Langlaufen: woeste Rus boekt concurrent neer na finish, DQ Rusland

De World Cup langlaufen in Lahti heeft zondag voor het nodige spektakel gezorgd. De estafettes stonden op het programma - twee atleten in klassieke stijl, gevolgd door twee in vrije stijl - en vooral bij de mannen eindigde het vrij explosief.

Vrouwen
De eerste vijf kilometer in klassieke stijl leverde vijf dames op die zich los wisten te werken van de rest: Yana Kirpichenko (Rusland), Rosie Brennan (VS), Charlotte Kalla (Zweden), Tiril Udnes Weng (Noorwegen) en Johanna Matintalo (Finland). De stokjes werden overgenomen door respectievelijk Natalia Nepryaeva, Jessie Diggins, Emma Ribom, Therese Johaug en Kerttu Niskanen en weinig verrassend opende Johaug de aanval.

Niskanen kon verrassend goed volgen en gaf het stokje door aan Laura Mononen, zes seconden achter Johaug die tiener Helene Marie Fossesholm op pad stuurde. Op zo'n 25 seconden volgden Diggins, Ribom en Nepryaeva, die respectievelijk debutante Sophia Laukli, de nog onervaren Lovisa Modig en Anna Nechaevskaya op weg stuurden voor vijf kilometer vrije stijl. Fossesholm sloeg een gat van 51 seconden naar Mononen, Modig en Nechaevskaya zaten tien seconden achter Finland en Laukli leverde nog iets meer in.

Voor Noorwegen kon Heidi Weng het af gaan maken, Krista Pärmäkoski moest de Finse eer verdedigden tegen de Zweedse Ebba Andersson en de Russische Mariya Istomina. Andersson haalde Pärmäkoski bij en liet de Finse vrij snel achter zich, waarmee het podium gevormd leek. Dat was ook het geval: Weng bracht de Noorse zege binnen, Andersson finishte voor Zweden op 42 seconden en Pärmäkoski behield het Finse podium: derde op een minuut, ruim voor Rusland en de VS.

Mannen
De Noorse startloper Pål Golberg ging er aan het einde van zijn 7,5 kilometer vandoor, samen met Ilia Semikov (Rusland-2), waarbij ze het stokje overgaven aan Emil Iversen en Ivan Yakimushkin. Alexey Chervotkin (Rusland-1) volgde op tien tellen en gaf over aan Evgeniy Belov, de Fin Perttu Hyvarinen wisselde kort daarachter op Ristomatti Hakola.

Iversen en Yakimushkin bleven de hele race samen en wisselden op Sjur Røthe en Andrey Melnichenko, Belov gaf het twaalf seconden later over aan Denis Spitsov en op 26 seconden tikte Hakola teamgenoot Iivo Niskanen aan voor het thuisland. Røthe maakte indruk en sloeg een enorm gat naar de totaal gebroken Melnichenko: op zo'n veertig seconden van de Noren wisselden Finland en de twee Russische teams.

Simen Hegstad Krüger was de Noorse slotloper, Joni Mäki vervulde die rol voor Finland en voor de Russen waren het Alexander Bolshunov (Rusland-1) en de van COVID-19 teruggekeerde Sergey Ustiugov (Rusland-2). Ruim achter Krüger moest Ustiugov afhaken in de strijd om plek twee, waarna het tussen Mäki en Bolshunov ging.

Dat werd nogal een gevecht: bij het uitkomen van de laatste bocht probeerde Bolshunov in een niet-bestaand gat te duiken, waardoor hij Mäki tegenkwam. De Rus was woest en sloeg met zijn stok, waarna hij na de finish hard tegen Mäki aan beukte. Het leverde een diskwalificatie op voor Rusland-1, waardoor Finland tweede bleef en Rusland-2 als derde eindigde.