FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 juni 2024

Indrukwekkend Spanje plaatst zich voor volgende ronde na zege op Italië

Spanje heeft op het EK indruk gemaakt. Tegen Italië domineerden de Spanjaarden de hele wedstrijd en wonnen met slechts 1-0. Door de zege is Spanje ook groepswinnaar in groep C.

Spanje had in de eerste groepswedstrijd al indruk gemaakt tegen Kroatië en ook tegen Italië speelde de Spaanse ploeg fantastisch. Spanje kreeg in de eerste helft genoeg kansen om de score te openen, maar ging slordig om met de kansen. Italië kwam er in de eerste helft er niet aan te pas.

Ook in de tweede helft was Spanje duidelijk sterker dan Italië en was het wachten op het doelpunt van de Spanjaarden. Het doelpunt zou na tien minuten in de tweede helft vallen. Een voorzet van uitblinker Nico Williams werd van richting veranderd en ging in het doel via een Italiaanse verdediger. Na de 1-0 kreeg Spanje kansen op meer doelpunten, maar steeds stuitten ze op de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma.

Spanje is door de overwinning groepswinnaar in groep C.

Random Pics van de Dag #1308

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Teleurstellend Engeland komt niet verder dan gelijkspel tegen Denemarken op EK

Engeland heeft ook in het tweede EK-duel niet kunnen overtuigen. Tegen Denemarken kwamen de Engelsen na een vroege voorsprong niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Engeland was vooraf een van de grote favorieten. Tegen Servië kon het in de eerste wedstrijd al niet overtuigen en ook in de tweede wedstrijd hadden de Engelsen het lastig. Toch kwamen ze na een kwartier op voorsprong, na een aanval over rechts kwam de bal gelukkig voor de voeten van Harry Kane, die de 1-0 binnenschoot.

Denemarken was niet onder de indruk van Engeland en nam de wedstrijd in handen. Met goede aanvallen werden de Denen steeds gevaarlijker en uiteindelijk zou de verdiende gelijkmaker vallen. Morten Hjulmand schoot van afstand prachtig raak via de binnenkant van de paal.

In de tweede helft probeerde Engeland het in eerste instantie wel, maar heel veel beter werd het niet bij de Engelse ploeg. Denemarken kwam er een aantal maal gevaarlijk doorheen bij de verdediging van Engeland, maar het bleef 1-1.

Door het gelijkspel blijft Engeland aan kop in groep C. Na twee wedstrijd hebben ze vier punten, Denemarken en Slovenië volgen met twee punten. Servië staat op één punt.

Donald Sutherland (88) overleden

De Canadese acteur Donald Sutherland is donderdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn zoon, de eveneens bekende acteur en muzikant Kiefer Sutherland. De boomlange Donald speelde de afgelopen zeven decennia in talloze films en series. Zo lezen we bij het AD.

Servië ontsnapt tegen Slovenië op EK voetbal; Jovic kopt in slotseconden gelijkmaker binnen

Servië is op het EK voetbal ontsnapt aan een tweede nederlaag. Tegen Slovenië keken de Servische voetballers lang tegen een achterstand aan, maar in de slotseconden kopte Luka Jovic de gelijkmaker binnen: 1-1.

Servië begon matig aan het duel tegen Slovenië en de eerste mogelijkheden waren ook voor de Slovenen. Gedurende de eerste helft kwamen de Serviërs beter in de wedstrijd en kregen met Dusan Vlahovic een goede kopkans en later was er ook een kans voor Aleksandar Mitrovic, maar beide konden Jan Oblak niet passeren.

In de tweede helft viel het openingsdoelpunt wel en kwam Slovenië op voorspong. Zan Karnicnik zorgde voor de 1-0 na een assist van Timi Max Elsnik. Direct na het doelpunt van de Slovenen was Servië heel erg dicht bij de gelijkmaker. Een schot van Mitrovic werd van richting veranderd en eindigde op de lat.

In de slotseconden van de wedstrijd viel de gelijkmaker alsnog. Luka Jovic kopte in de slotseconden raak uit een voorzet en zodoende mogen beide landen hoop houden op de volgende ronde op het EK voetbal.

