Heerlijke finish beslist NASCAR-race op Talladega Superspeedway

Voor de liefhebber van veel te hoge snelheden keren we nog even terug naar de zondagavond. Op de Talladega Superspeedway kwam de NASCAR Cup Series weer in actie met de tweede van drie races in de tweede playoffronde, de round of 12.

Poleposition was voor Aric Almirola, met Joey Logano naast zich. Chase Briscoe en Kyle Larson volgden, voor Brad Keselowski en de verrassende gastrijder Riley Herbst. Austin Cindric, William Byron, Bubba Wallace en Ryan Blaney completeerden de top-10 in de startopstelling, die uiteraard flink overhoop gegooid zou worden.

De eerste stage verliep met de constante spanning die bij een superspeedway en de enorme snelheden hoort, maar verder zonder problemen, tot de laatste ronde: Ross Chastain werd de muur in getikt als slachtoffer van een duel tussen Ricky Stenhouse en Busch. Een typische Talladegacrash was het niet, want behalve bij Chastain bleef de schade redelijk beperkt - Blaney won de stage ondertussen.

Stage twee werd ook niet een al te chaotische bedoening, hoewel Denny Hamlin en Cindric ver terugvielen door straffen rondom hun pitstops. Keselowski kwam op het goede moment naar voren en won de stage, voor Byron en Logano. Tijdens de caution was er nog even de nodige ophef: een brandstofvat, gebruikt bij het tanken, zat nog in de auto van Ty Gibbs, viel er af en vatte vlam in de pitstraat, gelukkig zonder gewonden.

Met Logano, Keselowski, Larson en Daniel Suarez voorop kon de derde en laatste stage beginnen, waarbij het weer constant stuivertje wisselen was, enigszins afwachtend tot het echt los ging branden. Dat gebeurde met iets minder dan dertig ronden te gaan, met onder meer forse schade voor Gibbs, Austin Dillon en de onfortuinlijke playoffcoureur Keselowski, die wel zelf de crash leek te ontketenen door een tikje tegen Carson Hocevar.

Na een onderbreking voor de nodige opruimwerkzaamheden konden we door, Alex Bowman, Almirola en Blaney voorop. Kevin Harvick kwam naar voren en nam de leiding, terwijl Hamlin zich weer terug in de race had geknokt en ook goed voorin zat met nog drie ronden te gaan. In een zinderende laatste halve ronde kwam Blaney langszij, leek Harvick terug te slaan, maar pakte Blaney tóch de winst met enkele decimeters voorsprong.

Door zijn zege is Blaney, die het in de playoffs niet makkelijk had, zeker van een plekje in de volgende ronde. Achter de top-3 brak overigens enkele meters voor de finish de ellende uit, door tikjes tussen onder meer Corey LaJoie en Herbst, wat voor een forse crash zorgde.