FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 november 2020

Rutte: 'Niet bang zijn voor onenigheid in 'vriendenclub' EU'

De EU moet niet bang zijn als de leden het een keer even niet eens zijn. 'Dat kan in een vriendenclub', zei premier Mark Rutte na afloop van een videoconferentie van de 27 EU-leiders onder wie de Hongaarse premier Viktor Orban en de Poolse premier Mateusz Morawiecki. Zo meldt de Stentor.

Hongarije en Polen hebben hun veto uitgesproken tegen de meerjarenbegroting en het herstelfonds wat de door de corona-pandemie veroorzaakte economische schade moet helpen herstellen.

Marokkaanse verstekelingen springen van schip af in Amsterdamse haven

De Koninklijke Marechaussee heeft drie Marokkaanse verstekelingen aangehouden in de Alaskahaven in Amsterdam. Zij bevonden zich aan boord van een schip dat vanuit Marokko naar Amsterdam voer. Het gaat om twee mannen van 27 en 20 jaar, en een jongen van 16 jaar.

De Marechaussee ontving een melding dat twee verstekelingen van een schip waren gesprongen in de Amsterdam haven. De Marechaussee rukte met meerdere eenheden uit en riep de hulp in van politie en brandweer. De politie zette onder meer een helikopter en een boot in.

De twee mannen werden met behulp van de hittecamera van de helikopter gevonden in de omgeving van het schip en konden worden aangehouden. Na een zoekactie aan boord werd nog een jongen aangetroffen.

De 27-jarige man heeft asiel in Nederland aangevraagd en gaat het vreemdelingentraject in. De 20-jarige man en 16-jarige jongen zijn geweigerd in Nederland. De 20-jarige man gaat met hetzelfde schip mee terug naar Marokko. Omdat de 16-jarige jongen minderjarig is, wordt hij overgebracht naar een gespecialiseerde opvang.

De Marechaussee in Den Helder doet verder onderzoek naar de zaak.

Burgemeesters Friesland zien niets in verbod op carbidknallen in hun provincie

Carbidploegen in Friesland kunnen het jaar met een knal afsluiten. Veiligheidsregio Fryslân legt de carbidschieters niets in de weg.

'Sjitte? Ja! Seker oerdeis.’ Met die opmerking maakte burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen donderdagavond niet alleen de carbidploegen in eigen gemeente blij, ook voor de carbidschieters in de andere gemeenten in Friesland had hij goed nieuws. Meer hierover in de Leeuwarder Courant.

Vaticaan start onderzoek na 'like' van paus bij pikante foto Braziliaans model

Het Vaticaan is nadat paus Franciscus op Instagram een pikante foto had geliket van een Braziliaans bikinimodel een onderzoek gestart. Natalia Garibotto (27) poseert uitdagend op de foto en draagt iets wat lijkt op een schooluniform, dat haar billen goed laat zien. Zo valt te lezen op het AD.

Het officiële Instagram-account van paus Franciscus zou deze foto op 13 november hebben geliket en op 14 november dit weer hebben verwijderd.

Drie jaar cel voor seksueel misbruik stiefdochter

Een 32-jarige man uit Zwolle is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het seksueel misbruiken van zijn minderjarige stiefdochter. Het meisje was 16 jaar toen het misbruik begon. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

De man zette het meisje onder druk. Zo pakte hij haar telefoon af en kreeg zij deze pas terug als zij seks met hem had. In een ander geval moest zij hem 50 euro betalen om geen seks met hem te hebben. Daarnaast maakt hij ook gebruik van de onwetendheid, onervarenheid en onzekerheid van het meisje. Zo moest zij voor het douchen voor hem gaan staan, om vervolgens complimenten van hem te krijgen.

Diepe impact
De man heeft op ernstige wijze misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene en als stiefvader op het meisje had om aan zijn eigen seksuele genot te komen. Juist bij haar stiefvader had zij zich veilig moeten voelen. Dat dit alles een diepe impact had op het leven van het meisje blijkt ook uit de slachtofferverklaring die zij voorlas tijdens de zitting

Passende straf
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De man neemt geen verantwoording voor de feiten en geeft geen enkel inzicht in zijn handelen. De rechtbank vindt daarom deze straf passend. Voor het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf legt de rechtbank de man voorwaarden op. Zo moet hij zich laten behandelen en mag hij op geen enkele wijze meer contact opnemen met het slachtoffer en haar zusje.