Extremer weer dwingt miljoenen mensen op de vlucht, 120% toename in 10 jaar tijd

De toename van extreem weer, zoals overstromingen en droogte, dwingt steeds mensen wereldwijd te vluchten. In de 10 zwaarst getroffen landen zoals Somalië, Bangladesh en Kenia, moesten inwoners bijna 8 miljoen keer noodgedwongen hun huizen verlaten in 2023 door de gevolgen van klimaatverandering. Dit is een toename van 120% in vergelijking met tien jaar geleden. Het aantal overstromingen en perioden van extreme droogte schoot in deze landen omhoog van 24 in 2013 naar 656 vorig jaar. Zo stelt Oxfam Novib op de jaarlijkse Wereldvluchtelingendag vandaag. 

Volgens de Global Internal Displacement Database staan Somalië, China, de Filippijnen, Pakistan, Kenia, Ethiopië, India, Brazilië, Bangladesh en Maleisië bovenaan de lijst van landen die vorig jaar te kampen hadden met de grootst aantal ontheemden door overstromingen en droogte. In deze 10 landen is het aantal keren dat mensen uit hun huizen zijn verdreven gestegen van 3,5 miljoen in 2013 naar 7,9 miljoen in 2023. Zo is Somalië in 2023 getroffen door 223 verschillende overstromingen en droogteperiodes, tegen slechts twee in 2013.

In totaal waren er vorig jaar 120 miljoen mensen op de vlucht. Meer dan de helft van hen, bijna 70 miljoen mensen, zocht een veilig heenkomen in eigen land. Van de overige ontheemden wordt ruim tweederde opgevangen in buurlanden die ook zelf vaak gebukt gaan onder economische problemen, conflicten en klimaatverandering. 

“Vorig jaar werden bijna 2 miljoen inwoners van Bangladesh door verzengende hitte, overstromingen en cyclonen gedwongen hun huizen verlaten. Somalië werd eind 2023 getroffen door hevige overstromingen, na 2 jaar van extreme droogte, waardoor honderdduizenden mensen op de vlucht moesten. Er is een pijnlijke overeenkomst. Het zijn voor het merendeel inwoners van landen die niet tot nauwelijks verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering, zo neemt Bangladesh maar 0,56 % van de wereldwijde CO2-uitstoot voor haar rekening." zegt Jacqueline Persson, Oxfam Novib klimaatexpert.

Oxfam berekende daarnaast dat in vijf van de tien hardst getroffen landen, Bangladesh, Ethiopië, Kenia, Pakistan en Somalië, het aantal mensen dat acute hongerlijdt is gestegen van 14 miljoen in 2013 tot meer dan 55 miljoen in 2023. Dat betekent dat in deze landen honger bijna is verdrievoudigd.

“Internationaal is afgesproken dat rijke, vervuilende landen naast het verminderen van hun CO2-uitstoot ook voldoende klimaatfinanciering beschikbaar stellen aan landen als bijvoorbeeld Somalië. Somalië is maar voor 0,03% verantwoordelijk voor de mondiale CO2-uitstoot, maar wordt nu al keihard getroffen door de gevolgen van de klimaatcrisis. Al deze rampen zorgen in veel landen voor een domino-effect, de combinatie van klimaatrampen, conflicten, en economische ongelijkheid wakkeren honger en armoede wereldwijd aan. En doordat mensen massaal op de vlucht slaan leidt dit tot nog meer druk op de bestaande watervoorraden in de gebieden waar ze naar uitwijken.", aldus Persson.  

“Rijke landen zoals Nederland hebben decennialang ongestoord CO2 uit kunnen stoten. Onze huidige welvaart hebben we hier merendeels aan te danken, terwijl de armste landen de klimaatcrisisrekening gepresenteerd krijgen. Onze nieuwe regering heeft aangekondigd het mes te zetten in het budget voor ontwikkelingssamenwerking, dus ook in klimaatfinanciering. Maar Nederland moet juist meer klimaatfinanciering verstrekken, die ook klimaatvluchtelingen daadwerkelijk bereikt. Het is de hoogste tijd dat de vervuiler gaat betalen, dat geldt ook voor Nederland”.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 25

Er zijn alweer muziekfilms te zien in de bioscoop: een concertfirlm en een documentaire over Holland Pop. Zij worden vergezeld van andere documentaires, anime, waargebeurd drama en een creatieve actiefilm.

