FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 maart 2021

WK langlaufen: diskwalificatie na 50 kilometer en sprint om goud

In het Duitse Oberstdorf is het wereldkampioenschap langlaufen zondag afgesloten. Na anderhalve week met grotendeels veel te warm weer - het slotweekeinde was een stuk frisser - stond zondag de vijftig kilometer klassieke stijl voor de mannen op het programma.

Lange tijd bleef een grote groep samen, waar beetje bij beetje atleten vanaf wapperden. Bij het ingaan van de laatste kilometers waren het er nog iets minder dan tien, waaronder vijf Noren en de Russische topfavoriet Alexander Bolshunov.

De Noor Emil Iversen gooide het tempo omhoog, gevolgd door Simen Hegstad Krüger en Johannes Høsflot Klæbo, terwijl Bolshunov moest bijten om erbij te blijven. Dat lukte nog net, waarna hij met Iversen en Klæbo overbleef om te gaan sprinten om het goud.

Bij het opkomen van het rechte stuk richting de finish ging Klæbo buitenom langs Bolshunov, waarbij de twee in botsing kwamen met als gevolg een gebroken stok voor de Rus. Klæbo sprintte zo onbedreigd naar een ietwat verrassende wereldtitel, Iversen ging Bolshunov nog voorbij en pakte het zilver.

Daar bleef het echter niet bij, want enige tijd na de wedstrijd kwam waar al voor werd gevreesd: Klæbo werd gediskwalificeerd voor het hinderen van Bolshunov en dus ging het goud naar Iversen, zilver naar de Rus en brons naar Krüger, die landgenoot Hans Christer Holund nét had verslagen in de sprint om 'plek vier'.

Gjerdalen soleert naar zege in langlaufklassieker Vasaloppet

Het is één van dé klassiekers in de sportwereld: de Vasaloppet, negentig kilometer door de Zweedse bossen langlaufen in de klassieke stijl, van Sälen naar Mora. Zondag was het weer zover, dit keer met alleen elitelanglaufers en uiteraard niet de vele duizenden recreanten die de loipes doorgaans bevolken.

In de tweede helft van de wedstrijd, na de bergprijs halverwege in Evertsberg, ontstond een groep van vier koplopers: de Noorse veteraan Tord Asle Gjerdalen, zijn landgenoot Vetle Thyli, de Zweed Anton Karlsson en de Rus Emil Vokuev. Het kwartet pakte grofweg een minuut voorsprong, met nog tien kilometer te gaan moest Thyli afhaken.

De andere drie gingen door en in de slotfase voerde Gjerdalen het tempo op. Karlsson en Vokuev konden het niet meer aan, de Noor bleef stampen en soleerde zo naar zijn eerste Vasaloppetzege. Karlsson finishte op een dikke halve minuut als tweede, Vokuev werd derde op een goede minuut.

Bij de vrouwen ontstond al vrij snel een groepje, met daarin de Noorse legende Marit Bjørgen, die haar debuut maakte. Vanaf Oxberg, twintig kilometer voor de finish, was ze samen met Lina Korsgren over en de Zweedse bleek te sterk: ze ging er vandoor en soleerde naar de winst, 42 seconden voor Bjørgen en bijna vijf minuten voor de nummer drie, landgenote Ida Dahl.

1-2'tje voor biatlonbroers Bų, Eckhoff dominant

De eerste van twee World Cup-weken in Nove Mesto is door de biatleten zondag afgesloten. Er werden twee achtervolgingen afgewerkt, 10 kilometer voor de vrouwen en 12,5 kilometer voor de mannen.

Vrouwen
De Noorse Tiril Eckhoff won de sprint en mocht dus als eerste vertrekken. We kunnen het spannend maken, maar dat was het niet: Eckhoff domineerde ondanks haar drie missers op de schietbaan en kwam geen moment echt in gevaar.

Achter Eckhoff werd geknokt om de tweede plek: de Duitse dames Franziska Preuss en Denise Herrmann en de Noorse Marte Olsbu Røiseland kwamen gezamenlijk bij de laatste schietbeurt aan. Uitgerekend Herrmann kwam daar goed doorheen en zij ging op jacht naar plek twee.

Røiseland maakte een misser, haar derde in totaal, maar wist vervolgens onder meer Preuss af te schudden en eindigde op vijf seconden van Herrmann op de derde plek De Belgische Lotte Lie begon als 44e, schoot twee keer mis en finishte als 49e.

Mannen
Simon Desthieux won de sprint en opende de wedstrijd, maar zakte wat weg dankzij twee missers in liggende positie. Hij knokte zich met foutloos staand schieten wel terug in de strijd, maar het was te laat om nog kans te maken op de winst.

Tarjei Bø vertrok als vijfde en begon met één misser, maar vervolgens schoot hij alles raak. De Fransman Emilien Jacquelin haakte bij de laatste schietbeurt met een misser af en Tarjei kon op weg naar de overwinning.

De Noor kreeg zijn jongere broer Johannes Thingnes Bø achter zich aan. De World Cup-leider was als elfde vertrokken, schoot twee keer mis en ging in de slotronde langs landgenoot Sturla Holm Lægreid en Desthieux, die toch nog fraai als derde de finish bereikte.

De Belg Thierry Langer steeg van de 60e naar de 50e plek met twee missers, landgenoot Florent Claude zakte van de 27e naar de 52e stek met zijn drie missers.

Stekelenburg keert na jaren afwezigheid terug in voorselectie Oranje, St. Juste nieuwkomer

Bondscoach Frank de Boer heeft routinier Maarten Stekelenburg (38) en nieuwkomer Jeremiah St. Juste (24) opgenomen in zijn eerste voorselectie voor de kwalificatiewedstrijden in maart tegen Turkije (uit), Letland (thuis) en Gibraltar (uit).

Bij het samenstellen van de voorlopige spelersgroep is rekening gehouden met het Europees kampioenschap onder 21, waaraan Jong Oranje van 24 maart tot en met 31 maart deelneemt. Daarover hebben de betrokken coaches Frank de Boer en Erwin van de Looi onderling overlegd.

Frank de Boer: "Voor de ontwikkeling van jonge spelers is het goed om wedstrijden op een eindtoernooi te spelen. Om die reden heb ik een aantal jongens niet opgenomen in onze voorlopige selectie, zodat ze het EK met Jong Oranje kunnen meemaken. Uiteraard is het A-elftal altijd leidend, maar waar het kan willen we natuurlijk rekening met andere teams houden."

Oostenrijk schort vaccinatie uit batch AstraZeneca op na overlijden

Uit voorzorg heeft Oostenrijk de vaccinaties met een bepaalde batch van het Astrazeneca-vaccin na één sterfgeval en één zieke stopgezet.

Het federale bureau voor veiligheid in de gezondheidszorg (BASG) kondigde aan dat ze twee meldingen hebben ontvangen in verband met een vaccinatie van dezelfde batch van het vaccin. Er is op dit moment geen bewijs voor een oorzakelijk verband. Het stoppen met vaccineren uit deze batch is dan ook een voorzorgsmaatregel. 

In het staatsziekenhuis in Zwettl in de deelstaat Neder-Oostenrijk stierf een 49-jarige vrouw als gevolg van ernstige bloedstollingsstoornissen, terwijl een 35-jarige vrouw een longembolie kreeg maar inmiddels herstellende is. Een longembolie is een acute longziekte die wordt veroorzaakt door een losgeraakt bloedstolsel. De twee vrouwen werkten allebei in de Zwettl-kliniek als verpleegsters.

BASG zei dat problemen met de bloedstolling niet tot de bekende bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin behoorde. Het bureau zet zijn onderzoek voort om elk mogelijk verband in kaart te brengen.

"Als voorzorgsmaatregel worden de resterende voorraden van de getroffen partij vaccins niet langer verstrekt of gevaccineerd", voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van AstraZeneca zei: "Er zijn geen bevestigde ernstige ongewenste voorvallen in verband met het vaccin", eraan toevoegend dat alle batches onderworpen zijn aan strikte en rigoureuze kwaliteitscontroles. Proeven en praktijkervaringen tot nu toe wijzen tot nu toe uit dat het vaccin veilig en effectief is en dat het in meer dan 50 landen is goedgekeurd voor gebruik, zei hij.

AstraZeneca gaf verder aan in contact te staan met de Oostenrijkse autoriteiten en het onderzoek volledig te steunen.

De toezichthouders van de Europese Unie keurden het COVID-19-vaccin eind januari goed en zeiden dat het effectief en veilig te gebruiken was, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in februari het AstraZeneca-vaccin classificeerde voor gebruik in noodgevallen.

Bijwerkingen die in onderzoeken werden waargenomen, waren meestal van korte duur en problemen met de bloedstolling kwamen daar niet in voor.

FOK! Wat een weer: Overwegend bewolkt.

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is overwegend bewolkt, in het zuiden komen enkele opklaringen voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog, alleen in het uiterste noorden kan in de loop van de avond wat lichte regen vallen. In de noordelijke helft is de wind west tot noordwest en zwak tot matig. In de zuidelijke helft is de wind noord tot noordwest en meest zwak.

Vannacht overheerst de bewolking en valt in het noorden lokaal wat lichte regen. In het (uiterste) noordoosten klaart het waarschijnlijk op en kan er (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C, in eventuele opklaringen in het noordoosten kan het nog licht vriezen. De westelijke wind is zwak, aan zee soms matig.