Random Pics van de Dag #159

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Arbeidsmigranten woonden op bouwlocatie Lelystad

Een bouwlocatie in de gemeente Lelystad werd door bouwvakkers ook gebruikt om er te wonen en te slapen. Er werden zelfs huisdieren en diervoeding aangetroffen. De bouwlocatie is direct gesloten. De controle werd donderdag 12 november 2020 uitgevoerd door de Inspectie SZW, de Nationale Politie Lelystad, het Samenwerkingsplatform Arbeidsmigranten en COVID-19 (LOT-C) en de gemeente Lelystad.

De Inspectie SZW trof op locatie 18 bouwvakkers aan, waarbij twee van hen geen vergunning hadden om überhaupt hier te werken. Het betrof hier een Georgiër en een Rus. De overige aangetroffen bouwvakkers kwamen uit Oekraïne en Wit-Rusland. Vanwege het ontbreken van papieren is het op dit moment nog niet duidelijk of de werkgever hen legaal hier heeft laten werken.

Op de bouwlocatie wordt een kantorencomplex omgebouwd tot appartementen. Het was niet de eerste keer dat de Inspectie SZW hier een controle deed. In december 2019 constateerde de Inspectie al dat op de locatie gewoond werd. Toentertijd is al duidelijk gemaakt aan de opdrachtgever dat dit niet is toegestaan.

De verwondering was dan ook groot van de inspecteurs dat zij wederom op de bouwlocatie matrassen aantrof en duidelijk werd dat de bouwvakkers hier verbleven. Er lagen kleren, schoenen en de was hing te drogen. Bijzonder was verder dat er door de bouwvakkers hamsters werden gehouden als huisdier, blijkens de kooien en diervoeding die er aangetroffen werden.

Verder is het vermoeden dat er op ondeskundige wijze asbest is verwijderd op de bouwlocatie en dat het om een illegale asbestsanering ging, daar de werkzaamheden niet waren gemeld.

De verblijfslocatie van de bouwvakkers was verder verre van veilig. Elektriciteitskabels hingen overal los en waren ondeugdelijk aangelegd. Reden voor de Inspectie SZW om de hele bouwlocatie af te sluiten. Daarnaast doet de Inspectie SZW nog nader onderzoek naar overtredingen van onder meer de arbeidsomstandigheden, of het minimumloon wel werd betaald en of er niet te lang werd gewerkt.

Guardiola verlengt bij Manchester City

Trainer Pep Guardiola heeft zijn contract bij Manchester City verlengd. De 49-jarige Spanjaard tekent voor twee jaar blij en blijft tot de zomer van 2023. Guardiola is al sinds de zomer van 2016 werkzaam bij Manchester City en is bezig aan zijn vijfde jaar bij The Citizens. Het is beduidend langer dan de periodes van de oud-international bij Barcelona (2008-12) en Bayern München (2013-16).

De huidige verbintenis met Guardiola liep na dit seizoen af. De geruchtenmolen kwam al op gang met wat zijn toekomst brengen zal. Nu er tijdens de interlandperiode een akkoord is bereikt, kunnen alle geruchten de prullenbak in. Guardiola won sinds zijn komst naar Engeland twee landstitels, een FA Cup, drie keer de League Cup en twee keer het Community Shield. De ambitite is er nog steeds om met City de Champions League te winnen. 

Nu duidelijk is dat Guardiola van plan is om bij Manchester City te blijven, opent dat ook mogelijkheden om Lionel Messi volgend jaar zomer alsnog naar het Etihad Stadium te halen. Afgelopen zomer bleef de komst van de Argentijn uit, maar zijn contract bij Barça loopt in 2021 af. Het is alleen de vraag of de oliesjeiks het salaris van Messi kunnen of willen betalen. 

"Meer ontslagen verwacht bij Activision Blizzard"

Het lijkt erop dat de ontslagrondes doorgaan bij Activision Blizzard. Dat schrijft site MCV/DEVELOP op basis van interne bronnen bij Blizzard. Als de geruchten kloppen verliezen straks 100 mensen hun baan bij de Amerikaanse ontwikkelaar, specifiek in de Asia-pacific regio.

Volgens de anonieme bron hebben de werknemers gisteren te horen gekregen dat er gesnoeid gaat worden in de marketing, PR, localisatie en klantenservice. De bron geeft als reden dat het bedrijf die takken straks volledig wil gaan outsourcen aan externen. "Het Activision-deel van het bedrijf gelooft niet in community management en fandom", aldus de werknemer. "Ze willen liever een aantal miljoen aan Beyoncé spenderen die Call of Duty speelt dan een aantal goede mensen inhuren."

De ontslagronde kan er ook mee te maken hebben dat de ontwikkelafdelingen met 2000 personen wordt uitgebreid, aldus CEO Bobby Kotick. Het snijden in het budget van alle takken die daar niet mee te maken hebben zou dan kosten besparen.

Blizzard heeft op het bericht gereageerd met het statement dat de klantenservice en localisatie niet geraakt wordt door de ontslagronde en dat het aantal werknemers dat ontslagen wordt dichter bij de dertig ligt. Ook zijn er nog geen sluitingen van kantoren in de regio aangekondigd.

ActivisionBlizzard

Geen Nederlands judosucces op eerste dag EK

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen judo in Praag zijn de Nederlandse deelnemers niet in de buurt van medailles gekomen. Bij de mannen werden Tornike Tsjakadoea (-60 kg) en Ivo Verhorstert (-66) vroeg uitgeschakeld. Voor Sanne Verhagen (-57) en Naomi van Krevel (-52) was bij de vrouwen de tweede ronde het eindstation.

Tsjakadoea kwam slechts één keer in actie, aangezien hij in de eerste ronde een vrijstelling had geloot. Het Nederlandse lichtgewicht, in Praag als vijfde geplaatst, verloor van Artem Lesioek uit Oekraïne. In de eerste ronde in de klasse tot 66 kilogram verloor Verhorstert van de Roemeen Lucian Bors Dumitrescu. Voor de 20-jarige Verhorstert was het zijn debuut op een internationaal kampioenschap.

Van Krevel verloor in de tweede ronde van Natalia Kuziutina. De Russin was als tweede geplaatst. De 20-jarige Van Krevel, Nederlands kampioen, had bij haar debuut op de titelstrijd in eerste instantie nog wel gewonnen van Wit-Russische Kseniya Danilovits. Van Krevel won onlangs nog zilver bij de EK voor junioren.

Verhagen ging onderuit tegen Telma Monteiro uit Portugal. In de eerste ronde had Verhagen gewonnen van Alexandra Florian uit Azerbeidzjan. Voor Verhagen was het de zesde deelname aan een EK, maar heeft nog geen enkele medaille weten te scoren op een continentaal kampioenschap. Dat deed ze wel op het WK van 2014, waar ze derde werd.

De EK gaat vrijdag verder. Bij Nederland ontbreken om uiteenlopen redenen topatleten als Henk Grol, Kim Polling, Guusje Steenhuis en Michael Korrel. Vrijdag zullen wel Geke van der Berg, Juul Franssen, Sanne van Dijke en Frank de Wit de tatami betreden. 

VVD veruit de grootste in nieuwste peiling, PVV stevig op plek 2

Ook in de nieuwste zetelpeiling van I&O Research groeit de VVD verder en zijn de liberalen veruit de grootste partij van het land. Daarachter verstevigt de PVV de tweede plaats en in het achterveld houdt de trend aan dat Forum voor Democratie in de min gaat.

Ten opzichte van de vorige peiling van I&O wist de VVD weer twee zetels te winnen en komt nu uit op 44 virtuele plekken in de Tweede Kamer. De partij vaart wel bij de populariteit van Mark Rutte. Achter de liberalen heeft de PVV de tweede plaats stevig in handen. Met een winst van 2 zetels stijgt de partij van Geert Wilders naar 21 zetels.

Achter de twee rechtse partijen is een enorm middenveld aan het ontstaan. Maar liefst drie partijen leverden ieder één zetel in om op 13 zetels uit te komen. CDA, GroenLinks en D66 delen hiermee de derde plek met de PvdA die op 13 zetels blijft staan. De SP sluit de groep partijen in de dubbele cijfers af met 1 zetel winst om op 10 virtuele plekken uit te komen.

De ChristenUnie weet zich wederom goed overeind te houden in al het coalitiegeweld en blijft gelijk op 7 zetels. Forum voor Democratie kan de weg omhoog maar niet vinden en levert wederom een zetel in en gaat van 7 naar 6. De kiezers nemen het geflirt van partijleider Thierry Baudet met complotwappies niet in dank af.

De Partij voor de Dieren moet voor het eerst in tijden een klein verlies noteren. De partij zakt in deze peiling van 5 naar 4 zetels. De SGP staat zoals altijd stabiel op 3 zetels. Ook DENK staat deze maand op evenveel virtuele zetels als in de vorige I&O-peiling. Met 2 zetels lijkt de partij niet verder te zakken nu de rust is wedergekeerd. Bij 50PLUS is de rust nog altijd niet wedergekeerd en met de nieuwe lijsttrekker Liane den Haan blijven de ruziënde ouderen op 1 zetel staan.

