FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 juni 2024

Woningzoekenden opgelicht: borg betaald, maar valse sleutel na bezichtiging

Vijf woningzoekenden zijn in februari opgelicht. Ze betaalden vele honderden euro's borg voor een woning in de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam, maar ze kregen een valse sleutel. 

De gedupeerden reageerden op een online advertentie van een woning. Daarna konden ze de woning bezichtigen, wat ze ook deden. Het ging telkens om 800 euro borg, en een van hen betaalde ook al een maand huur en was dus meer geld kwijt.

Foto
De politie is een onderzoek gestart, maar heeft nog niemand kunnen aanhouden. Wel heeft een van de gedupeerden een foto van een verdachte kunnen maken. Dat beeld is inmiddels door de politie verspreid. "Maar de kans bestaat dat er ook andere mensen bij deze zaak betrokken zijn geweest", zegt een politiewoordvoerder. 

De politie raadt andere woningzoekenden aan om rekening te houden met de mogelijkheid dat ze opgelicht kunnen worden. Uitzoeken wie de aanbieder van zo'n woning is kan die mogelijkheid al verkleinen.

"Het is geen geheim dat het in Amsterdam behoorlijk moeilijk is om aan een woning te komen, maar mensen willen dat natuurlijk wel heel erg graag", vertelt de politiewoordvoerder. "Dan zien we dat criminelen daar op inspelen, met dit soort oplichtingspraktijken."

Wie de verdachte herkent, kan dat ook anoniem aan de politie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem.

Greenpeace haalt bakzeil in kort geding stikstofreductie in gevoelige natuur

De Nederlandse Staat hoeft niet binnen drie maanden een plan van aanpak te maken en uit te voeren om ervoor te zorgen dat de stikstofdepositie in de voor stikstof gevoelige natuur wordt teruggedrongen. Dat volgt uit de uitspraak in een kort geding bij de rechtbank Den Haag. De vorderingen van Greenpeace in dit kort geding worden afgewezen.

Stikstofdepositie terugdringen
Volgens Greenpeace leidt het huidige beleid ertoe dat de meest kwetsbare stikstofgevoelige natuur, vermeld op een Rode Lijst, na eind 2025 onherstelbaar beschadigd raakt of dreigt te raken. Greenpeace stelt dat de Staat onrechtmatig handelt door de stikstofdepositie op die kwetsbare natuur niet sneller terug te dringen. Volgens Greenpeace is de situatie voor die natuur zo ernstig dat de uitkomst van de bodemprocedure, die bij deze rechtbank aanhangig is, niet kan worden afgewacht. 

Oordeel rechtbank
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van Greenpeace af. Partijen zijn het erover eens dat stikstofreductie noodzakelijk is om verdere schade aan de voor stikstof gevoelige natuur te voorkomen. Verder staat vast dat die natuur in slechte staat is en dat het huidige stikstofbeleid van de Staat er niet toe zal leiden dat de stikstofdepositie in de meest kwetsbare natuur op korte termijn tot een verantwoord niveau wordt teruggebracht. Als de Staat geen passende maatregelen neemt om verdere verslechtering van concrete (Natura 2000-)gebieden te voorkomen, handelt hij in strijd met zijn Europeesrechtelijke verplichtingen. Het valt daarom niet uit te sluiten dat de Staat in meerdere concrete gevallen verplicht is ervoor te zorgen dat de stikstofdepositie (lokaal) op zeer afzienbare termijn verder wordt teruggedrongen.

In dit geding is onvoldoende duidelijk geworden dat de Europeesrechtelijke verplichtingen meebrengen dat de stikstofdepositie in álle concrete habitats van de Rode Lijst voor eind 2025 onder de kritische depositie waarde (KDW) moet zijn gebracht. Niet valt uit te sluiten dat in bepaalde gevallen kan worden volstaan met een beperktere stikstofreductie en/of dat deze tegen een latere datum dan eind 2025 kan zijn gerealiseerd. In deze procedure kan niet worden vastgesteld voor welke concrete leefgebieden dan wel op de Staat de plicht rust op zeer korte termijn tot actie over te gaan. De rechter heeft geen houvast voor een precisering (afgrenzing) van een aan de Staat op te leggen gebod. De vorderingen van Greenpeace zijn daar onvoldoende op toegespitst en de rechter kan daardoor de vordering van Greenpeace ook niet gedeeltelijk toewijzen.

