Franse en Zweedse biatleten winnen estafettes bij seizoensopening in Zweden

In Östersund is zaterdag het nieuwe World Cup-seizoen in het biatlon van start gegaan. Op de Zweedse sneeuw stonden twee estafettes op het programma, de single mixed en de reguliere estafette.

Single-mixed estafette
Sebastian Samuelsson begon bepaald niet lekker aan de wedstrijd en had vier extra patronen nodig op de schietbaan, waarna hij als zeventiende het stokje overgaf aan Hanna Öberg. Zij was ijzersterk en werkte Zweden op naar plek drie, Samuelsson kende een veel beter tweede optreden en bracht Zweden naar de leiding met een ruime voorsprong, die Öberg met sterk langlaufen om kon zetten in een overwinning.

Voor Noorwegen vormde Sturla Holm Lægreid een duo met de nog wat onervaren Juni Arnekleiv, die echter wel in goede vorm verkeert. Lægreid en Arnekleiv zaten er constant goed bij en werkten zich op naar plek twee, maar kwamen nét tekort om Zweden echt te bevechten voor de winst. De derde plek was voor Fabien Claude en Julia Simon namens Frankrijk, ondanks een totaal mislukt tweede optreden van Claude. Simon was vooral in haar tweede beurt geweldig goed en hielp Frankrijk alsnog naar de derde plek, voor Slovenië en Oostenrijk.

Gemengde estafette
De Noorse mannen, broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø, lieten hun klasse weer eens zien en brachten hun ploeg naar de leiding, maar Karoline Offigstad Knotten en Ingrid Landmark Tandrevold kwamen nét wat tekort. Dat was het geval tegen de Franse dames Justine Braisaz-Bouchet en Lou Jeanmonnot, die het stokje over hadden genomen van Quentin Fillon Maillet en Emilien Jacquelin. Frankrijk lag na de twee mannen op plek vijf, maar Braisaz-Bouchet maakte bijna een minuut goed en bracht haar ploeg naar de leiding, waarna Jeanmonnot dat afmaakte.

Achter de winnende Franse ploeg ging plek twee naar Noorwegen, terwijl om plek drie lang werd gevochten. Die ging uiteindelijk naar Didier Bionaz, Tommaso Giacomel, Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi namens Italië, veertig seconden achter Frankrijk. Duitsland en Tsjechië bleven ook nog net binnen een minuut, België werd met Thierry Langer, Florent Claude, Lotte Lie en Maya Cloetens knap elfde.