Vrouwelijke werknemers klagen Apple aan wegens 'loondiscriminatie'

Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd vanwege vermeende ongelijke beloning van vrouwen ten opzichte van mannen voor gelijk werk. De vrouwen dienden namens meer dan 12.000 huidige en voormalige vrouwelijke werknemers van Apple in Californië een aanklacht in. Ze hebben allebei meer dan tien jaar voor het bedrijf gewerkt.

Apple wordt ervan beschuldigd dat het voor 2018 de beginsalarissen heeft bepaald door werknemers te vragen naar hun eerdere salarissen. Volgens de aanklagers heeft dit bijgedragen aan het in stand houden van historische loonkloven tussen mannen en vrouwen.

De staat Californië, de thuisbasis van Apple, heeft uiteindelijk een verbod ingesteld op het vragen naar de eerdere salarishoogte. Vervolgens begon de iPhone-maker te informeren naar salarisverwachtingen, wat volgens de vrouwen heeft geleid tot het verankeren van de ongelijkheid in beloning. Een van de advocaten die de vrouwen vertegenwoordigt, verklaart: "Het is simpelweg ongerechtvaardigd onder de wet dat Apple er niet in slaagt om vrouwen en mannen gelijke lonen te betalen voor werk dat aanzienlijk vergelijkbaar is."

De twee vrouwen, Justina Jong en Amina Salgado, zeggen dat mannen bij Apple consistent hogere scores krijgen op teamwork en leiderschap tijdens beoordelingen, wat leidde tot hogere bonussen en beloningen voor mannen. Jong ontdekte pas dat ze ongeveer 10.000 dollar (ongeveer 9300 euro) minder verdiende dan een mannelijke collega, nadat ze per ongeluk zijn salarisstrook bij de printer had zien liggen.