Instagram verwijdert NOS-beelden vanwege Zwarte Piet bij artikel Bram van der Vlugt

Instagram heeft een video met Bram van de Vlugt als Sinterklaas en zwart geschminkte zwarte pieten van de NOS verwijderd. Het filmpje werd december 2020 geplaatst bij NOS stories na aanleiding van het overlijden van Bram van der Vlugt, die tientallen jaren Sinterklaas speelde.  Een soortgelijk filmpje met sinterklaasvieringen verscheen op het gewone Instagramaccount van de NOS.

Van de week liet Facebook, waarvan Instagram een onderdeel is, aan de NOS weten dat ze de video's wilde verwijderen wegens schending van hun richtlijnenweg. De beelden zouden volgens Facebook aanzetten tot haat omdat er zwart geschminkte figuren in de video te zien zijn.

De NOS heeft hier bezwaar tegen gemaakt en verzocht om de video's te laten staan. NOS Nieuws Marcel Gelauff zegt hierover het volgende: 'Dit betreft niet het verspreiden van een haatbericht. Dit is een journalistiek onderwerp over de dood van een beroemd acteur. Daarin hoort dat je schetst wie die acteur was en bij Bram van der Vlugt kan het niet anders dan dat daar zijn optreden als Sinterklaas deel van uitmaakt met beeld van hoe dat in het verleden ging. Instagram ontkent zo de geschiedenis en tast de journalistiek zo ook aan.'

Facebook heeft laten weten de video's te verwijderen. De sinterklaasvideo op het NOS Stories-account is inmiddels verwijderd, de video op het reguliere NOS-account op Instagram was gisteravond nog te zien.

Hieronder de motivering van Facebook voor hun besluit tot verwijdering van de video's:

'Deze video's zijn verwijderd vanwege het overtreden van ons hate speech-beleid, omdat ze afbeeldingen van blackface bevatten. Dit is iets dat we heel serieus nemen, omdat we vinden dat het belangrijk is om een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en veilig voelt.

Besluiten die te maken hebben met wanneer iets de grens van hate speech overschrijdt, zijn de moeilijkste beslissingen die wij moeten nemen. Intentie is een van de factoren waar we naar kijken. Hoewel we een eerbetoon aan het leven van Bram van der Vlugt steunen, moeten we ook de impact op onze community als geheel overwegen wanneer we dingen toestaan die negatieve of haatdragende stereotypen bevorderen, zelfs als de intentie niet haatdragend is.

We begrijpen dat niet iedereen het eens is met ons beleid en we hebben aangegeven dat we niet vinden dat wij zoveel beslissingen over content zelf moeten maken. Daarom hebben we een nieuwe manier opgezet om in beroep te gaan tegen de besluiten die Facebook maakt rondom content bij een onafhankelijke toezichthoudende raad. De besluiten van deze raad zijn transparant en bindend. Dit is ook de reden dat Facebook al lange tijd vraagt om nieuwe wetgeving op dit gebied. Met de afwezigheid van democratische wetgeving en richtlijnen, moeten we onze besluiten echter in real-time nemen.'