FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 december 2017

'Bedreiging Trump': CIA polst ex-Smithszanger

Morrissey is ondervraagd door de Amerikaanse geheime dienst. Dat claimt de voormalige zanger van The Smiths in een videoboodschap. De CIA zou hem op de korrel hebben vanwege uitspraken die het Duitse Der Spiegel hem had ontlokt. "Het is nog maar de vraag of ik Amerika ooit weer in kom", zegt de zanger.

In het bewuste interview vroeg de journalist van Der Spiegel of Morrissey Donald Trump zou vermoorden als hij de kans kreeg. Hij noemde de huidige president van de Verenigde Staten een gezwel en zou hem doden "voor de veiligheid van het menselijke ras". De zanger zegt dat Trump hem verder niet zoveel interesseert, maar dat de president slecht is voor de mensheid.

Die opmerkingen moest hij volgens eigen zeggen nader toelichten bij de CIA. Tijdens een recente tournee door de VS werd hij ondervraagd. "Ze waren erg aardig", zegt hij in een acht minuten durende videoboodschap voor zijn fans. "Ik heb wel begrip voor hun positie en het gesprek verliep verder prima. Maar het was wel een direct gevolg van het interview."

Triest
Daarna feliciteert hij Der Spiegel. "Dit was precies waar jullie op uit waren en dat is erg triest. Verder is het nog maar de vraag of ik de VS nog in mag."

Verder gaat hij ook nog in op andere zaken uit het interview die opzien baarden. Morrissey sprak zich uit over de #metoo-discussie en het had er alle schijn van dat hij de misbruikers steunde. "Maar dat is natuurlijk niet zo dat kun je horen aan mijn stem", zegt de zanger. Daarmee reageerde hij op de opnamen van het gesprek die door Der Spiegel zijn vrijgegeven nadat Morrissey al eerder had gemopperd op het Duitse blad.

Zondagsrust wijkt na oproep winkeliers

Nog nooit deden zo veel gemeenten in Nederland mee aan een koopzondag als op de zondag voor kerst. Winkeliers waarschuwden al in september voor extra drukte tijdens de toch al drukke kerstperiode, doordat kerst dit jaar ongunstig valt. Veel gemeenten gingen daarop overstag, meldt Detailhandel Nederland.

Zowel eerste kerstdag als nieuwjaarsdag valt dit jaar op een maandag. Omdat de mogelijkheden voor winkels om op zondag open te zijn normaal gesproken beperkt zijn in veel plaatsen, waarschuwde de winkeliersvereniging voor extreme drukte op zaterdag.

Volgens de brancheorganisatie staat 85 procent van de gemeenten komende zondag toe dat winkels de deuren mogen openen. In sommige gemeenten mogen winkels ook in de ochtend open om de drukte beter te kunnen spreiden.

Harderwijk
In Harderwijk mogen de winkels voor het eerst ooit op zondag open. Ook Zwolle staat het eenmalig onder voorwaarden toe. Zes op de tien gemeenten laten winkels het hele jaar door al min of meer zelf kiezen of ze op zondag de deuren openen. In 25 procent van de gemeenten mag dat af en toe.

Een aantal gemeenten verzette zich ondanks de oproep hevig tegen opening van de winkels op zondag. In Geldermalsen wilden winkeliers de zondagrust omzeilen door met flyers alsnog klanten uit te nodigen voor "openstelling in besloten kring". Het gemeentebestuur dreigde echter met forse boetes en zelfs celstraffen wegens overtreding van de Winkeltijdenwet.

Zondagsrust wijkt na oproep winkeliers
Zondagsrust wijkt na oproep winkeliers (Foto: ANP)

Videoprijs voor ex-treitervlogger Ilgun

Vlogger Ismail Ilgun heeft een prijs gewonnen voor zijn videodocumentaire over achterstandswijken. Hij kreeg een Hashtag Award voor zijn serie Achter Buurten. Daarin bezocht de oud-treitervlogger probleemwijken in Nederland.

Ilgun kreeg de vakprijs in de categorie Beste Online Video voor de video's die hij in opdracht van het AD maakte. De jury noemde Achter Buurten het perfecte voorbeeld van het omarmen van problemen. Volgens het jurylid Suzanne Pronk is het goed om rolmodellen zoals llgun in te zetten om de problematiek in achterstandswijken aan te kaarten. Ook kunnen rolmodellen zorgen voor een positieve omslag.

In een reactie zei Ilgun dat het winnen van de prijs voor hem betekent dat dromen kunnen uitkomen. "Een jaar geleden stond ik nog elke dag te chillen voor een supermarkt. Had ik geen visie, geen toekomst. Dromen had ik wel, maar ja, er is zoveel concurrentie. Ik geloofde niet dat ik dit zou kunnen bereiken."

Ilgun kwam vorig jaar in het nieuws met zijn vlogs over de Zaanse wijk Poelenburg. Het AD gaf hem de kans om op een positieve manier vlogs te maken over onderwerpen die hem bezighielden.

KNSB geeft Verweij en Schouten beschermde status

Schaatsers Koen Verweij en Irene Schouten hebben grote kans zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. De KNSB heeft het duo aangewezen voor de massastart in Zuid-Korea, al bestaat er nog een kleine kans dat ze toch niet af mogen reizen.

Om de kans op succes te maximaliseren is er wederom een prestatiematrix opgesteld. Bij de mannen staan de 10.000 en 5.000 meter bovenaan omdat op deze afstanden de kans op goud het grootst is. Ook de 1500 en 1000 meter staan voor de eerste schaatser hoog genoteerd. De massastart staat op plek elf, waardoor Verweij in theorie tien schaatsers voor zich kan krijgen.

Bij de vrouwen heeft Schouten het makkelijker, want de massastart staat daar op plek acht. De grootste kans op goud wordt toegedicht op de 3.000 meter waar de eerste twee schaatssters direct naar Zuid-Korea gaan. Daarna volgen de 1500 en 1000 meter. Helemaal onderaan in de matrix staat de 500 meter waar de kans op eremetaal vrijwel nihil wordt geacht.

Zowel bij de mannen als vrouwen mogen tien schaatsers afreizen naar Pyeongchang. De eerste zeven plekken op de matrix worden op het olympisch kwalificatietoernooi automatisch ingevuld, waarna de KNSB de mogelijkheid heeft om de rest te doen. Voor de ploegenachtervolging zijn Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Verweij aangewezen, mits zij zich individueel plaatsen. Bij de vrouwen geldt dat voor Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Ireen Wüst.

Bitcoin op de agenda bij G20-top

De G20 zal het bij zijn volgende bijeenkomst hebben over regulering van de bitcoin. De Duitse minister van financiën heeft zich aangesloten bij een initiatief van zijn Franse ambtgenoot om het onderwerp te bespreken. Ook Italië zou bereid zijn tot afspraken over regulering van de digitale munt door de twintig economische grootmachten.

De Franse minister Bruno Le Maire waarschuwde afgelopen weekend voor de bitcoin. Volgens hem kan de cryptovaluta gebruikt worden voor witwassen. Daarnaast kleven er grote risico's aan beleggingen met de munt.

De digitale munt, die eind november de grens van de 10.000 dollar passeerde, gaat de laatste tijd flink omhoog en omlaag. Na het bereiken van de 18.000 dollar begin december, kwam er een koersval tot 13.000 dollar. Zondagmiddag werd de 20.000 dollar even kort aangetikt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde dit weekeinde nog om niet blind te beleggen in bitcoins.

Bitcoin op de agenda bij G20-top
Bitcoin op de agenda bij G20-top (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: beetje opklaringen, beetje regen

Loopt december op zijn eind, komt de lente in zicht

Het is op de meeste plaatsen bewolkt en er valt plaatselijk wat lichte motregen. In de loop van vanavond klaart het van het noorden uit tijdelijk op en dan kunnen er in het (noord)oosten enkele mistbanken ontstaan. Daarbij kan de temperatuur in het (noord)oosten tot rond het vriespunt dalen, waarbij er kans is op lokale gladheid. Elders komt de minimumtemperatuur uit rond 3°C. In de nacht neemt de bewolking vanuit het noorden snel toe. Vooral in het noorden en oosten kan er later (mot)regen vallen. De wind is noord- tot noordwestelijk en zwak tot matig. In het (noord)oosten is er weinig wind uit veranderlijke richtingen.

De wind draait van noordwest naar west en is zwak tot matig.

Morgen overdag is er in het algemeen veel bewolking en valt er vooral in de oostelijke helft van tijd tot tijd (mot)regen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De westenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Wolken boven Haarlem (vorig jaar augustus)
Wolken boven Haarlem (vorig jaar augustus)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Doden bij ontsporing trein boven snelweg VS

Een trein in het noordwesten van de VS is maandagochtend plaatselijke tijd ontspoord, waarbij verschillende wagons boven een snelweg kwamen te bungelen. Hierbij zijn meerdere doden gevallen, allen in de trein, meldt CNN.

Minstens een van de wagons raakte de snelweg, waarbij het in botsing kwam met verscheidene voertuigen. Hierbij zijn automobilisten gewond geraakt. Het aantal doden in de trein is nog niet bekend. "Het ziet er vrij schokkend uit", laat de politie echter weten.

Het ongeluk vond tegen acht uur lokale tijd plaats in Pierce County, in de staat Washington. Zeker 77 mensen zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Update 21.02 uur
Er zijn zeker zes doden gevallen. Verscheidene wagons werden tijdens de ontsporing de snelweg opgeworpen, aldus The Guardian. Het ging om een nieuwe hogesnelheidslijn, die juist maandag was geopend. In een bocht ging het mis.

Er waren in totaal 83 mensen aan boord onder wie 5 bemanningsleden. Dat betekent dat er praktisch niemand zonder kleerscheuren uit de crash kwam.

Een passagier zegt dat de mensen in de trein als ballen in een flipperkast heen en weer werden gesmeten. "Alles was puin. Ik ben verbaasd dat ik zelf geen puin ben."