Boy Kills World

Nadat bij een strijd met de corrupte post-apocalyptische Van Der Koy familie zijn tong werd afgesneden, kan Boy niet meer praten. Zijn hele familie werd in die strijd vermoord en Boy zint - gedreven door zijn innerlijke stem, die hij overnam uit zijn favoriete computergame – op wraak. Om zich klaar te maken voor de confrontatie moet Boy sterker worden en vooral loskomen van zijn kinderlijk levendige fantasie. Daarbij krijgt hij hulp van een mysterieuze sjamaan. 

Here

Stefan is een zachtaardige bouwvakker in Brussel die op het punt staat te vertrekken naar zijn thuisland Roemenië voor de zomervakantie. Tijdens zijn wandelingen en afscheidsbezoeken aan vrienden en familie ontmoet hij ShuXiu, een jonge Belgisch-Chinese vrouw die haar studie wijdt aan mossen. Haar oog voor het nauwelijks zichtbare intrigeert Stefan en laat zijn blik nog meer richten op de schatten die ons voortdurend omringen - of ze nu worden gedeeld met de mensen rondom ons of gewoon onder onze voeten groeien. Here is een poëtische stadssymfonie die een ode brengt aan het onzichtbare en de schoonheid van het kleine. Geduldig en contemplatief ontvouwt regisseur Bas Devos de connectie tussen stad en natuur en, op de achtergrond van een ontluikende liefdesgeschiedenis, de connectie tussen mensen zelf.

Levante

Sofia is de ster van het volleybalteam op haar middelbare school. Vlak voor een allesbepalende wedstrijd ontdekt ze dat ze zwanger is. Tijdens haar zoektocht naar de mogelijkheid voor een illegale abortus, wordt ze het doelwit van rechtse activisten die vrouwen en meisjes ervan weerhouden een abortus te ondergaan. Sofia bezwijkt niet onder de druk en haalt samen met teamgenoten kracht en steun uit hun onvoorwaardelijke vriendschap. 

Nata Per Te

Nata Per Te is het waargebeurde en ontroerende verhaal van Luca en Alba: een man en een klein meisje die elkaar hard nodig hebben, ook al lijkt de wereld om hen heen daar niet klaar voor te zijn. Het is 2017 en de rechtbank in Napels is op zoek naar een gezin voor het babymeisje Alba, die het syndroom van Down heeft en vanaf haar geboorte in het ziekenhuis werd achtergelaten. Luca, alleenstaand en homoseksueel met een sterk verlangen naar vaderschap, vecht om de voogdij over Alba te verkrijgen. Hoeveel ‘traditionele’ gezinnen moeten nee zeggen voordat Luca in aanmerking kan komen? 

The Border Crossed Us

Terwijl een grote witte surveillance-luchtballon voortdurend boven het kleine grensstadje La Joya, Texas zweeft, patrouilleren lokale politieagenten in de buurt op zoek naar mensensmokkelaars. Het gebied is bezaaid met sporen van mensen die hebben geprobeerd de VS binnen te komen door de Rio Grande over te steken. Maar in plaats van de immigranten te arresteren, verzamelen de agenten inlichtingen over de smokkelaars en de smokkelbazen die verbonden zijn met Mexicaanse kartels. Met een visuele stijl die afwisselt tussen intieme momenten, meditatieve reflectie en spannende sequenties, vertelt de film het verhaal van Chief Ramon Gonzalez, detective Manuel Casas en agent Mayra Garza, terwijl zij navigeren door de complexiteit van hun bestaan aan de grens. Ironisch genoeg was het gebied dat zij patrouilleren ooit Mexicaans grondgebied. Langzaam wordt de onderlinge afhankelijkheid tussen politie en smokkelaar onthuld, een systeem gevangen in een eindeloze cyclus waarin de immigrant gevaarlijk vastzit. Ondertussen begint de menselijke tol van grensbeveiliging persoonlijke gevolgen te hebben. 

