FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 november 2023

Pourchaire Formule 2-kampioen na vijfde plek in Abu Dhabi

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is zondag de titel in de Formule 2 vergeven. Kampioenschapsleider Theo Pourchaire en uitdager Frederik Vesti hadden voorafgaand aan de hoofdrace in Abu Dhabi nog kans op de titel.

Pourchaire sloot de laatste race van het jaar als vijfde af, wat genoeg was voor de titel: Vesti werd weliswaar derde, dat was voor de Deen niet genoeg om de Fransman van de titel af te houden. Uiteindelijk werd die onderlinge strijd zelden écht spannend, hoewel Pourchaire wel constant wist dat hij met het goede optreden van Vesti geen serieuze fouten mocht maken.

Voorin was het Jack Doohan die de touwtjes stevig in handen had en vanaf poleposition de winst pakte, waarmee hij over Ayumu Iwasa naar de derde plek in het kampioenschap heen wipte. Victor Martins werd in Abu Dhabi tweede en besloot het seizoen zo als vijfde, Vesti, Iwasa en Pourchaire completeerden de top-5 in de slotrace. Richard Verschoor finishte niet en zakte zo nog een plekje in het kampioenschap: negende.

Winnende Bagnaia weer wereldkampioen MotoGP na blunders titelrivaal

Op het circuit van Valencia is zondag het wereldkampioenschap in de MotoGP beslist. Twee coureurs begonnen aan de Grand Prix van Valencia, de afsluitende race van het jaar, wetende dat ze kans maakten op de wereldtitel, één van hen ging er uiteindelijk mee aan de haal.

Poleposition was voor WK-leider Francesco Bagnaia, met Johann Zarco en Jack Miller naast hem. Maverick Viñales voerde de tweede rij aan, voor Brad Binder en titelkandidaat Jorge Martin. Marco Bezzecchi, Alex Marquez en broer Marc Marquez stonden op rij drie, voor Raul Fernandez, Fabio Di Giannantonio en Aleix Espargaro - rij vijf was met Augusto Fernandez en vooral Enea Bastianini en Fabio Quartararo ook gevaarlijk.

Bagnaia kende een uitstekende start en nam de leiding, Martin vertrok ook ijzersterk en sloot aan op plek twee, voor de KTM's van Binder en Miller. Aan het einde van de tweede ronde leek het WK ineens beslist: Martin probeerde Bagnaia uit te remmen, maar raakte de kampioenschapsleider daarbij lichtjes en moest de bocht heel wijd nemen, waardoor Martin terugviel naar de achtste plek.

In ronde zes was het dan toch écht gedaan: Martin streed met Marc Marquez om de vijfde plek, maar leek veel te enthousiast aan te vallen en dat resulteerde in een valpartij voor beide heren. Martin werd achterop een scooter richting pitstraat gereden en daarmee was de wereldtitel definitief binnen voor Bagnaia, die wat de Grand Prix-winst betreft Binder en Miller langszij zag komen.

Nog eens een paar ronden later maakte Binder een forse fout, waardoor hij naar de zesde plaats zakte. Miller nam zo de leiding over, voor Bagnaia, Zarco, Viñales en Alex Marquez. Negen ronden voor het einde ging het weer eens fout voor Miller: de Australiër gooide in zijn carrière al zo veel kansen weg en daar kwam er één bij, want hij gleed vanaf de leidende positie hard de grindbak in.

Zo reed Bagnaia weer voorop, voor Zarco en Binder, die zich prima herstelde, maar die ook weer aangevallen werd door Di Giannantonio. Die ging er voorbij en reed vervolgens naar Zarco, die op zijn beurt vlak achter Bagnaia reed: met twee ronden te gaan hadden we zo een kopgroep van drie Ducati-coureurs, rijdend voor drie verschillende teams - Bagnaia voor het fabrieksteam, Zarco voor Pramac en Di Giannantonio voor Gresini.

Di Giannantonio ging voorbij Zarco en bij het ingaan van de laatste ronde zat hij er bovenop bij Bagnaia. Hij probeerde aan te vallen, maar Bagnaia werkte een perfecte slotronde af en pakte de overwinning, voor Di Giannantonio en Zarco, en waarbij hij uiteraard ook zijn tweede opeenvolgende wereltitel mocht gaan vieren.

Moto2-coureur Aldeguer sluit jaar af met vierde opeenvolgende zege

Het seizoen in de Moto2 is zondag afgesloten met de Grand Prix van Valencia. Op het Spaanse asfalt kreeg het publiek niet de meest spannende Moto2-race ooit te zien, maar voor in elk geval één man mocht dat de pret uiteraard niet drukken.

Aron Canet stond op poleposition en had Fermin Aldeguer en Marco Ramirez naast zich op de eerste rij, voor Sam Lowes, Jake Dixon, wereldkampioen Pedro Acosta, Joe Roberts, Filip Salac en Albert Arenas. Zonta van den Goorbergh moest het doen vanaf de twintigste plek, zeven posities voor Bo Bendsneyder.