President Donald Trump zei aan het begin van een al geplande toespraak dat het ongeluk aantoont dat de regering haast moet maken met het vernieuwen van de Amerikaanse infrastructuur.

Veto VS tegen VN-resolutie hoofdstad IsraŽl

De Verenigde Staten hebben in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een veto uitgesproken tegen een door Egypte opgestelde resolutie. Die stelde dat de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël niet rechtsgeldig is en daarom moet worden ingetrokken.

Veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie. Het Amerikaanse veto werd al verwacht.

De Amerikaanse president Trump nam eerder deze maand het besluit dat zijn land Jeruzalem voortaan zal erkennen als hoofdstad van Israël en dat de Amerikaanse ambassade daar op termijn gevestigd zal worden. De beslissing van Trump kwam hem op veel internationale kritiek te staan. Ook werd op veel plaatsen in het Midden-Oosten gedemonstreerd.

De Palestijnse vertegenwoordiging bij de VN heeft kort na het veto om een spoedzitting van de algemene vergadering gevraagd.

Veto VS tegen VN-resolutie hoofdstad Israël
Veto VS tegen VN-resolutie hoofdstad Israël (Foto: ANP)

Pechtold vindt schenking privťkwestie

D66-leider Alexander Pechtold vindt de forse schenking die hij heeft gehad van een Canadese oud-diplomaat een privékwestie. Het gaat om een appartement in Scheveningen.

Pechtold kreeg het appartement van Serge Marcoux, die sinds vele jaren met Pechtold bevriend is. GeenStijl berichtte over de schenking. Op sociale media kwamen hier veel reacties op. Het appartement heeft volgens de akte van schenking een waarde van 135.000 euro. De gift staat niet vermeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer.

Pechtold kent Marcoux al tientallen jaren, uit de tijd dat de D66-politicus, toen student, als chauffeur werkte voor de diplomaat. Toen Marcoux uit Nederland vertrok en zijn Scheveningse appartement behield, zorgde Pechtold voor de post. De D66-leider vindt dat giften van familie en nauwe vrienden niet opgegeven hoeven te worden in het openbare geschenkenregister van de Kamer. Dit omdat het losstaat van zijn Kamerlidmaatschap.

Pechtold vindt schenking privékwestie
Pechtold vindt schenking privékwestie (Foto: ANP)

'Kerk wilde zwartste bladzij onder ogen zien'

De katholieke kerk heeft met het meldpunt over seksueel misbruik "een zwarte bladzijde uit de geschiedenis onder ogen willen zien", aldus kardinaal Wim Eijk. Hij reageert op de opheffing, per 1 januari, van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. De kerk heeft volgens hem niet steeds direct adequate antwoorden weten te geven op het probleem van seksueel misbruik. ,,We hebben hierin een leerproces doorgemaakt."

,,Als mens en gelovige heeft het seksueel misbruik van minderjarigen ons diep geraakt. Seksueel misbruik mag nergens en nooit voorkomen, en zeker niet in de kerk die immers de opdracht heeft het evangelie van Jezus Christus te verkondigen", zei Eijk.

Ook al wordt dit meldpunt opgeheven, meldingen kunnen nog altijd worden gedaan bij de katholieke kerk. ,,Wij houden aandacht en zorg voor de slachtoffers", aldus de kardinaal. Hij belooft 'maatwerking'.

Smartengeld

Het meldpunt rond het seksueel misbruik van minderjarigen heeft de katholieke kerk zeker 60 miljoen euro gekost aan onkosten en smartengeld. Buiten de ruim 28,5 miljoen euro die via het meldpunt aan financiële genoegdoening is uitgekeerd, is er ook bijvoorbeeld miljoenen via (individuele of in groepsverband) schikkingen en mediation betaald. Alleen al het meldpunt heeft de kerk 13,4 miljoen euro gekost.

De kerk wil andere organisaties waar ook seksueel misbruik naar buiten komt zoals in de sport, graag ondersteunen en de ervaringen delen. De archieven die zijn opgebouwd komen ter beschikking voor wetenschappelijk onderzoek.

'Kerk wilde zwartste bladzij onder ogen zien'
'Kerk wilde zwartste bladzij onder ogen zien' (Foto: ANP)

Vernieler joods restaurant voor rechtbank

De 29-jarige man die begin begin december de ramen insloeg van een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam komt woensdag voor de meervoudige rechtbank en niet voor de politierechter, zoals eerder was bepaald. Dat zei een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam maandag.

Eerder zou hij zich voor de politierechter moeten verantwoorden wegens vernieling en diefstal, maar omdat het toch "geen eenvoudige zaak", is besloten dat hij voor de meervoudige kamer komt met drie rechters, aldus de zegsman.

De verdachte sloeg met een houten knuppel de ruiten in van de eetgelegenheid aan de Amstelveenseweg. Ook nam hij de Israëlische vlag mee naar buiten. Agenten overmeesterden de man, die een Palestijnse vlag om zich heen had geslagen. De man pleegde de vernielingen nadat de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem had erkend als de hoofdstad van Israël.

Vernieler joods restaurant voor rechtbank
Vernieler joods restaurant voor rechtbank (Foto: ANP)

'Dortmund mengt zich in strijd om PSV-target'

PSV is nog niet zeker van de komt van Maximiliano Romero. De Eindhovenaren krijgen concurrentie van Borussia Dortmund.

Het Eindhovens Dagblad wist eerder te melden dat PSV een persoonlijk akkoord zou hebben bereikt over de komst van Romero. De club zou ongeveer acht miljoen euro overmaken naar Vélez Sarsfield, maar PSV lijkt niet zo zeker meer van zijn komst. Ook Borussia Dortmund is geïnteresseerd.

BILD meldt dat Borussia Dortmund de aanvaller in januari wil overnemen en dat het dicht bij zijn komst is. Hierdoor lijkt PSV achter het net te vissen. Dortmund ziet Romero als vervanger van de mogelijk vertrekkende Pierre-Emerick Aubameyang.

Romero was afgelopen week nog in het Philips Stadion en had al een akkoord met PSV. Maandag zou een delegatie van Vélez Sarsfield naar Nederland reizen om de deal af te ronden, maar het is nog maar de vraag of er een definitief akkoord komt.

Thierry Baudet politicus van het jaar

Politiek nieuwkomer Thierry Baudet is gekozen tot politicus van het jaar. De leider van Forum voor Democratie (FVD) won met overmacht van andere "kopmannen van de nieuwe generatie", zoals VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en diens GroenLinks-collega Jesse Klaver.

Dat is de uitkomst van de jaarlijkse verkiezing door het opiniepanel van het programma EenVandaag. Baudet kreeg 39 procent van de bijna 45.000 stemmen, Dijkhoff werd tweede met 18 procent en Klaver derde (14 procent).

De 34-jarige Baudet volgt PVV-leider Geert Wilders op die vorig jaar voor de vierde keer winnaar was. In peilingen is FVD inmiddels groter dan de PVV.

Politieke moment
Mensen die stemden vinden het knap dat Baudet dit jaar uit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer is gekomen. Ook noemen ze het bewonderenswaardig dat de partij blijft stijgen in de peilingen en het aantal leden groeit. Deelnemers hebben het ook over Baudets "verbale sterkte, frisse uitstraling en nieuwe geluid", aldus EenVandaag.

Dijkhoff wordt geroemd om zijn kwaliteiten in debatten. En Klaver brengt vernieuwing en verfrissing in de politiek, aldus leden van het opiniepanel.

EenVandaag vroeg ook nog naar het politieke moment van het jaar. Dat is het megaverlies van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen geworden (van 38 naar 9 zetels). Op de tweede plek kwamen de Turkse rellen in Rotterdam, op de derde plek het uitsluiten van de PVV bij de coalitieonderhandelingen.

Thierry Baudet politicus van het jaar
Thierry Baudet politicus van het jaar (Foto: ANP)

Van der Voort: "Stompť is een lul''

Vincent van der Voort won zijn eersterondepartij op het wereldkampioenschap darts van Dave Chisnall (3-0).  Op de persconferentie zat Van der Voort wat dwars. Hij noemde tijdens zijn persconferentie Co Stompé een lul.  

Naar eigen zeggen zat Vincent van der Voort, kampend met twee hernia’s, zo’n vier uur per dag in de sportschool om zijn rug sterker te maken en soepel te houden. Maar niet iedereen geloofde in die klachten van de 41-jarige darter. "Dat een analist als Co Stompé op televisie verkondigde dat ik mijn rugklachten als excuus gebruik, vind ik echt laag-bij-de-gronds. Co is een lul. En dat mag je gerust opschrijven."

Begrijp hem niet verkeerd, zegt Van der Voort die geregeld samen met Stompé bij RTL 7 in de studio zit. "Mensen mogen kritiek hebben. Maar Co riep dingen die gewoon niet klopten. Iedereen weet hoeveel ik er voor doe en hoeveel ik er voor laat. Weet je? Analyseren is zo makkelijk, gewoon zomaar iets roepen in een praatprogramma. Maar goed analyseren, met kennis over iemand, is iets heel anders. Kijk, ik ben goed bevriend met Michael van Gerwen. Als wij van elkaar vinden dat de ander iets verkeerds doet, dan zeggen we dat tegen elkaar. Co is meer achterbaks. Dat kan ik niet waarderen.”

Stompé wilde maandag niet reageren. Kijk ook het interview van Van der Voort tegenover Telesport (over Stompé vanaf 1.25). 

Pac-man bijt samen op Nintendo Switch

Pac-Man komt naar Nintendo Switch. In Pac-Man Championship Edition 2 Plus kun je zelfs in co-op gaan happen naar balletjes, fruit en spookjes.

