Shorttracksters Velzeboer en Poutsma delen World Cup-zege én winnen met ploeg

In het Zuid-Koreaanse Seoul is zondag alweer de vierde World Cup-week van het shorttrackseizoen afgesloten. Dat gebeurde met het nodige Nederlandse succes, zowel individueel als ook zeker in ploegverband.

1500m vrouwen 2
Diede van Oorschot en Yara van Kerkhof reden de B-finale, waarin ze als vijfde en zesde eindigden. In de A-finale deed de Belgische Hanne Desmet al snel een verrassende aanvalspoging, maar zij werd bijgehaald door het Amerikaanse duo Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard. Die leken daarna om de winst te vechten, tot Kim Gil-li langszij kwam en namens Zuid-Korea de winst pakte, voor Santos-Griswold en toch nog Desmet.

1500m mannen 2
Jens van 't Wout ging er in de halve finales uit, Friso Emons reed in de B-finale naar de winst. In de A-finale reed Itzhak de Laat mee, maar hij kwam aan het einde nét tekort voor het podium: vierde. De winst ging na een fraaie strijd naar de Canadees William Dandjinou, voor thuisfavoriet Park Ji-won en de tweede Canadees, Steven Dubois.

500m vrouwen
Michelle Velzeboer plaatste zich voor de kwartfinales, maar startte daarin niet. Zus Xandra Velzeboer en Selma Poutsma deden dat wel en het was Poutsma die geweldig van start ging. Velzeboer wist haar echter bij te halen, met drie Chinese dames in haar kielzog, en tegelijk staken ze hun schaats uit voor de winst. Geen van beiden was echter sneller dan de ander en ook de finishfoto bood geen uitkomst, dus kregen Velzeboer én Poutsma de overwinning, met plek drie voor de Chinese Ye Wang.

500m mannen
De Nederlanders zaten er niet echt lekker in: Sjinkie Knegt sneuvelde in de herkansingen, Kay Huisman en Teun Boer strandden in de kwartfinales. In de spannende finale was de Kazach Denis Nikisha rap weg, maar hij moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Chinees Liu Shaoang en Seo Yi-ra uit Zuid-Korea, die een paar millimeter na elkaar finishten - Nikisha hield wel prima stand op de derde plek.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot en Xandra Velzeboer streden continu mee om de voorste twee plaatsen, met name tegen China, en in de slotfase werd die strijd beslecht: Velzeboer was simpelweg te goed voor de rest en haalde de Nederlandse overwinning binnen, voor Kim Gil-li, Lee So-Yeon, Seo Whi-min en Shim Suk-hee uit Zuid-Korea en de Chinese ploeg met Fan Kexin, Gong Li, Qu Chunyu en Zang Yize.

Aflossing mannen
Met Teun Boer, Itzhak de Laat, Friso Emons en Kay Huisman was Nederland wellicht niet dé favoriet, de ploeg streed wel constant goed voorin mee. Even leek de winst zelfs mogelijk, maar Nederland zakte wat terug en De Laat werd in de slotronden aan de kant gebeukt door de Italiaan Pietro Sighel. China pakte zo met Li Wenlong, Liu Shaoang, Ren Ziwei en Sun Long de winst, maar plek twee ging alsnog naar Nederland: Italië werd wegens Sighel's beuk teruggezet naar de laatste plek. De derde plaats was zo voor de Belgen Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Enzo Proost en Warre van Damme.