Bij de start ging het al snel fout: Sergio Garcia ging hard onderuit en werd ook nog eens volop aangereden door Izan Guevara. Garcia zat gelukkig al vrij snel in het grind en de race kon vervolgd worden, terwijl inmiddels Aldeguer de leiding had gepakt, voor Canet, Ramirez en Dixon.

Na een paar ronden waren Aldeguer en Canet wat weggereden van de rest, aangevoerd door Ramirez en Dixon. Canet kon de deze maand ontketende Aldeguer ook niet lang meer bijbenen en zag de koploper alsmaar verder weg rijden, terwijl Lopez op plek drie juist niet echt in de buurt kwam bij Canet.

Aldeguer boekte een prachtige overwinning, zijn vierde op rij, waardoor er toch wat hoop gloort voor een MotoGP-zitje voor volgend jaar voor de 18-jarige. Canet finishte wéér eens als tweede, zijn zoveelste podiumplek in de Moto2 zonder zege. Lopez moest alles uit de kast trekken om Ramirez te verslaan en pakte de derde plek, Van den Goorbergh werd achttiende, Bendsneyder 24e.

Veijer 4e in laatste Moto3-race van het jaar

Op het circuit van Valencia is zondag de laatste race van het jaar in de Moto3 verreden. Daar zat weer een flinke Nederlandse tint aan, nadat Collin Veijer in de vorige race al de eerste Nederlandse Grand Prix-zege in ruim drie decennia pakte.

Collin Veijer had de poleposition te pakken, maar in de ronde naar de startopstelling maakte hij een flinke smakker. Een en ander werd zo veel mogelijk hersteld en Veijer vertrok gewoon vanaf poleposition, voor teamgenoot Ayumu Sasaki en Deniz Öncü. Joel Kelso, David Alonso en Ivan Ortola vertrokken vanaf de tweede rij, voor Jose Antonio Rueda, wereldkampioen Jaume Masia en David Muñoz.

Veijer kende ondanks zijn eerdere problemen een prima start en duelleerde met Sasaki om de leiding, terwijl Öncü, Kelso, Ortola en Alonso volgden. Richting de helft van de race was een groepje van zeven man weggereden van de rest, onder leiding van de indrukwekkend consistente Veijer. Öncü zat er ook bij, net als Sasaki, Alonso, Ortola, Kelso en Rueda.

Ronde na ronde moesten Rueda en Kelso langzamerhand afhaken, terwijl ook Öncü het gewoon net niet meer vol kon houden - de Turk had eerder in het weekeinde een nare val gemaakt en had flink last van zijn onderrug. Met twee ronden te gaan sloot hij toch weer aan, terwijl Veijer na een foutje was afgezakt naar de vierde plek - Sasaki had zijn rol als gangmaker overgenomen.

In de slotronde werd weer flink geknokt en was het Sasaki die dit jaar toch eindelijk een race wist te winnen. Alonso werd derde, voor Ortola en Veijer, met Öncü op de vijfde plek.

Uitslag Sparta - FC Utrecht

FC Utrecht heeft een belangrijke zege geboekt in de eredivisie. De ploeg van Ron Jans was met 1-2 te sterk voor Sparta en door de zege neemt de ploeg afstand van de directe degradatieplekken.

In een leuke eerste helft tussen de beide ploegen kwam FC Utrecht al vroeg op voorsprong. Mats Seuntjens zorgde voor de openingsgoal nadat de bal goed werd teruggelegd op de middenvelder, die in de verre hoek raak schoot. Na de 0-1 kwam Sparta beter in de wedstrijd en ging het op zoek naar de gelijkmaker. Nadat eerst Tobias Lauritsen nog op de paal schoot, kwam het vlak voor rust toch langszij. Lauritsen legde de bal goed klaar voor Camiel Neghli, die de 1-1 binnenschoot.

Ook in de tweede helft kwam FC Utrecht op voorsprong. Snel na rust zorgde Isac Lidberg na een scrimmage voor de 1-2. Opnieuw moest Sparta in de achtervolging, maar ditmaal kwam het niet tot scoren ondanks de verschillende kansen. Said Bakari raakte de paal en Lauritsen schoot na een goede actie naast.

Ronhaar en Brand winnen wereldbeker veldrijden in Dublin

Pim Ronhaar heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Dublin gewonnen. De Nederlander was na een prachtige wedstrijd in de slotfase te sterk voor Laurens Sweeck. Bij de vrouwen ging de winst naar Lucinda Brand, die won voor Ceylin del Carmen Alvarado.

Thibau Nys had in Dublin de beste start en zette zijn tegenstanders goed onder druk. De jonge Belg maakte vooral indruk in de zandstrook en nam daarbij een kleine voorsprong op Eli Iserbyt en Pim Ronhaar. Iserbyt liet het niet begaan en beet zich vast in de achtervolging op zijn landgenoot Nys en na een paar rondes kwam het weer samen. Ook Laurens Sweeck en Jens Adams en Joran Wyseure waren mee met de voorste.

Halfweg de cross zette Ronhaar zijn versnelling in. De Nederlander had goed geprofiteerd van het werk van de Belgen en zette zijn versnelling in. Ronhaar nam direct een kleine voorsprong en hield die vast tot aan de slotronde. Ide slotronde kwam Sweeck na een lekke band toch terug op het wiel van de Nederlander, maar in een sprintje met twee was Ronhaar toch de sterkste. Daarmee pakte de 22-jarige Nederlander zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen.

Bij de vrouwen ging de winst naar Lucinda Brand. Bij afwezigheid van wereldkampioene Fem van Empel en Nederlands kampioene Puck Pieterse was Brand samen met Ceylin del Carmen Alvarado de favoriete voor de winst en de twee Nederlandse vrouwen hadden ook de beste start in Dublin. Brand zorgde in de openingsronde direct voor het verschil. Ze een kleine voorsprong en die zou Brand gedurende de cross niet meer afstaan, al kwam Alvarado halfweg de cross nog bijna aansluiten. Daarna was het verzet gebroken en pakte Brand haar eerste wereldbeker van het seizoen.

Uitslag NEC - Go Ahead Eagles

NEC heeft zondag gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles. In Nijmegen kwam de thuisploeg in de slotfase op achterstand, maar dankzij een goal van Matthias Ross werd het alsnog 1-1.

NEC was in de eerste helft beter dan Go Ahead Eagles en vlak voor rust kreeg de thuisploeg een beste kans via Koki Ogawa. Maar de Japanse spits kon de doelman van Go Ahead Eagles niet passeren, waardoor het nog wachten was op de openingsgoal in Nijmegen.

Na rust viel die openingstreffer wel. Niet voor de thuisploeg, maar voor Go Ahead Eagles. Sylla Sow, die nog in de jeugd bij NEC speelde reageerde attent op een voorzet van Thibo Baeten. Na de openingsgoal werd de wedstrijd even stilgelegd vanwege een bekertje op het veld, maar in het restant van de wedstrijd maakte de thuisploeg alsnog gelijk. Verdediger Matthias Ross kopte binnen uit een hoekschop en bezorgde de Nijmegenaren zo toch nog een punt.

Uitslag AZ - FC Volendam

AZ heeft in de Eredivisie een simpele zege geboekt op FC Volendam. Met 3-0 viel de score nog laag uit.

De thuisploeg kwam al na een paar minuten op voorsprong, Van Bommel schoot met een prachtig schot raak. Ook daarna stapelde AZ kans op kans maar lang verzuimde het de score uit te breiden. Ook een doelpunt van Pavlidis ging niet door wegens buitenspel.

Vlak na rust zorgde Pavlidis alsnog voor de 2-0. Nadat Backhaus een vrije trap van Sugaware keerde zorgde Martins Indi voor de 3-0. Ook daarna kreeg AZ nog kansen, zo schoot Pavlidis op de paal en Van Bommel net naast. De 4-0 viel echter niet meer.

AZ

3 - 0

FC Volendam

 5' v.Bommel
 48' Pavlidis
 58' Martins Indi
   
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 18.261
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
Sugawara (Addai/69)
Bazoer
Martins Indi (Penetra/69)
Möller Wolfe (Goes/85)
Mijnans (Mihailovic/45)
Dantas
Clasie
Poku (Kasius/69)
Pavlidis
v.Bommel
  Backhaus
Buur (Booth/67)
Benamar
Flint
Cox
Twigt
De Haan
Mirani (Maulun/80)
Ould-Chikh
Mühren (Zeefuik/ 59)
Kuol (Plat/67)

Random Pics van de Dag #1112

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Roze catamaran verkocht voor ruim 5,3 miljoen

Een zeer luxe en mooie roze catamaran is voor 5,35 miljoen euro gekocht door een 'internationale tech-ondernemer' die nog niet bij naam genoemd wilde worden. Het  ruim 24 meter lange voertuig is gebouwd door het in Turkije gevestigde VisionF Yachts.

"De klant wilde dat zijn jacht in een roze tint werd afgeleverd", legt VisionF Yachts uit. Niet alleen heeft de buitenkant een Barbie-look, ook de meubels en tapijten binnenin de catamaran hebben een zachtroze tint.

Het vaartuig heeft verder 4 suites, een DJ console en een mega zonnedek aan boord.

F1: uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De Nederlander wist met de RB19 zijn negenteinde race van het seizoen te winnen en ook nog eens het record van meeste ronden aan de leiding boven de 1.000 te brengen. Charles Leclerc sloot een puike race af op plek twee, voor George Russell.