Het spel bevat het originele Pac-Man Championship Edition 2, met onder andere Score Attack mode, Adventure mode en grote bazen die je moet 'bevechten'. De 'plus' is er niet door een supermarktketen, maar omdat er een nieuwe co-op-modus in het spel is gemaakt. Je kunt met twee spelers op een Switch de doolhoven te lijf gaan. Er zijn ook co-op-vaarigheden om de gameplay nog even een twist te geven

Pac-Man Championship Edition 2 Plus komt 22 februari uit op Nintendo Switch.

Vier jaar cel voor teruggekeerde IS-strijder

De rechtbank in Rotterdam heeft maandag een 31-jarige teruggekeerde IS-strijder veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Het onderzoek naar de man was gestart met informatie uit grensdocumenten van ISIS, waaruit bleek dat hij vermoedelijk op 10 november 2013 Syrië in reisde met de bedoeling zich aan te sluiten bij ISIS.

Volgens de rechtbank staat het buiten elke redelijke twijfel vast dat de man zich heeft aangemeld bij ISIS. Tijdens zijn deelname aan de terroristische organisatie zijn aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn gevallen en executies op burgers zijn uitgevoerd. De rechtbank benadrukte in de uitspraak dat terrorisme internationaal wordt gezien als een van de ernstigste misdrijven.

Door de officier van justitie van het Landelijk Parket was twee weken geleden een gevangenisstraf geëist van zes jaar.

Vier jaar cel voor teruggekeerde IS-strijder (Foto: Rechtbank Rotterdam)
Vier jaar cel voor teruggekeerde IS-strijder (Foto: Rechtbank Rotterdam)

P. Diddy wil American Football-team kopen

Sean Combs, beter bekend als P. Diddy, heeft via Twitter laten weten dat hij het American Football-team Carolina Panthers uit Charlotte wil kopen. De huidige eigenaar Jerry Richardson heeft de NFL-ploeg te koop gezet, nadat hij beschuldigd werd van seksueel wangedrag. Via een officieel statement verklaarde Richardson de Panthers aan het einde van dit seizoen over te dragen aan een nieuwe eigenaar.

Diddy was er als de kippen bij om te laten weten dat hij geïnteresseerd is: "Ik wil ze kopen! Verspreid dit bericht alsjeblieft!", zo vroeg hij zijn volgers. De bekende Amerikaanse basketballer Stephen Curry, speler van de Golden State Warriors, reageerde direct via Twitter: "Ik doe mee!" Curry werd dit jaar met zijn ploeg kampioen van de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie. Hij groeide op in Charlotte, de plaats waar de Panthers gehuisvest zijn. Hij is nog altijd groot fan van zijn 'thuisploeg'. Diddy reageerde enthousiast op het voorstel van Curry: "Ik vind het top, doe mee!"

Diddy's belangrijkste motivatie is dat er momenteel 'geen meerderheid is van Afro-Amerikaanse NFL eigenaren'. De hiphop-mogul wil dan ook geschiedenis schrijven, door de Panthers over te nemen. In 2013 had Diddy ook al interesse in het kopen van een NFL-team. "De meerderheid van de spelers hebben een Afro-Amerikaanse achtergrond, maar aan de top zitten er nog geen verantwoordelijken. Het is een droom van mij om dat uit te laten komen."

Ook al is Diddy volgens Forbes zelf goed voor ruim 96 miljoen euro, genoeg om de Panthers te kopen is het nog niet. De ploeg moet zeker een miljard opbrengen en dus moet de zakenman op zoek naar meerdere mede-investeerders om zijn droom te verwezenlijken.

P. Diddy wil American Football-team kopen
P. Diddy wil American Football-team kopen (Foto: BuzzE)

CIDI doet aangifte wegens spreekkoren AZ-Ajax

Het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) heeft aangifte gedaan tegen supporters die zondag tijdens de wedstrijd AZ-Ajax in Alkmaar antisemitische leuzen riepen. Het CIDI vraagt het OM om de voetbalsupporters op te sporen en te vervolgen.

De directie van AZ nam zondag direct afstand van de antisemitische spreekkoren. Volgens de clubleiding is er door het stadionpersoneel adequaat gehandeld door onder meer het 'antispreekkorenbeleid' op de schermen te tonen. Ook zijn stewards het bewuste vak ingegaan om de supporters aan te spreken.

CIDI doet aangifte wegens spreekkoren AZ-Ajax
CIDI doet aangifte wegens spreekkoren AZ-Ajax (Foto: ANP)

'Fraser na dit seizoen weg bij Vitesse'

Henk Fraser vertrekt na dit seizoen als trainer bij Vitesse. Tegen De Gelderlander heeft hij zijn vertrek aangekondigd.

De 51-jarige trainer heeft een aflopend contract in Arnhem en hij gaat met de clubleiding niet in gesprek om te praten over de verlenging van zijn verbintenis. Na dit seizoen vertrekt Fraser uit Arnhem, waar hij dan twee seizoenen werkzaam is geweest.

De reden voor zijn vertrek is met name de Russische bemoeienis met het technische beleid, weet de krant te melden. Valeri Oyf en Yevgeni Merkel zouden zich bemoeien met de speelstijl en de opstelling en dat heeft tot irritatie geleid bij Fraser. In een gesprek tussen het drietal is de lucht geklaard, maar Fraser ziet desondanks geen perspectief om verder te gaan in Arnhem.

Fraser won vorig seizoen met Vitesse de KNVB Beker, wat het grootste succes was in de 125-jarige historie van de club. In de Eredivisie eindigde de club als vijfde. Dit seizoen staan de Arnhemmers na zestien wedstrijden zevende.

MPCC vraagt Sky om Froome voorlopig te schorsen

De MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen, heeft Sky gevraagd om Chris Froome voorlopig te schorsen in afwachting van het onderzoek wat na de winnaar van de renner van Sky loopt. Sky is zelf geen lid van de MPCC.

"We vragen Sky, zonder enige aanname te doen over de uitkomst, zijn renner op vrijwillige basis te schorsen tot het einde van de procedure", aldus de MPCC in het persbericht. "Deze maatregel zorgt ervoor dat de ploeg zich kan richten op de verdediging. Bovendien zal het spanning tussen veel managers en renners voorkomen."

Daarnaast heeft MPCC verzocht aan de UCI om de uitspraken van Shane Sutton te onderzoeken. De voormalig coach van Sky en de Britse wielerbond gaf eerder toe dat Sky attesten voor medische producten om de prestaties van hun renners te verbeteren.

Op dit moment zijn binnen de WorldTour AG2R, Bora-Hansgrohe, Cannondale-Drapac, Team Dimenson-Data, FDJ, Lotto-Soudal en Team Sunweb aangesloten bij de MPCC.

Kongolo weg bij Monaco: "Hij moet nu spelen"

Terence Kongolo maakt het seizoen zo goed als zeker af bij een andere club dan AS Monaco. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Rob Jansen.

De 23-jarige verdediger, die afgelopen zomer voor vijftien miljoen euro werd overgenomen van Feyenoord, kwam bij Monaco pas in vijf duels in actie. "Hij mag verhuurd worden, dat klopt inderdaad. Terence kwam daar met een fysiek probleem. Dat hebben ze moeten oplossen. Dat is ook gedaan. Dat begon overigens al bij Feyenoord, waar hij met blessures kampte", vertelt Jansen aan Ziggo Sport.

Monaco speelt na de winter geen Europees voetbal meer en dat heeft gevolgen voor onder meer Kongolo. "De spelersgroep is daar heel groot en ze hebben al het Europese voetbal misgelopen. Dan wordt er vanwege de begroting een besluit genomen en zeggen ze: We doen nergens meer aan mee, nu gaan er spelers verhuurd worden. Zo kunnen die spelers op andere plekken ervaring opdoen."

Jansen is ervan overtuigd dat Kongolo daarom verhuurd zal worden. "Hij gaat nu, als het doorgaat, naar een club waar hij speelt. Sterker nog, er wordt tegenwoordig, ook in Engeland, met boeteclausules gewerkt. De hurende clubs moeten dan een boete betalen als hij niet speelt. De financiën spelen voor Kongolo geen enkele rol meer. Hij moet nu spelen."

Lobato vertrekt bij LottoNL-Jumbo, twee maanden schorsing Tolhoek en Eenkhoorn

Wielerploeg LottoNL-Jumbo heeft besloten de samenwerking met Juan-José Lobato te beëindigen. De 28-jarige Spanjaard werd vorige week, net als de Nederlanders Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn, weggestuurd van het trainingskamp.Het drietal had slaapmedicatie genomen zonder mede weten van de ploegarts.

Lobato zou het middel noctamid hebben meegesmokkeld, Tolhoek was verantwoordelijk voor stilnoct en de Eenkhoorn had het tabaksmiddel snus meegenomen.

Over het beëindigen van de samenwerking met Lobato, meldt de Nederlandse ploeg het volgende: "Hij heeft een emotioneel bewogen jaar achter de rug en zal zich moeten concentreren op zijn herstel.''

Tolhoek en Eenkhoorn zijn voor twee maanden geschorst.

"De slaapmedicatie was noch door het team verstrekt, noch door het team voorgeschreven. Dat is een ernstige, onacceptabele overtreding van de contractueel vastgelegde huisregels", meldt LottoNL-Jumbo in het persbericht.

"Het team draagt verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de renners en experimenten die de gezondheid in gevaar brengen, worden niet geaccepteerd", laat de WorldTour-ploeg verder weten.

"In het kader van de talentontwikkeling die Team LottoNL-Jumbo voorstaat, wordt Tolhoek en Eenkhoorn de hand gereikt om zich te ontplooien tot een voorbeeldig beroepswielrenner."

'Twitterneukende' Erdogan moet weg

Twitter heeft cartoonist Ruben L. Oppenheimer vriendelijk verzocht een tweet met spotprent te verwijderen waarin staat dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan "geen geitenneuker" is. Wel neemt Erogan het blauwe Twittervogeltje achterlangs. Een Turkse rechtbank noemt de cartoon beledigend, schrijft Villamedia.