In het vonnis overweegt de voorzieningenrechter dat hij de zorgen van Greenpeace over het achterwege blijven van concrete maatregelen om de natuur van de Rode Lijst te beschermen begrijpelijk acht. Dit kan echter niet leiden tot een andere uitkomst van dit kort geding.

AVROTROS: 'Deelname Eurovise volgend jaar niet zeker'

AVROTROS twijfelt of ze volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. De omroep die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending vindt dat er eerst "structurele aanpassingen" moeten komen aan het Songfestival, zoals vermeld in een officiële verklaring.

In dezelfde verklaring verklaart AVROTROS dat ze deelneemt aan het onderzoek dat is ingesteld door de organisatie van het Eurovisie Songfestival, de EBU. Deze organisatie zal onderzoek doen naar klachten over de onveilige sfeer tijdens de vorige editie in Malmö.

Diverse landen, waaronder Nederland, hebben bij de EBU melding gemaakt van een onveilige sfeer in de Malmö Arena. AVROTROS heeft geen details verstrekt over dit gevoel van onveiligheid en over wat de precieze oorzaak ervan was, een woordvoerder verklaarde dat ze zich "onveilig voelden in de delegatiebubbel".

Dit verhaal sluit aan bij opmerkingen van deelnemers uit verschillende landen, waaronder Litouwen, Ierland en Noorwegen. Deze deelnemers hadden eerder al gesproken over een gespannen sfeer. De Noorse band Gåte overwoog zelfs om zich terug te trekken voor de finale. Gitarist Magnus Børmark vertelde aan de Noorse krant Aftenposten: "Dat was tot de laatste seconde een optie."

Verklaring AVROTROS:
De afgelopen weken is er veel gebeurd achter de schermen bij AVROTROS in de naweeën van de teleurstellende afloop van het Songfestival voor Nederland. Hierbij proberen we te delen wat kan en vragen we tegelijkertijd begrip voor het feit dat niet alles (nog) openbaar gemaakt kan worden.

Diskwalificatie Joost Klein
Het onderzoek van het incident na afloop van het optreden van Joost Klein in de tweede halve finale is nog in behandeling bij het Zweedse Openbaar Ministerie. Gedurende dit onderzoek kunnen we helaas niet inhoudelijk ingaan op de details, de toedracht en de afwikkeling van dit incident omdat dit het onderzoek zou kunnen beïnvloeden. We kunnen wel stellen dat op basis van de informatie die we toen en nu hebben nog steeds van mening zijn dat de diskwalificatie onnodig en disproportioneel was.

Onderzoek EBU
AVROTROS heeft net als andere deelnemende landen een verzoek gehad om mee te werken aan een onderzoek vanuit de EBU. Wij hebben besloten hieraan mee te werken met de nodige kanttekeningen. AVROTROS is van mening dat er een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren. Niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en de EBU, maar ook de onafhankelijke rol en het mandaat van de Reference Group (het comité van afgevaardigde deelnemende landen), de regels/procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival zouden onderwerp van onderzoek moeten zijn door een erkend en onafhankelijk onderzoeksbureau. 

Toekomst
Het Eurovisie Songfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij de organisatoren en alle deelnemende landen. Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad.

De clip van het nieuwe nummer 'Luchtballon' van Joost Klein bevat veel verwijzingen naar zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival:

Orban stelt eisen aan NAVO-functie Rutte, Mark moet kritiek terugnemen

Voor het eerst heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán voorwaarden gesteld aan zijn steun voor de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als NAVO-topman. Hongarije wordt beschouwd als de belangrijkste dwarsligger voor Rutte.