Holland Pop 1970

Ruim 50 jaar geleden vond het Holland Pop Festival plaats in het Kralingse Bos in Rotterdam. Dit festival, dat bekend stond als het Europese antwoord op Woodstock, was een mijlpaal in de Europese muziekgeschiedenis. Het was het eerste grootschalige evenement in Europa waar bezoekers ook op het festivalterrein konden overnachten. Bijna 100.000 mensen kwamen gedurende drie dagen samen op het festivalterrein, gedreven door een sfeer van love, peace and happiness, om te luisteren naar legendarische bands als Santana, Jefferson Airplane en Pink Floyd. In deze documentaire over dit historische evenement worden onder andere de voormalige organisatoren geïnterviewd en verzamelt Ferri Ronteltap archiefbeelden om een levendig beeld te schetsen van deze bijzondere periode in de geschiedenis van de muziek. 

Ghost: Rite Here Rite Now

Gefilmd tijdens twee uitverkochte concerten van Ghost in het Kia Forum in Los Angeles, is Rite Here Rite Now zoveel meer dan alleen een concertfilm. De allereerste film van Ghost combineert het betoverende live-optreden met de verhaallijnen en plotpunten uit de langlopende webisode-serie van de band. Het resultaat is een volstrekt unieke fantasmagorische mix: Levendige en tastbare uitvoeringen van favorieten uit alle Ghost albums, inclusief het RIAA platina-gecertificeerde “Mary On A Cross”, komen in filmdebuut samen met de welbekende gezichten uit de band. Of je nou een toegewijde volgeling bent die gekoesterde herinneringen van het Ghost-concert wil herbeleven, of hoort bij de nieuwsgierige nieuwkomers, Rite Here Now plaatst je midden in de actie: telefoons wegdoen en in het moment zijn – compleet betoverd en in de ban van dit bombastische en tegelijkertijd intieme cinematografische portret van Ghost. 

Mobile Suit Gundam Seed Freedom

20 jaar na de laatste release maakt Gundam Seed een spectaculaire comeback in de bioscoop met een gloednieuw verhaal en een lang verwacht vervolg op de serie die een generatie van anime-fans in vervoering bracht. Herontdek Gundam Seed met dit epische verhaal vol actie op het grote doek. In het jaar 75 van het kosmische tijdperk (C.E 75) wordt er nog steeds gevochten. Er zijn onafhankelijkheidsbewegingen en er is agressie van Blue Cosmos… Om de situatie te kalmeren wordt er een bureau opgericht, Compass, dat de wereldvrede moet bewaren. Lacus wordt de eerste voorzitter. Als leden van Compass mengen Kira en zijn kameraden zich in verschillende regionale gevechten. Dan stelt een nieuw opgerichte natie, Foundation genaamd, een gezamenlijke operatie voor tegen een bolwerk van Blue Cosmos. 

Dikkie Dik en de verdwenen knuffel

Dikkie Dik ontdekt tot zijn grote schrik dat Beer, zijn allerliefste knuffel, plotseling verdwenen is. Gelukkig komt Dikkie Diks vriendinnetje Poes Muis te hulp, want zonder Beer kan hij niet slapen. Ze slaan de pootjes ineen en starten een vrolijke zoektocht vol avonturen. Een doodgewoon bed verandert in een heuse trampoline en buiten op de waslijn kun je balanceren als een echte circusartiest. Samen ontdekken ze nieuwe plekken zoals het weiland en het strand en onderweg ontmoeten ze andere dieren, die ze nog nooit eerder hebben gezien. Na een dag vol pret en avonturen komt alles gelukkig weer op zijn pootjes terecht. Ze hebben niet alleen Beer gevonden, maar ook vele nieuwe vrienden gemaakt. 

Louisiana verplicht het ophangen van Tien Geboden in klaslokalen

De Amerikaanse staat Louisiana verplicht openbare scholen om de Bijbelse Tien Geboden in alle klaslokalen op te hangen.

