Historisch World Cup-podium Andorrese skiër Verdu, Shiffrin wint afdaling

's Werelds beste alpineskiërs kwamen zaterdag in actie in de World Cup. De mannen werkten een reuzenslalom af in het Franse Val d'Isère, met een historisch resultaat, de vrouwen raasden naar beneden tijdens de afdaling in het Zwitserse St Moritz.

Reuzenslalom mannen, Val d'Isère
De Zwitser Marco Odermatt liet in de eerste run zijn klasse zien en was veruit de snelste, slechts twee skiërs bleven überhaupt een beetje in de buurt: de Noor Henrik Kristoffersen beperkte de schade tot 0,65 seconden, Odermatt's landgenoot Loïc Meillard stond op 0,75 seconden. De Oostenrijker Marco Schwarz voerde op 1,23 seconden de rest van het veld aan, vlak voor de opmerkelijk ver bovenaan staande Joan Verdu uit Andorra (+1,26).

Verdu begon aan zijn tweede run met de Kroaat Filip Zubcic aan de leiding, waar de Andorrees 0,12 seconden voor wist te blijven. Schwarz dook op zijn beurt met 0,34 seconden naar de leiding, maar Meillard kwam 1,08 seconden tekort en zakte vier plekken terug. Kristoffersen kon het ook niet bolwerken en verloor op 1,18 seconden zes plekken, waardoor naast Schwarz óók Verdu zeker was van het podium. Alleen Odermatt stond nog boven en de Zwitser maakte het af: winst met 0,98 seconden voorsprong op Schwarz en met Verdu op drie. Dat was niet alleen het eerste World Cup-podium ooit voor een skiër uit Andorra, er was zelfs nooit eerder een top-10-klassering.

Afdaling vrouwen, St Moritz
De Italiaanse Federica Brignone opende de wedstrijd en liet een op het oog uitstekende run zien, maar haar tijd werd al snel verbeterd: de Amerikaanse technisch specialiste Mikaela Shiffrin deed weer eens mee aan een afdaling en dook 0,17 seconden onder Brignone's tijd door. Lange tijd kwam niemand daar verder bij in de buurt, de Oostenrijkse Stephanie Venier - die tussen Brignone en Shiffrin naar beneden ging - voerde op 0,58 seconden de rest van het veld aan.

Als tiende kwam Sofia Goggia de piste op en de Italiaanse waaghals was weer sterk: 0,15 seconden achter Shiffrin en dus vlak voor Brignone. Hoewel veel dames best in de buurt kwamen, bleef het podium bij Shiffrin, Goggia en Brignone. De Oostenrijkse Cornelia Hütter strandde op 0,28 seconden, haar landgenote Mirjam Puchner op 0,39 seconden en het jonge Duitse toptalent Emma Aicher werd op 0,43 seconden zesde.