Orbán heeft aan het Hongaarse Mandiner verklaard dat Rutte zijn als vernederend beschouwde uitspraken over Hongarije terug moet nemen. Verder eist Orbán van de nieuwe NAVO-chef de belofte dat Hongarije niet verplicht is om deel te nemen aan "militaire acties buiten NAVO-grondgebied", met name tegen Rusland in de oorlog in Oekraïne. Orbán erkent dat NAVO-landen hier al niet toe verplicht zijn. Hij wil echter dat Rutte dit ook beschouwt als "een politiek aanvaarde opvatting".

Volgens Hungary Today heeft Premier Viktor Orbán in het interview zijn voorkeur uitgesproken voor de Roemeense kandidaat boven de Nederlandse premier Mark Rutte. Orbán verwees naar oud zeer en benadrukte dat Hongarije niet van plan is om deel te nemen aan NAVO-operaties tegen Rusland in Oekraïne. Hij benadrukte tevens het belang van het onderhouden van goede betrekkingen met zowel de Verenigde Staten als China.

Rutte wordt momenteel gesteund door de meeste belangrijke NAVO-landen als mogelijke opvolger van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal. Echter, Roemenië, die president Klaus Iohannis als tegenkandidaat heeft gemeld, Slowakije en Hongarije steunen Rutte nog niet. Orbán geeft de voorkeur aan Iohannis, al was Hongarije in het verleden niet erg enthousiast over de Roemeense kandidaat.

Hoge Raad zet streep door herstelwet box 3

De Hoge Raad oordeelt dat er rechtsherstel moet plaatsvinden voor beleggers die op basis van veronderstelde rendementen te veel belasting hebben betaald. Zij moeten worden aangeslagen voor het daadwerkelijke rendement. Het Ministerie van Financiën berekende eerder dat dit het kabinet zo'n €4 miljard kan gaan kosten. De nieuwe coalitie heeft deze fiscale compensatie niet ingecalculeerd.

Spaartaks
De Hoge Raad deed uitspraak in vijf zaken over de belasting op inkomen uit sparen en beleggen na de invoering van de Wet rechtsherstel box 3. Die wet kwam er in 2022, nadat de Hoge Raad de spaartaks rond kerst onwettig had verklaard. Maar ook met de Wet rechtsherstel box 3 betaalden beleggers belasting over veronderstelde rendementen. En dat is discriminerend, omdat gelijke gevallen ongelijk behandeld kunnen worden.

"Ook in de nieuwe berekening onder de Herstelwet treedt een aanmerkelijk verschil in behandeling op tussen succesvolle en minder succesvolle beleggers", stelt de Hoge Raad nu. Het is aan beleggers zelf om aan te tonen dat hun werkelijke rendement daadwerkelijk lager is dan het veronderstelde rendement. De hoogste rechter keurt het rechtsherstel voor spaarders overigens wel goed. Zij betalen sinds 2022 een belastingpercentage over een forfaitair rendement dat nauwgezet aansluit op de werkelijke spaarrentes.

Werkelijk rendement
De Hoge Raad stelt dat het werkelijke rendement berekend moet worden op basis van het gehele vermogen, dus zonder aftrek van het heffingsvrije vermogen waarover mensen geen belasting betalen. Er hoeft bovendien geen rekening gehouden te worden met inflatie. Bovendien wordt met positieve of negatieve rendementen uit het verleden geen rekening gehouden. Eventuele kosten mogen bovendien niet van het rendement worden afgetrokken, rente van schulden die in box 3 vallen wel.

De Bond voor Belastingbetalers, die al tien jaar tegen de box 3-heffing, procedeert, noemt de uitspraak ‘fantastisch nieuws’ voor ruim 2 miljoen gedupeerden. Voorzitter Jurgen de Vries: "Er ligt een enorme stapel aangiften die nu afgehandeld moeten worden. De Belastingdienst krijgt een enorme hoeveelheid werk erbij. Maar de belastingplichtigen moeten ook zelf aan de slag. Zij moeten kunnen aantonen wat hun werkelijke rendement is geweest."