AustraliŽ maakt rapport over oorlogsmisdaden special forces in Afghanistan openbaar

De Australische krijgsmacht heeft vandaag het onderzoeksrapport openbaar gemaakt naar vermeende oorlogsmisdaden van Australische special forces in Afghanistan. Uit het rapport blijkt dat in 23 van de 57 onderzochte gevallen geloofwaardig bewijs bestaat dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Australië geeft aan dat er geen Nederlandse betrokkenheid is.

De inspecteur-generaal van de Australische krijgsmacht had een uitgebreid onderzoek ingelast naar vermeende oorlogsmisdaden, nadat daar diverse signalen over opdoken. Dat onderzoek is vervolgens onder zijn leiding uitgevoerd door onderzoeksrechter Paul Brereton. Die interviewde de afgelopen 4 jaar honderden getuigen en onderzocht tienduizenden foto’s en documenten.

Uit het rapport blijkt dat 39 Afghanen door oorlogsmisdaden om het leven kwamen. Er zijn bijvoorbeeld ongewapende personen geëxecuteerd. Ook zou er bewijsmateriaal zijn vervalst. Zo werden om te bewijzen dat het om vijanden ging die een gevaar vormden, wapens neergelegd bij lichamen. Ook werd er gelogen in rapportages. De misdrijven konden volgens de Australische Commandant der Strijdkrachten voortbestaan door een verziekte cultuur.

De Australische premier Scott Morrison kondigde vorige week al een strafrechtelijk onderzoek aan naar aanleiding van het rapport. Ook worden er militairen vervolgd. Hiervoor wordt een speciaal team ingesteld. De regering van Australië heeft excuses aangeboden aan de Afghaanse regering, gemeenschap en nabestaanden en de coalitiepartners.

Geen sprake van Nederlandse betrokkenheid
Het onderzoek richt zich op de periode tussen 2005 en 2016, toen de Australiërs actief waren in Afghanistan. De meeste incidenten zouden in Uruzgan hebben plaatsgevonden. Australische militairen werkten daar soms samen met Nederlandse militairen.

De Australische minister van Defensie en Commandant der Strijdkrachten hebben Nederland per brief laten weten dat volgens het onderzoek van Nederlandse betrokkenheid geen sprake is. Voor de totstandkoming van het rapport is ook met diverse Nederlandse militairen gesproken.

Steunpakket van 335 miljoen euro voor Britse sport, rugby krijgt veruit het meest

De Britse overheid heeft 300 miljoen pond (zo'n 335 miljoen euro) uitgetrokken voor extra steun aan de Britse (top)sport. Bijna de helft van de steun belandt bij de rugbyclubs, in het voetbal krijgen de hoogste divisies niks.

Rugby kan in Groot-Brittannië rekenen op bijna 169 miljoen euro aan steun. Daarvan is 49 miljoen euro bestemd voor de rugby bond en bijna 66 miljoen euro is gereserveerd voor de rugbyclubs in de Premier League. De rugby league kan rekenen op 13 miljoen euro bovenop de eerdere steunleningen van 18 miljoen euro.

Het voetbal aan de andere kant van de Noordzee kan rekenen op 31 miljoen euro waarvan zo'n 3 miljoen bedoeld is voor de hoogste divisies van het vrouwenvoetbal en de rest van het geld gaat naar de voetbalclubs onder de hoogste vier divisies bij de mannen.

Verder ontvangen paardensport, motorsport, tennis, netball, basketbal, ijshockey, badminton en windhondenrennen steun van de Britse overheid.

"Dit zijn ongekende tijden voor onze sector, en die sporten en competities die zo sterk afhankelijk zijn van toeschouwers voor hun inkomen, die zijn vooral getroffen door de pandemie", aldus Tim Hollingsworth, voorzitter van de verzamelde Britse sportbonden. 

"De rol die ze spelen in hun lokale gemeenschappen is van cruciaal belang en dit pakket steun van de overheid zal heel erg welkom zijn", aldus Hollingsworth.

Hitman-ontwikkelaar werkt aan Project 007

IO Interactive, bekend van de vele Hitman-titels, maakt een nieuw project bekend: Project 007. Het betreft natuurlijk een game binnen het James Bond-universum en biedt een compleet origineel verhaal.