Twitter zegt in een mail aan Oppenheimer dat het zelf nog geen stappen heeft ondernomen. De juridische dienst van Twitter bestudeert de uitspraak van de rechtbank, die op 6 december werd gedaan, en zegt zich nog op eventuele vervolgstappen te beraden.

Villamedia wijst erop dat de mail aan de cartoonist samenvalt met het ingaan van nieuwe richtlijnen van Twitter, waarmee 'aanstootgevende' inhoud beter zou moeten worden gemodereerd.

Openheimer plaatste de spotprent maandag nogmaals, en vroeg zich hardop af of het niet heel flauw zou zijn om op te roepen deze massaal te delen.

Belastingplan duwt Wall Street omhoog

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst aan de handel begonnen. Het sentiment werd gestuwd door optimisme over de belastinghervormingen in de Verenigde Staten. Verder wordt uitgekeken naar een speech van president Donald Trump die naar verluidt een nieuwe veiligheidsstrategie onthult.

De Dow-Jonesindex stond in de openingsminuten 0,6 procent hoger op 24.800 punten. De bredere S&P 500 won eveneens 0,6 procent tot 2691 punten en schermenbeurs Nasdaq kreeg er 0,7 procent bij op 6982 punten.

Beleggers verwerkten verder behoorlijk wat overnamenieuws. Zo steeg Oracle 1,1 procent nadat bekend werd dat het softwarebedrijf voor 1,2 miljard dollar het Australische Aconex overneemt. Uitbater van casino's en paardenraces Penn National Gaming (plus 3,2 procent) legt 2,8 miljard dollar op tafel om branchegenoot Pinnacle Entertainment (plus 1,9 procent) over te nemen.

Walt Disney
Campbell Soup stond 0,4 procent hoger. Het levensmiddelenconcern neemt de maker van snacks Snyder's-Lance over in een deal ter waarde van bijna 4,9 miljard dollar. Chocoladefabrikant Hershey daalde ten slotte 0,4 procent op het nieuws dat het voor 1,6 miljard snackproducent Amplify Snacks inlijft.

Verder verloor spoorwegmaatschappij CSX 1,7 procent op het nieuws dat topman Hunter Harrison is overleden. Vrijdag ging het aandeel CSX al flink omlaag na het bericht dat Harrison met ziekteverlof was.

Entertainmentconcern Walt Disney profiteerde met een stijging van 0,5 procent van een sterk openingsweekend van de nieuwe Star Wars-film The Last Jedi. De film was wereldwijd goed voor 450 miljoen dollar met ticketverkopen, waarvan 220 miljoen dollar in Noord-Amerika.

Belastingplan duwt Wall Street omhoog
Belastingplan duwt Wall Street omhoog (Foto: ANP)

Mogelijk staking openbaar vervoer

Buschauffeurs en andere bestuurders in het streekvervoer dreigen met acties. Volgens vakbonden CNV en FNV is de werkdruk in de regio te hoog. Ook moet het loon omhoog. Onderhandelingen over een nieuwe cao liggen al weken stil.

Werkgevers krijgen tot begin januari de tijd om met voorstellen over de brug te komen. Doen ze dat niet dan lijken stakingen in het openbaar vervoer onvermijdelijk. In eerste instantie gaat het om een 24 uursstaking op donderdag 4 januari. "Staken is voor niemand leuk. Maar zo doorgaan, is onmogelijk. De verantwoordelijkheid voor wel of geen acties in het streekvervoer ligt volledig bij de werkgevers", aldus FNV.

De bonden pleiten voor een loonsverhoging van gemiddeld 3,5 procent. Dat komt neer op bruto 100 euro per werknemer. Daarnaast zouden tussen ritten door fatsoenlijke pauzes ingelast moeten worden. Het gebeurt volgens FNV meer dan eens dat chauffeurs vier uur achtereen achter het stuur zitten zonder dat er tijd is voor een toiletbezoek.

Om tafel
De cao geldt voor de circa 13.000 medewerkers van onder meer Qbuzz, Connexxion, Syntus, Arriva en EBS.

De maatschappijen verenigd in Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) spreken van een voorbarige en weinig verrassende stap van de bonden. De organisatie verwijt de bonden onder meer vroegtijdig uit de onderhandelingen te zijn gestapt.

VWOV-voorzitter Fred Kagie gaat de bonden zeker uitnodigen voor een gesprek. ,,Tot nu toe is goed en wel 2,5 keer met elkaar gepraat", aldus Kagie. ,,Zij hebben er voor gekozen om halverwege de wedstrijd weg te lopen. Ik ga graag met de bonden om de tafel. Maar dat betekent niet dat ik zomaar bij het kruisje zal tekenen."

Mogelijk acties in openbaar vervoer
Mogelijk staking openbaar vervoer (Foto: ANP)

Trump: China en Rusland zijn concurrenten

China en Rusland zijn de concurrenten die de macht van de Verenigde Staten betwisten. Deze landen tasten bovendien de veiligheid en welvaart van de VS aan. Dat zegt de Amerikaanse president Trump in de zogenoemde veiligheidsstrategie die hij later maandag presenteert.

Het Witte Huis heeft een samenvatting van de toespraak verspreid.

De Chinezen en Russen, aldus de president, zijn vastbesloten de economische vrijheid aan te tasten en hun militaire apparaten uit te breiden. Verder willen ze hun controle over informatie en voorlichting verstevigen om de maatschappij te kunnen onderdrukken en hun invloed uit te breiden.

De strategie van de VS is het product van maandenlang overleg van Trump met zijn belangrijkste adviseurs. Tijdens die gesprekken is over het klimaat vastgesteld dat de VS zal doorgaan met een politiek die "evenwicht zoekt tussen waarborg van energie, economische ontwikkeling en bescherming van het milieu".

Trump ziet China en Rusland als concurrenten
Trump: China en Rusland zijn concurrenten (Foto: ANP)

Verdachte van extreem misbruik voorlopig vrij

Een Hagenaar die ervan wordt verdacht dat hij jonge vrouwen op een extreem gewelddadige manier seksueel heeft misbruikt en mishandeld, komt voorlopig op vrije voeten. Richard B. (45) betaalde voor de seks, met geld dat hij als penningmeester van een kerkgenootschap tien jaar lang achteroverdrukte. De rechtbank in Den Haag heeft maandag erin toegestemd zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Hij zit al achttien maanden vast.

De officier van justitie verzette zich tegen zijn vrijlating, onder meer vanwege de kans op herhaling. Maar de rechtbank vindt dat dit voldoende is ondervangen. B. is vrijwillig aan een behandeling begonnen en werkt goed mee. Er zijn wel tal van voorwaarden. Zo moet hij bij zijn vrouw en zoon verblijven. Die steunen hem maar hebben het moeilijk, zei B.

B. heeft bekend dat hij de Christelijk Gereformeerde Kerk in Den Haag heeft opgelicht. Het gaat om bijna een half miljoen euro. Ook gaf hij toe dat hij sadomasochistische seks heeft gehad met de vier vrouwen, maar hij ontkent dat er sprake was van dwang of mishandeling.

De rechtszaak is op 24 januari.

Verdachte van extreem misbruik voorlopig vrij
Verdachte van extreem misbruik voorlopig vrij (Foto: ANP)

Rotterdam lanceert meld-app sistuig

Vrouwen die in Rotterdam worden nagesist of last hebben van andere vormen van straatintimidatie, kunnen dat voortaan direct melden bij de gemeente via een speciale app. Via deze zogenoemde StopApp kunnen vrouwen anoniem en met een klik melden dat ze last hebben van pikpraat, zoals de gemeente het zelf noemt.

De gemeente Rotterdam gebruikt de meldingen om daders te lokaliseren, actief aan te spreken en in een later stadium te beboeten. De boete is maximaal 190 euro. Melden kan ook via de website www.stoppikpraat.nl.

Undercover
Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid) lanceerde maandag de campagne. "Uit eerder onderzoek blijkt dat 84 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar in Rotterdam last heeft van seksuele straatintimidatie. Dat moet stoppen. Met de StopApp geven we vrouwen de regie terug. Pikpraat moet van straat."

"Belagen, intimideren en onhoffelijk of ronduit beledigend. Sissen, seksverzoeken doen. Het is het in de hoek drijven van vrouwen", aldus de wethouder. "Tot nu toe pasten veel vrouwen die onheus werden bejegend hun kleding aan, kozen andere routes of hielden een telefoon aan het oor om net te doen alsof ze aan het bellen zijn." Ze deden weinig of niets richting de dader, aldus Eerdmans. Daar kan met de StopApp verandering in komen, denkt hij. "Het is maar één klik en dan weten wij als gemeente Rotterdam waar de vrouw is en op dat moment kunnen we handhaving inzetten."

Een team van 45 boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) gaat de controles, deels undercover in burgerkleding, uitvoeren.

Rotterdam lanceert meld-app straatintimidatie
Rotterdam lanceert meld-app straatintimidatie (Foto: ANP)

Brussel start onderzoek Nederlandse Ikea-deal

Meubelgigant Ikea heeft 'mogelijk' dankzij twee fiscale deals in Nederland 'minder belastingen hoeven te betalen' dan andere bedrijven. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) heeft daarom een diepgaand onderzoek geopend naar de afspraken met de Nederlandse Belastingdienst, kondigde zij in Brussel aan.

Het onderzoek van de Europese Commissie heeft betrekking op afspraken ('rulings') met dochterbedrijf Inter IKEA Systems dat in Delft is gevestigd. "Op basis van ons voorlopig onderzoek lijken twee fiscale rulings die de Belastingdienst in 2006 en 2011 heeft afgegeven de belastbare winst van Inter IKEA Systems in Nederland aanzienlijk te hebben verlaagd", aldus Vestager. Dat komt neer op ongeoorloofde staatssteun omdat andere bedrijven niet dezelfde voordelen hebben.