Oostenrijks deel Donau afgesloten voor scheepvaart vanwege overstromingen

De scheepvaart kan tijdelijk geen gebruik maken van de route via de Donau Oostenrijk te varen. Viadonau, het Oostenrijkse staatsbedrijf voor waterwegen, kondigde dinsdag aan de rivier af te sluiten. Aanleiding zijn de overstromingen als gevolg van hevige regenval in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland.

De Donau strekt zich in Oostenrijk uit over een afstand van 350 kilometer. "Boven een bepaalde waterstand kan de veiligheid niet worden gegarandeerd", legt een woordvoerder van het staatsbedrijf het besluit uit. Het is onduidelijk hoelang de maatregel van kracht blijft; dat hangt af van verdere regenval en het waterpeil in de zijrivieren van de Donau.

De Duitse scheepvaartautoriteiten meldden maandag dat ook het verkeer op de Rijn in het zuiden van Duitsland hinder ondervindt van het hoge waterpeil. Door het hoge water hebben vrachtschepen onvoldoende ruimte boven zich om onder bruggen door te varen. De Rijn is de belangrijkste Europese waterweg voor goederenvervoer, waaronder van steenkool, olie, ijzererts en landbouwproducten.

Tiener Andreeva (17) stunt op Roland Garros en staat in halve finales

Tennisster Mirra Andreeva heeft op Roland Garros voor een daverende verrassing gezorgd. De pas 17-jarige Russische wist in de kwartfinales te winnen van de als tweede geplaatste Wit-Russische Aryna Sabalenka, die tot dan toe een vrijwel vlekkeloos toernooi kende.

Andreeva, de nummer 38 van de wereld, leverde haar eerste twee servicebeurten in, maar brak Sabalenka telkens gelijk terug. Op 3-3 plaatste ze nog eens een break, die ze daarna zelf weer inleverde, om het vervolgens toch niet af te kunnen maken in een spannende tiebreak.

Ook in de tweede set begon de tiener met het inleveren van haar service, maar wederom brak ze gelijk terug. Op 4-2 gaf ze een break juist uit handen, maar op de opslag van Sabalenka pakte ze dit keer de set.

Hetzelfde verhaal was er in de derde set: service verloren, break teruggepakt, maar dit keer hield Andreeva daarna wel stand. Ze kwam op 5-4 en maakte het op de opslag van Sabalenka af: 6-7 (5), 6-4, 6-4. Andreeva is de jongste speelster die de halve finales op een Grand Slam-toernooi haalt sinds Martina Hingis op de US Open van 1997.

In de onderste helft van het speelschema was Elena Rybakina, als vierde geplaatst, de grote favoriete achter Sabalenka. De Kazachse trof echter Jasmine Paolini uit Italië en de nummer twaalf van de plaatsingslijst wist zowaar de winst te pakken: 6-2, 4-6, 6-4 en ook zij staat voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi.

De twee halve finales worden donderdag gespeeld. Op z'n vroegst om 15.00 uur gaan Iga Swiatek (1) en Coco Gauff (3) de baan op, na hun wedstrijd is het de beurt aan Paolini en Andreeva.

Meer fatbike-ongelukken: "Levensreddende operaties bij jongeren nemen toe"

Het aantal ongelukken met fatbikes stijgt. En omdat die fatbikes soms wel 40 of 50 kilometer per uur kunnen, is het letsel wat bestuurders en andere slachtoffers oplopen vaak ernstig. Slachtoffers belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp. Dat constateert onder meer neurochirurg Maarten Bot van het Amsterdam UMC, en hij maakt zich dan ook zorgen: "Het aantal jonge mensen die een operatie nodig hebben om te overleven neemt toe." Zo meldt AT5

Ramona fietste afgelopen weekend met haar zoontje door het Baanakkerspark in Amsterdam-Noord toen ze werd aangereden door twee jongens op een fatbike. "Ik weet alleen nog dat ik die jongetjes aankeek, we allemaal doodsangsten in onze ogen hadden en niets meer konden doen. Het ging echt supersnel en de klap was keihard. De fatbike brak gewoon in tweeën." 

