SoulCalibur VI

Na bijna acht jaar is het dan zo ver: er komt een nieuwe Soul Calibur. Omdat het een remake betreft heet het vechtspel SoulCalibur VI, zonder de spatie er tussen. Logisch toch? Wij mochten naar Parijs voor de primeur. Naast een interview met Motohiro Okubo was er namelijk de eerste speelbare versie van het spel aanwezig. Extra veel informatie dus, en meteen een kans om eens te zien en voelen hoe het spel speelt.

Okubo-san is er nogal duidelijk over, SoulCalibur VI is geen vervolg. Er waren dingen niet verteld in het eerste Soul Calibur en de voorloper Soul Edge en daar wil de producer nu meer aandacht aan spenderen. Hoe Soul Calibur en Soul Edge geboren zijn en waarom ze eigenlijk tegen elkaar vechten bijvoorbeeld. Een geheimzinnige "fates could be different, please look forward to it" wordt er ook nog gezegd, dus of het verhaal van de personages exact loopt als eerder zal dan wel niet. Het verhaal gaat in ieder geval terug naar de 16de eeuw waarin verschillende vechtersbazen op zoek zijn naar de twee legendarische Soul-zwaarden.

SoulCalibur VI - Sophitia (Foto: Bandai Namco)

De franchise Soul Calibur bestaat twintig jaar. Het plan om aan de game te beginnen is drie jaar geleden begonnen. Dat begon natuurlijk met een klein brainstorm-team en groeide langzaam naar een idee waar ze nu daadwerkelijk naar toe werken. Het nieuwe spel is voor 70% af. De build die we onder ogen kregen was zeker niet de laatste versie, want er waren maar twee personages te spelen, Mitsurugi Heishiro en Sophitia Alexandra. De twee arena's, op het plein van een tempel en in een besneeuwd landschap, laten het in aantal ook nog af weten. Hoe groot het uiteindelijke roster en aantal omgevingen worden wilde de producer niet kwijt, maar als we uit mogen gaan van het selectiescherm dan mogen we twintig personages verwachten. Het selectiescherm van de locaties laat een stuk of zestien keuzes zien.

De makers willen de vibe van de eerste Soul Calibur-games weer terug, dus de graphics worden weer een stuk helderder. Dat is ook te zien op de screenshots, het spat van je scherm af. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over de zwartwaardes van je televisie. Met krachtigere platformen is er grafisch heel wat te zien, maar er zijn ook wat cosmetische extraatjes toegevoegd. De kleding van de personages kan tijdens het vechten kapot gaan. Verwacht geen boobies a la Senran Kagura. Mitsurugi staat in zijn linnen onderpak bijvoorbeeld, en bij Sophitia kan haar haarband kapot waardoor haar kapsel anders wordt. Het is alleen een visuele verandering, er gaat geen vechtstijl of kracht verloren. Om de kleding kapot te laten gaan is er een 'Lethal Hit'-systeem. Dooor specifieke technieken te gebruiken in bepaalde omstandigheden kun je een slowmotion aanval krijgen waarbij de kleding of accesssoires kapot gaan.

SoulCalibur VI - Mitsurugi & Sophitia Reversal Edge (Foto: Bandai Namco)

De basis van het vechtsysteem is nog steeds typisch Soul Calibur. Verwacht dus weer verticale en horizontale slashes en dashes om snel dichtbij je tegenstander te komen. Aan de snelheid en besturing wordt wel gesleuteld om te zorgen dat iedereen het spel kan oppakken. Reversal Edge is de eerste nieuw aangekondigde core-mechaniek. De producer wilde nog kwijt dat er meer nieuwe mechanieken zullen komen, maar deze kondigen ze later aan. Gelukkig wilde hij Reversal Edge wel uitleggen. Stel je ziet een tegenstander uithalen. Met een druk op een knop en genoeg opgebouwde meter mijd je de aanval in slowmotion en doe je een counter. Het maakt niet uit of de tegenstander met een lage, midden of hoge aanval komt. In alle Soul Calibur-games is er een steen-schaar-papier principe. Er zijn drie soorten aanvallen en de ene aanval verslaat de andere en is zwak ten opzichte van de derde. Met Reversal Edge komt dat wel om de hoek kijken en er is dan ook een risico om deze mechaniek in te zetten. Het is geen altijd-raak-tegenaanval en als je mist dan sta je compleet open om keihard afgestraft te worden.

