Biatlete Braisaz-Bouchet wint ook achtervolging, Noorse mannen pakken 1-2-3'tje

De beste biatleten in de wereld zijn deze week actief in het altijd fraaie Lenzerheide in Zwitserland. Daar werden donderdag en vrijdag de sprints afgewerkt, zaterdag was het tijd voor de achtervolgingswedstrijden, met de top-60 van de sprints en de tijdverschillen van die wedstrijd als startopstelling.

Vrouwen
Sprintwinnares Justine Braisaz-Bouchet had de touwtjes halverwege nog redelijk in handen, ondanks één misser na de twee liggende schietbeurten. Haar Franse landgenote Julia Simon naderde tot op een handvol seconden, maar bij schietbeurt drie schoot zij twee keer mis, tegen één keer voor Braisaz-Bouchet.

Braisaz-Bouchet sloeg zo een flink gat, maar bij de laatste schietbeurt liet ze weer één schijf staan. Dit keer kwam Simon er foutloos doorheen en dus kwam ze weer in de buurt, maar ze had de benen niet om haar landgenote echt te bedreigen: winst voor Braisaz-Bouchet, met Simon op 25 seconden als nummer twee.

De strijd om de derde plek werd in de eerste helft aangevoerd door Ingrid Landmark Tandrevold, maar na drie missers bij schietbeurt drie haakte de Noorse af. Onder meer Janina Hettich-Walz en Franziska Preuss uit Duitsland kwamen naar voren, maar de derde podiumplek ging naar een Noorse: de dit seizoen doorbrekende Marit Ishol Skogan schoot in totaal twee keer mis en werkte zich van plek zes naar voren, waarna ze in de slotronde definitief afrekende met Preuss.

Mannen
De Duitser Benedikt Doll mocht als eerste vertrekken, maar zakte met matig schieten alsmaar verder weg. De als tweede gestartte Noor Johannes Thingnes Bø had na schietbeurt één de leiding al te pakken, die hij na een misser in schietbeurt twee vast wist te houden. Bij de eerste keer staand schieten ging het fout: twee missers en landgenoot Sturla Holm Lægreid ging er voorbij, terwijl de jonge Endre Strømsheim ook niet ver weg was.

Lægreid en Bø kwamen gezamenlijk bij de laatste schietbeurt aan, met Strømsheim daar vlak achter - hij liet echter zijn magazijn vallen, moest van zijn ski's stappen om deze op te rapen en verloor zo veel tijd. Lægreid schoot één keer mis, Bø deed dat niet en zo ging hij op weg naar de zege. Strømsheim hield het hoofd koel en beperkte de schade ook tot één misser, waarna hij in de slotronde de tweede plek afpakte van Lægreid.