Zelf is er naar eigen zeggen goed vanaf gekomen. Ze is bont en blauw en haar zoontje heeft alleen een schrammetje op zijn pink. "Godzijdank", zegt ze. "Maar een van de jongens die op de fatbike zat is er veel slechter aan toe."

Ernstige verwondingen
Tessa Biesheuvel, hoofd Spoedeisende Hulp op het Amsterdam UMC ziet steeds vaker jongeren met letsel op de spoedeisende hulp. "Vooral jonge kinderen, tussen de 10 en 14 met ernstige aangezichtsverwondingen en botbreuken. Jongeren hebben vaak niet door hoe hard zo'n ding kan gaan. We hebben een aantal keren per week wel jongeren met letsel hier op afdeling."

Ook neurochirurg Maarten Bot van het Amsterdam UMC ziet steeds vaker jonge patiënten met ernstig letsel. "Ik zie het dagelijks op mijn werk dat er een toename is aan jonge mensen die hersenletsel hebben na een ongeluk en soms een hersenoperatie nodig hebben na een ongeluk om te kunnen overleven."

Zo lag er afgelopen jaar bij de chirurg een jonge vrouw van 25 op de operatietafel die hard was gevallen met een fatbike. "Ze kwam bewusteloos binnen en had een hersenbloeding. Ik moest een deel van haar schedel verwijderen, zodat de hersenen meer ruimte konden krijgen. Ze heeft het daardoor overleefd, maar moest daarna erg lang revalideren. Ze zal ook nooit meer helemaal herstellen."

Volgens Bot is de schade vaak ernstig en worden de risico's dan ook onderschat. "Mensen begrijpen vaak onvoldoende wat de hersenen nou precies zijn. Het is namelijk geen stevig materiaal, maar een soort zachte pudding. Bij een harde val ontstaan er scheuren en die kunnen maar gedeeltelijk herstellen, waardoor de kans op blijvende schade erg reëel is. De hersenen zijn echt heel kwetsbaar."

Landelijk zijn er cijfers van de toename van ongelukken met fatbikes. Veiligheid NL, dat is het kenniscentrum voor letselpreventie, ziet een sterke toename van het aantal behandelingen op de spoedeisende hulp (SEH) na een verkeersongeval met en fatbike. In 2022 waren dit zeven gevallen, in 2023 nam dit toe tot 59. En in de eerste vier maanden van 2024 zijn er 33 gevallen geregistreerd. Dit waren alleen nog ongevallen waarbij de fatbiker zelf gewond raakte. Daarnaast werden in het onderzoek niet alle, 14 in totaal, afdelingen van spoedeisende hulp onderzocht, dus het werkelijke aantal ligt nog hoger. 

Strenger handhaven
Ramona en haar vriend nemen de jongens op de fatbike niets kwalijk. "Ik snap wel dat die jonge kinderen het vet vinden om 45 kilometer per uur te rijden. Maar het zou niet mogelijk moeten zijn hoe makkelijk je die dingen kan opvoeren en dat je overal op webwinkels slechte fietsen makkelijk en goedkoop kan kopen", vertelt Ramona's partner Guido Dekker. Ze vinden dat er strenger gehandhaafd moet worden op de opgevoerde fatbikes en dat ouders beter moeten waarschuwen tegen de gevaren. 

Het kabinet gaat ook maatregelen nemen tegen het opvoeren van de fietsen. Zo wordt het bezit en het gebruik van de opvoersetjes verboden en houdt de politie sinds begin dit jaar controles op rollerbanken die speciaal voor elektrische fietsen zijn. 

Ook neurochirurg Bot vindt dat er maatregelen moeten worden genomen om de elektrische fietsen veiliger te maken, maar pleit vooral voor het gebruik van een fietshelm. "Zo'n helm zorgt ervoor dat je hersenen minder schade oplopen tijdens een val. Een fietshelm beschermt niet tegen alles, maar wel tegen een groot deel van het letsel. Het verlaagt de kans op zwaar letsel behoorlijk."

