Orban stelt eisen aan NAVO-functie Rutte, Mark moet kritiek terugnemen

Voor het eerst heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán voorwaarden gesteld aan zijn steun voor de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als NAVO-topman. Hongarije wordt beschouwd als de belangrijkste dwarsligger voor Rutte.

Orbán heeft aan het Hongaarse Mandiner verklaard dat Rutte zijn als vernederend beschouwde uitspraken over Hongarije terug moet nemen. Verder eist Orbán van de nieuwe NAVO-chef de belofte dat Hongarije niet verplicht is om deel te nemen aan "militaire acties buiten NAVO-grondgebied", met name tegen Rusland in de oorlog in Oekraïne. Orbán erkent dat NAVO-landen hier al niet toe verplicht zijn. Hij wil echter dat Rutte dit ook beschouwt als "een politiek aanvaarde opvatting".

Volgens Hungary Today heeft Premier Viktor Orbán in het interview zijn voorkeur uitgesproken voor de Roemeense kandidaat boven de Nederlandse premier Mark Rutte. Orbán verwees naar oud zeer en benadrukte dat Hongarije niet van plan is om deel te nemen aan NAVO-operaties tegen Rusland in Oekraïne. Hij benadrukte tevens het belang van het onderhouden van goede betrekkingen met zowel de Verenigde Staten als China.

Rutte wordt momenteel gesteund door de meeste belangrijke NAVO-landen als mogelijke opvolger van Jens Stoltenberg als secretaris-generaal. Echter, Roemenië, die president Klaus Iohannis als tegenkandidaat heeft gemeld, Slowakije en Hongarije steunen Rutte nog niet. Orbán geeft de voorkeur aan Iohannis, al was Hongarije in het verleden niet erg enthousiast over de Roemeense kandidaat.