Woningzoekenden opgelicht: borg betaald, maar valse sleutel na bezichtiging

Vijf woningzoekenden zijn in februari opgelicht. Ze betaalden vele honderden euro's borg voor een woning in de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam, maar ze kregen een valse sleutel. 

De gedupeerden reageerden op een online advertentie van een woning. Daarna konden ze de woning bezichtigen, wat ze ook deden. Het ging telkens om 800 euro borg, en een van hen betaalde ook al een maand huur en was dus meer geld kwijt.

Foto
De politie is een onderzoek gestart, maar heeft nog niemand kunnen aanhouden. Wel heeft een van de gedupeerden een foto van een verdachte kunnen maken. Dat beeld is inmiddels door de politie verspreid. "Maar de kans bestaat dat er ook andere mensen bij deze zaak betrokken zijn geweest", zegt een politiewoordvoerder. 

De politie raadt andere woningzoekenden aan om rekening te houden met de mogelijkheid dat ze opgelicht kunnen worden. Uitzoeken wie de aanbieder van zo'n woning is kan die mogelijkheid al verkleinen.

"Het is geen geheim dat het in Amsterdam behoorlijk moeilijk is om aan een woning te komen, maar mensen willen dat natuurlijk wel heel erg graag", vertelt de politiewoordvoerder. "Dan zien we dat criminelen daar op inspelen, met dit soort oplichtingspraktijken."

Wie de verdachte herkent, kan dat ook anoniem aan de politie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem.