Geen Elfstedentocht door corona, ook niet als er genoeg ijs ligt

Gisteren beleefden we nog de warmste 18 november sinds tijden en vandaag is er nieuws rond de Elfstedentocht, het zijn gekke tijden zeggen ze dan tegenwoordig. Ook al mocht er genoeg ijs liggen zal er vrijwel zeker geen Elfstedentocht verreden worden deze winter. In verband met de lastige omstandigheden rond het coronavirus kan er als het virus nog in ons land geen tocht plaatsvinden, zo heeft Wiebe Wieling (voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden) bekend gemaakt.

Volgens Wieling maakt de anderhalvemetermaatregel het vrijwel onmogelijk de tocht der tochten te organiseren. "Als je kijkt naar de situatie van het virus, dan is de kans heel groot dat de tocht niet door gaat dit jaar. We zeggen wel, als het eind januari, februari, ander zou zijn, en het ijs ligt er, dan kunnen we dat in twee dagen organiseren. Het is niet helemaal uitgesloten, maar de kans wordt wel enorm klein", aldus Wieling tegenover Omrop Fryslan.

Voor het organiseren van de tocht met alleen wedstrijdrijders of een beperkt aantal recreatieve schaatsers is geen draagvlak binnen de vereniging. Daarnaast is de organisatie bang dat een eventuele Elfstedentocht toch grote groepen toeschouwers op de been zou brengen.