Het verhaal draait om James en de manier waarop hij zijn 007-status heeft verdiend. Een origin story dus dat tot nu toe nog nooit is verteld. IOI is momenteel druk bezig met het werven van ontwikkelaars voor de titel, dus we mogen nog wel wat jaren wachten op Project 007.

Het racisme van CRT/SJW's

Eén van de dingen die Trump wel goed heeft gedaan, was het afschaffen van het racistische Critical Race Theory beleid in de Amerikaanse overheid. Maar wat geloven die wappies nou echt? Nou, sowieso niet dat 2+2 gelijk staat aan 4, want racistisch.

Dit is overigens één van de dingen die Creepy Joe weer in gaat voeren... Zeg maar 'daahaaag' tegen het niveau van de 'wetenschap' wat uit de VS gaat komen straks.

Geen Elfstedentocht door corona, ook niet als er genoeg ijs ligt

Gisteren beleefden we nog de warmste 18 november sinds tijden en vandaag is er nieuws rond de Elfstedentocht, het zijn gekke tijden zeggen ze dan tegenwoordig. Ook al mocht er genoeg ijs liggen zal er vrijwel zeker geen Elfstedentocht verreden worden deze winter. In verband met de lastige omstandigheden rond het coronavirus kan er als het virus nog in ons land geen tocht plaatsvinden, zo heeft Wiebe Wieling (voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden) bekend gemaakt.

Volgens Wieling maakt de anderhalvemetermaatregel het vrijwel onmogelijk de tocht der tochten te organiseren. "Als je kijkt naar de situatie van het virus, dan is de kans heel groot dat de tocht niet door gaat dit jaar. We zeggen wel, als het eind januari, februari, ander zou zijn, en het ijs ligt er, dan kunnen we dat in twee dagen organiseren. Het is niet helemaal uitgesloten, maar de kans wordt wel enorm klein", aldus Wieling tegenover Omrop Fryslan.

Voor het organiseren van de tocht met alleen wedstrijdrijders of een beperkt aantal recreatieve schaatsers is geen draagvlak binnen de vereniging. Daarnaast is de organisatie bang dat een eventuele Elfstedentocht toch grote groepen toeschouwers op de been zou brengen.

COVID-19: 5725 nieuwe besmettingen en 75 doden, totaal 467.257 en 8771

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5725 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 467.257 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 224 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1475 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 555 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 75 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 8771 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen

Maar liefst 36 procent van de Nederlanders verwacht tijdens Black Friday minder aankopen te doen dan een jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.007 Nederlandse consumenten, uitgevoerd door Panelwizard. Daarnaast denkt bijna de helft van alle ondervraagden op de laatste vrijdag van november minder spullen en/of producten te bestellen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Opvallend genoeg lijken vooral vrouwen zich dit jaar in te houden tijdens Black Friday. Zo verwacht maar liefst 52 procent van hen minder impulsaankopen te doen dan een jaar geleden en zegt 41 procent überhaupt minder te gaan bestellen tijdens het online kortingsfestijn. Onder mannen bedragen deze percentage slechts 42 en 31 procent. “Wanneer we kijken naar de voorgaande jaren, dan zien we grote verschillen in het aankooppatroon van mannen en vrouwen tijdens Black Friday”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen, maar over het algemeen ligt de focus bij vrouwen op kleding en cosmetica, terwijl mannen meer elektronica kopen. Onze ervaring leert dat tijdens Black Friday – en aansluitend Cyber Monday – juist op het gebied van consumentenelektronica de hoogste kortingen gelden.”

Vraag en aanbod
Uit het onderzoek blijkt dat een aanzienlijk gedeelte van de respondenten verwacht dat niet alleen de vraag, maar ook het aanbod tijdens Black Friday minder zal zijn. Zo denkt 36 procent van de Nederlanders dat er vanwege corona dit jaar minder (web)winkels meedoen aan Black Friday. Daarnaast verwacht maar liefst 38 procent van de ondervraagden dat de geboden kortingen dit jaar lager uitvallen dan voorheen. Opvallend genoeg zijn jongeren het meest sceptisch over de aankomende Black Friday. Maar liefst 46 procent van hen verwacht dat er minder (web)winkels meedoen en 53 procent gaat uit van minder spectaculaire kortingen. Franke: “Het is geen geheim dat corona er het afgelopen jaar flink heeft ingehakt, zowel bij de winkels als de consument. Ik deel echter niet het pessimisme onder de jongeren. Ook tijdens de aankomende Black Friday kan de oplettende koopjesjager waarschijnlijk flink besparen. Zoals bij iedere editie geldt echter dat je goed moet zoeken en er niet van moet uitgaan dat je het nieuwste model voor de helft van de prijs krijgt. Veel bedrijven gebruiken Black Friday om van hun overtollige voorraad af te komen.”