Morgen overdag is er veel bewolking, in het zuidoosten kan de zon soms nog even doorbreken. In de middag wordt de bewolking geleidelijk dikker en gaat het van het noordwesten uit regenen, in Brabant en Limburg blijft het nog tot de avond droog. De temperatuur loopt op tot ca. 6°C. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI

Zonsondergang bij station Wormerveer (Foto: DJMO)
Zonsondergang bij station Wormerveer (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zwitsers stemmen met 51% voor een 'boerkaverbod'

Zwitserland stemde vandaag over een verbod op gezichtsbedekkende kleding op openbare plaatsen. Dit ondanks het feit dat vrouwen in islamitische sluiers zelden in het Zwitserse straatbeeld te zien zijn. Zo meldt het AD.

Update 20.00 uur: De Zwitserse bevolking heeft vandaag met een krappe meerderheid voor een boerkaverbod gestemd. De Zwitserse overheid had geadviseerd om tegen de maatregel te stemmen. Het verbod voor gezichtsbedekkende kleding wordt opgenomen in de grondwet en gaat gelden op straat, winkels en horeca. Voor gebedshuizen wordt een uitzondering gemaakt.

Eerdere berichtgeving:

Opiniepeilingen wijzen uit dat een kleine meerderheid van de Zwitsers voorstander is van deze maatregel. Hoewel de stelling ‘Ja of nee tegen een verbod op volledige gezichtsbedekkingen’ geen melding maakt van de boerka of de nikab, bestaat er voor sommigen geen twijfel over waar het debat over gaat. De wet zou ook echter van toepassing zijn voor het dragen van bivakmutsen en bandana's in openbare ruimten zoals bijvoorbeeld bij demonstraties.

Voorstanders van het verbod hebben in de Zwitserse steden posters opgehangen met ; ‘Stop de radicale islam!’ en ‘Stop het extremisme!’, waarop een vrouw in een zwarte nikab is afgebeeld. Tegenstanders van het verbod voeren de slogan ‘Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe “anti-boerka”-wet’.

Het verbod zou inhouden dat niemand zijn/haar gezicht volledig mag bedekken in een openbare ruimte. Er zijn uitzonderingen waar wel gezichtsbedekkende kleding mag worden gedragen, bijvoorbeeld in gebedshuizen.

'Naast het feit dat deze tekst nutteloos is, is hij ook racistisch en seksistisch', volgens Ines El-Shikh, woordvoerster van de feministische moslimvrouwengroep Purple Headscarves. Ze is van mening dat de voorgestelde wet de indruk wekt dat er een probleem is, maar ze stelt dat 'slechts 30 vrouwen in Zwitserland een boerka dragen'.

Voorstander van de voorgestelde wet Jean-Luc Addor, van de populistische rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP), is echter van mening dat de volledige gezichtssluier 'een extreme vorm van de islam is'.

Het Zwitserse Bureau voor de Statistiek heeft in 2019 een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 5,5 procent van de Zwitserse bevolking moslim is. De meesten van hen zijn afkomstig uit het voormalige Joegoslavië.


Van Gerwen naar halve finales UK Open

Michael van Gerwen staat in de halve finales van de UK Open in Milton Keynes. De titelverdediger knokte zich in de kwartfinales na een slecht begin overtuigend langs Krzysztof Ratajski. Het werd 10-7.

Van Gerwen kwam er aanvankelijk niet aan te pas tegen Ratajski. Hij werd direct 0-2, maar daarna verzuimde Ratajski verder uit te lopen. Bij de eerste break was het slechts 2-3, ondanks dat Ratajski qua gemiddelde liefst 21 punten hoger scoorde dan Van Gerwen (108 om 87). Het werd 5-5, waarna Van Gerwen het initiatief over nam. Hij pakte na de 5-6 vier legs op rij en maakte het bij 9-7 af met een break met een fraaie 126-finish. Hij voerde zijn gemiddelde op naar 102,8, tegenover de 104,1 van Ratajski.

Regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld Gerwyn Price (10-9 tegen Devon Petersen), James Wade (10-8 tegen Simon Whitlock) en Luke Humphries (10-9 tegen Dave Chisnall) staan ook in de halve finales. Daarin neemt Van Gerwen het op tegen Humphries en Price tegen Wade.

ME ontruimt opnieuw demonstratie Museumplein in Amsterdam: 28 aanhoudingen

De politie in Amsterdam heeft vanmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet aan de coronamaatregelen hebben gehouden, volgens een woordvoerster van de politie. Zo meldt het AD.

De demonstranten kwamen evenals voorgaande weken op het plein bij elkaar om ‘koffie te drinken’. Ze droegen gele paraplu’s bij zich met daarop de tekst ‘liefde en vrijheid’ en ballonnen in de vorm van hartjes. Volgens de Amsterdamse politie waren er op het hoogtepunt circa 700 mensen aanwezig op de demonstratie vanmiddag.

De gemeente Amsterdam besloot de bijeenkomst te verbieden toen het te druk werd op het Museumplein en de mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Kort daarna werd er door de politie ingegrepen waarop veel 'koffiedrinkers' vrij snel het plein verlieten. Rond 16 uur deed de politie een oproep waarna de ME in linie het plein overliep om de mensen te verdrijven. Rond 17.30 uur was de rust weergekeerd op het Museumplein.

Uit beelden op social media bleek dat verschillende bekenden van de politie zich onder de koffie drinkende demonstranten aanwezig waren op het Museumplein.Tinus Koops, voorman van de anticorona-beweging Nederland in Opstand, was terplaatse net als de rechts-radicale activist Ben van der K., die een veroordeling op zijn naam heeft wegens het beledigen van Sylvana Simons.

Goud Nederlandse mannen en vrouwen op 4x400 m EK indoor

De Nederlandse estafettemannen en vrouwen hebben zondagavond op de EK indooratletiek goud gepakt op de 4x400 meter.

De Nederlandse mannenploeg, bestaande uit Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen, liepen de gehele wedstrijd op kop en pakte overtuigend de titel in een tijd van 3.06,06. Daarmee bleef het Nederlandse viertal Tsjechië en Groot-Brittannië voor.

Niet veel later pakte de Nederlandse estafettedames ook goud op de 4x400 meter. Lieke Klaver nam de kopstart en gaf het stokje in de eerste plaats over aan Marit Dopheide. Dopheide had het moeilijk met haar laatste deel van haar race en zag meerdere landen passeren, waarna ze het stokje overgaf aan Lisanne de Witte. De Witte liep een sterk tweede gedeelte van haar race en bracht Nederland weer helemaal vooraan in de race, waarna Europees kampioene Femke Bol het afmaakte voor de Nederlandse ploeg.

Voor de estafettes in actie kwamen liep Jamile Samuel verrassend naar brons. Ze had een sterke start en trok het daarna goed door. Het goud ging naar de Zwitserse Ajla Del Ponte, die met 7,03 een prachtige tijd liet noteren.

Harde klappen en brute beroving na verkoopafspraak via Facebook

Harde klappen en trappen ontvangen, beroofd worden van je Louis Vuitton-tas, een vuurwapen in je mond geduwd krijgen, om ten slotte 700 euro lichter huiswaarts te gaan. Het is niet het eerste waar je aan denkt als je iets gaat kopen via internet. Toch overkomt dit twee mannen op 13 november 2020 in De Lieve Stad Amsterdam. 

"De slachtoffers hebben via Facebook scooteronderdelen op het oog die ze graag willen aanschaffen en rijden met de auto naar West, ze parkeren en lopen naar de afgesproken locatie'', zegt Jelmer Geerds van de politie Amsterdam. De kopers worden opgevangen door een aantal jongens die vragen of ze voor de scooteronderdelen komen. Ze krijgen het verzoek om mee te lopen, omdat de spullen ergens anders zouden staan.

''De slachtoffers worden van elkaar gescheiden en lopen los van elkaar, ieder met twee jongens bij zich, aan een zijde van de Rudolf Agricolastraat. Ter hoogte van Anselmushof staan vier andere jongens te wachten achter een schutting'', zegt Geerds.

Een van de twee slachtoffers voelt nattigheid en begint te rennen. Op een camera van een avondwinkel is te zien hoe twee jongens op een scooter van het merk Kymco het slachtoffer te pakken krijgen. Hij wordt naar de grond gewerkt en krijgt harde klappen en trappen te verduren.

''De verdachten hebben een tas van het merk Louis Vuitton uit de handen van het slachtoffer getrokken. Daarin zat onder andere zijn identiteitsbewijs, bankpas en zonnebril. Als het slachtoffer later met de politie bij zijn auto komt blijkt de achterruit te zijn ingeslagen en de auto doorzocht'', zegt Geerds.

Voor het andere slachtoffer loopt de verkoopafspraak via internet ook niet goed af. Hij heeft verklaard dat hij ook klappen heeft gekregen en getrapt is, onder andere hard tegen zijn ribben. ''Hij verklaarde zelfs de loop van een vuurwapen in zijn mond te hebben gehad. Ook hij moest zijn eigendommen afstaan aan de overvallers, maar daarmee was het nog niet klaar. Hij moest ten slotte zijn broek, jas, schoenen en vest uittrekken. Die kleding hebben de verdachte meegenomen, het slachtoffer werd op blote voeten weggestuurd.''

Signalementen
De politie heeft beeldmateriaal van drie verdachten in deze zaak. Het gaat om een man met een donkergetinte huidskleur en een normaal postuur. Hij droeg een grijze trainingsbroek en zwarte schoenen.