Verstappen startte vanaf poleposition op het circuit waarop hij in 2021 wereldkampioen werd. De Nederlander was goed weg en behield de leiding voor Leclerc, Oscar Piastri en Norris. Leclerc waagde in de eerste ronde een inhaalpoging op Verstappen die de leiding behield. Daarachter was het Norris die na enkele rondjes McLaren-teamgenoot Piastri verschalkte voor plek drie, waarna achter Leclerc een DRS-trein ontstond. Hierin kwam Piastri onder druk te staan van George Russell waarbij hij een eerste poging ternauwernood af wist te slaan. Na elf ronden was het wel raak en stoomde Russell door naar plek vier.

Vooraan wist Verstappen niet weg te komen bij Leclerc die op zijn beurt weinig te duchten had van Norris. Na dertien ronden kwamen de eerste coureurs binnen voor nieuw rubber waardoor zij op een tweestopper leken te zitten. Wel kwamen onder meer Piastri en Fernando Alonso door de stops in het achterveld terecht. Ook Norris en Russell stopten waarbij Norris door een slechte stop achter Russell terecht kwam.

Verstappen was na zeventien ronden de eerste van de toppers die binnen kwam. De Nederlander kwam als zevende terug de baan op, waardoor Leclerc aan de leiding ging. Na de stop van de Monegask ging plots Yuki Tsunoda aan de leiding in de laatste race van teambaas Franz Tost. De Japanner wist de nog niet gestopte Lance Stroll en Verstappen achter zich.

Halverwege de race kwamen Tsunoda en Stroll binnen, waardoor Verstappen de leiding kreeg voor Leclerc en Russell. Daarachter wist Perez langzaam naar voren te komen door eerst Alonso en daarna Piastri te passeren voor plek vijf. De verschillen bleven redelijk gelijk tot McLaren Norris in de 33e ronde binnenhaalde voor zijn tweede stop om zo te proberen Russell te passeren voor plek drie. De Mercedes bleef net voor de McLaren.

Vooraan had Verstappen een enorm gat met Red Bull-teamgenoot Perez die ook nog geen tweede stop had gemaakt. Ruim daarachter lag Leclerc derde, voor Russell, Tsunoda en Norris. Perez kwam na zijn stop vlak achter dit groepje terecht, maar wel met veel betere banden dan de vier rijders voor hem. De Mexicaan wist Tsunoda snel in te halen, maar bij Norris ging dat lastiger waarbij het pas in de tweede poging raak was nadat het duo elkaar de ronde ervoor geraakt had. Het leverde Perez vijf seconden straf op.

Verstappen liep na zijn tweede stop langzaam maar zeker weer weg bij Leclerc en Russell die wel Perez vlak achter zich wist. De Brit wist echter ook dat de Mexicaan een straf van vijf seconden had. Toch moest de Mercedes-coureur van het team de Red Bull-rijder achter zich houden.

Verstappen wist na 58 ronden zijn negentiende race van het seizoen te winnen en reeg nog maar eens een record aan zijn zegekar, want de Nederlander was de eerste ooit met meer dan 1.000 ronden aan de leiding en bovendien wist Red Bull Racing zich te kronen tot beste team ooit. Het record van McLaren uit 1988 werd iets aangescherpt. Leclerc eindigde op plek twee, voor Russell, Perez, Norris, Piastri, Alonso, Tsunoda, Hamilton en Stroll.

Johan Remkes (VVD): 'Geen coalities mogelijk dus mogelijk nieuwe verkiezingen"

Voormalig informateur en prominente VVD-lid Johan Remkes sluit de mogelijkheid van nieuwe verkiezingen niet uit voor Nederland. Hij acht het mogelijk dat de PVV van Geert Wilders geen coalitie kan vormen. In dat geval zou GroenLinks-PvdA aan zet zijn, maar volgens Remkes is de kans dat de VVD in een kabinet stapt met deze linkse combinatie "zeer klein".

'Volgens Remkes moeten we ons daarom voorbereiden op nieuwe verkiezingen', bij WNL Op Zondag.

De enige manier waarop de VVD mogelijk met Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zou willen praten, is als zij 'het hele programma terzijde schuiven', aldus de VVD-ervaringsdeskundige. 'Ik heb daar echter geen vertrouwen in bij de sociaaldemocraten. Ik ga ervan uit dat zij hun programma serieus nemen.'

Waardoor volgens Remkes het verschil in sociaaleconomisch beleid tussen de VVD en GroenLinks-PvdA momenteel niet te overbruggen is. Hij benadrukt dat de kans op een kabinet met deze partijen nul komma nul is, zoals al duidelijk werd tijdens de campagne.

Remkes noemt het besluit vande partijleider om niet deel te nemen aan een nieuw kabinet "voorbarig en onverstandig". Hij had liever gezien dat Yesilgöz er een paar nachten over had geslapen.

Zware drone aanval op Rusland

Rusland vuurde eergisteren 75 Shahed drones richting Kyiv af. Hoewel het een kansloze actie was en Oekraïne er 74(!) van wist neer te halen besloot dat land afgelopen nacht Rusland een koekje van eigen deeg te geven. En Oekraïne had daar duidelijk meer succes mee.