Overbodig
Volgens recente cijfers van het CBS lag de internetomzet van de detailhandel in het tweede kwartaal van 2020, 54,8 procent hoger dan een jaar eerder. Desondanks stelt slechts acht procent van de ondervraagden dat ze het prima zouden vinden wanneer alle fysieke winkels zouden verdwijnen. Jongeren zijn hiervan met dertien procent de grootste voorstanders. Franke: “In Nederland heeft het zwaartepunt van Black Friday altijd al online gelegen. Amerikaanse toestanden zoals de lange rijen en vechtende koopjesjagers ben ik hier eigenlijk nog nooit tegengekomen. Persoonlijk denk ik dat fysieke winkels altijd blijven bestaan, al is het maar om snel nog even iets te kunnen halen wanneer je het nodig hebt.”

Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen

'Baudet brengt het land bewust in gevaar'

De opstelling van Thierry Baudet in het coronadebat is gevaarlijk, zo schrijft psycholoog en relatietherapeut Annette van Bolhuis in een ingezonden brief in het Algemeen Dagblad

"Beste Thierry, er is iets wat jij op de één of andere manier niet begrijpt, iets heel belangrijks wat je maar niet lijkt te beseffen. In plaats van te leren van je fouten, maak je steeds nieuwe fouten die nog erger zijn. Je vernedert jezelf op social media, bij radio- en televisieoptredens en tijdens debatten. Als er een intelligente beslissing moet worden genomen, denk je niet mee, maar schop je ertegenaan. Je bent vooral overal tégen", zo opent Bolhuis haar brief.

De psycholoog vergelijkt Baudet met Trump en de reacties op zijn verkiezingsnederlaag. "Heb je gezien hoe uitzinnig blij mensen waren toen bleek dat Trump de verkiezingen had verloren? Alsof een dictator van z'n sokkel werd getrokken. Zoals het gedrag van Trump niet acceptabel was in Amerika, is jouw gedrag niet aanvaardbaar in Nederland. In een democratisch land willen we namelijk volksvertegenwoordigers die we verantwoordelijk kunnen houden voor hun daden."

"Sinds het begin van de pandemie is jouw aanpak consequent stom geweest", aldus Bolhuis aan de voorman van Forum voor Democratie. "Je hebt een onvoorstelbare onverschilligheid laten zien ten aanzien van de gezondheid en de veiligheid van het Nederlandse volk. Je hebt mensen aangemoedigd om tegen de gezondheidsrichtlijnen van het kabinet in te gaan en ze daarmee onnodig risico's laten lopen. Je hebt gezegd dat het virus vanzelf wel zou verdwijnen. Je had het helemaal mis. Je hebt ze opzettelijk bedrogen en misleid met betrekking tot de ernst van het coronavirus."

De briefschrijfster oordeelt hard over de intenties van Baudet. "Je hebt je verantwoordelijkheid om mensen te beschermen niet genomen. Het maakt jou niet uit of mensen ziek worden. Jij geeft niets om anderen of om het land. Jij geeft alleen om macht en geld. Je geeft maar om één ding: de verkiezingen in maart 2021. En het is blijkbaar met nietsontziende kracht vooruit. Je bent vastbesloten om koste wat het kost aan de macht vast te houden, omdat je denkt dat je daar recht op hebt."

Voor de flirt van Baudet met complotwappies heeft Bolhuis geen goed woord over. "Wanneer gaan de mensen zien dat jij een keizer zonder kleren bent? De mensen die jou volgen, voelen zich heldhaftige verzetsstrijders. Zij zijn de complotdenkers die zijn gaan geloven dat jij onrecht, pedofielen en een dictatoriale overheid bestrijdt en dat Nederland 'een zinkend schip' is dat alleen door jou gered kan worden. Je hebt deze samenzweringsonzin aangemoedigd omdat het je politiek gewin kan opleveren."

Die associatie van Forum met de complotgekkies kost de partij overigens vele zetels in de peilingen. Uit onderzoek onder FVD-stemmers blijkt dat ze vrij massaal weglopen na de mededeling van Baudet dat hij Willem Engel op de achtergrond steunt en na zijn optreden bij een demonstratie van complotwappies op Het Plein in Den Haag.