Ikea bestaat uit twee holdings: de IKEA Group, waaronder alle meubelwinkels hangen, en het in Delft gevestigde Inter IKEA Systems dat gaat over het intellectueel eigendom. Via een franchiseconstructie werd onderlinge winst en geld tussen Nederland, Luxemburg en Liechtenstein doorgeschoven om gebruik te maken van gunstige belastingconstructies.

Een miljard euro
Vestager noemt geen bedragen maar in een eerder onderzoek door de Groenen in het Europees Parlement naar belastingontwijking van Ikea wordt een bedrag van bijna een miljard euro tussen 2009 en 2014 genoemd.

"Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", aldus Vestager.

In 2016 vorderde Nederland op last van de commissie al 25,7 miljoen euro terug van Starbucks. De Amerikaanse koffieketen genoot via een deal met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel in de jaren 2008-2014, oordeelde de commissie. De Nederlandse regering heeft de zaak ondanks dat het bedrag bij Starbucks al is teruggehaald aan het Europees Hof van Justitie voorgelegd, maar die loopt nog.

Update 14.03 uur: reactie Ikea
Ikea houdt zich aan de belastingregels in alle gebieden waar de meubelverkoper actief is, stelt het Zweedse bedrijf in een reactie. "De manier waarop wij door nationale overheden belast zijn, komt naar onze mening overeen met Europese regels. Het is goed dat dit onderzoek dat kan bevestigen en duidelijkheid kan verschaffen."

De meubelgigant laat verder weten dat het onderzoek een zaak tussen de Europese Commissie en Nederland is. Ikea stelt wel de beslissing van commissaris Margrethe Vestager te bestuderen. Ook zegt het bedrijf "uiteraard"mee te werken aan het onderzoek en vragen van Nederland en de Commissie te willen beantwoorden.

Update 15.45 uur: Nederland werkt mee
Nederland zal meewerken aan het onderzoek. De regering onderschrijft het belang van het onderzoek van de Europese Commissie naar dergelijke zogenoemde fiscal rulings. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën laten weten.

Snel benadrukt dat zo'n officiële procedure niet betekent dat vaststaat dat sprake is van staatssteun. De Europese Commissie heeft twijfels over sommige aspecten van een ruling, aldus de bewindsman. Hij wijst erop dat hij zelf een onafhankelijke commissie een onderzoek laat doen.

"Rulings mogen geen ruimte bieden voor bevoordeling van individuele bedrijven en mogen niet tot verstoring van de interne markt leiden", aldus Snel. Hij wil niet dieper inhoudelijk ingaan op de specifieke rulings tussen Ikea en de Belastingdienst, omdat de wet dat verbiedt.

Brussel start onderzoek Nederlandse deal IKEA
Brussel start onderzoek Nederlandse Ikea-deal (Foto: ANP)

Linkse terroristen en politie doen fotowedstrijd

Politie en links-radicalen in Duitsland bestrijden elkaar met foto's. De politie wilde maandag foto's publiceren van mensen die zich in juli tijdens de top van de G20 in Hamburg schuldig maakten aan geweld. Maar de zelfbenoemde links-autonomen waren de politie voor en zetten afbeeldingen van politiemensen op internet. Politiebonden spreken van "linkse terroristen".

De publicatie van de foto's van politiemensen ging, zoals gebruikelijk bij linkse terreur, vergezeld van een bedreiging. De politiebonden hebben geschokt gereageerd. Ze betitelden de actie als een gevaar door "links-extremistische terroristen". De politie wilde foto's en videobeelden publiceren om alle terreurplegers te kunnen identificeren en oppakken. Op de site indymedia.org verschenen echter 54 foto's van politiemensen.

Tijdens de rellen in Hamburg werd er onder meer geplunderd en brandgesticht, hetgeen zo'n 12 miljoen euro aan schade veroorzaakte. In de Noord-Duitse havenstad waren de leiders van de twintig grootste economieën bijeen. Daar kwamen ongeveer 12.000 antiglobalisten op af, van wie er circa 1500 geweld gebruikten.

Activisten en politie bakkeleien met foto's
Activisten en politie bakkeleien met foto's (Foto: ANP)

The Last Jedi laat kassa rinkelen

Star Wars: The Last Jedi heeft sinds zijn internationale première vrijdag wereldwijd 450 miljoen dollar opgebracht, omgerekend 381,5 miljoen euro. In de Verenigde Staten was Star Wars 8 de tweede film in de filmgeschiedenis die binnen een dag 100 miljoen dollar opbracht. De andere film die dit deed, was voorganger The Force Awakens uit 2015.

Ook in de Nederlandse zalen stak het ruimte-epos met kop en schouders boven de concurrentie uit. The Last Jedi leverde zaterdag en zondag bijna 2 miljoen euro meer op dan Disney-film Coco, de op één na best bezochte film in Nederland. De Star Wars-film bracht in Nederland in totaal meer dan 2,8 miljoen euro op.

De rolprent van regisseur Rian Johnson draait in Nederland in 132 bioscopen. Twee bioscopen in Amsterdam en Rotterdam vertonen de film met de nieuwe technologie 4DX, die de bioscoopervaring via bewegende stoelen en andere simulaties intenser maakt.

In The Last Jedi zijn hoofdrollen weggelegd voor Mark Hamill, Daisy Ridley, John Boyega en de vorig jaar overleden Carrie Fisher.

Achtste Star Wars laat kassa rinkelen
The Last Jedi laat kassa rinkelen (Foto: BuzzE)

Gevangen Catalaan wil overleg met Madrid

Oriol Junqueras, de leider van de linkse Catalaanse partij Esquerra Republicana (ER), heeft gezegd dat hij niet langer onvoorwaardelijke afscheiding van Spanje wil. Hij wil overleggen met Madrid over een vorm van Catalaanse zelfstandigheid binnen Spanje.

Junqueras, tweede man achter Carles Puigdemont in de laatste Catalaanse regering, zei dit vanuit zijn cel. Hij zit vast omdat hij verdacht wordt van rebellie tegen de Spaanse staat. De ER is de belangrijkste pro-zelfstandigheidspartij van Catalonië. De woorden van Junqueras komen enkele dagen voor de belangrijke verkiezingen in Catalonië die donderdag worden gehouden.

"Als ik president van Catalonië word, blijven we streven naar zelfstandigheid, maar we bouwen ook bruggen en schudden handen met de Spaanse staat. Ik verzeker u dat we eerst democraten zijn en dan pas separatisten", aldus Junqueras.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, verliezen de separatisten in het Catalaanse parlement hun meerderheid. Volgens peilingen houden de partijen die onafhankelijkheid willen van Spanje nog 67 van de 135 zetels over.

Catalaanse separatist wil overleg met Madrid
Gevangen Catalaan wil overleg met Madrid (Foto: ANP)

EU vertrouwt op pro-Europese rol Oostenrijk

De EU-regeringsleiders vertrouwen erop dat de nieuwe Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz een "constructieve en pro-Europese rol zal blijven spelen in de EU". EU-president Donald Tusk schrijft dat namens de EU-regeringsleiders in zijn felicitatiebrief aan de nieuwbakken jongste EU-premier.

De christendemocratische ÖVP van Kurz gaat in zee met de rechts-populistische en eurosceptische FPÖ, die verre van uitnodigend staat tegenover migranten. Tusk wijst Kurz er in de brief op dat op de agenda van de regeringsleiders komend jaar "politiek gevoelige" onderwerpen staan, doelend op onder meer de herverdeling van asielzoekers.

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben "diepe zorgen over de extreemrechtse regering" in Oostenrijk. "Dit kan erg gevaarlijke gevolgen hebben, het is een sprong in het duister die ons terug kan brengen naar de donkerste tijden van onze geschiedenis." Sancties zijn niet uitgesloten als EU-waarden worden bedreigd, waarschuwt fractievoorzitter Gianni Pittella.

Kurz reist dinsdag naar Brussel voor een ontmoeting met Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

EU vertrouwt op pro-Europese rol Oostenrijk
EU vertrouwt op pro-Europese rol Oostenrijk (Foto: ANP)

Toyota maakt werk van elektrisch rijden

De Japanse automaker Toyota maakt werk van elektrisch rijden. Het concern wil tegen 2025 van al zijn modellen ook een elektrische variant op de weg hebben.

Toyota stelt zichzelf als doel om de verkoop van elektrisch aangedreven voertuigen fors op te voeren. Tegen 2030 moeten meer dan 5,5 miljoen stekkerauto's, inclusief plug-in hybrides, zijn verkocht. Ruim een miljoen auto's daarvan zouden emissievrij moeten rondrijden. Het bedrijf verwacht tegen 2020 circa tien van dergelijke modellen in productie te hebben.

De strategie van Toyota gaat gepaard met een investering van 13,3 miljard dollar tot en met 2030. De automaker verwacht volop te kunnen profiteren van de recente samenwerking met Panasonic op het gebied van accu's.

Toyota maakt werk van elektrisch rijden
Toyota maakt werk van elektrisch rijden (Foto: ANP)

Briljante platformer Inside nu ook op iOS

Inside, de ijzersterke platformer die vorig jaar verscheen als spirituele opvolger van het eveneens veelgeprezen Limbo, is nu ook te krijgen voor iPhone en iPad. Over een eventuele Android-versie is vooralsnog niets bekendgemaakt.

Op iTunes is tevens een demo van Inside beschikbaar die gratis geprobeerd kan worden. De volledige game kost 8 euro en vereist minimaal iOS 11.0. Downloaden kan hier.

Inside was een aangename verrassing in 2016. De grafische stijl en de zuivere animaties gecombineerd met een mysterieus, luguber sfeertje bezorgde de game lovende recensies en vele nominaties. Ook in de GOTY 2016-lijst van FOK! stond Inside op de tiende plaats, en het Xbox One-reviewexemplaar dat we kregen werd beloond met een 9.