De Republikeinse gouverneur van de staat, Landry, heeft de verplichting, die uniek is in de VS, met zijn handtekening in werking gesteld. Derhalve is het nu verplicht om een poster met de Decaloog in groot, leesbaar lettertype op te hangen wordt in elk klaslokaal van scholen die overheidsfinanciering ontvangen.

Critici zien dit als een schending van de constitutionele scheiding tussen kerk en staat. Burgerrechtenorganisaties kondigden aan dat ze bij de rechtbank verweer tegen de maatregel gaan voeren. De wet leidt tot het opleggen van religie bij leerlingen en studenten. Voorstanders daarentegen beweren dat de Tien Geboden gewoon een morele code in de klas weergeeft. 

De Rooms-katholieke 10 geboden van Wikipedia:

Gij zult geen afgoden vereren, maar Mij alleen aanbidden en boven alles beminnen.

Gij zult de naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken.

Wees gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt.

Eer uw vader en uw moeder.

Gij zult niet doden.

Gij zult geen onkuisheid doen.

Gij zult niet stelen.

Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen.

Gij zult geen onkuisheid begeren.

Gij zult niet onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort.

Poetin op staatsbezoek in Vietnam, heeft ook hier overeenkomsten getekend

De Russische president Poetin is voor een staatsbezoek in Vietnam.

Hij werd met militaire eer verwelkomd in Hanoi. Daar zijn gesprekken gepland met de communistische leiders van het land. De Russische president wil ook Vietnamese studenten ontmoeten die in Rusland of eerder in de Sovjet-Unie hebben gestudeerd.

Update 13.05 uur: Tijdens het staatsbezoek aan hebben de Russische president Poetin en zijn Vietnamese tegenhanger To Lam verschillende overeenkomsten afgesloten die voorzien in nauwere samenwerking op het gebied van onderwijs, technologie, olie- en gasexploratie en gezondheidszorg. Poetin zei dat beide landen een gemeenschappelijk belang hebben bij het ontwikkelen van een betrouwbare veiligheidsarchitectuur in de regio Azië-Pacific.

Eerdere berichtgeving: Poetin had gisteren Noord-Korea voor het eerst in 24 jaar bezocht. Samen met heerser Kim sloot hij een overeenkomst die Rusland en Noord-Korea verplichten om elkaar militaire steun te verlenen bij een aanval door derden. Wat dat concreet betekent, is tot nu toe onduidelijk gebleven. Kim sprak zijn volledige steun uit voor de Russische oorlog in Oekraïne.

Westerse waarnemers zijn van mening dat het internationaal geïsoleerde Noord-Korea Rusland voorziet van wapens en munitie voor zijn oorlog tegen Oekraïne. De leiding in Pyongyang ontkent dit.

Rekeningrijden mogelijk van de baan, PVV, NSC en BBB vinden het niets

De kans is klein dat we op korte termijn in Nederland gaan rekeningrijden. In een debat woensdag, deden PVV, NSC en BBB uitspraken waaruit bleek dat ze geen heil te zien in deze maatregel.

Dit is een grote opluchting voor automobilisten die veel lange afstanden afleggen voor bijvoorbeeld werk, maar het niet invoeren van rekeningrijden houdt ook in dat Nederland miljarden euro's vanuit Brussel kan mislopen. Meer hierover bij WNL.

Russische zweefbommen: goedkoop, dodelijk en bijna niet te stoppen

Rusland gebruikt goedkope, uiterst explosieve zweefbommen met verwoestende gevolgen in Oekraïne. Moskou heeft duizenden van deze enorme bommen, met explosieven uit het Sovjettijdperk op Oekraïne afgevuurd waardoor hun leger het zwaar te verduren had.

Deze wapens werden gebruikt tegen de op één na grootste stad van Oekraïne, Charkov, en de aanval op de oostelijke stad Avdiivka. Dus wat kan Oekraïne doen? WSJ legt uit hoe deze bommen werken en waarom Kyiv er moeite mee heeft om ze te bestrijden. 

Hoofdstukken:

 0:00 De goedkope explosieven van Rusland

 0:32 Zweefbommen aka glijbommen, uitgelegd

 3:30 Hoe Rusland zweefbommen gebruikt

 5:05 Wat kan Oekraïne doen?