Kwetsbaarheid in software voor videovergaderingen rijksoverheid ontdekt

Gisteren is door journalistiek onderzoek bekend geworden dat er kwetsbaarheden zaten in de Webex-software die door de Rijksoverheid wordt gebruikt voor videovergaderingen. Deze kwetsbaarheden leidden ertoe dat zogeheten metagegevens van Webex-vergaderingen van verschillende bewindspersonen gevonden konden worden.

Voor zover nu bekend lijkt het te gaan om metagegevens, dat zijn: informatie over de naam van de host (persoonsnaam), het meeting-ID, de titel, en de start- en einddatum van het Webex-overleg. De gevonden kwetsbaarheden zijn inmiddels verholpen door softwarebedrijf Cisco.

Het Duitse nieuwsmedium Die Zeit heeft de situatie aan het licht gebracht. De bron van Die Zeit heeft in Duitsland met enkele online vergaderingen kunnen meeluisteren. Of dit in Nederland is gebeurd, kan op dit moment niet uitgesloten worden, maar lijkt niet waarschijnlijk. Dit wordt nog onderzocht.

Bestuurders en ambtenaren moeten er te allen tijde vanuit kunnen gaan dat zij veilig kunnen overleggen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) neemt dit daarom zeer serieus en onderzoekt hoe dit heeft kunnen gebeuren. BZK heeft Cisco, het bedrijf achter het Webex-systeem, om opheldering gevraagd en op korte termijn ontboden op het ministerie. Daarnaast is er een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan en zijn de personen waarvan we weten dat gegevens zichtbaar waren voor derden geïnformeerd. Voor zover we nu hebben kunnen nagaan gaat het om metagegevens van overleggen van de ministers Harbers (IenW), Helder (VWS), De Jonge (BZK), Weerwind en Yesilgöz (JenV) en staatssecretaris Van Huffelen (BZK).

Omdat de kwetsbaarheid in het systeem inmiddels verholpen is, heeft dit incident op dit moment geen gevolgen voor het gebruik van Webex door de Rijksoverheid. We blijven dit wel nauwlettend monitoren. Voor overleg over vertrouwelijke en andere extreem gevoelige informatie hanteert de Rijksoverheid geen webex.

Invasie naaktslakken door kletsnat voorjaar

Het natte voorjaar was een heerlijke tijd voor de naaktslak, en dat is nu heel goed te zien. Met veel meer dan normaal kruipen ze nu massaal door de Nederlandse tuintjes. En die laten een spoor van vernielingen achter bij vele bloemen, planten en moestuinen. Tot afgrijzen van vele hobbytuinders.

De grote aantallen zijn te verklaren door de vele regen dit voorjaar. Daarnaast ziet ecoloog Atze van der Goot ook andere oorzaken. "De bodemkwaliteit is achteruit gegaan, daardoor worden de eitjes minder opgegeten", legt hij uit. "De natuurlijke predatoren nemen af. En tegelijkertijd is de klimaatverandering. Dat is een signaal aan ons:  we gaan op dit moment niet goed met de natuur om."

Voor volkstuinders is de realiteit dat hun pracht en praal eraan gaat. Op tuinpark Nut en Genoegen in Amsterdam - West worden overigens niet alle tuinders er gek van, maar Irma Kanis is ze meer dan zat. "Vooral die hele grote naaktslakken, die vreten de hosta op of die zuigen de bloemen leeg", beschrijft ze. "Dat is natuurlijk vreselijk om te zien als je van bloemetjes houdt." 

En dus grijpt ze op harde wijze in. "Met schaar, ja", geeft ze aan. "Ik krijg altijd wel vreselijke gezichten erop als ik zeg dat ik de naaktslakken, 's avonds in mijn rondje om ze te verdelgen, precies achter de kop doorknip waardoor ze geen pijn lijden. Je moet ervanaf. "

Egels of eenden
Ecoloog Van der Goot heeft eerder van die methode gehoord, maar is er niet over te spreken. "Ik heb het voorbij zien komen, maar het lijkt mij geen prettige ervaring voor jezelf en voor de slak", zegt hij. "Trek wat predatoren naar je gebied. In de stad zijn dat egels of eenden of andere soorten vogels. Zorg dat daar een geschikte habitat voor is. En vervolgens wat je ook kan doen is ze weghalen en ergens anders neerzetten."