Facebook treedt op tegen like-zoekers

Facebook komt in actie tegen pagina's die gebruikers smeken om likes en reacties. Groepen die aan zulke 'engagement bait' doen, komen lager in de tijdlijn van mensen te staan, of worden helemaal niet meer getoond. Daardoor profiteren de makers minder. En als de tijdlijn authentieker wordt, zullen gebruikers zich minder ergeren aan wat ze zien, is de hoop van Facebook.

Pagina's met 'engagement bait' roepen bezoekers bijvoorbeeld op: "reageer als je ook van je dochter houdt", "deel dit als je deze tuinstoel wil winnen", "like als je ook in 1983 bent geboren" of "tag iemand die dit ook zou doen". Ze willen zo hun bereik vergroten. Facebook heeft honderdduizenden van zulke berichten bekeken en de eigen computers geleerd om zulke posts te herkennen.

Facebook benadrukt dat de aanpak geen gevolgen zal hebben voor hulpoproepen, zoals bij vermissingen of inzamelingen.

Facebook treedt op tegen like-zoekers
Facebook treedt op tegen like-zoekers (Foto: BuzzT)

'Russische tweets zaaiden verdeeldheid'

Nepaccounts op social media die in verband kunnen worden gebracht met Rusland, hebben in de nasleep van vier terreuraanslagen in Groot-Brittannië geprobeerd verdeeldheid te zaaien.

Onderzoekers van de universiteit van Cardiff ontdekten zeker 47 accounts die actief waren na de aanslagen op Westminster Bridge, de Manchester Arena, London Bridge en Finsbury Park. Acht accounts waren vooral actief met 475 tweets over de vier aanslagen, die meer dan 153.000 keer werden gedeeld.

De accounts probeerden verschillende standpunten in het publieke debat over terreur uit te vergroten, stellen de onderzoekers, die hun zorgen uitten over de manier waarop een derde partij probeert terrorisme uit te buiten.

'Russische tweets zaaiden verdeeldheid'
'Russische tweets zaaiden verdeeldheid' (Foto: ANP)

'Groei economie ook in 2018 boven 3 procent'

De Nederlandse economie groeit waarschijnlijk niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar harder dan 3 procent. Met die voorspelling is De Nederlandsche Bank (DNB) gekomen.

Het gaat om de sterkste groei in tien jaar. In 2017 laat de groei volgens DNB een piek van 3,3 procent zien. De raming voor komend jaar ligt op 3,1 procent en in 2019 zwakt dat dan iets af naar een plus van 2,3 procent.

"We gaan van economisch herstel naar economische expansie", constateert DNB-directeur Job Swank. Het is niet meer alleen de aantrekkende wereldhandel die Nederland vooruit helpt. Vooral een sterk toenemende binnenlandse consumptie zorgt ervoor dat de opleving van de economie volgend jaar nauwelijks aan kracht inboet.

Werkloosheid
De overheid doet daar volgens Swank "nog een schepje bovenop" met de in het regeerakkoord aangekondigde extra uitgaven. Verder gaat het goed met de werkgelegenheid. De werkloosheid daalt waarschijnlijk van 4,9 procent dit jaar naar 3,5 procent in 2019.

"Zie ik dan helemaal geen wolkjes aan de lucht?", vraagt Swank zich af. Dan is zijn antwoord 'nee'. "Dit blijft toch ook wel een beetje groei die is gekocht door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar gaat natuurlijk een keer verandering in komen."

Inflatie
Ook vindt Swank dat de groei nog wel voor een erg groot deel wordt gedragen door het aantrekken van de woningmarkt. Dat zou best wat minder mogen, stelt hij. DNB ziet daarnaast nog ruimte voor extra loonstijging in sectoren als de horeca en de handel.

De inflatie blijft voorlopig waarschijnlijk nog wat gematigd. Pas in 2019 neemt de jaarlijkse prijsstijging scherp toe naar 2,3 procent. Maar dit komt dan vooral door geplande verhogingen van de energiebelastingen en het lage btw-tarief. Van buitenaf is het grootste risicopunt nog altijd een eventuele 'harde' brexit, die Nederland groei kan kosten.

De centrale bank is met al deze voorspellingen duidelijk optimistischer dan bij de vorige prognose in juni. Ook vergeleken met de ramingen die ABN AMRO, ING en Rabobank recentelijk publiceerden springt die van DNB eruit. Zij voorzagen nog geen plus van meer dan 3 procent voor 2018, hun voorspellingen zitten er net onder. Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert zijn decemberraming later deze week.

'Groei economie ook in 2018 boven 3 procent'
'Groei economie ook in 2018 boven 3 procent' (Foto: ANP)

'Spanningen schaden Nederlandse economie'

De vele internationale spanningen in de wereld schaden de Nederlandse economie. Dat heeft Rabobank becijferd. Volgens de bank had de huidige sterke economische groei hier nog eens 0,5 procent hoger kunnen liggen zonder al de bestaande zorgen over conflicten.

Nederland heeft grote financiële belangen in tal van regio's in de wereld. Alleen al het risico dat er daar wat kan gebeuren, is volgens economen van de bank slecht voor de economie. Mocht er daadwerkelijk een oorlog uitbreken dan zou Nederland natuurlijk nog veel meer de dupe zijn.

"Een escalatie van de spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran zou kunnen leiden tot een flink hogere olieprijs", legt Rabo-econoom Menno Middeldorp uit. Zo'n scenario zou het door Rabobank voorziene bruto binnenlands product (bbp) van Nederland in 2020 met zo'n 3 procent drukken.

Zuidoost-Azië
Ook een eventuele 'harde' brexit kan voor Nederlandse ondernemers erg slecht uitpakken. Verder hebben de Nederlandse directe investeringen en beleggingen in Zuidoost-Azië een waarde van tenminste 140 miljard dollar. Ook daar kleven risico's aan, want in die regio speelt van alles: Noord-Korea is dichtbij en China twist er met buurlanden over de controle van de Zuid-Chinese Zee.

De vooruitzichten voor Nederland zijn voorlopig nog wel goed. "Na jaren van inhaalgroei is de Nederlandse economie de crisis nu eindelijk echt te boven", stellen de economen van Rabobank.

Hoogconjunctuur
Zij voorzien voor 2018 een groei van 2,8 procent, gevolgd door een plus van 2,2 procent in 2019. Daarmee zijn de voorspellingen van Rabobank niet heel anders dan de ramingen die de andere grote banken in Nederland onlangs al presenteerden.

Onder meer de extra overheidsbestedingen uit het regeerakkoord stuwen de economische groei verder omhoog, merkt Middeldorp op. Hij vraagt zich wel af of Nederland dit nu echt nodig heeft. "We gaan een fase van hoogconjunctuur in", zegt hij. De economie verder aanjagen kan er dan ook voor zorgen dat alles te hard gaat. Dat zou de economie alleen maar extra volatiel maken, aldus de econoom.

'Spanningen schaden Nederlandse economie'
'Spanningen schaden Nederlandse economie' (Foto: ANP)

Bitcoin danst rond de 20.000 dollar

De bitcoin beweegt rond de grens van de 20.000 dollar. De digitale munt heeft daarmee na een correctie tot ongeveer 13.000 dollar de afgelopen weken flink aan waarde gewonnen. Tegelijkertijd toont ook de traditionele financiële wereld steeds meer interesse in de munt.

De gestaag stijgende prijs heeft tot veel belangstelling voor de munt geleid, onder meer van speculanten. Er komen ook steeds meer waarschuwingen dat bitcoin een bubbel is, die op zeker moment barst.

De digitale munt, die eind november pas de grens van de 10.000 dollar passeerde, gaat de laatste tijd flink omhoog en omlaag. Na het bereiken van de 18.000 dollar begin december, kwam er een koersval tot 13.000 dollar. Zondagmiddag werd de 20.000 dollar even kort aangetikt.

Futures
In de Verenigde Staten is het al een week mogelijk om in bitcoin-futures te handelen. Maandag is dat ook mogelijk in Nederland, al doet de grootste Nederlands onlinebroker BinckBank daar nog niet aan mee omdat die de futures te riskant vindt voor de kleine belegger. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde dit weekeinde nog om niet blind te beleggen in bitcoins.

Bij futurecontracten worden grondstoffen of financiële producten verhandeld tegen een vooraf vastgestelde prijs voor een bepaalde datum. Kopers en verkopers kunnen zich daarmee indekken tegen prijsschommelingen, maar met futures kan ook juist op die prijsschommelingen worden gegokt. Omdat de koers van bitcoin zo veel schommelt is dat bijzonder risicovol.

Bitcoin danst rond de 20.000 dollar
Bitcoin danst rond de 20.000 dollar (Foto: ANP)

Code Vein rockt hard met Ufotable-animaties

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer van Code Vein uitgebracht waarin we de scenes zien die Ufotable voor de game maakt. De Japanse studio is bekend van animaties voor games en animatieseries zoals God Eater en Tales of Zestiria the X. Het openingslied van de Japanse band VAMPS krijgen we ook nog even mee. Of je de volumeknop harder of zachter moet zetten ligt aan je eigen muzieksmaak.

Een ramp heeft de wereld naar de afgrond geholpen. Steden liggen in verval en de beschaving zoals we die kennen is niet meer. In het epicenter van de ramp leeft nog een kleine groep in het gebied Vein. Het zijn geen gewone mensen meer, maar Revenants. Ze hebben speciale krachten gekregen, maar in ruil daarvoor weten ze niets meer van hun verleden en hebben ze bloed nodig om te overleven en hun krachten te gebruiken. Als ze hun bloedlust teveel zouden voeden dan worden ze een van de Lost, wezens waarbij het laatste beetje menselijkheid verdwenen is. Dit zijn je vijanden, ze dwalen overal rond op zoek naar bloed. Jij bent een Revenant en je gaat op zoek naar je geheugen en een vluchtoord waar je je veilig kunt leven, zonder de Lost.

Code Vein komt in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Onze eerste indruk van het spel na een uitgebreide hands-on kun je hier lezen.

