OM eist celstraffen voor mishandelingen zorgboerderij, minister neemt maatregelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee voormalige leidinggevenden van een zorgboerderij in het Groningse Wedde, waar tien cliënten zouden zijn mishandeld. Het OM wil dat Paul W. (63) en Michel K. (37) vijf jaar en vier maanden de gevangenis ingaan. Ook eiste het OM een beroepsverbod van tien jaar.

Eén van de officieren van justitie noemde het “schrikbarend” wat er op zorgboerderij Aurora Borealis gebeurde. Op de zorgboerderij woonden zeer kwetsbare bewoners die ernstig geestelijk en lichamelijk beperkt waren. De cliënten zouden zijn uitgescholden, bedreigd, vernederd en opgesloten en met geweld behandeld zijn. 

Het kabinet onderneemt stappen en stelt nieuwe regels op voor pgb-wooninitiatieven om ervoor te zorgen dat er meer zicht is op deze organisaties en dat misstanden zoals bij zorgboerderij Aurora Borealis worden voorkomen. Zo komt er een transparantieregister voor deze initiatieven en wordt onderzocht wat er voor nodig om voor zorgkantoren pgb’s af te kunnen wijzen of voorwaarden te stellen aan een pgb, schrijft minister Conny Helder in een Kamerbrief.

Één op de zes budgethouders in de Wlz zet het pgb geclusterd in. Een deel doet dat gedwongen omdat het wooninitiatief daarom vraagt. Op die manier heeft het zorgkantoor wel een relatie met de ontvangers van de budgetten, maar krijgt het geen goed beeld van het wooninitiatief in tegenstelling tot initiatieven die wel een contract aangaan met het zorgkantoor. Dit gebeurde ook bij Aurora Borealis, waar cliënten op sadistische wijze werden mishandeld en er geen zicht was van buitenaf op wat er in de zorgboerderij gebeurde. Lees meer op Skipr.