De andere verdachte heeft een lichte tot lichtgetinte huidskleur en heeft een vadsig postuur. Hij droeg een zwart-olijfgroene jas, een pet onder zijn capuchon, een grijze joggingbroek en zwarte schoenen. De derde verdachte is vastgelegd door een camera als hij op het Osdorpplein geld opneemt met de gestolen bankpassen van de slachtoffers. Hij wordt vooralsnog alleen verdacht van pinnen met een gestolen bankpas. In totaal wordt er voor 700 euro aan geld opgenomen.

''Het is natuurlijk verschrikkelijk wat deze mannen is overkomen, één van hen heeft zelfds de loop van een vuurwapen in zijn mond gehad'', zegt Geerds. ''Wij willen graag weten wie deze mannen zijn en adviseren kijkers om extra voorzichtig te zijn bij verkopen via platformen. Spreek bijvoorbeeld bij voorkeur af op een drukke openbaar toegankelijke locatie waar camera’s hangen, neem iemand mee bij de afspraak en probeer vooraf zoveel mogelijk gegevens van de andere partij te verifiëren, zoals een volledige naam, woonadres, telefoonnummer of bankrekening'', adviseert hij ten slotte.

Hockeyheren kunnen ook in tweede duel geen vuist maken tegen Duitsland

De hockeyheren hebben zondagmiddag voor de tweede keer dit dubbelweekend verloren van Duitsland. Deze keer was de uitslag 1-3. Duitsland kreeg voor rust de beste en meeste kansen, Nederland toonde veerkracht in het derde kwart, maar stond uiteindelijk net als zaterdag met lege handen.

Direct vanaf de afslag klonken opzwepende geluiden uit de kelen van de internationals van het Nederlands elftal. Er was Oranje veel aan gelegen om beter voor de dag te komen dan zaterdag, toen Oranje zoekende was en met 4-2 verloor. Duidelijk was toen dat er een achterstand was op Duitsland, dat zich de afgelopen periode met twee oefenwedstrijden tegen India al ritme in de benen had gehockeyd.

Zondag timede Mink van der Weerden al vroeg een hoge bal verkeerd, wat Duitsland de eerste grote kans van de wedstrijd opleverde. Op de achterlijn toonde Christopher Rühr zijn 3D-skills, door hooghoudend verdediger Lars Balk bezig te houden en de bal hard op de paal te rammen. Nederland ontsnapte aan een vroege achterstand.

Met zijn rechterhand duwde Thierry Brinkman even later Rühr in een hard duel de boarding in, wat hem een gele kaart en een tijdstraf van vijf minuten opleverde. In de fase dat Nederland met tien man binnen de lijnen stond, versierde Duitsland voor het eerst een corner. De sleeppush van Lukas Windfeder werd prachtig uit de hoek gedoken door Pirmin Blaak, die ook de rebound stopte. Hij keepte zijn honderdste interland.

Van de man-meer-situatie profiteerde Duitsland uiteindelijk toch. Het was een beetje een lucky goal (0-1). Malte Hellwig was in de cirkel aan de bal en speelde teamgenoot Justus Weigand in, die gedekt door Justen Blok de bal ogenschijnlijk onbewust raakte. Ongelukkig hobbelde de bal langs Blaak over de doellijn.

Wat Nederland daar in het eerste kwart tegenover stelde, was eigenlijk alleen een strafcorner van Jip Janssen, die er werd uitgelopen. Het tweede kwart was opnieuw Duitsland het gevaarlijkst. Vier keer mochten de Duitsers een strafcorner nemen. Vooral Blaak blonk daarin uit, met mooie reddingen. De maskers die vervolgens keer op keer paniekerig over de achterlijn werden gesmeten, markeerden het bizar hoge tempo van de wedstrijd. De corner die Nederland haalde, pushte Janssen millimeters langs de paal. Grote veldkansen haalde Oranje voor rust niet.

Halverwege het derde kwart begon Nederland steeds sterker te hockeyen. Snel nam Seve van Ass een paar meter buiten de cirkel de vrije slag die hij zelf verdiende. Van Ass wilde een combinatie aangaan met Thierry Brinkman, maar kreeg de bal via een Duitse stick terug. Steenhard schoot hij ‘m vervolgens in het Duitse doel, een heerlijke treffer, die Nederland een boost gaf. De 1-1 was gezien het spelbeeld in het derde kwart verdiend.

Een harde backhand van Robbert Kemperman bewees dat Oranje aan het begin van de laatste vijftien minuten steeds dichterbij de 2-1 was. Hard was de bodycheck van Martin Häner op Roel Bovendeert, waardoor Duitsland twee minuten met tien man verder moest.

Precies op het moment dat de elfde man van Duitsland weer binnen de lijnen kwam, maakte het zowaar de 1-2. Fraai was het doelpunt van Justus Weigand, zijn tweede van de wedstrijd. Wegdraaiend bij Bjorn Kellerman pushte hij vallend het doelpunt binnen, dat uit de lucht kwam vallen. Opeens stond Duitsland weer op voorsprong.

Er was toen nog negen minuten over voor Nederland om een goed resultaat binnen te slepen. Met een groene kaart voor zowel Mats Grambusch als Niklas Wellen stond Duitsland vier minuten met een man minder binnen de lijnen. Verdedigen was de opdracht die onze oosterburen meekregen van bondscoach Kais Al Saadi. Nadat Blaak naar de kant werd gehaald en Nederland met elf veldspelers verder ging, schoot Mats Grambusch de 1-3 nog in het lege doel. Nederland verloor dus opnieuw en hield daardoor aan het dubbelweekend een zure nasmaak over.

Kijk terug: Fakkeltocht in Alkmaar als protest tegen de coronamaatregelen

Vanavond wordt in de Alkmaarse binnenstad een fakkeltocht gehouden als protest tegen de coronamaatregelen. De Fakkeltocht wordt georganiseerd door de actiegroep United Hands.

Het thema van de fakkeltocht is: "Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint". 

Bij de voorgaande fakkeltocht demonstratie op 21 februari jongstleden waren er zo'n 170 demonstranten aanwezig in plaats van de toegestane 50, maar er werd niet ingegerepen door de politie. 

Van de gemeente Alkmaar mocht vanavond niet verzameld worden in de stad zelf, dus start de tocht vanuit het Victoriepark en eindigt op het Waagplein. De actiegroep heeft de fakkeltocht met toestemming van de gemeente Alkmaar georganiseerd, de gemeente heeft de route uitgestippeld en er lopen zelfs verkeersregelaars mee vanuit de gemeente. Er worden vanavond honderden mensen verwacht.

Ook in Groningen is van de week een fakkeltocht gelopen als protest tegen de coronamaatregelen.

DJMO is ter plaatse aanwezig en streamt voor FOK! deze demonstratie:

Random Pics van de Dag #251

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rublev wint het ABN AMRO-toernooi na overtuigende zege op Fucsovics

Andrey Rublev heeft zondag het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam op zijn naam geschreven. De als vierde geplaatste Rus was in de finale met 7-6 (4) en 6-4 te sterk voor de Hongaarse qualifier Márton Fucsovics.

In de eerste set ging het gelijk op tussen Rublev en Fucsovics. De Rus en de Hongaar speelde veel lange rally's en uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was Rublev net wat beter dan Fucsovics en zou de eerste set winnen.

In set twee brak Rublev, de nummer acht van de wereld, direct de service van Fucsovics en zou in het vervolg van de set de voorsprong niet meer weggeven. Voor de 23-jarige Rus is het alweer zijn achtste titel uit zijn carriere. Op de erelijst volgt Rublev Gaël Monfils op.

Bennet sprint met overmacht naar ritwinst in Parijs-Nice

Sam Bennett heeft met overmacht de eerste rit van Parijs-Nice gewonnen. De Ierse sprinter was in de massasprint te snel voor Arnaud Démare en Mads Pedersen. Bennett is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

In de eerste etappe van Parijs-Nice was er weinig te beleven in de openingsetappe van 165 kilometer waar de start en finishplaats in Saint-Cyr-L'École lag. Lange tijd reed Fabien Doubey op kop, maar de Fransman werd ruim voor de finish weer bijgehaald. Daarna waren er nog wat ontsnappingspogingen van wat enkele renners, maar die kregen nooit de ruimte van het peloton.

Een sprint was onvermijdelijk en daarin was Sam Bennett duidelijk de snelste van het pak. De Ierse sprinter, die eind vorige maand ook al twee keer wist te winnen in de UAE Tour, was ditmaal duidelijk te snel voor Arnaud Démare en Mads Pedersen. Hij is ook de eerste leider in de Franse WorldTour-koers.

Richie Porte, een van de favorieten voor de eindwinst, moest onderweg de strijd staken. De Australiër was betrokken bij een van de vele valpartijen en na het nog even te hebben geprobeerd gaf Porte alsnog op.

Visser prolongeert Europese indoortitel 60 meter horden met Nederlands record

Nadine Visser heeft in het Poolse Torun haar Europese indoortitel op de 60 meter horden geprolongeerd. De 26-jarige atlete won de finale in een Nederlands record 7,77 seconden.

Het zilver op de 60 meter horden ging naar de Britse Cindy Sember (7,89). Bronsvoor Britse Tiffany Porter (7,92). De pas 19-jarige Zoë Sedney, die verassend zich had geplaatst voor de finale, kwam als zevende over de finish in een tijd van 8,00.