Trump gaat speciale aanklager niet ontslaan

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. Dat liet Trump weten naar aanleiding van het gerucht dat de ronde doet dat Mueller nog voor de kerst zou worden weggestuurd.

"Nee, dat ben ik niet", antwoordde Trump op de vraag of hij van plan is Mueller binnenkort de zak te geven. Ook de Amerikaanse staatssecretaris Rod Rosenstein (Justitie) zei afgelopen week geen reden te zien om de speciale aanklager te ontslaan "Als ik dacht dat hij iets ongepasts deed, zou ik ingrijpen", zei Rosenstein tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Mueller is belast met het onderzoek naar eventuele Russische beïnvloeding van de verkiezingen. Republikeinen twijfelen openlijk aan de onpartijdigheid van betrokkenen bij het onderzoek.

Trump gaat speciale aanklager niet ontslaan
Trump gaat speciale aanklager niet ontslaan (Foto: ANP)

'Extra geld verpleeghuis moet naar personeel'

Het extra geld dat het kabinet uittrekt voor de verpleeghuiszorg moet worden uitgegeven aan meer personeel. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil het geld terugvorderen als dat niet gebeurt. Dat zegt hij in een interview in de Volkskrant.

Volgend jaar ontvangt de verpleeghuiszorg 435 miljoen euro extra. "Daarmee kunnen zo'n tienduizend extra mensen aangenomen worden. Als het geld daar niet aan wordt uitgegeven moet het kunnen worden teruggevorderd", zegt De Jonge. Hij wil dat de contracten met verpleeghuizen worden aangepast, zodat terugvorderen altijd mogelijk is.

Hij noemt 435 miljoen euro "een forse eerste stap". Het bedrag maakt deel uit van de 2,1 miljard euro die de komende vier jaar extra beschikbaar komt voor verpleeghuizen.

De minister wil dat de politiek voortaan weer het laatste woord heeft over de budgetten. Den Haag werd dit jaar overvallen door de extra kosten voor verpleeghuiszorg die onverwacht het gevolg waren van de kwaliteitseisen die het Zorginstituut heeft vastgesteld. "Het is logisch dat er een politieke weging wordt gemaakt op het moment dat zo'n bedrag wordt uitgegeven", aldus De Jonge. "Wetswijziging lijkt me logisch."

'Extra geld verpleeghuis moet naar personeel'
'Extra geld verpleeghuis moet naar personeel' (Foto: ANP)

Rechtszaak Abdeslam verdaagd tot februari

De Belgische rechtszaak tegen terreurverdachte Salah Abdeslam gaat op 5 februari van start. Zijn advocaat Sven Mary had om uitstel gevraagd en dat verzoek werd maandag in een korte zitting gehonoreerd door de rechtbank in Brussel.

Abdeslam zit in een Franse cel in afwachting van het proces over zijn rol bij de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs die 130 levens eisten. De Belgische rechtszaak gaat over een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016.

Een Belgisch-Frans politieteam werd toen beschoten vanuit een woning waarin ook Abdeslam zich bevond. De 28-jarige Fransman en een medeverdachte wisten te ontvluchten, maar werden kort daarna opgepakt. Bij de schietpartij raakten drie agenten gewond en werd een Algerijnse terreurverdachte doodgeschoten.

Mary wilde Abdeslam eigenlijk niet meer als cliënt omdat de samenwerking niet soepel verliep, maar de advocaat besloot hem vorige week desondanks toch te gaan verdedigen. Hij gaat nu het strafdossier grondig analyseren.

Rechtszaak Abdeslam verdaagd tot februari
Rechtszaak Abdeslam verdaagd tot februari (Foto: ANP)

BBC maakt documentaire over Harvey Weinstein

De BBC maakt een documentaire over het seksueelmisbruikschandaal rond de omstreden Hollywoodproducent Harvey Weinstein. De maker van de documentaire is tweevoudig Oscar-winnaar Simon Chinn, meldt Variety.

De documentaire bevat interviews met actrices die Weinstein beschuldigen van seksuele intimidatie en misbruik. Ook komen journalisten, producenten, regisseurs, acteurs en advocaten aan het woord die betrokken zijn bij het schandaal. Enkelen traden niet eerder in het openbaar met hun verhaal.

Simon Chinn won Oscars met de documentaires Man on Wire en Searching for Sugar Man. "Als insider was ik gefascineerd door het verhaal en erg geschrokken", vertelt Chinn aan Variety. "Hoewel veel mensen wisten van Harvey en zijn reputatie, kwam er ook veel aan het licht dat we nog niet wisten."

Chinn wil het verhaal in de context van een bredere Hollywoodcultuur vertellen. ''Naarmate het schandaal zich ontvouwde, begonnen we na te denken over de industrie als geheel, de cultuur en medeplichtigheid van de industrie." De documentaire is bedoeld voor vertoning op televisie op de publieke zender BBC 2, maar zal waarschijnlijk ook in de bioscopen uitkomen om kans te kunnen maken op een Academy Award (Oscar) of BAFTA.

BBC maakt documentaire over Harvey Weinstein
BBC maakt documentaire over Harvey Weinstein (Foto: BuzzE)

Tegenstander Badr Hari bekend

Glory, ‘s werelds grootste kickbokscompetitie, heeft een spraakmakende rematch gepland als headliner tijdens Glory 51 Rotterdam in Rotterdam Ahoy op zaterdag 3 maart 2018. Vorige week kondigde de kickbokspromotor de terugkeer aan van het bekende Marokkaans-Nederlandse zwaargewicht Badr “The Golden Boy” Hari. Hari tekende bij Glory een exclusieve deal die meerdere gevechten omvat. Vandaag onthult Glory de naam van Hari’s eerste tegenstander in de nieuwe overeenkomst: Glory-veteraan Hesdy “Fighterheart” Gerges.

De geschiedenis van de twee zwaargewichtconcurrenten gaat terug tot het jaar 2010, toen de spanning hoog opliep tijdens de gedenkwaardige eerste ontmoeting van de twee vechters onder de vlag van kickboksorganisator It’s Showtime. Hari sloeg Gerges in de tweede ronde neer en schopte na terwijl Gerges op de grond lag. Het incident leidde tot Hari’s diskwalificatie, waardoor Gerges tot zwaargewichtkampioen van It’s Showtime werd benoemd. Het Nederlandse publiek reageerde geschokt op het onverwachte verloop van de wedstrijd. Op 3 maart vindt na zeven jaar eindelijk een rematch plaats tijdens Glory 51 in Rotterdam Ahoy.

Tijdens zijn illustere 17-jarige carrière als kickbokser veroverde Hari zowel K-1 als It's Showtime zwaargewichttitels. Hij heeft maar liefst 92 knock-outs op zijn naam staan tegen bekende kickboksers als Peter Aerts, Semmy Schilt, Gokhan Saki, Alistair Overeem, Stefan Leko, Peter Graham en Ray Sefo.

Gerges begon met trainen op 15-jarige leeftijd en ontdekte al gauw zijn talent. Sinds hij in 2003 professioneel kickbokser werd, heeft ook de Egyptisch-Nederlandse Gerges het opgenomen tegen de beste kickboksers in de zwaargewichtdivisie, waaronder Rico Verhoeven, Semmy Schilt, Daniel Ghita, Jamal Ben Saddik, Benjamin Adegbuyi, Ismael Londt en Anderson Silva.

Xbox One-versie PUBG miljoen keer verkocht in 48 uur

De populaire battle royale shooter PlayerUnknown's Battlegrounds kan ook bij Xbox One-gamers rekenen op veel liefde. De game werd in de eerste 48 uur maar liefst een miljoen keer gedownload via het Game Preview-programma.

Hoewel de game qua performance nog de nodige optimalisatie kan gebruiken, is het in ieder geval duidelijk dat er genoeg animo is voor de game op Xbox One. PUBG wordt net als op pc gereleased met een status 'in-development' wat inhoudt dat nog niet alle features beschikbaar zijn en dat spelers tegen technische issues aan kunnen lopen.

Zoon van Kaddafi wil president LibiŽ worden

Saif Kaddafi wil komend jaar deelnemen aan de presidentsverkiezingen in Libië. Saif is de zoon van de in 2011 gedode dictator van Libië, Muammar Kaddafi.

De krant Egypt Today schrijft dat de 45-jarige Saif de onontbeerlijke steun geniet van belangrijke stammen in Libië. De verkiezingen zijn voorzien voor midden 2018. Kaddafi hoopt als president de steun te verwerven van de Verenigde Naties om van Libië een stabiele natie te maken.

Saif is de tweede zoon van Muammar Kaddafi. Hij studeerde aan de London School of Economics. Tijdens het bewind van zijn vader zou hij hebben gefunctioneerd als premier en werd genoemd als opvolger. Het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit nadat het regiem van zijn vader ten val was gebracht. Saif werd onder meer beschuldigd van het doden en martelen van burgers. Hij ontkende.

In november 2011 werd hij in Libië door een van de vele milities opgepakt. Een rechtbank in Tripoli veroordeelde hem in 2015 bij verstek ter dood. Saif Kaddafi werd in 2016 vrijgelaten. De Libische regering verleende hem afgelopen zomer amnestie.

Zoon van Kaddafi wil president Libië worden
Zoon van Kaddafi wil president Libië worden (Foto: ANP)

Apeldoorn maakt zich op voor Serious Request

Het is weer tijd voor de jaarlijkse 3FM-actie Serious Request. Maandagmiddag vertrekken de drie dj's die dit jaar in het Glazen Huis zitten met de jubileumtrein van het Rode Kruis vanuit Hilversum naar Apeldoorn. Deze stad is dit keer de plek vanwaaruit de komende zes dagen zo veel mogelijk geld wordt ingezameld voor een zogenoemde stille ramp.