FOK! Wat een weer: een droog begin

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend begint in het noorden vrij zonnig. In de zuidelijke helft is er meer bewolking maar op de meeste plaatsen blijft het nog droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten.

Vanmiddag zijn er in het noorden en noordwesten zonnige perioden. In de rest van het land raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar in de zuidoostelijke helft neemt de kans op wat regen of een bui toe. De maximumtemperatuur ligt tussen 18 en 22°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Met name in de zuidoostelijke helft is er kans op enkele stevige buien, mogelijk met onweer. De wind komt uit het noordoosten en is overwegend matig.

Vannacht trekken enkele buien over het land. Plaatselijk kunnen dat stevige buien zijn en is hier en daar ook onweer mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind komt uit een noordoostelijke richting en is op de meeste plaatsen matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Mooie avondlucht nabij Neck (Foto: Pukeko)
Mooie avondlucht nabij Neck (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Armoede zorgt voor stijging van obesitas bij kinderen in Engeland

De gezondheid van Engelse kinderen is dramatisch verslechterd als gevolg van armoede en slechte voeding. Volgens een onderzoek van de NGO The Food Foundation is er sinds 2006 sprake van een “zorgwekkende” toename van 30 procent in zwaarlijvigheid onder 10- en 11-jarigen.

Eén op de vijf kinderen heeft na het verlaten van de basisschool last van obesitas. Uit het onderzoek bleek ook een afname van de lengte bij vijfjarigen en een toename van diabetes type 2 bij jongeren onder de 25 jaar.

De auteurs van de studie noemden “zware armoede” en “agressieve” reclames voor goedkoop junkfood als mogelijke oorzaken. De stijging van de kosten van levensonderhoud heeft het voor veel gezinnen moeilijk gemaakt om gezond en voedzaam voedsel op tafel te zetten.

Hezbollah bedreigt Cyprus en dreigt met grootschalige aanvallen op Israël

In Libanon heeft de Hezbollah-militie gedreigd met grootschalige aanvallen op het buurland in geval van een Israëlisch offensief.

Hezbollah-leider Nasrallah zei in een televisietoespraak dat Israël in het geval van een offensief in Libanon zowel grond- en luchtaanvallen als aanvallen vanuit het water moet verwachten. Nasrallah bedreigde ook Cyprus en waarschuwde het EU-land om het Israëlische leger zijn luchthavens en bases niet te laten gebruiken in geval van oorlog.

Het Israëlische leger heeft plannen voor een offensief in Libanon opgesteld. Het leger zei dat hooggeplaatste vertegenwoordigers dit hadden goedgekeurd. De operationele paraatheid van de troepen zal verder worden opgevoerd. 

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en het militante islamitische Hamas vuurt Hezbollah raketten en drones af op Israël. Israël reageert op de beschietingen met meerdere aanvallen op Hezbollah-posities in Zuid-Libanon.

Cyprus verwierp de beschuldigingen van de Hezbollah-militie van deelname aan de militaire operaties van Israël. De president van Cyprus, Christodoulidis, benadrukte dat Cyprus “een deel van de oplossing is en geen deel van het probleem”. Het land zou niet betrokken zijn bij militaire operaties in de regio of elders.

Politie zet achtervolging in van R'dam naar A'dam, snelheid boven de 230 km/u

Kijk mee met een achtervolging van Hoek van Holland tot Amsterdam. Een politieagent ziet een auto met een hoge snelheid voorbij razen op de snelweg. Team Verkeer en de Zulu worden onmiddellijk ingeschakeld om de achtervolging in te zetten. De snelheden liepen op tot boven de 230 km/u. De man vertoont zeer agressief rijgedrag en wil agenten aanrijden. Uiteindelijk wordt hij door meerdere politieauto's klemgereden aan de kant van de weg. Zijn rijbewijs is ingenomen en er wordt hem 4 X doodslag en gevaarlijk rijgedrag ten laste gelegd. 

3,5 jaar cel voor vader die kinderen meenam naar Gaza en aan moeder onttrok

Een 40-jarige man uit de Gazastrook is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 3,5 jaar cel omdat hij zijn vijf minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder onttrok. Na een vakantie in de Gazastrook in 2022 liet hij het vijftal niet terugreizen naar Nederland. Daarnaast is hij veroordeeld voor het mishandelen van de moeder van zijn kinderen.