Story of Trunks naar Dragon Ball Z: Kakarot

De laatste DLC van de season pass voor Dragon Ball Z: Kakarot is aangekondigd. Het betreft Trunks: The Warrior of Hope en vertelt het verhaal van Story of Trunks uit de anime.

In Story of Trunks volg je het verhaal van Trunks tijdens de Android-saga, maar dan in de tijd waarin Goku wel aan zijn hartziekte is overleden. De focus ligt op Gohan en Trunks in hun strijd tegen de Androids. Fans van de serie zijn ongetwijfeld bekend met het verhaal.

De DLC moet in de zomer van dit jaar beschikbaar komen.

Uitslag Heracles Almelo - PEC Zwolle

Heracles Almelo heeft het debuut van Bert Konterman als trainer van PEC Zwolle verpest. De Almeloërs wonnen met 2-1 door een goal van Luca de la Torre in blessuretijd.

Bij rust was het nog 0-0 tussen de beide ploegen. Vooral Heracles maakte in de eerste helft aanspraak op de openingstreffer, maar de aanvallers van Heracles konden PEC-doelman Xavier Mous, Vlak voor de rust werd Mous toch gepasseerd, maar de treffer van Noah Fadiga werd door de VAR wegens buitenspel van Ismail Azzaoui geannuleerd.

In de tweede helft kwam Heracles terecht op voorsprong. Vloet schoot beheerst raak op aangeven van Giacomo Quagliata. Lang genieten kon de thuisploeg niet, want Mustafa Saymak maakte een minuut later onverwachts de gelijkmaker. Delano Burgzorg leek Heracles opnieuw op voorsprong te zetten, maar opnieuw greep de VAR in en werd een tweede doelpunt van Heracles afgekeurd.

In de slotfase was PEC dichtbij de 1-2, alleen kon een inzet van invaller Mike van Duinen net van de lijn werden gehaald door Heracles-verdediger Robin Pröpper. In de blessuretijd kreeg Heracles toch recht op wat het verdiende. Luca de la Torre kopte de bal binnen en bezorgde Heracles de drie verdiende punten.

Heracles Almelo

2 - 1

PEC Zwolle

 61' Vloet
 90+2' De la Torre
   63' Saymak
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga (Breukers/87)
Pröpper (Knoester/87)
Rente
Quagliata
De la Torre
Vloet
Schoofs
Azzaoui (Kutucu/79)
Bakis (Lunding/71)
Burgzorg
  Mous
v.Polen
Lam
Kersten
Paal
Strieder (Nakayama/22)
Saymak (Reijnders/67)
Clement
Misidjan (v.Duinen/80)
Buitink (Ghoochannejhad/ 80)
Manuel (Pherai/80)

Nederland sluit WK shorttrack af met twee wereldtitels op aflossing

Twee wereldtitels voor Nederland op de wereldkampioenschappen shorttrack in Dordrecht. Zowel de dames als de heren hebben het onderdeel aflossing op hun naam weten te schrijven. Voor de dames was het de eerste wereldtitel op de relay. Bij de heren was het na 2014 en 2017 de derde wereldtitel deze eeuw. 

Met Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof op het ijs reed de Nederlandse ploeg van begin tot eind aan de leiding. In het verloop van de race werd de marge op Frankrijk en het Russische kwartet groter en groter, terwijl de Italianen zichzelf na een valpartij hadden uitgeschakeld.

Ook de Russinnen gingen onderuit en Europees kampioen Frankrijk was bij lange na niet bij machte om Nederland van de wereldtitel af te houden.

Schulting had in Dordrecht al een perfect individueel toernooi achter de rug. In elke race van elke afstand eindigde ze als eerste. Het leverde haar drie wereldtitels op en daarmee ook de zege in het allroundklassement. Met ook nog eens een overwinning in de superfinale, onderschreef ze haar dominantie.

Ook bij de mannen was er goud voor de Nederlandse ploeg. Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Daan Breeuwsma en Jens van 't Wout waren te sterk voor Hongarije (zilver), Italië (brons) en Rusland. 

Regerend olympisch kampioen Hongarije kon tien ronden voor het einde de wereldtitel al vergeten door een val. De Italianen waren toen al kansloos, waardoor Oranje alleen nog de Russen achter zich moest houden. Itzhak de Laat mocht het karwei als slotrijder afmaken en dat deed hij met verve. In de laatste ronden nam hij afstand van de Russen en daarmee sloot hij zijn tegenvallende individuele toernooi af met een wereldtitel.

Wetsvoorstel VS: 'Winkels mogen alleen genderneutraal verkopen'

De Amerikaanse staat Californië staat onder de Amerikanen bekend als een te ver doorgeslagen progressieve staat. Vele normale inwoners zoeken inmiddels huisvesting in andere staten om aan de extreme grillen van de 'woke'-gemeenschap te ontvluchten. 

Vooral universiteiten zijn een bolwerk geworden van progressieve intolerantie waar tegengeluiden worden weggehoond en andersdenkenden fysiek worden aangevallen, terwijl de monden overlopen van de woorden 'diversiteit' en 'inclusie'.

Frappant genoeg zijn het juist de zwarten en hispanics die de Golden State ontvluchten, omdat zij daar bovengemiddeld in armoede leven. De woorden 'diversiteit' worden flink gebezigd, maar de acties blijven schijnbaar ver achter de realiteit.

Maar! Er is ook goed nieuws uit Californië. Een motie ingediend door, hoe kan het ook anders, Democraten, Evan Low en Christina Garcia gaat weer eens stapje verder. Het zou winkels namelijk verboden moeten worden om een meisjes- en een jongensafdeling voor kleren en speelgoed te hebben.

Het gaat dan in eerste instantie om grote winkels, met meer dan vijfhonderd werknemers. Ook het aanduiden als 'iets voor jongens' of 'iets voor meisjes' zou verboden moeten worden, volgens deze Democratische politici.

Ook online ontkomen deze winkels niet aan de haviksogen van inclusiviteit, want ook dáár zouden ze zich moeten houden aan de regel en alleen 'kinderen', 'unisex', of 'genderneutraal' mogen aanduiden. En owee als de winkel weigert. Dan valt een boete van duizend dollar op de mat.

Er zijn al winkels die dit beleid vrijwillig hebben ingevoerd, zoals warenhuisketen Target, maar een verplichting met boeteclausules gaat erg ver. Low laat zich niet uit het veld slaan en verhaalt over een tragisch en traumatisch verhaal van een meisje die klaagde over het feit dat het wetenschappelijk speelgoed voornamelijk bij 'de jongens' te vinden was.

"Dat was voor mij de drijfveer: hoe kunnen we voor kinderen in deze samenleving een veilige omgeving creeëren", aldus Low. 

Vlhova skiet naar mooie zege in eigen huis

Alpineskiester Petra Vlhova heeft de voorlaatste World Cup-reuzenslalom van het seizoen gewonnen. In haar eigen Jasna was de Slowaakse de beste in een mooie en vooral spannende wedstrijd.

In de eerste run was Mikaela Shiffrin weer eens de snelste, maar de Amerikaanse had geen grote voorsprong: thuisheldin Petra Vlhova volgde op 0,16 seconden. De verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel stond derde op 0,44 seconden, vijf honderdsten voor de ook wel verrassende Amerikaanse Nina O'Brien. Verder bleven alleen de Italiaanse dames Marta Bassino (+0,84) en Federica Brignone (+0,91) en de Nieuw-Zeelandse Alice Robinson (+0,98) nog binnen een seconde van Shiffrin.

Robinson nam in de tweede run zeer overtuigend de leiding en ging ruimschoots voorbij Brignone én Bassino. Laatstgenoemde bleef daarmee wel voor Tessa Worley en verzekerde zich zo van de eindzege in de World Cup op de reuzenslalom. O'Brien ging in de fout en gooide net als op het WK een topklassering weg, Gasienica-Daniel was hard op weg naar haar beste resultaat en misschien zelfs wel eerste podiumplaats ooit, maar bij een van de allerlaatste poortjes ging ze onderuit.

Zo begon de tweestrijd tussen Vlhova en Shiffrin en met 0,16 seconden nam de Slowaakse de leidende positie over van Robinson. Shiffrin sloot de wedstrijd af, maar kon het niet bolwerken: op 0,37 seconden werd ze achter Robinson derde, waardoor Vlhova voor het eerst in eigen huis de overwinning pakte.

Uitslag Fortuna Sittard - PSV

PSV heeft op bezoek bij Fortuna Sittard een 1-3 overwinning geboekt. De ploeg uit Eindhoven maakte het zichzelf nog wel onnodig moeilijk.

Vooral in de eerste helft was PSV een stuk beter dan de thuisclub. Zahavi zorgde met twee goals voor een 0-2 voorsprong. De voorsprong had nog groter kunnen zijn als er niet nog een paar grote kansen werden gemist. Fortuna was één keer dichtbij een doelpunt, Semeda schoot van dichtbij ongehinderd naast.

In de tweede helft zorgde Cox voor de aansluitingstreffer, waarna PSV nog behoorlijk in de problemen kwam. Hansson had voor de 2-2 kunnen zorgen maar hij schoot te zacht in. Uiteindelijk was het invaller Madueke die het duel besliste door vlak voor tijd de 1-3 te maken.