'Invoeren minimumleeftijd fatbikes juridisch niet makkelijk haalbaar'

Artsen op de eerste hulp en VeiligheidNL luiden vandaag de noodklok over het aantal ongelukken met fatbikes. Ze pleiten voor een verbod op fatbikes voor kinderen onder de 16 jaar. Waar in 2022 nog zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp belandden, waren dat er vorig jaar al 59, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er alleen al 33 incidenten. Het gaat hierbij alleen om ongevallen waarbij de fatbiker zelf gewond raakte.

Een minimumleeftijd voor fatbikes lijkt daarom een logsiche oplossing, maar uit onderzoek van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco blijkt dat dit juridisch niet makkelijk haalbaar is. Het is namelijk niet goed mogelijk om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere e-bikes.

In het onderzoek is eerst bekeken of fatbikes een andere juridische status kunnen krijgen dan andere e-bikes, gebaseerd op banddikte. Binnen het LEV-kader (Licht Elektrische Voertuigen) is dit echter geen optie, omdat dikkere banden niet aantoonbaar leiden tot een onveiliger voertuig of onveiliger weggedrag. Daarnaast zou de maatregel met kleine aanpassingen omzeild kunnen worden.

Het onderzoek richtte zich vervolgens op de invoering van een minimumleeftijd voor álle e-bikes. Dit zou de zelfstandige mobiliteit van scholieren in niet-stedelijke omgevingen beperken. Ongeveer 32.000 leerlingen die langere fietsafstanden afleggen zouden hier last van hebben. Daarnaast zouden ook zo’n 28.500 leerlingen in stedelijke gebieden hierdoor getroffen worden.

In het onderzoek, in opdracht van IenW, zien we ook mogelijke positieve effecten van de invoering van een minimumleeftijd voor álle e-bikes, zoals een toename van fysieke inspanning onder scholieren. Toch zou de impact onder leerlingen die elke dag langere fietsafstanden naar school moeten afleggen groot zijn. Deze groep zou dan moeten lijden onder de aanpak van overlast van een kleine groep fatbikegebruikers.

Eerste dodelijke geval van vogelgriep H5N2 bij mensen

In Mexico is in april een man overleden aan de eerste bekende menselijke besmetting van een subtype van de vogelgriep. Dat bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om het influenzavirus A subtype H5N2.

De 59-jarige inwoner van de staat Mexico, die in Mexico-Stad in het ziekenhuis was opgenomen, overleed op 24 april nadat hij koorts, kortademigheid, diarree en misselijkheid had ontwikkeld, aldus de WHO. “Hoewel de bron van blootstelling aan het virus momenteel onbekend is, zijn eerder A(H5N2)-virussen gemeld bij pluimvee in Mexico”, zegt de WHO in een verklaring. Meer hierover bij Skipr

Zverev in halve finales Roland Garros na winst op De Minaur

Tennisser Alexander Zverev heeft zich geplaatst voor de halve finales op Roland Garros. De als vierde geplaatste Duitser rekende in de enige kwartfinale van woensdag af met de nummer elf van de plaatsingslijst, Alex de Minaur uit Australië.

Nadat Novak Djokovic zich met een knieblessure af moest melden voor zijn kwartfinale tegen Casper Ruud, was het alleen aan Zverev en De Minaur om te bepalen wie de laatste halvefinalist zou worden. In set één maakte De Minaur een vroege break gelijk ongedaan, maar op 3-3 sloeg Zverev nog eens toe en dat leverde hem setwinst op.

De tweede set kende een vergelijkbaar verloop, met De Minaur die op 2-2 zijn service inleverde, maar gelijk een rebreak plaatste. Dit keer moest er een tiebreak aan te pas komen, waarin de Australiër met twee minibreaks zowaar op 4-0 kwam. Hij gaf het echter volledig uit handen en pakte nog maar één punt, dus won Zverev ook de tweede set.

