Shorttracksters pakken World Cup-winst, 1-2'tje voor Velzeboer en Poutsma

Op de olympische shorttrackbaan van Beijing is zondag het derde World Cup-weekeinde van het shorttrackseizoen afgesloten. Er stonden vier individuele finales op het programma, met daarna nog de twee aflossingsfinales als fraaie afsluiters.

1000m vrouwen
Diede van Oorschot ging er in de herkansingen uit, Yara van Kerkhof strandde iets later in de kwartfinales. In de finale stond er geen enkele maat op de in supervorm verkerende Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, die zaterdag de 500 meter al won. Landgenote Corinne Stoddard werd tweede, de Chinese Li Gong derde.

1000m mannen
Jens van 't Wout streed in de finale mee om de overwinning, maar werd onderuit gekegeld door William Dandjinou. De Canadees finishte vervolgens als eerste, maar werd uiteraard gediskwalificeerd en zo was de winst voor thuisheld Liu Shaoang. De Zuid-Koreanen Park Ji-won en Jang Sung-woo completeerden het podium, Van 't Wout werd vijfde - Teun Boer ging er in de kwartfinales uit.

500m vrouwen 2
Nederland was bijzonder goed vertegenwoordigd in de finale: Selma Poutsma en zussen Xandra en Michelle Velzeboer streden om de winst. Na een topstart ging die strijd vooral tussen Xandra Velzeboer en Poutsma en het was Velzeboer die de rapste bleek. Poutsma werd nét tweede, ruim achter haar ging plek drie naar de Chinese Fan Kexin, voor Michelle Velzeboer.

500m mannen 2
De Canadees Steven Dubois sloeg met succes een aanval van Lin Xiaojun uit China af en leek de winst te pakken, tot landgenoot Jordan Pierre-Gilles hem met een uitschuifbeen in de laatste meters passeerde. Pierre-Gilles won zo net als zaterdag de 500m, Dubois werd tweede, de Chinees Sun Long derde. Kay Huisman reed in de B-finale naar de tweede plek, Itzhak de Laat sneuvelde in de kwartfinales.

Aflossing vrouwen
Poutsma, Van Kerkhof en twee keer Velzeboer streden continu mee om de leiding en in de slotfase was alleen Canada nog over. Xandra Velzeboer nam Renee Marie Steenge te grazen en schaatste Nederland naar de winst...voor Kim Gil-li, Lee So-youn, Park Ji-yun en Shim Suk-hee namens Zuid-Korea, want Canada werd gediskwalificeerd. Plek drie was zo voor het Poolse kwartet Ada Majewska, Nikola Mazur, Kamila Stormowska en Gabriela Topolska.

Aflossing mannen
Boer, De Laat, Huisman en Van 't Wout streden goed mee, maar werden in de slotfase een beetje weggedrukt. Toch leek Van 't Wout zich in de laatste ronde weer volop in de strijd om de winst te mengen, maar een van de Chinezen ging voor hem onderuit en die kon hij niet ontwijken: Nederland moest het doen met plek vier. De winst ging naar William Dandjinou, Pascal Dion, Steven Dubois en Jordan Pierre-Gilles namens Canada, voor Jang Sung-woo, Kim Gun-woo, Park Ji-won en Seo Yi-ra (Zuid-Korea) en thuisrijders Liu Shaoang, Liu Shaolin, Ren Ziwei en Sun Long.