Langlaufer Valnes stunt bij opening World Cup-seizoen

Ook voor de heren en dames langlaufers is het World Cup-seizoen dan eindelijk weer begonnen. In het Finse Ruka stond de eerste van drie etappes in de Ruka Triple op het programma, een sprint in klassieke stijl.

Bij de dames werd het een heus Zweeds feestje, hoewel dat ook weer niet heel verrassend is. Linn Svahn, de sprintsensatie van vorig seizoen, was oppermachtig en opende het seizoen in stijl. Achter haar ging de tweede plek naar landgenote Maja Dahlqvist, die Jonna Sundling op één tiende van het podium hield. De Noorse dames Lotta Udnes Weng en Ane Appelkvist Stenseth - de nummer één van de kwalificatie - kwamen er niet aan te pas, net als de Zweedse Emma Ribom.

De vrouwenfinale

De mannenfinale leverde een flinke stunt op, te beginnen op het slotklimmetje. Daar opende sprintkoning Johannes Høsflot Klæbo weer eens de aanval, maar landgenoot Erik Valnes bleef zowaar bij en ging hem bij het ingaan van de laatste bocht zelfs voorbij, waarna Valnes naar zijn allereerste World Cup-zege sprintte. Klæbo werd 'slechts' tweede, landgenoot Emil Iversen verzorgde met een ietwat verrassende derde plek op ruime afstand het Noorse podium. De Rus Alexander Bolshunov, de Noor Håvard Taugbøl en de verrassende Zwitser Jovian Hediger completeerden de finale.

De mannenfinale