden door zonne-energie, wordt uitgerust voor bodemonderzoek. Het moet proberen sporen van leven te vinden op de rode planeet.

Als deze missie slaagt wil de ESA in een later stadium proberen om een bemande vlucht naar Mars te organiseren.

Bos legt PvdA standpunt uit aan achterban

De aanhang van de PvdA blijft hevig verdeeld over het standpunt dat de partij nu inneemt over de oorlog in Irak. Een deel wil juist dat de PvdA het VVD standpunt inneemt; dus ook militaire steun indien nodig. Een ander deel kan leven met het standpunt dat Wouter Bos nu verkondigd, en het meest linkse deel van de PvdA-achterban wil helemaal niets weten van welke steun dan ook aan de oorlog.

Wouter Bos probeerde het gisteravond in Amsterdam aan zijn achterban uit te leggen. Hij vertelde dat hij vorige week donderdag wakker werd "met de realiteit van de oorlog". En dat er toen niet veel meer overbleef dan hopen dat het in het belang van het Iraakse volk en de internationale rechtsorde zo snel mogelijk voorbij zal zijn. Daarom steunt hij de "coalitie van democratische landen".

Bos werd het in Amsterdam niet echt moeilijk gemaakt. Dat kwam vooral door de hoge opkomst van PvdA-leden van Irakese afkomst; die wilden juist dat Bos zonder morren achter de oorlog gaat staan. Een vragensteller vroeg waarom de PvdA niet voor Nederlandse inbreng is, omdat dan de oorlog korter zou duren en er minder menselijk leed zou zijn, iets waar Bos op hoopt. Bos had daar niet echt een inhoudelijk antwoord op: "Dan hadden we wel een probleem met onze geloofwaardigheid. Ik begrijp uw logica, maar dat was binnen de partij niet te verkopen geweest''.

Bos nam afstand van een van de sprekers die president Bush net zo'n dictator noemde als Saddam Hussein. "Hoe kwaad ik ook ben op Bush over de manier waarop hij bij het Kyoto-verdrag, bij het Internationaal Strafhof en bij Irak lak heeft aan de rest van de wereld, die vergelijking gaat op geen enkele manier op."

De fractie van de PvdA staat minus één man achter Bos. Alleen Kamerlid van Heemst vindt dat Bos de coalitiebesprekingen met het CDA had moeten laten klappen vanwege het verschil van inzicht in de kwestie Irak.

Ook Britse media censureren nu hun muziekkeuze

Ook de Britse radiozenders zullen hun muziekkeuze afstellen op de oorlog in Irak. Songs die verwijzen naar het conflict zouden de luisteraars kunnen ergeren of de adverteerders kunnen afschrikken. Het accent ligt op vrolijke deuntjes.

Een woordvoerder van BBC Radio 1 verwoordt het zo : "Wij willen de luisteraars niet voor het hoofd stoten door iets te laten horen wat niet past in de huidige oorlogssfeer."

De commerciële radio Capitol Radio heeft de producers opgedragen om enkel muziek te spelen die positief en opgewekt is.

Vooral VS bedrijven gaan Irak wederopbouwen

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten zijn al begonnen met de wederopbouw van Irak. Wel erg voortvarend, oordelen sommige waarnemers, want de verwachting is dat de regering-Bush de komende dagen al voor honderden miljoenen dollars aan opdrachten zal verstrekken aan bedrijven om beschadigde infrastructuur te gaan herstellen. Nogal cru is dat bruggen die nog niet zijn gebombardeerd, ook al op het lijstje zouden staan.

De wederopbouw wordt vooral een Amerikaanse aangelegenheid. Dat lijkt logisch omdat Bush het niet aan het Amerikaanse volk kan verkopen dat de VS miljarden in de oorlog pompen en velen Amerikanen het leven zullen laten, en dan de opbouw overlaat aan landen als Frankrijk en Duitsland die geen cent en mensenleven in de oorlog investeren.

International Resources Group uit Washington heeft al voor 7,1 miljoen dollar een contract afgesloten en mag de logistiek van de wederopbouw gaan verzorgen, terwijl Stevedoring Services uit Seattle voor 4,8 miljoen dollar havendiensten mag gaan verrichten in de veroverde haven Umm Qasr.

Een dochteronderneming van het Texaanse oliebedrijf Halliburton gaat mee helpen met de bestrijding van oliebranden in Irak. Opmerkelijk is dat vice-president Dick Cheney in 2001 leiding aan Halliburton gaf en daar nog steeds een adviserende rol bekleed.