Bolhuis vraagt zicht af of Baudet wel een moreel geweten heeft. "Als dat niet zo is, dan breng je mensen en zelfs een heel land in gevaar. Als jij aan de macht komt, zal het snel gedaan zijn met de democratie in Nederland", zo besluit ze haar brief.

De volledige brief kun je hier lezen op de site van het AD.

Trump's verkiezingsmanipulatie keerde zich tegen hem

Trump manipuleerde de verkiezingen door ongefundeerd te roepen dat stemmen via de post onveilig was. Hierdoor heeft hij de staat Georgia verloren.

De republikeinse Secretary of State van Georgia Raffensperger geeft aan dat veel republikeinse kiezers niet zijn gaan stemmen door Donald Trump. Niet zoals veel andere republikeinen omdat ze Trump zat zijn, maar omdat ze Trump's advies volgden.

Trump gaf maandenlang aan dat stemmen via post onveilig is. En dus stemden een hoop republikeinen niet via post. Maar ook liepen ze niet naar de stembus om hun stem uit te brengen. Volgens Raffensperger zou Trump Georgia anders gewonnen hebben met 10.000 stemmen.

Trump riep uiteraard op tot het aftreden van Raffensperger nadat Georgia aan Biden toegewezen werd.

Lindsey Graham, de bekende republikeinse senator, probeert ondertussen de staat Georgia te redden in de hertelling door een poging van een stukje onvervalste verkiezingsfraude. Graham zette samen met andere republikeinse politici de Secretary of State onder druk om in de hertelling maar even wat legale poststemmen te negeren.

Graham ontkent uiteraard maar Raffensperger had blijkbaar stafleden in het telefoongesprek zitten

Advocaten roepen daarom op tot een onderzoek door het ministerie van justitie en de senaat.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Anthony Edwards eerste keus in NBA-draft

Gisteravond vond in de Verenigde Staten de jaarlijkse NBA draft plaats. De meest talentvolle basketballers van de wereld hadden zich beschikbaar gesteld om te spelen in de NBA en de dertig NBA-teams mochten in twee rondes een speler selecteren. De Minnesota Timberwolves hadden de eerste keus en selecteerden Anthony Edwards, een negentienjarige guard die het afgelopen seizoen uitkwam voor het universiteitsteam van Georgia.

De dertig NBA teams mogen jaarlijks kiezen in min of meer de omgekeerde volgorde van de plaats waarop ze het afgelopen seizoen zijn geëindigd. De league streeft ernaar om elke ploeg competitief te houden, dus slecht presterende ploegen krijgen via de draft de kans om zich met jong talent te versterken. Om tegen te gaan dat ploegen opzettelijk wedstrijden verliezen vind er na het seizoen eerst een loterij plaats om de draftvolgorde te bepalen. Minnesota won deze loterij en ook de Charlotte Hornets, die als derde mochten kiezen deden goede zaken in de loterij. 

Teams kunnen onderling ook hun draftkeuzes ruilen, dit gebeurt bijzonder vaak als onderdeel van een ruil van spelers tussen ploegen. Hoewel teams in principe per draft twee spelers kunnen selecteren, pakt dit in de praktijk altijd anders uit. De Philadelphia 76ers selecteerden gisteren vijf spelers, de Houston Rockets hadden geen keuzes in deze draft.

Met Edwards hebben de Minnesota Timberwolves gekozen voor het grootste talent, maar er zijn wel twijfels over zijn mentaliteit. Onlangs gaf hij in een interview aan dat hij basketballen niet echt leuk vindt en dat hij, als hij de keus. had, liever in de NFL zou spelen. Zijn keus om te gaan basketballen maakte hij omdat hij erg gemakkelijk bleek te kunnen dunken, waarna hij van sport veranderde. De vergelijking is dan al snel gemaakt met Andrew Wiggins. De Canadees werd in 2014 als eerste gedraft door Minnesota en hoewel niemand aan zijn individuele kwaliteiten twijfelt, wist hij nooit de indruk te wekken volledig voor de overwinning te gaan.

