Haase door oog van de naald in kwalificaties AO; Griekspoor en Kerkhove ook door

Robin Haase is maandag door het oog van de naald gekropen in de eerste ronde van de kwalificatie voor de Australian Open . Na een partij van liefst 2 uur en 59 minuten was hij met 3-6, 6-4 en 7-6 (8) te sterk voor het Braziliaanse talent Thiago Seyboth Wild.

De 20-jarige Seyboth Wild is de nummer 117 van de wereld en geldt als een groot talent. Hij won in 2018 de US Open voor junioren en dwong Haase maandag tot het uiterste. 

Tallon Griekspoor was in de kwalificatie te sterk voor Harry Bourchier. Hij had één uur en veertig minuten nodig om de Australiër van zich af te schudden: 7-6 (6) en 6-3. De nummer 155 van de wereld is de hoogst geklasseerde Nederlander op de ranglijst. Hij neemt het in de volgende ronde op tegen John-Patrick Smith. De kwalificatiewedstrijden van het toernooi in Melbourne worden in Doha afgewerkt.

De vrouwen spelen in Dubai hun kwalificatiewedstrijden. Er was maar één Nederlands succesje bij de dames. Lesley Pattinama-Kerkhove had aan één uur en 22 minuten genoeg om Kurumi Nara, de nummer 160 van de wereld, te verslaan. Het werd 6-4 en 6-4. Ze incasseerde één break en sloeg zelf drie keer toe op de service van haar Japanse opponente. In de tweede ronde wacht de 29-jarige Pattinama-Kerkhove een krachtmeting met de Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA-146). 

Richèl Hogenkamp werd in drie sets uitgeschakeld door Viktorija Golubic, de nummer 138 van de wereld. De setstanden waren 6-3, 6-7 (6) en 6-3. De Nederlandse vocht zich na een tiebreak in de tweede set knap terug, maar redde het niet. In 2015 en in 2018 stond ze wel in het hoofdtoernooi in Melbourne.

Voor Indy de Vroome was de eerste ronde direct het eindstation. De 24-jarige Brabantse, die de 195e plek op de ranglijst bezet, verloor met 7-6 (5) en 6-2 van het Amerikaanse talent Claire Liu.

Met Arantxa Rus (WTA-74) is er één Nederlandse rechtstreeks geplaatst voor de Australian Open. Kiki Bertens is er niet bij. Zij is nog herstellende van van een operatie aan een achillespeesblessure.

De Australian Open begint dit jaar drie weken later dan gepland en gaat op 8 februari van start. Het kwalificatietoernooi wordt vanwege de maatregelen tegen het coronavirus - er geldt in Australië een quarantaineplicht van twee weken - dit jaar niet in Melbourne, maar in Dubai (vrouwen) en Doha (mannen) gehouden.