Fortuna Sittard

1 - 3

PSV

 69' Cox    10' Zahavi
 27' Zahavi
 87' Madueke
 
 Gele kaart: , Viergever, Sangaré, (PSV)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Tirpan
Angha
Janssen (v.d.Buijs/83)
Cox
Tekie (Moutoussamy/46)
Flemming
Rienstra (Kastrati/90 3)
Semedo (Emmanouilidis/ 83)
Polter (Hansson/46)
Seuntjens
  Mvogo
Dumfries
Teze
Viergever
Max
Vertessen (Gutiérrez/66)
Sangaré (Ihattaren/67)
Boscagli (v.Ginkel/81)
Götze (Madueke/67)
Malen (Fein/76)
Zahavi

Welten leidt Oranje met twee goals naar 3-0 winst op Duitsland

Het Nederlands hockeyelftal heeft zondagmiddag in het Wagener Stadion het dubbelweekend in de Pro League overtuigend afgesloten met een 3-0 winst op Duitsland, op papier één van de grootste uitdagers van Oranje in Tokio. Dribbelkoningin Lidewij Welten maakte indruk en was met twee doelpunten één van de beste speelsters binnen de lijnen.

Met nog vierenhalve maand tot het begin van de Olympische Spelen in Tokio kijk je tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal behalve naar het wedstrijdbeeld ook met een schuin oog naar de wedstrijdselectie, de afgelopen jaren een redelijk gesloten bastion. Aanvaller en SCHC-speelster Pien Dicke drukte wat dat betreft meteen haar stempel in de openingsfase van de wedstrijd. Binnen twee minuten wist het grote talent van 21 jaar met een tip-in te scoren, na een voorzet van Marloes Keetels, die eerst door Lidewij Welten tegen keepster Julia Sonntag was getipt.

Vooral in de voorhoede, met ogenschijnlijke Tokio-zekerheidjes als Lidewij Welten, Frédérique Matla en Laurien Leurink, lijkt een vrij grote groep speelsters met Marijn Veen, Pien Dicke, Ginella Zerbo, Kyra Fortuin en Felice Albers met elkaar te concurreren. Het zijn degenen tussen wie bondscoach Alyson Annan in de Pro League het meest rouleert, ook dit dubbelweekend weer.

Opvallend was bijvoorbeeld het spelen van aanvaller Freeke Moes, die haar eerste interland sinds 26 april 2019 hockeyde, bijna twee jaar geleden. Vrijwel uitgesloten is de kans dat de spits van Amsterdam meegaat naar Tokio, omdat ze niet tot de olympische trainingsgroep hoort. Ze is met het oog op de toekomst door Annan aangewezen als potential. Tegen Duitsland speelde ze een goede wedstrijd.

Afwezig in vergelijking met zaterdag was aanvaller Ginella Zerbo, die een aantal weken geleden nog van een voetblessure herstelde. Internationals Marijn Veen en Felice Albers waren de twee speelsters die zowel zaterdag als zondag allebei niet in actie kwamen. Kyra Fortuin keerde deze tweede wedstrijd tegen Duitsland terug in de selectie en Pien Dicke speelde beide duels.

Dicke liet zich aan het begin van het tweede kwart opnieuw gelden, door een bal op een Duitse voet te leggen en de eerste strafcorner van de wedstrijd te halen. Met een man minder op de lijn bij Duitsland wegens een te vroeg uitgelopen verdediger pushte Caia van Maasakker te hoog op het been van de uitloopster.

Kansen waren er voor rust vervolgens voor Frédérique Matla, Lidewij Welten en opnieuw voor Van Maasakker, die de tweede corner van Nederland op de paal pushte. Over enkele periodes verspreid en vaak het gevolg van onnodig balverlies in de verdediging van Nederland zette Duitsland de Oranje Dames wel een aantal keer onder druk. Eén keer moest Josine Koning, na rust afgewisseld door Anne Veenendaal, een redding verrichten.

Vanaf het derde kwart nam Nederland – veel scherper dan zaterdag – snel afstand van Duitsland, de nummer drie van de wereldranglijst. Met haar backhand en na een pass van Malou Pheninckx schoot Lidewij Welten de bal steenhard door de benen van keepster Sonntag tegen de plank: 2-0.

Toen de dribbelkoningin van Den Bosch vervolgens na een snelle counter en een combinatie met Frédérique Matla voor de 3-0 tekende, was de wedstrijd precies 24 minuten voor het eindsignaal al lang en breed beslist. Met haar stick sloeg Duitsland-spits Charlotte Stapenhorst even later gefrustreerd en hard tegen de boarding aan, een veelzeggend beeld. Oranje was veel beter dan Duitsland.

De score had nog verder kunnen oplopen, toen Van Maasakker een strafcorner tegen de lat pushte. Met een soort honkbalslag raakte aanvoerder Eva de Goede vervolgens in de rebound de paal, waardoor de 4-0 uitbleef. De enige twee grote kansen in het vierde kwart waren voor Frédérique Matla, waarvan er één hard over ging en de ander werd gered. Dat het uiteindelijk 3-0 bleef mocht Oranje zichzelf aanrekenen, maar desalniettemin was het spel een stuk overtuigender dan zaterdag.

Wereldtitel shorttrack naar S. Liu; De Laat beste Nederlander met vijfde plaats

Shaoang Liu is de nieuwe allround wereldkampioen shorttrack. Hij werd tweede op de duizend meter en sprokkelde in de superfinale genoeg punten om het allroundklassement te winnen. Itzhak de Laat werd de beste nederlander met een vijfde plek. 

De laat werd zondag op de 1.000 meter al uitgeschakeld in de kwartfinales. De Nederlander kon de allround wereldtitel daardoor wel vergeten. De 26-jarige De Laat eindigde in zijn kwartfinale als derde achter de Fransman Sébastien Lepape en de Rus Semen Elistratov, terwijl alleen de top twee zich rechtstreeks plaatste voor de halve finales. De Fries hoorde ook niet bij de twee snelste nummers drie.

Sjinkie Knegt strandde in de halve finales en werd negende. Hij miste daardoor de superfinale. Dylan Hoogerwerf werd vijfde in zijn kwartfinale en deed ook niet mee voor het podium.  De A-finale van de 1.000 meter werd een dubbel feestje voor Hongarije. Sandor Shaolin Liu pakte het goud en zijn broer Shaoang Liu won zilver. De Italiaan Pietro Sighel eindigde als derde.

Na de kilometer meter was er nog de 3000 superfinale. De finale werd gewonnen de Sebastien Lepape uit Frankrijk en klom naar plek vier in het klassement. Hij had één ronde voorsprong op De Laat en twee rondes op de rest. Een tweede plek voor De Laat bracht hem naar plek vijf in de algemeen klassement. Shaoang Liu had met een zesde plek genoeg om de wereldtitel veilig te stellen. Zijn broertje Shaolin Sandor werd derde in de superfinale en zorgde dat ook plek twee naar Hongarije ging. Elistratov gaat naar huis met brons. 

Suzanne Schulting wint ook 1000 meter en prolongeert allround wereldtitel

Suzanne Schulting heeft zondag haar allroundwereldtitel in het shorttrack geprolongeerd. De 23-jarige Nederlandse bleef ongeslagen in Dordrecht door ook de 1.000 meter te winnen.

Schulting pakte zaterdag al goud op de 1.500 en 500 meter. Ze heeft met nog één afstand te gaan - de 3.000 meter superfinale - zo'n grote voorsprong in het klassement, dat ze niet meer in te halen is door haar tegenstanders. Ze won al haar twaalf races. Meestal had ze na haar inmiddels beroemde versnelling op de streep een grote voorsprong op haar tegenstanders.

In de finale op de kilometer bleef Schulting haar Belgische trainingsgenoot Hanne Desmet voor. Het brons ging naar de Canadese Courtney Sarault. Selma Poutsma, de tweede Nederlandse in de eindstrijd, werd vierde. Xandra Velzeboer haalde de finale niet. Ze strandde in de kwartfinales.

Bij die laatste twee Europese kampioenschappen won ze ook de 500, 1.000 én 1.500 meter. Bij de WK van 2019, de editie van 2020 ging niet door vanwege corona, pakte Schulting brons op de 500 meter en goud op de 1.000 meter. Dat was de eerste wereldtitel uit haar carrière.

Update 16.15 uur

Suzanne Schulting heeft ook de 3000 meter superfinale op haar naam geschreven. Ze kwam daarmee op de perfecte score van 136. Courtney Sarault uit Canada werd tweede in de superfinale en ook tweede in het eindklassement. Arianna Fontana had aan een vijfde plek genoeg om het brons veilig te stellen. Ze kwam uit op 39 punten. Selma Poutsma werd derde in de superfinale, maar moest uiteindelijk overall genoegen nemen met plek vier (37 punten).

Xandra Velzeboer kreeg een penalty en werd met vijftien punten uiteindelijk zesde in de overallklassement. 

Skiėr Odermatt boekt indrukwekkende super-G-zege

Alpineskiër Marco Odermatt heeft in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm een indrukwekkende zege geboekt. De Zwitser was met enige afstand de beste op de super-G, waardoor hij nog altijd volop in de strijd is om de eindzege in de World Cup.

De Oostenrijker Vincent Kriechmayr had een snelle tijd genoteerd, maar de winnaar van de afdaling op zaterdag moest toekijken hoe Odermatt er maar liefst 0,81 seconden onderdoor dook. Even later kwam Matthieu Bailet naar beneden en de Fransman zorgde voor een verrassing: op 0,62 seconden nestelde hij zich tussen Odermatt en Kriechmayr in.

