Downhiller Coulanges zet publiek in vuur en vlam met prachtige World Cup-zege

Voor de liefhebber van mensen die veel te snel op een fiets een berg af denderen keren we nog even een paar dagen terug en wel naar de Haute-Savoie in Frankrijk. In Les Gets streek het World Cup-circus van de mountainbikers daar neer, met naast de cross-countrywedstrijden ook weer het downhillspektakel.

Vrouwen
Door een val in de halve finales moest Nina Hoffmann al vrij vroeg aan de bak, maar de in topvorm verkerende Duitse - die ook net ziek was geweest - noteerde met afstand de snelste tijd. Die bleef niet lang staan, want de Sloveense Monika Hrastnik dook er op haar Commencal een halve seconde onder, maar de winst ging naar de thuisfavoriete: Scott-rijder Marine Cabirou was ongenaakbaar, hoewel ze wel wat werd geholpen door een val van de Oostenrijkse favoriete Valentina Höll. Cabirou won met 3,979 seconden voorsprong op Hrastnik, terwijl Santa Cruz-rijder Hoffmann op 4,417 seconden derde werd.

Mannen
World Cup-leider Loïc Bruni was in de halve finales gevallen en stond zo vroeg aan de start, maar noteerde op zijn Specialized voor eigen publiek wel de beste tijd. Die bleef staan tot Continental-rijder Andreas Kolb uit Oostenrijk een halve seconde harder ging, waarna Jackson Goldstone van Santa Cruz zich tussen hen in nestelde. Loris Vergier kwam op zijn Trek nét tekort tegenover Kolb, maar winnen deed de Oostenrijker niet: Benoit Coulanges van Commencal reed de run van zijn leven en zette Les Gets in vuur en vlam door met 0,160 seconden de eerste World Cup-zege uit zijn carrière te pakken, gevolgd door een enorme bestorming van het finishgebied door uitzinnige fans. Vergier werd op 0,363 seconden uiteindelijk derde.