BobsleeŽr Friedrich blijft onklopbaar, Nolte completeert Duits feestje

In het Letse Sigulda is ook het tweede World Cup-weekeinde voor de bobsleeërs alweer afgesloten. Net als in de eerste week kwamen de vrouwen één keer in actie, de mannen twee keer. Dat gebeurde beide keren in de tweemansbobs, want de baan van Sigulda is te klein voor de grote viermansbobs.

Vrouwen
Aan de vrouwenwedstrijd deden welgeteld zeven duo's mee, nog minder dan de acht van een week eerder. Toch was het spannend zat in de eerste run: de Duitse Laura Nolte was met remster Leonie Fiebig de snelste, twee honderdsten voor landgenotes Mariama Jamanka en Vanessa Mark. Het Oostenrijkse duo Katrin Beierl/Jennifer Onasanya (+0,10) en de derde Duitse slee van Kim Kalicki en Ann-Christin Strack (+0,11) deden ook nog mee om de medailles, de Zwitserse Martina Fontaniva mocht er met Nadja Pasternack (+0,20) ook nog van dromen.

Fontanive verloor haar positie in run twee: de Zwitserse slee ging over de kop, maar beide dames leken gelukkig in orde te zijn. Kalicki nam de leiding in handen, Beierl - bij wie het vizier halverwege los schoot - kwam er met 0,23 seconden achter terecht. Jamanka verloor haar voorsprong en noteerde exact dezelfde tijd als Kalicki, Nolte overtuigde en pakte met 0,24 seconden voorsprong de overwinning, de tweede in haar carrière en de eerste voor remster Fiebig. Jamanka/Mark en Kalicki/Strack completeerden het volledig Duitse podium.

Mannen, wedstrijd één
De via de TV kijkende thuisfans konden na run één juichen, want Oskars Kibermanis stond met remmer Matiss Miknis aan de leiding met een nieuw baanrecord. Hij bleef de Duitsers Francesco Friedrich en Thorsten Margis daarmee 0,02 seconden voor, terwijl ook de Zwitsers Simon Friedly en Gregory Jones (+0,12) nog volop kansen hadden. Voor de Duitsers Christoph Hafer en Christian Hammers (+0,20), de Tsjechen Dominik Dvorak/Jakub Nosek (+0,25), de Duitsers Johannes Lochner/Eric Franke en de Letse veteranen Oskars Melbardis/Intars Dambis (beiden +0,28) was in principe hooguit plek drie nog mogelijk.

Melbardis nam in de tweede run de leiding in handen, waarna Lochner weer 0,14 seconden sneller was. Dvorak kwam elf honderdsten achter de Duitse slee terecht, gevolgd door Hafer die juist 0,06 seconden sneller was. Friedli dook er 0,08 onderdoor en verzekerde zich van een medaille, Friedrich zette een dik nieuw baanrecord neer en pakte met 0,42 tellen de leiding over. Kibermanis kwam als laatste de baan in, maar kon het niet bolwerken: zijn run was ietwat slordig en met 0,10 seconden achterstand pakte hij de tweede plek, achter de slee van Friedrich.

Mannen, wedstrijd twee
Friedrich ging dit keer met remmer Alexander Schüller naar beneden en dat ging goed: een nieuw baanrecord en dus de snelste tijd in run één. Lochner daalde nu af met remmer Christian Rasp achter zich, ook geen slechte keuze: ze pakten de tweede tijd, vijf honderdsten voor Hafer en remmer Issam Ammour. Met Edgars Nemme achter zich deed veteraan Melbardis het uitstekend, hij noteerde op 0,07 seconden de gedeeld vierde tijd, net als de Zwitserse slee van Michael Vogt en Sandro Michel. De door de Letse piloten Ralfs Berzins en Oskars Kibermanis aangevoerde rest was in principe al te ver weg, de slee van Friedli crashte.

In de tweede run nam Vogt met 0,19 seconden afstand van Melbardis en met 0,24 seconden achterstand kwam Hafer zelfs achter beiden terecht. Lochner kon de snelheid onderin de baan niet vasthouden en met 0,09 seconden kwam ook hij achter Vogt terecht. Ook Friedrich had onderin niet de snelheid van Vogt, maar hij evenaarde zijn baanrecord en met Schüller pakte hij zo met 0,44 seconden voorsprong alweer zijn vierde zege in het tot nu toe vier wedstrijden tellende seizoen, voor Vogt en Lochner.