Lange tijd kwam niemand meer in de buurt, met name onderin werd veel tijd verloren, maar bij startnummer 33 veranderde dat ineens toch nog: Raphael Haaser kwam twee honderdsten tekort om landgenoot Kriechmayr van het podium te houden, terwijl de Zwitser Justin Murisier met startnummer 40 op 0,98 seconden de vijfde plek pakte.

Voor Murisier was het nota bene zijn eerste super-G-klassering binnen de top-30. Rookie Haaser, voor wie het pas zijn dertiende World Cup-start was, had een 23e plek als beste resultaat staan en voor Bailet was het zijn eerste podiumplek.

COVID-19: 4567 nieuwe besmettingen en 30 doden, totaal 1.120.075 en 15.833

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4567 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.120.075 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 139 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1306 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 39 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 545 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 30 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.833 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag AFC Ajax - FC Groningen

Ajax heeft een probleemloze zege geboekt op FC Groningen: 3-1. De koploper van de Eredivisie controleerde in de Johan Cruijff Arena het duel en sloeg kort na het begin van de eerste en de tweede helft toe.

De 3-0 kwam op curieuze wijze tot stand. Tadic mocht aanleggen van elf meter na een handsbal van Mike te Wierik en ramde de bal in eerste instantie op de lat, waarna Tomas Suslov de bal wegwerkte. Arbiter Dennis Higler werd door de VAR echter gewezen op het feit dat Suslov te vroeg was ingelopen en bovendien voordeel had uit die voorsprong, waarop Tadic de penalty mocht overnemen. Dit keer schoof de Serviër de bal beheerst in het doel.

AFC Ajax

3 - 1

FC Groningen

 6' Gravenberch
 54' Haller
 77' Tadic(pen)
   84' El Messaoudi
 
 Gele kaart: Kudus, Klaassen, (AFC Ajax), Te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
J.Timber
Álvarez
Martínez
Tagliafico
Kudus (Ekkelenkamp/ 63)
Klaassen (Labyad/88)
Gravenberch
Neres (Antony/78)
Haller
Tadic (Idrissi/78)
  Padt
Dankerlui
Te Wierik (Dammers/74)
Itakura
v.Hintum (J.v.Kaam/83)
El Hankouri
Lundqvist (El Messaoudi/74)
Suslov
D.v.Kaam (Schreck/83)
Abraham (Joosten/46)
Da Cruz

Het nutteloze feitje van de dag: de langste

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We hebben veel Rijkswegen in Nederland, maar wist je dat de A7/N7 de langste van het land is. De A7 die van knooppunt Zaandam via de Afsluitdijk naar Bad Nieuweschans bij de Duitse grens loopt is samen met twee korte stukjes N7 (bij Sneek en Groningen) maar liefst 235 kilometer en 102 meter lang.

De A7 is de langste snelweg van Nederland (WikiCommons/Friesland2k5 at Dutch Wikipedia)
De A7 is de langste snelweg van Nederland (WikiCommons/Friesland2k5 at Dutch Wikipedia)

UFC: illegaal knietje, vrouwelijke dominantie en een stugge Pool

Een prachtige card zaterdagnacht in Las Vegas tijdens MMA-gala UFC 259. Vier kampioenen die om drie titels vechten, een mogelijke dubbelkampioen en misschien iemand die het de ijzersterke kampioene Amanda Nunes lastig kan maken.

Hoofdpartij was het gevecht om de titel in het lichtzwaargewicht. De al twintig MMA-gevechten ongeslagen middengewichtkampioen en oud-Glorykickbokser Israel Adesanya durfde na het vertrek van Jon Jones de stap omhoog wel te maken. Hij dacht in LHW-kampioen Jan Blachowicz een redelijk makkelijke tegenstander te hebben, maar dat viel nog vies tegen.


Blachowicz raakt Adesanya (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

Blachowicz had namelijk een prima strategie voor de avond. Laat Adesanya in die eerste rondjes lekker zijn truukjes en showtje opvoeren, dan zorgt Blachowicz voor de punten. De laatste twee ronden ging de Pool over op zijn favoriete werk, het grondwerk. Daarmee bezegelde hij zijn eerste succesvolle titelverdediging.

Adesanya is een begenadigd kickbokser die enorm succesvol is in de MMA-kooi. Met zijn frivole vechtstijl is hij de ware publiekstrekker geworden die zich ogenschijnlijk moeiteloos naar de MW-titel heeft geslagen. Blachowicz is meer de stugge Pool met de ijzeren vuisten, die de LHW-titel pas won nadat de onverslaanbare Jon Jones naar het zwaargewicht verhuisde. Drie rondes lang gingen beide vechters gelijk op en was het per ronde moeilijk een winnaar aan te wijzen.


Adesanya raakt Blachowicz (Foto:  Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

De kampioensronden, de vierde en vijfde, leverden wel een duidelijk beeld op wie de kampioensgordel mee naar huis mocht nemen. Blachowicz speelde de vermoeidheid gemeend, maar zodra hij Adesanya op de grond kreeg was hij de duivel die je niet op je wil hebben. Adesanya was in die laatste rondes kansloos met zijn onderontwikkelde grondgevecht en Blachowicz kreeg de kampioensgordel verdiend om zijn heup.

Amanda Nunes vs Megan Anderson
De boomlange Anderson leek ergens in de verte een kans te hebben, maar na één minuut stond ook zij al te duizelen in de octagon. De keiharde klappen van de UFC-kampioene leken op die van een kerel, zo hard. Zodra Anderson op de grond terecht kwam was het snel over, een snelle armklem zorgde ervoor dat de zorgeloze Nunes met droge haartjes weer naar huis kon. 

Petr Yan vs Aljamain Sterling
Wat ging dit titelgevecht lekker! Sterling dolde de eerste twee, drie rondes rond Yan heen. De ijzersterke Rus pakte zijn punten, maar wat was de show die Sterling gaf lekker om te zien.  

Yan heeft echter loodzware vuisten en zijn verdediging is ongekend solide. Sterling raakte met zijn spectaculaire show dan toch vooral de verdediging van Yan en in de derde ronde leek de Rus de partij over te nemen van de vermoeide Sterling.


Yan (links) en Sterling (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Langzamerhand pakte Yan het initiatief over van de trager wordende Amerikaan. Het effect van de klappen leken bij Sterling driemaal zo hard aan te komen en hij leek dit titelgevecht jammergenoeg te verliezen van de constant vechtende Yan.

Totdat Yan een kapitale fout maakte. Met Sterling voor zich op zijn knieën knalde de Rus een keiharde knie op het hoofd van de Amerikaan. Een volledig illegale knie. Sterling raakte zwaar van de leg, maar nog net niet knockout. In ieder geval kon hij niet meer verder vechten, waarop scheidsrechter Mark Smith de partij beëindigde, wat resulteerde in een diskwalificatie van de kampioen.

Sterling is nu dus de nieuwe kampioen in het bantamgewicht. Yan verontschuldigde zich. "Ik was teveel gefocused op zijn handen en zag niet dat hij nog met een knie de grond raakte. Het moge duidelijk zijn dat ik dit niet expres deed."


Een niet echt blije Sterling (Foto: Chris Unger/Zuffa LLC)

Ook Sterling was niet blij met deze uitkomst en direct nadat hij de kampioensgordel om had gekregend, deed hij het weer af en gooide het op de grond. in ieder geval kunnen de fans uitkijken naar een rematch!

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!!

Volledige uitslag UFC 259:
Jan Błachowicz verslaat Israel Adesanya na jurybesluit (49-46, 49-45 x2)
Amanda Nunes verslaat Megan Anderson na opgave (armklem, ronde 1)
Aljamain Sterling verslaat Petr Yan na DQ (illegale knie, ronde 4)
Islam Makhachev verslaat Drew Dober na jurybesluit (verwurging, ronde 3)
Aleksandar Rakić verslaat Thiago Santos na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Dominick Cruz verslaat Casey Kenney na jurybesluit (28-29, 29-28, 30-27)
Kyler Phillips verslaat Song Yadong na jurybesluit (29-28 x3)
Askar Askarov verslaat Joseph Benavidez na jurybesluit (30-27, 30-27, 30-26)
Kai Kara-France verslaat Rogério Bontorin na TKO (stoten, ronde 1)
Tim Elliott verslaat Jordan Espinosa na jurybesluit (30-27 x2, 30-25)
Kennedy Nzechukwu verslaat Carlos Ulberg na TKO (stoten, ronde 2)
Sean Brady verslaat Jake Matthews na opgave (verwurging, ronde 3)
Amanda Lemos verslaat Livia Renata Souza na TKO (stoten, ronde 1)
Uros Medic verslaat Aalon Cruz na TKO (stoten, ronde 1)
Trevin Jones verslaat Mario Bautista na TKO (stoten, ronde 2)

Duitse schansspringers wereldkampioen na fraaie afsluiting WK

In het Duitse Oberstdorf is het wereldkampioenschap schansspringen afgesloten met de landenwedstrijd op de grote schans. Dat werd een spannende strijd, die pas bij de allerlaatste sprong beslist werd.