In Moskou, Kaluga, Bryansk en vooral Tula zijn veel explosies gemeld. Zelfs zoveel dat een bewoner van die laatste stad de wanhoop nabij was en vond dat Joe Biden Patriots zou moeten leveren.

Het Russische ministerie liet weten dat er 's nachts elf Oekraïense drones werden onderschept. Ze zouden uit de lucht zijn geschoten boven de regio's Moskou, Tula, Kaluga en Bryansk in de buurt van Oekraïne. De drone-aanval door Kyiv zou volgens Rusland zijn verijdeld, maar verdere details werden niet gegeven. In Tula raakte een persoon licht gewond toen brokstukken van een drone op een woongebouw vielen.

Een andere drone werd afgeweerd in de buurt van de stad Podolsk in de zuidelijke regio Moskou. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De burgemeester van Moskou, Sergei Sobyanin, schreef op Telegram dat de luchtverdediging een grote drone-aanval op de hoofdstad had verijdeld. De gouverneur van de regio Bryansk, Alexander Bogomas, schreef op Telegram dat er twee drones waren neergeschoten boven de regio.

Heeft PVV-verkenner Gom van Strien zich schuldig gemaakt aan fraude?

Volgens een bericht in NRC wordt PVV-senator en verkenner Gom van Strien in verband gebracht met fraude bij zijn vorige werkgever Utrecht Holdings. Er is een aangifte tegen hem ingediend, maar het is nog niet duidelijk of Van Strien schuldig is. PVV-leider Geert Wilders is naar verluidt niet op de hoogte gebracht van de zaak.

Een betrouwbare bron heeft tegen RTL Nieuws bevestigd dat er inderdaad een aangifte is gedaan tegen Van Strien, die vanaf morgen in gesprek gaat met politieke partijen over de vorming van een nieuw kabinet. De aangifte is ingediend bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, maar een woordvoerder weigert verdere informatie te verstrekken.

In maart heeft Utrecht Holdings aangifte gedaan tegen twee medewerkers en een voormalig medewerker wegens "verdenkingen van oplichting en omkoping met betrekking tot aandelentransacties van twee voormalige deelnemingen van Utrecht Holdings in de periode 2006-2018". Volgens documenten in het bezit van NRC betreft de voormalig medewerker Van Strien, die tot 2009 bestuurder was van Utrecht Holdings. Dit bedrijf richt zich op het oprichten van bedrijven om ontdekkingen van de universiteit op de markt te brengen. De opbrengsten vloeien terug naar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.

Uit een rapport van onderzoeksbureau Deloitte, zoals NRC meldt, blijkt dat Van Strien en zijn opvolger de aandelen van bedrijven die voortkomen uit de universiteit of het UMC hebben overgedragen aan een extern bedrijf (Hereswint BV), waarvan hun echtgenotes elk 32 procent van de aandelen bezaten. De andere aandeelhouders waren een voormalige buurman en vriend van Van Strien, en diens zus.

Op dit moment lijkt het erop dat het nieuws over Van Strien geen invloed zal hebben op de formatie die morgen van start gaat. Zowel de PVV als de VVD hebben aangegeven dat de gesprekken gewoon kunnen doorgaan, ondanks het nieuws. Andere partijen hebben nog niet aangegeven of ze wel of niet in gesprek willen gaan met de PVV-verkenner.

Uitslag Almere City FC - Heracles Almelo

Almere City FC heeft in de Eredivisie een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen werd verloor het maar liefst 0-5 van Heracles Almelo.

Heracles kwam al binnen vijf minuten op voorsprong toen Sankoh scoord. In de rest van de eerste help kon Almere vervolgens echter prima partij bieden. Vooral Koopmeiners zorgde met schoten en voorzetten voor dreiging. Vlak na rust kopte aanvoerder Van Bruggen net naast.

Het was echter Heracles dat de score verdubbelde toen na balverlies van Resink Sankoh de score verdubbelde. Daarna was het verzet van de thuisploeg gebroken en liep de score snel op. Nankishi scoorde de 0-3 uit de rebound van een gemiste kans van Sankoh. Nankishi maakte ook de 0-4 waarna het Sankoh was die met zijn derde treffer de eindstand op 0-5 bepaalde. 

