Razgatlioglu slaat slag in World Superbikes, Van der Mark crasht en deelt beuk uit

Op het Portugese circuit van Portimão is de eerste van drie races in het World Superbikes-weekeinde in de Algarve verreden. Een eerste grote slag in de titelstrijd werd er geslagen, hoewel er na het weekeinde nog altijd twee rondes met drie races te gaan zijn - Argentinië en Indonesië staan nog op de kalender.

De race begon, zoals zo vaak, met titelrivalren Toprak Razgatlioglu en Jonathan Rea voorop, ook Leon Haslam stond op de eerste rij - Scott Redding, Michael van der Mark en Alvaro Bautista vertrokken vanaf rij twee. Razgatlioglu en Rea openden met een heerlijk, rondenlang gevecht om de leiding, maar het was Redding die beiden voorbij wist te steken.

Een dikke ronde later ging Rea naar de leiding, maar bij het ingaan van de lastige laatste bocht ging de Noord-Ier op hoge snelheid onderuit. Met zijn Kawasaki stuiterde hij stevig over het asfalt en het grind, gelukkig kon hij er wel op eigen kracht vandaan lopen en leek de schade vooral mentaal en kampioenschapstechnisch te zijn.

Na de crash van Rea kalmeerde het vooraan even tussen Redding en Razgatlioglu, waardoor de aandacht op de strijd om plek drie ging. Haslam voerde dat aanvankelijk aan, maar Michael Ruben Rinaldi nam het heft daar in handen en Loris Baz volgde, voor Bautista, Haslam en Van der Mark, die na een moeizame start toch weet wat terug naar voren leek te komen.

Met een paar ronden te gaan was het klaar voor Van der Mark: Andrea Locatelli zette iets te enthousiast een actie in en tikte het achterwiel van Van der Mark's BMW aan, beiden gingen onderuit - de Nederlander had vervolgens even kortsluiting in het hoofd en gaf, op weg naar zijn machine, Locatelli een ordinaire en ietwat kansloze schouderbeuk.

Voorin had Razgatlioglu de leiding overgenomen van Redding en op zijn Yamaha stond de Turk dat niet meer af: hij won, een enorme slag in de strijd tegen Rea. Redding finishte als tweede, Baz won een stevig duel om plek drie van Bautista, die in de laatste bocht het grind in dook.