De Duitsers deden het erg goed in de eerste ronde: Pius Paschke, Severin Freund, Markus Eisenbichler en Karl Geiger pakten de leiding. Met Philipp Aschenwald, Jan Hörl en een ietwat tegenvallende Daniel Huber en Stefan Kraft zat Oostenrijk er net achter, vlak voor het Polen van Piotr Zyla, Andrzej Stekala, Kamil Stoch en Dawid Kubacki en de Japanners Yukiya Sato, Naoki Nakamura, Keiichi Sato en Ryoyu Kobayashi. Met de gebroeders Cene, Peter en Domen Prevc en Anze Lanisek deed ook Slovenië nog volop mee, Noorwegen viel flink tegen en stond op afstand zesde.

In de finaleronde sprong Aschenwald de Oostenrijkers naar de leiding, Zyla hielp Polen ook nipt langs het Duitsland van Paschke en Sato hield Japan in de strijd - Slovenië en Noorwegen leken af te haken. Stekala sprong Polen vervolgens naar de leiding, Hörl hield Oostenrijk volop in de race en Nakamura deed dat voor Japan. Duitsland liep na een matige sprong van Freund wat achterstand op, maar de kansen waren zeker nog niet verkeken.

Een uithaal van Eisenbichler bracht Duitsland weer volledig terug in de strijd om het goud, hoewel Stoch Polen wel op kop hield. Huber leverde voor Oostenrijk wat punten in en Keiichi Sato's sprong leek Japan de das om te doen met alleen de slotspringers te gaan.

Kobayashi sprong de vierde plek binnen voor Japan, Kraft verzekerde Oostenrijk van minstens brons en Geiger sprong Duitsland naar in elk geval zilver. Kubacki moest de strijd afsluiten...en deed dat met een bijzonder matige sprong. De Vierschansentourneewinnaar bezweek onder de druk en het goud ging zo tóch naar Duitsland, voor Oostenrijk en Polen.

B.I.E.R: WW-plan van Wopke Hoekstra te bezopen voor woorden

Persbericht van B.I.E.R.

Met grote ontsteltenis heeft B.I.E.R. kennis genomen van het bezopen plan van het CDA. Wij van B.I.E.R. zijn van mening dat eenieder recht moet hebben op een uitkering wanneer er geen werk is.

Uiteraard zal de huidige, onhoudbare, situatie aangepakt moeten worden. Te vaak zijn mensen gedwongen om zelf te zorgen voor bepaalde voorzieningen, ondanks dat ze al depressief genoeg zijn door het feit dat ze geen werk meer hebben. B.I.E.R. pleit er dan ook voor om de WW uitkering te hervormen naar 50% geld en 50% natura. Het natura deel zal uitgekeerd worden in tegoedbonnen voor de lokale slijterij.

Allen heil onze Obersturmbahngruppenführer BasOne

Fans FC Groningen steken zieke vriendin hart onder de riem met fakkeloptocht

Fans van FC Groningen hebben zaterdagavond een indrukwekkend eerbetoon gebracht aan een mede-fan die ernstig ziek is. Zo meldt DvhN.

Gretha was de eigenaresse van Café Die2, de stamkroeg van vele FC Groningen-supporters. Gretha is al jaren ernstig ziek. Reden voor de fans om haar een hart onder de riem te steken. 

Dat deden ze niet met een boeketje bloemen of een mooie kaartje, maar met een hartverwarmende fakkeloptocht. Met honderden stonden ze langs de kades van de Oosterhaven waar Gretha woont, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar, om hun vlammend eerbetoon aan hun dierbare vriendin te brengen.

Maximale duur van de WW verkorten van twee naar één jaar; goed idee?

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het tijd om de maximale duur van de Werkloosheidsuitkering (WW) te verkorten van twee naar één jaar. Het kwam hem op felle kritiek te staan van andere partijen.

Nu kunnen mensen die zonder werk komen te zitten nog maximaal twee jaar een Werkloosheidsuitkering krijgen. Als het aan Hoekstra ligt, wordt dat maximaal één jaar.

OMT-lid: "Als terrassen leiden tot minder samenscholingen, dan ben ik voor openen"

Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen zoals op de demonstranten op het Museumplein en de feestende jongeren in het Vondelpark, dan kan het een goed idee zijn om deze te openen. Dat stelt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong tijdens een interview met AT5. Het huidig aantal coronabesmettingen zorgt echter voor weinig ruimte tot verder versoepelen. Zo meldt AT5.

Al enkele weken wordt er hard  gelobbyd om de terrassen te openen. De horeca denkt de oplossing te zijn voor grote bijeenkomsten van mensen zoals vorige week in het Vondelpark. Daar werd een feest door de politie beëindigd. Eigenaren zagen met lede ogen aan dat veel mensen gedurende het mooie weer massaal naar buiten trokken. 

De Jong snapt de oproep van horeca-eigenaren. "Je zou kunnen zeggen dat, als er een garantie zou zijn dat het openen van de terrassen zou leiden tot minder samenscholen op bijvoorbeeld het Museumplein en het Vondelpark, dat het dan misschien een heel goed effect heeft. Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie is. Ik weet niet of de mensen die feesten in het Vondelpark of demonstreren op het Museumplein zich überhaupt iets ergens van aantrekken."

Risico's
Wel stelt het OMT-lid dat verder versoepelen op basis van het huidig aantal besmettingen niet verstandig is. "De Engelse mutatie neemt langzaam de andere varianten over, dat is ook de reden van zorgen. Als je puur naar deze data kijkt, dan is er geen ruimte voor versoepelingen. Maar je kijkt ook naar de samenleving, wat scholieren en wat het haar nodig hebben. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afwegingen tussen risico's. Het is wel iets waar we heel goed naar moeten kijken dat het niet de spuigaten uit gaat lopen."

"Als je kijkt naar de cijfers, puur vanuit mijn blik: de infectiedruk, is er gewoon heel weinig ruimte voor versoepelingen. Inclusief de terrassen. Hoe graag ik dat ook zou willen." Maar zegt hij ook: "Het kabinet maakt de afwegingen. Het OMT richt zich op de risico's voor rondom de infecties. De afwegingen worden verder door het kabinet gemaakt. De afgelopen versoepelingen zijn ook niet perse een advies van het OMT, maar waren een afweging van het kabinet."

Scholen
Over het - gedeeltelijk - openen van scholen zegt De Jong: "Een deel van de risico's zijn prima te hanteren. Van een schaal van 1 tot 10 vind ik het gemiddeld spannend. Toch zijn er op meerdere basisscholen al uitbraken geweest. "Dat is reden tot zorg. Scholen zijn nog steeds een bron van verspreiding. Dat moet zoveel mogelijk beperkt worden. Scholen denken er gelukkig al goed over na, maar je ziet dat het heel makkelijk kan uitbreken."

Aanstaande maandag geven demissionair minister van volksgezondheid en premier Mark Rutte een nieuwe persconferentie.


Dieren komen om in eigen mest

Op zaterdag vielen zo'n zestig tot honderd varkens in de mestput van een stal op de Vreeweg in Nunspeet, nadat de vloer van de stal deels was ingestort. Meerdere varkens hebben volgens de eerste berichten de val niet overleefd. “Dit soort ongelukken komt met grote regelmaat voor,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen, “maar hoe vaak precies weten we niet omdat deze rampen niet centraal geregistreerd worden.” Animal Rights wil dat de overheid start met een registratie.

Als je de websites van brandweerkorpsen of 112-meldingen doorspit, kom je er achter dat dit bijna dagelijks voorkomende rampen zijn. Nog schokkender is volgens Animal Rights dat het aantal ‘incidenten, noch het aantal slachtoffers geregistreerd wordt.

Geen registratie
In antwoord op vragen behorende bij de ‘Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Diergezondheidsfonds voor het jaar 2020, zegt minister Schouten: "Er is geen centrale registratie voor incidenten waarbij dieren in de mest- of gierput belanden. Het is daarom niet bekend hoe vaak in de afgelopen tien jaar dergelijke incidenten hebben plaatsgevonden”.

Oorzaak
De oorzaak ligt in de huisvesting en gebrek aan controle en onderhoud. Een groot deel van de dieren opgesloten in schuren, brengen hun leven door op roosters boven hun eigen uitwerpselen. Bij een stalverzakking zakt de vloer onder de poten van de dieren weg en dan vooral de betonnen, stalen, houten of plastic roosters. Dit kan gebeuren als de vloer wordt aangetast door de zuren die vrijkomen uit de ontlasting van de dieren (en uit het veevoer), door achterstallig onderhoud, of slechte constructies. "Een varkensstal is na 20 jaar helemaal rot door de ammoniak en de vloeren zakken door. Dat is een probleem dat we kennen," liet een woordvoerder van de brandweer al in 2019 weten aan Animal Rights.

Slachtoffers
Wanneer de dieren in de beerput (mestput, gierput, aalput) terecht komen kunnen ze verdrinken in hun eigen mest of stikken in de gassen die er boven hangen.

Zelfs als dieren levend uit een put gehaald worden, zijn ze vaak gewond door de val of hebben luchtwegproblemen door het binnenkrijgen van mest of het inademen van giftige gassen. Soms worden de slachtoffers alsnog afgemaakt.