Almere City FC

0 - 5

Heracles Almelo

     4' Sankoh
 64' Sankoh
 71' Nankishi
 78' Nankishi
 87' Sankoh
 
 Gele kaart: , Roosken,Ouahim, Wieckhoff, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Yanmar Stadion , Almere
Toeschouwers: 4.222
Arbiter: v.d.Laan
 
Opstelling:   Opstelling:
Bakker
Ritmeester vd.Kamp (Pascu/86)
Jacobs
v.Bruggen (Kitala/74)
Mbe Soh
Royo (Pena/46)
Koopmeiners
Robinet
Resink (Duijvestijn/74)
v.La Parra (Floranus/ 46)
Hansen
  Brouwer
Wieckhoff
Sonnenberg
Bultman
Roosken (Willems/ 84)
De Keersmaecker
Engels (Nankishi/ 69)
Ouahim (Bruns/77)
Limbombe (Wehmeyer/69)
Sankoh
Hansson (Scheperman/69)

Vrouw doodgereden op A1 bij zoektocht naar telefoon

Aan de A1 bij Bathmen stopte een auto met meerdere inzittenden. Vervolgens stapte een vrouw uit, naar verluidt om een telefoon te zoeken.

De bewuste telefoon zou uit de auto zijn gevallen. Tijdens de zoektocht naar het toestel werd de vrouw in kwestie door meerdere voertuigen aangereden. Ze zou meer dan 10 keer geraakt zijn en is als gevolg daarvan ter plaatse overleden.

Betrokken bestuurders en andere getuigen krijgen slachtofferhulp aangeboden. De bestuurder van de auto waar de vrouw in zat is aangehouden voor betrokkenheid bij een dodelijk ongeval en gevaarlijk rijgedrag. De nationaliteit van de vrouw en de bestuurder is niet bekend gemaakt, maar het voertuig waar ze inzaten was voorzien van Poolse kentekenplaten.

Schansspringer Kraft opent World Cup-seizoen met overtuigende zege

In het Finse Ruka gaat dit weekeinde ook het World Cup-seizoen in het schansspringen van start. Zaterdag werd de eerste wedstrijd afgewerkt en dat werd gelijk weer een mooie, hoewel één man er toch met kop en schouders bovenuit leek te steken.

In de eerste ronde was de Oostenrijker Stefan Kraft de beste, gevolgd door een heel contingent aan Duitsers: Andreas Wellinger, de verrassende Martin Hamann, Pius Paschke en Philipp Raimund. Ook de Oostenrijker Daniel Tschofenig had nog prima podiumkansen, maar vanaf de Japanner Ryoyu Kobayashi en de vijfde Duitser, Stephan Leyhe leek het lastiger te worden - plek negen was het melden waard voor de jonge en verrassende Fin Kasperi Valto.

De jonge Valto zakte in de tweede ronde wat door de hoeven en verloor veel plekken, hoewel de finaleplek an sich al knap was. Leyhe nam de leiding in handen en zag Kobayashi tekort komen, net als Tschofenig. Raimund leverde drie plekken in, Paschke bleef wél voor Leyhe. Hamann kon zijn verrassing niet helemaal voltooien en verloor negen plekken, waarna Wellinger twee plekken verloor. Zo stond Paschke op één, met alleen Kraft nog te gaan en de Oostenrijker ging er ruim overheen: winst voor Kraft, met Paschke en Leyhe ook op het podium.

Van Gerwen naar kwartfinales Players Championship Finals, Zonneveld en Wattimena eruit

In het Engelse Minehead zijn zaterdagavond de achtste finales gespeeld in de Players Championship Finals, het eindejaarstoernooi gebaseerd op de ranglijst van dertig Players Championship-toernooien gedurende het jaar. Drie Nederlanders zaten nog in het toernooi, één wist te winnen.

Michael van Gerwen nam het op tegen de Belg Mario Vandenbogaerde, die een tijdje prima mee kon. Op 4-4 plaatste de Nederlander echter een break en vervolgens liep hij gestaag weg naar een 10-6 zege. Jermaine Wattimena maakte het spannend tegen Ryan Joyce, maar die kwam na een break op 9-7 en profiteerde van Wattimena's gemiste kansen: 10-7.

Voor Niels Zonneveld was het allemaal wat minder spannend: hij werd door Gabriel Clemens van het podium geveegd met 10-1. Ryan Searle leek eenzelfde lot beschoren tegen Luke Humphries, hoewel de spanning in het Engelse onderonsje nog terug kwam: van 6-1 naar 8-7. Humphries gaf echter nog even wat gas en won alsnog met 10-7.

Kim Huybrechts en Stephen Bunting maakten er een mooie wedstrijd van, waarin het gelijk op ging tot 7-7. Bunting plaatste een break voor 9-8, liet vervolgens wat matchdarts liggen, maar maakte het alsnog af: 10-8. James Wade kwam met onder meer een 140-finish op 8-5 tegen Dimitri van den Bergh, waarna hij de Belg met wat moeite om het af te maken aan de kant schoof: 10-6.

Ook het duel tussen Damon Heta en Brendan Dolan ging gelijk op, maar met een fraaie 125-finish plaatste Heta een break voor 7-5. Dolan brak terug, maar Heta maakte het met 10-8 keurig af. Dave Chisnall en Luke Woodhouse gingen ook lange tijd gelijk op, maar in de beslissende fase plaatste Woodhouse een break om het vervolgens met een 101-finish af te maken voor een 10-8 zege en zijn eerste kwartfinaleplek in een major.

