Shorttracker Van 't Wout wint World Cup-wedstrijd 1000m, aflossingsdames 2e

In het Canadese Montreal is zondagavond alweer het tweede World Cup-weekeinde van het shorttrackseizoen afgerond. Er stonden vier individuele afstanden op het programma, met daarna de twee aflossingsfinales als afsluiter.

1500m vrouwen 2
Xandra Velzeboer vertegenwoordigde Nederland in de finale, maar kwam er daarin nét niet echt aan te pas: ze werd vierde. Voor Velzeboer werd gevochten om de podiumplekken en daarbij ging de winst na een fraaie move naar de Belgische Hanne Desmet, voor de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold - Selma Poutsma stond in de B-finale en wist die race te winnen.

1500m mannen 2
Friso Emons kon in de finale niet echt potten breken en moest het doen met een zesde plek, nadat Itzhak de Laat en Teun Boer in de B-finale een 1-2'tje pakten. Een 1-2'tje was er in de grote finale voor Zuid-Korea: Kim Gun-woo was de rapste, vlak voor Park Ji-won, terwijl thuisrijder Steven Dubois het podium completeerde.

1000m vrouwen
Diede van Oorschot en Yara van Kerkhof waren in de halve finales gesneuveld, maar Michelle Velzeboer schopte het tot de grote finale, samen met de Canadese Danae Blais en drie Koreaanse dames. Velzeboer ging in de achterhoede onderuit in duel met Lee So-youn, terwijl Seo Whi-min naar de overwinning reed. Blais finishte als tweede, voor Park Ji-yun, terwijl Velzeboer nog als vierde over de meet bolde.

1000m mannen
Kay Huisman kwam niet door de heats, Melle van 't Wout ging er in de kwartfinales uit, maar Jens van 't Wout stond in de grote finale. Daarin zag hij vanaf plek vier twee man voor zich wegvallen, waarna hij op fraaie wijze de Koreaan Hwang Dae-heon te grazen nam en naar een mooie overwinning reed. Hwang werd tweede, voor zijn landgenoot Lee Jeong-min.

Aflossing vrouwen
In een bijzonder chaotische finale raakte Nederland de aansluiting bij Zuid-Korea en Canada kwijt, nadat de VS ook al weg was gevallen. Richting de slotfase was er echter een valpartij bij de Zuid-Koreaanse én Canadese wissel, waardoor Nederland ineens weer in de race was en achter de Koreaanse dames als tweede finishte. Na een minuut of tien beraad kreeg Canada een straf, zij hadden bij de val niet goed gewisseld, terwijl de rest bleef staan: Zuid-Korea won met Kim Gil-li, Park Ji-won, Seo Whi-min en Shim Suk-hee, Nederland werd met Poutsma, Van Kerkhof en de gezusters Velzeboer tweede, voor de Amerikaanse ploeg met Eunice Lee, Julie Letai, Santos-Griswold en Corinne Stoddard.

Aflossing mannen
In een mooie finale, zonder het in de halve finales uitgeschakelde Nederland, was China een klasse apart in de slotfase: Lin Xiaojun, Sun Long en broers Liu Shaoang en Shaolin - die na jaren in Hongaarse dienst nu uitkomen voor China - pakten de winst. Zuid-Korea finishte als derde, maar kreeg een penalty, waardoor plek twee naar het thuiskwartet van Canada ging: William Dandjinou, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles en Felix Roussel, voor de Kazachse ploeg met Adil Galiakhmetov, Denis Nikisha, Yerkebulan Shamukhanov en Mersaid Zhaxybayev.