Animal Rights
Animal Rights probeert zelf ook zicht te krijgen op hoe vaak dieren in hun eigen mest belanden. “Vooral het achterhalen van het aantal slachtoffers is moeilijk,” zegt Vermeulen. “De ongelukken worden vaak alleen gemeld in zeer lokaal nieuws en op de sites van regionale brandweerkorpsen. Veel incidenten worden waarschijnlijk helemaal niet gemeld, bijvoorbeeld wanneer de boer het zelf 'oplost'. Daarbij is het ook nog zo dat de brandweer niet uitrukt als de dieren reeds overleden zijn. De veehouder moet de dieren dan zelf uit de mestput verwijderen na deze leeggepompt en gelucht te hebben. De kans dat er een vloer instort zonder dat iemand het tijdig merkt, is groot in industriële stallen. Het verstrekken van voer en water is volledig geautomatiseerd, dus voor dat soort zaken hoeft de boer de stal niet meer in.”

Stop met huisvesten dieren boven hun eigen mest!
Het huisvesten van dieren boven beerputten moet voglens Animal Rights natuurlijk zo snel mogelijk stoppen. Naast het instortingsgevaar zorgt dit ook voor luchtwegproblemen en oogirritatie bij de dieren, stikken de dieren als de ventilatie uitvalt, vormen licht ontvlambare mestgassen een groot risico op stalbranden en explosies en zorgen dit soort stallen voor stikstofdepositie op kwetsbare natuur.

Overheid kom in actie!
Animal Rights roept het ministerie van LNV om onmiddellijk te starten met het registreren van deze incidenten en het aantal slachtoffers en actie te ondernemen om deze rampen te voorkomen.

Van Gerwen als enige landgenoot naar kwartfinales UK Open

Michael van Gerwen heeft zich zaterdag als enige Nederlander geplaatst voor de kwartfinales van het UK Open in Milton Keynes. De titelverdediger won in de zesde ronde na een spannende strijd met 10-9 van José de Sousa.

Van Gerwen maakte erg spannend tegen De Sousa, de winnaar van de Grand Slam of Darts. Hij miste bij een 4-2-voorsprong acht pijlen op de dubbel om uit te lopen naar 5-2, waardoor De Sousa terug kon komen tot 4-4 en hij verspeelde even later ook een 8-5-voorsprong. De Sousa kwam terug tot 8-8. De Sousa moest een break forceren en dat lukte niet. Van Gerwen won zijn begonnen legs en won met 10-9. 

De enige andere Nederlander in de zesde ronde, Martijn Kleermaker werd uitgeschakeld. De Gelderlander verloor met 4-10 van Luke Humphries. Hij maakte nog wel een 0-3-achterstand ongedaan (3-3), maar pakte vervolgens alleen nog een leg bij 3-5. Regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld Gerwyn Price bereikte de kwartfinales door een 10-5-zege op Chris Dobey. 

UK Open - uitslagen vijfde ronde 
James Wade 10-7 Rob Cross
Gerwyn Price 10-3 Ricky Evans
José de Sousa 10-9 Michael Smith
Michael van Gerwen 10-4 Mensur Suljovic
Simon Whitlock 10-9 Darius Labanauskas
Gabriel Clemens 10-7 Daryl Gurney
Chris Dobey 10-1 John Brown
Jonny Clayton 10-3 Dirk van Duijvenbode
Luke Humphries 10-7 Ryan Searle
Martijn Kleermaker 10- Callan Rydz
Alan Soutar 10-7 Ron Meulenkamp
Brendan Dolan 10-6 Luke Woodhouse
Peter Jacques 10-9 Max Hopp
Devon Petersen 10-5 Scott Waites
Krzysztof Ratajski 10-8 Madars Razma
Dave Chisnall 10-8 Danny Noppert

Uitslagen zesde ronde
Dave Chisnall 10-8 Alan Soutar
Krzysztof Ratajski 10-3 Jonny Clayton
Gerwyn Price 10-5 Chris Dobey
Michael van Gerwen 10-9 Jose de Sousa
Luke Humphries 10-4 Martijn Kleermaker
Devon Petersen 10-4 Peter Jacques
Simon Whitlock 10-9 Brendan Dolan
James Wade 10-5 Gabriel Clemens

Kwartfinales - zondagmiddag
Simon Whitlock v James Wade
Gerwyn Price v Devon Petersen
Dave Chisnall v Luke Humphries
Krzysztof Ratajski v Michael van Gerwen
Best of 19 legs

FOK! Wat een weer: wolkenvelden met in het zuiden zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In de noordwestelijke helft van het land is het bewolkt en ligt de temperatuur iets boven nul. In het zuiden en zuidoosten is er weinig bewolking en vriest het licht, op sommige plaatsen zelfs nog matig, bovendien komt daar plaatselijk (dichte) mist voor. Vanochtend blijft het vooral in de noordelijke helft bewolkt, in het noorden kan er in de middag mogelijk ook een lichte bui voorkomen. In de zuidelijke helft is er meer ruimte voor de zon, in het zuiden en zuidoosten is het zelfs gewoon zonnig. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. In de noordelijke helft is de wind west tot noordwest en is zwak tot matig. In de zuidelijke helft is de wind aanvankelijk zwak en veranderlijk maar wordt in de loop van de dag noord tot noordwest en is dan meest zwak.

In de nacht naar maandag overheerst de bewolking en valt lokaal wat regen. In het noordoosten klaart het waarschijnlijk op en kan er (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 4°C, in de opklaringen in het noordoosten kan het nog licht vriezen. De westelijke wind is zwak, aan zee soms matig.

Maandag overdag is er veel bewolking, in het zuidoosten kan de zon soms nog even doorbreken. In de middag wordt de bewolking geleidelijk dikker en gaat het van het noordwesten uit regenen, in Brabant en Limburg blijft het nog tot de avond droog. De temperatuur loopt op tot ca. 6°C. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonsondergang bij station Wormerveer (Foto: DJMO)
Zonsondergang bij station Wormerveer (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gouden Oostenrijkers sluiten WK noordse combinatie af

In het Duitse Oberstdorf is zaterdag het wereldkampioenschap op de noordse combinatie afgesloten. Dat gebeurde met een teamsprint, twee dagen nadat er ook om de laatste individuele wereldtitel gestreden werd - beide wedstrijden werden gehouden met het schansspringen op de grote schans.

Individuele wedstrijd
De grote winnaar van het schansspringen was het Oostenrijkse supertalent Johannes Lamparter, die een voorsprong bij elkaar sprong van 22 seconden op de Japanner Akito Watabe en 37 seconden op de dominante Noor Jarl Magnus Riiber. Dat waren dan gelijk alle realistische kanshebbers op de medailles, de eerstvolgende snelle langlaufer was Fabian Riessle en de Duitser stond al op 1:55 minuten. Mannen als Eric Frenzel (+2:14), Ilkka Herola (+2:45), Johannes Rydzek (+2:54), Vinzenz Geiger (+3:18) en Jørgen Gråbak (+3:29) waren na het schansspringen al nagenoeg kansloos.

In de tweede van vier 2,5 kilometer lange langlaufronden kwam Riiber zonder grote problemen bij Watabe aan, het duo zat een halve minuut achter Lamparter. De Oostenrijker kwam geen moment meer in gevaar en na de wereldtitel bij de junioren pakte hij ook de wereldtitel bij de senioren, toch wel verrassend. Riiber zat de hele weg in het kielzog van Watabe en ging er in de slotfase voorbij: zilver voor de Noor, Watabe pakt ver voor de rest het brons.

Teamsprint
Vooraf konden een paar landen gezien worden als kanshebbers op een medaille: Oostenrijk met wereldkampioen Johannes Lamparter en Lukas Greiderer, Noorwegen met Espen Andersen en Jarl Magnus Riiber, Duitsland met Fabian Riessle en Eric Frenzel, Japan met Ryota Yamamoto en Akito Watabe en tot slot eventueel Finland met Ilkka Herola en Eero Hirvonen.

De Japanners deden het op de schans het best, maar Oostenrijk mocht twee seconden na hen al beginnen aan het langlaufen. De Noren volgden op 34 seconden, met Duitsland op 1:12 minuten en Finland - dat wel twee snelle langlaufers heeft - zelfs al op 1:43 minuten; de Fransen Laurent Mühlethaler en Matteo Baud zaten daar nog voor, maar deden in principe niet mee om de medailles.

Lamparter voegde zich op de langlaufski's gelijk bij Yamamoto, Greiderer sloeg een gat naar Watabe en na Andersen's eerste optreden kwam Riiber in de buurt van de Japanners. Andersen sloot vervolgens rap aan bij Yamamoto en Riiber liet Watabe in zijn voorlaatste ronde achter, waarna hij de jacht opende op de Oostenrijkers. Lamparter en Greiderer gingen uitstekend door, Noorwegen zat er nog altijd 25 seconden achter met nog één ronde per atleet te gaan.

Japan moest langzamerhand gaan vrezen, want Riessle en Frenzel kwamen alsmaar dichter in de buurt en zaten met twee ronden te gaan nog op vijftien seconden. Lamparter stuurde Greiderer op weg voor een zegeronde: Andersen en Riiber zaten er een halve minuut achter. Riessle sloot af door Yamamoto op zijn tandvlees bij te halen en te passeren, waarna het aan Frenzel en Watabe was om voor het brons te strijden.

Greiderer haalde het Oostenrijkse goud binnen, Riiber maakte het zilver voor Noorwegen af en in de eindsprint was Frenzel te sterk voor Watabe, waardoor Duitsland toch nog een medaille pakte.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #283
special
Random Pics van de Dag #282
review
Outriders
special
Random Pics van de Dag #281
special
Weekend gifdump #11
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #48
©FOK.nl e.a.