Vakantie
Het gezin ging in de zomer van 2022 op vakantie naar de Gazastrook. Eenmaal aangekomen op de bestemming gaf de verdachte aan dat hij niet van plan is met de kinderen terug te keren naar Nederland en pakte de paspoorten van de kinderen en zijn vrouw af. Met een noodpaspoort reisde de vrouw in haar eentje terug naar Nederland, waar ze aangifte deed tegen de man.

Extreem onveilige situatie
Die aangifte wordt onder andere ondersteund door een bericht van de school van de kinderen. De verdachte probeerde in september 2022 de kinderen uit te schrijven, omdat ze volgens hem niet terug zouden keren naar Nederland. Ook is de verdachte door Samen Veilig, de instelling waarbij de kinderen tussen 10 augustus 2022 en 10 februari 2023 onder toezicht stonden, verplicht om ervoor te zorgen dat de kinderen vóór 7 oktober 2022 terug zouden zijn in Nederland. Deze verplichting volgde de verdachte niet op. In oktober 2023, ruim een jaar nadat aan verdachte was opgedragen de kinderen naar Nederland terug te brengen, is één van de kinderen vanwege gezondheidsredenen teruggekeerd naar Nederland. Voor de verdachte was het dus wel degelijk mogelijk om de kinderen naar Nederland te halen. Hij had dit voor de andere kinderen ook kunnen en moeten doen. Zelfs toen de situatie in Gaza escaleerde heeft de verdachte geen actie ondernomen om zijn kinderen terug naar Nederland te brengen. Vier van de vijf kinderen verblijven momenteel nog in Gaza, waar hun veiligheid niet is gegarandeerd. De rechtbank vindt het extra kwalijk dat de verdachte ook in deze extreem onveilige situatie geen enkele inspanning heeft verricht om de kinderen naar Nederland over te brengen. Bij gebrek aan medewerking van de verdachte is er geen enkel vooruitzicht dat de kinderen op korte termijn uit deze situatie worden gehaald. De verdachte heeft zijn kinderen in gevaar gebracht en heeft de moeder van de kinderen belemmerd in haar recht om haar kinderen op te voeden en te verzorgen. Uit het dossier blijkt ook dat de verdachte zich schuldig gemaakt aan mishandeling van de moeder van zijn kinderen. Hij heeft haar geslagen, geschopt en bij de keel gegrepen.

Celstraf
De verdachte wordt veroordeeld voor het onttrekken van zijn vijf minderjarige kinderen aan het gezag van hun moeder en het opzicht van Samen Veilig en mishandeling van de moeder van zijn kinderen. De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf van 3,5 jaar en een contactverbod voor 5 jaar met de moeder van zijn kinderen op. Gelet op straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd en het feit dat de rechtbank niet tot een bewezenverklaring komt van poging zware mishandeling, legt de rechtbank een lagere straf op dan de 4,5 jaar cel die de officier van justitie eiste. Ook moet de verdachte een schadevergoeding van €25.000,- aan de moeder van de kinderen betalen.

Schrijver Jan Cremer op 84-jarige leeftijd overleden

De Amsterdamse schrijver en kunstenaar Jan Cremer is woensdagmorgen overleden. Hij is 84 jaar oud geworden. 

De schrijver was onder meer bekend van zijn roman 'Ik Jan Cremer'. Hij verwierf ook bekendheid door zijn beeldende kunst. Zijn werk was onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, maar ook in Museum de Fundatie in Zwolle, het Gemeentemuseum Den Haag en het Groninger Museum.

In 2020 kreeg hij de Frans Banninck Cocqpenning van loco-burgemeester Rutger Groot Wassink. "Zijn werk en de internationale aandacht die het kreeg, heeft mede bijgedragen aan de aantrekkingskracht van Amsterdam als open, creatieve en vooral vrije stad", meldde de gemeente toen.

Cremer wordt in besloten kring begraven.

Random Pics van de Dag #1307

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.