Argentinië: hoe kwam het zo?

Precies een week geleden werd de 'radicaal libertarische' Milei verkozen tot president van Argentinië. Een kleurrijke persoon met nogal ongebruikelijke ideeën die werd gekozen tegen de achtergrond van een langjarig financieeleconomisch drama.

Het land kampt al tijden met heftige hyperinflatie. Zo hoog dat de inflatie die wij in Nederland meemaken in vergelijking een lachertje is. De economie is kapot en The Economist schetste, nog in aanloop naar de verkiezingen, hoe het zo ver is gekomen. 

FOK! Wat een weer: wat buitjes en wat zon

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend schijnt de zon af en toe en in het oosten is het eerst nog op veel plaatsen droog. Geleidelijk vallen er steeds meer buien. Boven land is er eerst weinig wind, maar geleidelijk wordt de wind overal meest matig uit westelijke richtingen.

Vanmiddag is er veel bewolking en komen er geregeld buien voor. In het zuidwesten wordt het geleidelijk droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 7°C. De wind is boven land zwak tot matig en waait uit het zuidwesten. Aan zee waait een matige wind uit het westen.

Vanavond is het in het westen en zuiden op de meeste plaatsen droog, in het noorden en oosten valt eerst nog regen. Aan het einde van de avond gaat het in het westen opnieuw regenen. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land zwak tot matig, langs de zuidwestkust later (vrij) krachtig, met windkracht 5 of 6.

Komende nacht breidt de regen zich vanuit het westen over het land uit. In de Limburgse heuvels kan ook natte sneeuw vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van waarden dicht bij het vriespunt in het oosten en 4°C in het noordwesten. De wind uit het zuiden neemt boven land in kracht toe en wordt matig, aan zee en boven het IJsselmeer waait het (vrij) krachtig, met windkracht 5 of 6.

Tot morgen!

                   

Wandelen door de regen in het Sauerland in Duitsland (Foto: qltel)
Wandelen door de regen in het Sauerland in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Franse en Zweedse biatleten winnen estafettes bij seizoensopening in Zweden

In Östersund is zaterdag het nieuwe World Cup-seizoen in het biatlon van start gegaan. Op de Zweedse sneeuw stonden twee estafettes op het programma, de single mixed en de reguliere estafette.

Single-mixed estafette
Sebastian Samuelsson begon bepaald niet lekker aan de wedstrijd en had vier extra patronen nodig op de schietbaan, waarna hij als zeventiende het stokje overgaf aan Hanna Öberg. Zij was ijzersterk en werkte Zweden op naar plek drie, Samuelsson kende een veel beter tweede optreden en bracht Zweden naar de leiding met een ruime voorsprong, die Öberg met sterk langlaufen om kon zetten in een overwinning.

Voor Noorwegen vormde Sturla Holm Lægreid een duo met de nog wat onervaren Juni Arnekleiv, die echter wel in goede vorm verkeert. Lægreid en Arnekleiv zaten er constant goed bij en werkten zich op naar plek twee, maar kwamen nét tekort om Zweden echt te bevechten voor de winst. De derde plek was voor Fabien Claude en Julia Simon namens Frankrijk, ondanks een totaal mislukt tweede optreden van Claude. Simon was vooral in haar tweede beurt geweldig goed en hielp Frankrijk alsnog naar de derde plek, voor Slovenië en Oostenrijk.

Gemengde estafette
De Noorse mannen, broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø, lieten hun klasse weer eens zien en brachten hun ploeg naar de leiding, maar Karoline Offigstad Knotten en Ingrid Landmark Tandrevold kwamen nét wat tekort. Dat was het geval tegen de Franse dames Justine Braisaz-Bouchet en Lou Jeanmonnot, die het stokje over hadden genomen van Quentin Fillon Maillet en Emilien Jacquelin. Frankrijk lag na de twee mannen op plek vijf, maar Braisaz-Bouchet maakte bijna een minuut goed en bracht haar ploeg naar de leiding, waarna Jeanmonnot dat afmaakte.

Achter de winnende Franse ploeg ging plek twee naar Noorwegen, terwijl om plek drie lang werd gevochten. Die ging uiteindelijk naar Didier Bionaz, Tommaso Giacomel, Dorothea Wierer en Lisa Vittozzi namens Italië, veertig seconden achter Frankrijk. Duitsland en Tsjechië bleven ook nog net binnen een minuut, België werd met Thierry Langer, Florent Claude, Lotte Lie en Maya Cloetens knap elfde.

Langlaufer Nyenget klopt thuisheld Niskanen, Andersson houdt nét stand

In het Finse Ruka hebben 's werelds beste langlaufers zaterdag de tien kilometer in klassieke stijl afgewerkt. Het werden zowel bij de vrouwen als mannen spannende wedstrijden, met spanning tot aan het eind wat betreft de overwinning.