Dj Domien Verschuuren gaat voor de vierde keer het Glazen Huis in. Hij krijgt gezelschap van nieuwkomers Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn. Ze blijven tot kerstavond op het Marktplein en draaien 24 uur per dag verzoeknummers zonder dat ze daarbij eten. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, sluit maandagavond rond de klok van 20.00 uur de deur van het Glazen Huis.

De afgelopen tijd zijn er in het hele land al honderden acties op touw gezet om geld in te zamelen. Met de opbrengst wil het Rode Kruis dit keer families herenigen die zijn verscheurd door oorlog of een ramp.

Apeldoorn maakt zich op voor Serious Request
Apeldoorn maakt zich op voor Serious Request (Foto: BuzzE)

Meer lezen over Serious Request? Kijk dan eens in het tijdelijke forum

Segers: haast wet voltooid leven 'onverstandig'

Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het ,,onverstandig" om haast te maken met het wetsvoorstel dat stervenshulp moet bieden aan mensen die vinden dat hun leven voltooid is. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 wil dat het kabinet juist tempo maakt met het onderzoek naar deze groep mensen zodat zij snel haar initiatiefwet over voltooid leven kan indienen.

Voor het onderzoek ,,moeten we de tijd nemen", zei Segers in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Er bestaat volgens hem ook veel weerstand tegen het plan van artsen, psychiaters en psychologen. ,,Haast is het laatste wat we hier moeten betrachten."

In NRC zegt Dijkstra te hopen binnen anderhalf jaar het resultaat te zien van het onderzoek. Volgens haar mag het onderzoek ,,niet te lang duren".

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie staan tegenover elkaar als het gaat om deze kwestie. In de kabinetsformatie was het een van de lastigste onderwerpen. Uiteindelijk werd besloten tot een onderzoek en werd extra geld uitgetrokken voor zorg en aandacht voor ouderen. Tegelijkertijd mocht Dijkstra haar initiatiefwetsvoorstel doorzetten.

Segers: haast voltooid leven 'onverstandig'
Segers: haast voltooid leven 'onverstandig' (Foto: ANP)

Freitag sterk in generale repetitie Vierschansentournee

Schansspringer Richard Freitag heeft wederom een sterk World Cup-weekeinde achter de rug. In het Zwitserse Engelberg stonden de laatste wedstrijden op het programma voor de Vierschansentournee, die eind december in Oberstdorf van start gaat.

Op zaterdag moest Freitag de winst nog aan Anders Fannemel laten. De Noor versloeg de Duitser met het kleinst mogelijke verschil van 0,1 punt, terwijl Kamil Stoch ook op een kleine achterstand derde werd. Daniel André Tande en Halvor Egner Granerud maakten het sterke Noorse optreden compleet met plekken vier en vijf.

Zondag kon Freitag er nog een schep bovenop doen op de prachtige natuurschans in Engelberg. Hij was ruimschoots te sterk voor Stoch, die op zijn beurt de Oostenrijker Stefan Kraft met slechts 0,1 punt versloeg. Freitag behoudt door zijn sterke optredens in Engelberg de leiding in de World Cup en gaat als een van de grote favorieten richting de Vierschansentournee.

Fourcade en Braisaz verzorgen Frans biatlonfeest

Op de slotdag van de World Cup biatlon in het Franse Annecy-Le Grand Bornand hebben de in grote getalen aanwezige thuisfans flink kunnen juichen. Zowel bij de vrouwen als de mannen ging de winst in de massastart naar een van hun landgenoten.

Bij de dames was de pas 21-jarige Justine Braisaz de beste. Zij diende zich al geruime tijd aan als toptalent, maar een zege in de World Cup zat er tot haar thuiswedstrijd nog niet in. Braisaz liet alleen in de derde schietbeurt een misser noteren, waarmee ze de verrassende Wit-Russische Irina Kryuko voor wist te blijven. Kryuko vocht de longen uit haar lijf om tweede te worden en dat lukte: haar eerste podiumplek ooit. Laura Dahlmeier werd op twintig seconden van Braisaz derde met twee missers, Anastasia Kuzmina liet zien in topvorm te verkeren door ondanks vier missers als vierde te eindigen.

Bij de mannen was de winst voor Martin Fourcade. De grote man van de laatste jaren heeft het dit seizoen maar wat lastig met de jonge Noor Johannes Thingnes Bø, maar die schoot twee van de twintig schijven niet omver, waar Fourcade alles raakte. Hij kon zo relatief rustig richting finish skiën, met achter hem Bø die de Duitser Erik Lesser versloeg in de strijd om de tweede plek.

Van der Voort verrast Chisnall op WK darts

Vincent van der Voort heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het PDC WK darts. De Nederlander klopte in de eerste ronde de als achtste geplaatste Dave Chisnall met 3-0 in sets.

Van der Voort kwam in de eerste set moeilijk op gang en had regelmatig afzwaaiers. Toch pakte The Dutch Destroyer via een 59-finish de eerste set met 3-2. De Nederlander was in de tweede set beter op dreef en behield zijn twee legs. In de vijfde en beslissende leg sloeg Van der Voort toe met een twaalfdarter.

In set drie had Van der Voort het een stuk makkelijker. De Nederlander begon met een twaalfdarter en gooide in de leg erna 130 uit. Een leg van vijftien darts zorgde er vervolgens voor dat Chisnall vroegtijdig naar huis gestuurd werd.

In de laatste partij van de avond was Ian White met 3-1 te sterk voor qualifier Cody Harris. In de volgende ronde wacht Gerwin Price.

Verwarde man die politie bedreigde overleden

Op zondagmorgen heeft de politie in IJmuiden een vuurwapen ingezet tegen een ernstig verwarde man die met een mes op de politie afkwam. De man is met een wond aan een been overgebracht naar het ziekenhuis.

Omstreeks 04.15 uur kreeg de politie melding vanuit een woning aan de Schiplaan dat de 49-jarige bewoner ernstig verward zou zijn. Familie hadden geprobeerd de man te kalmeren, maar dat was niet gelukt.

Toen de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam, kwam de man met een mes op hen af. Omdat de man niet reageerde op het aanroepen van de politie, werd er op de benen van de man geschoten.

De verdachte werd ter plaatse aangehouden en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in.

Update 18-12 07:06 uur
De politie melddt op haar website dat de man in het ziekenhuis is overleden. Hij zou, voor de politie arriveerde, zichzelf hebben verwond met het mes en daarnaast gevaarlijke vloeistoffen hebben gedronken voor hij werd neergeschoten door de politie. Er zal sectie worden verricht om de doodsoorzaak vast te stellen. 

Kwart ouders kiest voor co-ouderschap

Van de in 2010 gescheiden ouders koos 27 procent voor co-ouderschap. De kinderen wonen dan ongeveer net zo vaak bij de vader als bij de moeder. Twee jaar na de scheiding had 80 procent nog steeds een co-ouderschap. Dat blijkt uit een analyse in het kader van het onderzoek ‘Nieuwe Families in Nederland’, dat de Universiteit Utrecht in samenwerking met het CBS heeft uitgevoerd.

Meer dan 600.000 kinderen onder de 17 jaar woonden in 2015 niet in een gezin met twee eigen ouders. Dat waren er bijna 200.000 meer dan twintig jaar eerder. De verwachting in de CBShuishoudensprognose is dat de stijgende trend aanhoudt. Ruim de helft van de kinderen die niet bij beide eigen ouders wonen, maakten een scheiding van hun ouders mee. Een toenemend aantal kinderen woont al vanaf de geboorte in een eenoudergezin.

Uit de woongegevens kan niet worden afgeleid waar het kind werkelijk verblijft na een scheiding, omdat iemand maar op één adres kan worden ingeschreven. Uit de enquête onder gescheiden ouders van het onderzoek ‘Nieuwe Families in Nederland’ blijkt dat 27 procent van de in 2010 gescheiden paren voor co-ouderschap heeft gekozen. De kinderen krijgen dus twee ouderlijke huizen. Bij 70 procent van de gescheiden paren gingen de kinderen (voornamelijk) bij de moeder wonen, bij 3 procent werd de vader de hoofdopvoeder.

Ouders die kiezen voor co-ouderschap zijn relatief hoogopgeleid en hadden relatief weinig onderlinge conflicten rond de scheiding. Tachtig procent van de ouders die na hun scheiding kozen voor een gelijke verdeling van de dagelijkse opvoeding van hun kinderen, heeft ook twee jaar later nog co-ouderschap. In 15 procent van de gevallen is de woning van de moeder het hoofdverblijf geworden, bij 5 procent werd de vader de hoofdverzorger.

Hoogopgeleide ouders en ouders die weinig conflicten hadden bij de scheiding handhaven vaker de afgesproken co-ouderschapsregeling. Heel jonge kinderen of juist oudere kinderen en kinderen met problemen zijn twee jaar na het begin van een co-ouderschap wat vaker bij moeder of vader gaan wonen. Verder blijkt dat de co-ouderschapsregeling vaker gewijzigd wordt als de vader langer moet reizen naar zijn werk of met een nieuwe partner is gaan samenleven.

Kwart ouders kiest voor co-ouderschap (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Kwart ouders kiest voor co-ouderschap (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK!Kerstprijsvraag: 18 december [gesloten]

Vandaag gaan we racen met Ubisoft!

Race samen met je eigen crew van vier vrienden om talloze missies te voltooien. Haal rivaliserende bendes neer, onderschep auto-onderdelen, doe mee aan een race van de berg af, of bezoek de bezienswaardigheden die Amerika te bieden heeft.

The Crew

Vandaag mogen wij The Crew voor Xbox One weggeven. Ubisoft was publisher voor deze game, maar wie was de developer?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Ubisoft.


Laatste reviews en specials
special
FOK! en Bethesda spelen ESO: Murkmire (+ Prijsvraag)
review
Starlink: Battle for Atlas
special
Fun met Funda #120 - Nogal futuristisch wonen in Beekbergen
review
First Man
review
Blu-ray: A Quiet Place
review
Strange Brigade
©FOK.nl e.a.