De makers zijn de eerdere delen gaan analyseren om te kijken hoe mensen spelen en wat er goed bevonden werd. De serie bleek bij het vijfde deel te complex te worden. Ze zien dat mensen die Soul Edge en Soul Calibur hebben gespeeld het vechten met wapens het leukst vonden, maar het moet wel lekker toegankelijk zijn. Daarom willen ze de vechtstijl en daarmee de balans van Soul Calibur V behouden, maar de snelle feel-good actie van Soul Calibur II. Ze begrijpen wel dat de hardcore fans het versimpelen niet tof vinden, dat de leercurve ook een stuk van een vechtspel is. Toch willen ze het vechten leuker maken, zonder lastige besturing. Of eigenlijk bedoelt hij met subtiele bewoordingen te zeggen: ze willen niet alleen de hardcore gamers bekoren, maar SoulCalibur VI ook voor nieuwe spelers aantrekkelijk maken.

SoulCalibur VI - Mitsurugi Critical Edge (Foto: Bandai Namco)

Voor de kenners zijn veel mechanieken weer terug van eerdere delen. Critical Edge uit Soul Edge is dit keer uit te voeren met een druk op de knop. Je wapen gaat gloeien en als je de tegenstander goed raakt dan voer je automatisch een combo uit. Tijdens die combo kun je een commando uitvoeren dat de aanval nog eens verlengt. Soul Charge is gekoppeld aan Critical Edge. Je bent dan tijdelijk sterker, dus als je dan die Critical Edge-combo uitvoert geeft dat nog meer impact. Er komen ook speciale bewgingen die alleen uit te voeren zijn als je in die tijdelijke Soul Charge-staat bent. Staat een tegenstander alleen maar te blokken, dan heb je Break Attack. Hiermee geef je een krachtige aanval, verliest hij Soul-meter en stun je de tegenstander een tijdje zodat hij het wel afleert om alleen maar te staan verdedigen. Het enige dat hij nog kan doen is een Guard Impact, een countermechanisme als je aangevallen wordt tijdens een blok. Dan heb je nog de keuze uit twee smaken, pareren of tegenaanval.

Tijdens het spelen valt het op dat de camera lekker meebeweegt. Hekken en muren worden transparant, dus je hebt nooit last van slecht zicht. Beide arena's hebben afgronden waar je in kan donderen, dus het is vooral opletten om daar niet te dichtbij in de buurt te staan. Het is namelijk instant-death, maar meteen ook een goede manier om een match compleet tegen de verwachting in toch nog te winnen als je flink achterstaat met je levensmeter. De inputlag die deze maand pas is opgelost in Tekken 7 is in SoulCalibur VI meteen ook aangepakt. Sowieso draat het spel op een hogere versie van Unreal Engine 4. Ze upgraden nu nog als er een nog nieuwere versienummer uitkomt, dus ze hopen de inputlag nog kleiner te maken voor release.

Over online modi willen de makers nog niets kwijt maar eSports vinden ze zeker interessant. Zij niet alleen, ook uitgever Bandai Namco is er in geinteresseerd om SoulCalibur VI naar een toernooi-niveau te tillen. Uiteindelijk ligt het aan de community om het spel op te pakken. De focus nu is om de game uit te brengen in 2018. Dat gaat gebeuren op PlayStation 4, Xbox One en voor het eerst op pc. Komen er nog gastoptredens zoals eerder Link, Spawn, Heihachi Mishima in Soul Calibur II of Star Wars in Soul Calibur V? "We can't announce anything yet, please look forward to it". Ik zeg ja, maar in welke richting moeten we het dit keer zoeken?