NASCAR-coureur Allmendinger wint op ROVAL, acht coureurs strijden om titel

Voor de NASCAR-liefhebber gaan we nog even terug naar de zondagavond. Op de Charlotte ROVAL, de combinatie van de road course en de oval aldaar, werd de derde en laatste race verreden in de Round of 12, de tweede en voorlaatste playoffronde.

Poleposition was voor Tyler Reddick, met Christopher Bell naast hem - Daniel Suarez, Kyle Busch, AJ Allmendinger, Joey Logano en Chase Elliott volgden. De eerste stage verliep grotendeels redelijk rustig en werd op dominante wijze gewonnen door Reddick, voor de sterk naar voren gekomen Bubba Wallace, Ross Chastain, Martin Truex en Bell.

Bell en Elliott begonnen bij de herstart voorop, Reddick was tijdens de pitstopserie teruggevallen tot buiten de top-20. Een aanvaring tussen Corey LaJoie en Josh Bilicki zorgde in de tweede stage voor een caution, en daarmee was de stage ook klaar: Elliott pakte de stagewinst na een gewonnen duel met Bell, met Denny Hamlin, Reddick en Kyle Larson ook in de top-5.

We konden weer door met Busch, Ty Gibbs en Allmendinger voorop, waarna road course-specialist Allmendinger zich snel naar de leiding werkte. Dat was een probleem voor Busch, die móest winnen om door te mogen naar de volgende en laatste volledige playoffronde. Hamlin was al zeker van die ronde en dat was maar goed ook: hij spinde en kreeg rechtsachter een flinke tik, waarmee zijn kans op een goed resultaat verkeken was.

Allmendinger had de leiding weer, maar al snel ging het opnieuw fout met onder meer Erik Jones en Michael McDowell: flink wat schade én een caution. Met 28 ronden te gaan volgde een nieuwe poging met wederom Allmendinger, Gibbs en nu ook Byron en Busch vooraan. Een paar ronden later zat Wallace met een probleem: een aanvaring tussen Suarez en Austin Cindric leverde ook hem een duw en wat schade op, waardoor zijn kansen in de playoffs flink verkleinden.

Een tik van Bell op Suarez, een beetje wraak voor een eerdere aanvaring, eindigde met Suarez tegen de muur: caution. Ook nu hadden Allmendinger en Gibbs de leiding bij de herstart, maar Busch schoof gelijk op naar plek twee. Na een paar bochten was de volgende caution echter alweer een feit, want de auto van Ricky Stenhouse Jr stond stevig in de fik - hij klom er zelf gelukkig wel opmerkelijk rustig uit.

Met tien ronden te gana volgde weer een nieuwe poging, wederom behield Allmendinger de leiding en dit keer ging Byron voorbij aan Busch. Allemdinger bleef de touwtjes in handen houden, hoewel Byron alles probeerde om een aanval op te zetten. Busch moest de twee toch echt laten gaan, waarmee zijn kans op de titel ook beetje bij beetje aan de horizon verdween.

Byron slaagde er niet in om een echte aanval te plaatsen op Allmendinger, die zo zijn derde Cup Series-zege boekte, voor Byron en Busch. Voor Busch was dat niet genoeg, net als Wallace, Ross Chastain en Brad Keselowski ligt hij uit de playoffs. Byron, Truex, Hamlin, Larson, Bell, Reddick, Chris Buescher en Ryan Blaney zijn de acht coureurs die nog strijden om de titel.