Ook in set drie lag het vrij dicht bij elkaar, maar op 3-2 wist Zverev een break te plaatsen. Terwijl hij serveerde voor de wedstrijd stond hij die echter weer af, maar op De Minaur's service was het op het eerste matchpoint toch raak: 6-4, 7-6 (5), 6-4.

Zverev staat voor de vierde keer op rij in de halve finales op het Parijse gravel, maar bereikte de finale nog nooit. Vorig jaar verloor hij van Ruud, tegen wie hij het vrijdag opnieuw op mag nemen. De andere halve finale gaat vrijdag tussen de Italiaan Jannik Sinner (2) en de Spanjaard Carlos Alcaraz (3).

NASCAR-coureur Cindric wint na stilvallen Blaney in slotronde

Voor de liefhebber van stevige racerij keren we nog even terug naar de late zondagavond: op de World Wide Technology Raceway werd de vijftiende race van het NASCAR Cup Series-seizoen verreden en dat leverde in de slotfase beduidend meer spanning op dan men gedurende de race had gedacht.

Michael McDowell begon vanaf poleposition, naast Austrin Cindric en voor Ryan Blaney, Christopher Bell, Tyler Reddick, Denny Hamlin, Brad Keselowski, Bubba Wallace, Ty Gibbs en Kyle Busch. Een paar schuivers in het achterveld zorgden al vroeg voor twee cautions, maar uiteindelijk pakte Bell de stagewinst na een late inhaalactie op McDowell, die tweede werd.

De caution na de stage gooide de boel een beetje door elkaar, want niet iedereen kwam een pitstop maken. Na een tijdje kwam Josh Berry tegen de muur te staan, wat voor een nieuwe caution zorgde. Precies halverwege de race konden we weer door en inmiddels had Bell de leiding weer te pakken, voor Chase Elliott en Kyle Larson.

Bell had de touwtjes keurig in handen richting het eind van stage twee, die toch nog onder geel eindigde: in gevecht om plek zeven kwamen Busch en Larson met elkaar in de clinch. Bell won zo de tweede stage, voor Cindric en Blaney. Niet iedereen kwam tijdens de caution binnen, zo bleven Cindric, Blaney en Joey Logano buiten, terwijl Bell juist wel een stop kwam maken.

Bell domineerde en vanaf een grote voorsprong - onder meer Blaney en Cindric waren al binnen gekomen - kwam hij iets minder dan vijftig ronden voor het einde naar binnen, waardoor Brad Keselowski de leiding in handen kreeg. Hij kwam een kleine twintig ronden later zijn stop maken en zo ging Larson naar de leiding, maar ook hij kwam even later zijn laatste stop maken.

Blaney en Bell reden ondertussen bij elkaar en streden om de overwinning en daarbij leek Bell ineens een probleem te hebben: Blaney reed bij hem weg en Cindric ging er soepel voorbij. Blaney ging zo op weg naar de winst...tot hij bij het ingaan van de slotronde zonder brandstof kwam te rijden. Cindric pakte zo ineens de overwinning, voor Hamlin en Keselowski - voor Cindric was het zijn tweede zege ooit, zijn eerste sinds de Daytona 500 van 2022. Bell werd zevende, Blaney bolde als 24e over de meet.

FOK! Wat een weer: deze keer in het noorden kans op een bui

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend komt de zon steeds meer tevoorschijn en in het westen en noorden komt er een enkele bui voor. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidwestelijke richting.

Vanmiddag zijn er perioden met zon met landinwaarts enkele buien, vooral in de noordelijke helft van het land. In het uiterste noordoosten is een enkele klap onweer niet geheel uitgesloten. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C in het noorden tot rond 19°C in het zuidoosten. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig.

Vanavond zijn er opklaringen. Het (noord)oosten maakt eerst nog kans op een bui, voor de rest blijft het droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht begint droog en landinwaarts ontstaat er hier en daar mist. In de tweede helft van de nacht kan er in het westen een bui van zee binnentrekken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het oosten tot 8°C langs de kust. Er staat nagenoeg geen wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

De Zeelandbrug van begin tot eind. (Foto: Pukeko)
De Zeelandbrug van begin tot eind. (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1295

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.