Gouden Oostenrijkers sluiten WK noordse combinatie af

In het Duitse Oberstdorf is zaterdag het wereldkampioenschap op de noordse combinatie afgesloten. Dat gebeurde met een teamsprint, twee dagen nadat er ook om de laatste individuele wereldtitel gestreden werd - beide wedstrijden werden gehouden met het schansspringen op de grote schans.

Individuele wedstrijd
De grote winnaar van het schansspringen was het Oostenrijkse supertalent Johannes Lamparter, die een voorsprong bij elkaar sprong van 22 seconden op de Japanner Akito Watabe en 37 seconden op de dominante Noor Jarl Magnus Riiber. Dat waren dan gelijk alle realistische kanshebbers op de medailles, de eerstvolgende snelle langlaufer was Fabian Riessle en de Duitser stond al op 1:55 minuten. Mannen als Eric Frenzel (+2:14), Ilkka Herola (+2:45), Johannes Rydzek (+2:54), Vinzenz Geiger (+3:18) en Jørgen Gråbak (+3:29) waren na het schansspringen al nagenoeg kansloos.

In de tweede van vier 2,5 kilometer lange langlaufronden kwam Riiber zonder grote problemen bij Watabe aan, het duo zat een halve minuut achter Lamparter. De Oostenrijker kwam geen moment meer in gevaar en na de wereldtitel bij de junioren pakte hij ook de wereldtitel bij de senioren, toch wel verrassend. Riiber zat de hele weg in het kielzog van Watabe en ging er in de slotfase voorbij: zilver voor de Noor, Watabe pakt ver voor de rest het brons.

Teamsprint
Vooraf konden een paar landen gezien worden als kanshebbers op een medaille: Oostenrijk met wereldkampioen Johannes Lamparter en Lukas Greiderer, Noorwegen met Espen Andersen en Jarl Magnus Riiber, Duitsland met Fabian Riessle en Eric Frenzel, Japan met Ryota Yamamoto en Akito Watabe en tot slot eventueel Finland met Ilkka Herola en Eero Hirvonen.

De Japanners deden het op de schans het best, maar Oostenrijk mocht twee seconden na hen al beginnen aan het langlaufen. De Noren volgden op 34 seconden, met Duitsland op 1:12 minuten en Finland - dat wel twee snelle langlaufers heeft - zelfs al op 1:43 minuten; de Fransen Laurent Mühlethaler en Matteo Baud zaten daar nog voor, maar deden in principe niet mee om de medailles.

Lamparter voegde zich op de langlaufski's gelijk bij Yamamoto, Greiderer sloeg een gat naar Watabe en na Andersen's eerste optreden kwam Riiber in de buurt van de Japanners. Andersen sloot vervolgens rap aan bij Yamamoto en Riiber liet Watabe in zijn voorlaatste ronde achter, waarna hij de jacht opende op de Oostenrijkers. Lamparter en Greiderer gingen uitstekend door, Noorwegen zat er nog altijd 25 seconden achter met nog één ronde per atleet te gaan.

Japan moest langzamerhand gaan vrezen, want Riessle en Frenzel kwamen alsmaar dichter in de buurt en zaten met twee ronden te gaan nog op vijftien seconden. Lamparter stuurde Greiderer op weg voor een zegeronde: Andersen en Riiber zaten er een halve minuut achter. Riessle sloot af door Yamamoto op zijn tandvlees bij te halen en te passeren, waarna het aan Frenzel en Watabe was om voor het brons te strijden.

Greiderer haalde het Oostenrijkse goud binnen, Riiber maakte het zilver voor Noorwegen af en in de eindsprint was Frenzel te sterk voor Watabe, waardoor Duitsland toch nog een medaille pakte.