Vrouwen
Al vanaf het begin was duidelijk dat Ebba Andersson de grote favoriete was: op elk meetpunt dook ze onder de snelste tijden door, hoewel de verschillen aan het einde toch nog wat kleiner werden. De Amerikaanse Rosie Brennan had haar wedstrijd perfect ingedeeld en eindigde erg sterk, maar Andersson hield genoeg over en de Zweedse dook 4,9 seconden onder Brennan's tijd aan de finish door. Plek drie ging ook naar Zweden en wel naar Frida Karlsson op 9,9 seconden, met de derde Zweedse, Moa Ilar, op 22,2 tellen op plek vier, voor het Duitse duo Katharina Hennig en Victoria Carl - met name de zesde plek van sprintster Carl was indrukwekkend.

Mannen
De Fin Iivo Niskanen was zeker voor het thuispubliek de grote favoriet en zette een uitstekende race neer, waar de een na de ander zijn tanden op stuk zou bijten. Dat gold echter niet voor Martin Løwstrøm Nyenget: de Noor liep een vergelijkbaar schema als Niskanen en dook aan de finish 2,9 seconden onder diens tijd door, tot boosheid en uiteraard vooral teleurstelling van de Fin. Het leverde Nyenget zijn tweede World Cup-zege op, Niskanen hield plek twee wel vast en de Noorse sprinter Erik Valnes wist op 9,7 seconden een fraaie derde plek te pakken door landgenoot Pål Golberg met een ruime seconde net van het podium te tikken.

Australië en Italië in Davis Cup-finale, Sinner neemt revanche op Djokovic

De finale van de Davis Cup, het tennistoernooi voor landenteams, gaat tussen Australië en Italië. In het Spaanse Malaga plaatsten de twee landen zich via de halve finales, Italië op zaterdag en Australië al een dag eerder.

Australië nam het op tegen de stuntploeg van Finland, dat het voor het eerst zo ver schopte. Het sprookje eindigde voor de Finnen wel bij de laatste vier: Alexei Popyrin was met 7-6 (5), 6-2 te sterk voor Otto Virtanen en Alex de Minaur klopte Emil Ruusuvuori met 6-4, 6-3, waardoor de dubbelwedstrijd niet meer gespeeld werd.

Italië speelde zaterdag tegen Servië, dat dankzij een 6-7 (7), 6-2, 6-1 zege van Miomir Kecmanovic op Lorenzo Musetti een voorsprong pakte. In een herhaling van de ATP Finals-finale van een week eerder nam Jannik Sinner echter revanche op Novak Djokovic, door met 6-2, 2-6, 7-5 te winnen, waarna Sinner en Lorenzo Sonego in het dubbelspel overtuigend van Djokovic en Kecmanovic wonnen: 6-3, 6-4.

Australië won de Davis Cup in 2003 voor het laatst, Italië deed dat voor het eerst én laatst in 1976.

Skiester Gut-Behrami zegeviert op reuzenslalom Killington, Robinson weer op podium

's Werelds beste alpineskiesters op de technische onderdelen zijn neergestreken in de Verenigde Staten. Zaterdag werd daar in Killington de reuzenslalom afgewerkt en dat werd een mooie wedstrijd.

Door technische problemen waren er van de eerste run geen beelden en dat was jammer, want het zat juist dit keer erg dicht bij elkaar. De Nieuw-Zeelandse Alice Robinson was voor het eerst in lange tijd weer eens de snelste, maar de Zweedse Sara Hector (+0,06) zat er net als de Zwitserse Lara Gut-Behrami (+0,08) bovenop. Ook Marta Bassino uit Italië (+0,21) en thuisheldin Mikaela Shiffrin (+0,23) hadden nog alle kans, terwijl ook de Italiaanse Federica Brignone (+0,48) en Valerie Grenier uit Canada (+0,54) nog volop meestreden om de podiumposities.

In de tweede run werd de top-8 geopend door de Slowaakse Petra Vlhova, achtste na run één, maar de Oostenrijkse Julia Scheib behield de leiding. Grenier dook echter met een indrukwekkende 0,40 seconden naar de eerste plaats, waarna Brignone 0,33 seconden tekort kwam. Shiffrin dook er met 0,63 seconden ruim onderdoor en deed een serieuze gooi naar de overwinning, Bassino ging vervolgens al vrij snel onderuit.

Shiffrin's hoop werd al snel de grond in geboord: Gut-Behrami knalde er maar liefst 0,81 seconden onderdoor. Hector kwam daar totaal niet aan, maar met 1,06 seconden bleef de schade wat posities betreft nog redelijk beperkt. Robinson gaf 0,62 seconden toe, maar dat was genoeg voor een tweede plek en eindelijk weer eens een podiumplaats voor het Nieuw-Zeelandse toptalent, met Shiffrin op de derde plek.

De Nederlandse Kiara Derks eindigde in de eerste run als 58e en plaatste zich daarmee niet voor de tweede manche.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.