MTV nu ook in China

Binnenkort start de muziekzender MTV met een 24-uurs kanaal in China. De uitzendingen zullen in april te zien zijn in de zuidelijke provincie Guangdong. Dit is de enige provincie waar buitenlandse zenders zonder censuur vooraf mogen uitzenden.

Viacom, de eigenaar van MTV, hoopt dat het kanaal binnen enkele jaren de toestemming krijgt om in het hele land uit te zenden.

MTV was tot nu toe alleen te ontvangen in appartementencomplexen voor buitenlanders en in hotels.

Belgische tv-zenders verslaan gezamenlijk prinselijk huwelijk

Op 12 april treden de Belgische Prins Laurent en Claire Coombs in het huwelijk. De 4 Belgische zenders VRT, VTM, RTBF en RTL-TVi slaan de handen in elkaar om het evenement te verslaan. Het is de derde grote gebeurtenis waarbij de televisieverslaggeving gebeurt door de 4 zenders. Eerder al hadden ze een samenwerkingsakkoord voor de begrafenis van koning Boudewijn in 1993 en het huwelijk van prins Filip met prinses Mathilde in 1999.

De uitzendingen vatten aan rond 09.15 en zullen waarschijnlijk een einde nemen rond 13.15. Het huwelijk zal op alle zenders gelijktijdig te volgen zijn.

Irakezen kiezen voor de aanval

E- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duizenden leden van de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein, zijn van Bagdad op weg naar het zuiden van Irak. Hiermee lijkt het Irakese leger de opmars van de Amerikaans/Britse troepen te willen stoppen. De Republikeinse Garde is het best bewapende, best opgeleide en loyaalste onderdeel van de troepen die Saddam tot zijn beschikking heeft. De Garde is al dagenlang het doelwit van Amerikaanse en Britse bombardementen, maar lijkt desondanks onverminderd actief en zelfs bereid het offensief te kiezen.

Volgens bronnen is een contingent van 3.000 leden van Saddams elitetroepen op weg naar de stad Al-Kut. Ten zuiden van die stad zijn nog eens 2.000 man gesignaleerd. De troepen worden begeleid door 1.000 militaire voertuigen.

Basra

Bij de stad Basra in het zuiden van Irak hebben Britse militairen vannacht strijd geleverd met Iraakse troepen. Een grote colonne tanks en andere voertuigen die de stad wilde verlaten, werd vanuit de lucht bestookt. Ook werden er artilleriebeschietingen uitgevoerd. De colonne zou grotendeels zijn vernietigd.

Troepen van het reguliere Irakese leger verlieten de stad met ongeveer 120 voertuigen. Ze reden rechtstreeks op Britse posities af. Volgens journalisten ter plekke is er van de colonne weinig meer over. Veel tanks zijn vernietigd, een groot aantal staat in brand. Een journalist omschreef de troepenbeweging van de Irakezen als "zelfmoord".

Duizend parachutisten geland in Noord-Irak

ndr en --.Diablo.-- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben 1.000 parachutisten gedropt in Noord-Irak. Volgens journalisten ter plaatse zijn de parachutisten, leden van de Amerikaanse 173e Brigade, geland bij een vliegveld in Koerdisch gebied.

De 173e Brigade melden inmiddels het vliegveld onder controle te hebben.

Volgens militaire deskundigen is dit het begin van de opbouw van een Noordelijk front. De komende dagen zal er materieel, zoals pantservoertuigen en tanks, en nieuwe troepen overgevlogen worden.

Veronicablad hoofdredacteur eist ontslag Menno Buch

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Michaël Kroonbergs, de hoofdredacteur van het Veronicablad eist het onmiddellijk ontslag van presentator Menno Buch. Reden daarvoor is dat Buch hem per e-mail bedreigd heeft.

Het conflict tussen beide heren draait blijkbaar rond de uitlatingen die Menno Buch deed in een uitzending van Radio 538. Hierin nam hij de collega's bij de uitgeverij op de korrel omdat ze zich verzetten tegen de televisieafdeling van Veronica.

Indien Buch niet binnen de 24 uur ontslagen wordt, dan zal Kroonbergs naar de rechter stappen.

Bert van der Veer, programmadirecteur bij Veronica, relativeert de zaken. Volgens hem zijn niet de collega's op de korrel genomen maar ging het in algemene zin over mensen van de vakbond. Wel gaf hij toe dat Buch zich in de betreffende e-mail heeft bediend van een "pittig taalgebruik".
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.