Golden State Warriors kiezen James Wiseman

Na Minnesota mocht Golden State als tweede kiezen. Zoals verwacht koos de zesvoudig kampioen voor center James Wiseman. Golden State kende het afgelopen jaar een dramatisch seizoen. Kevin Durant vertrok naar Brooklyn, Stephen Curry brak zijn hand en miste vrijwel het hele seizoen. Klay Thompson miste het hele seizoen door een gescheurde kruisband. De kans om zich met een jong talent te versterken was een kleine pleister op de wonde. Wiseman valt wel goed op zijn plaats bij de Warriors. De center-positie is al jaren de zwakke plek in de ploeg, voor zover je daarvan kon spreken en de jonge Wiseman zal niet veel druk voelen in een team met ervaren supersterren. Golden State kreeg op de nacht van de draft wel een grote schok te verwerken. Klay Thompson blesseerde zich op de training en eerste onderzoeken lijken op een gescheurde achillespees te wijzen. Dit zou kunnen betekenen dat Thompson weer een heel seizoen aan de kant moet staan.

Wiseman zal voor veel basketbalfans toch nog een beetje een vraagteken blijven.De center werd in zijn enige jaar dat hij uitkwam voor het universiteitsteam van Memphis geschorst. De koepel van Amerikaanse universiteitssporten, de NCAA, kent strikte regels over het werven van middelbare scholieren. Deze regels worden voor de toptalenten op allerlei manieren met voeten getreden, maar af en toe treedt de NCAA op. Wiseman zou zijn betaald door oud-NBA-speler Penny Hardaway om voor Memphis uit te komen. Na slechts drie wedstrijden volgde een schorsing, waarna Wiseman besloot niet meer terug te keren voor Memphis en zich voor te bereiden op zijn NBA-carrière. 

Niet alleen Wiseman is een grote onbekende voor veel basketbalfans. Het gros van de liefhebbers van de sport schenkt pas aandacht aan college basketball tijdens het jaarlijkse eindejaarstoernooi, vooral bekend als March Madness. Door de Covid-19 crisis werd dit toernooi dit jaar niet gespeeld. De NBA-teams hebben uitgebreide scoutingafdelingen, die de talenten al jaren volgen, maar voor de gewone fan zijn veel van de jonge talenten nog grote onbekenden.

Charlotte Hornets kiezen LaMelo Ball

Dit geldt niet voor de nummer drie van de draft, LaMelo Ball. LaMelo is de jongste van drie basketballende broers en zoon van een gedreven vader. Lonzo, de oudste van de drie, speelt al een aantal jaar in de NBA en staat bij de New Orleans Pelicans onder contract. LiAngelo, de middelste broer, speelt bij de Oklahoma City Blue in de G-League, een soort eerste divisie, of opleidingscompetitie van de NBA. LiAngelo werd vooral beroemd nadat hij met een paar ploeggenoten van zijn universiteitsteam UCLA werd opgepakt voor diefstal tijdens een bezoek aan China.

Volgens kenners is LaMelo de meest getalenteerde van de drie. LaVar Ball, zijn vader, heeft een unieke route uitgestippeld om zijn zoon klaar te stomen voor de NBA. Nadat de drie broers samen speelden voor hun high school team, kocht Ball zich in in de Litouwse competitie waar LaMelo als zestienjarige tegen volwassen mannen speelde. Later dat jaar startte Ball een eigen basketbalcompetitie, de Junior Basketball Association, die als alternatief moest dienen voor de NCAA. De bond bestond maar één seizoen en het niveau was niet bijster hoog, maar de twee jongste broertjes Ball domineerden de competitie. Het afgelopen jaar kwam LaMelo uit in de Australische competitie. Het niveau in de Australische competitie is redelijk hoog en in de twaalf wedstrijden die LaMelo Ball er speelde maakte hij behoorlijke indruk.

Charlotte haalt met Ball dus een groot talent binnen, maar ook vader LaVar die een stempel op de ploeg zal proberen te drukken. LaVar Ball beweerde ooit dat hij Michael Jordan makkelijk zou verslaan in een wedstrijdje een tegen een. Michael Jordan is de eigenaar van de Charlotte Hornets. Die wedstrijd tussen hen zal er ongetwijfeld niet van komen.

Een aantal opvallende selecties in de top van de draft zijn Killian Hayes als zevende voor Detroit. Hayes is een Fransman, zoon van een Amerikaanse basketballende vader die in het buitenland speelde. Zijn situatie is vergelijkbaar met spelers als Kobe Bryant, Tony Parker en Kyrie Irving. Het afgelopen seizoen kwam hij uit voor Ulm in de Duitse Bundesliga. Hayes is een negentienjarige guard.

New York en Sacramento zagen twee hoger ingeschatte spelers in hun schoot vallen. De Knicks mochten als achtste kiezen en zagen dat Obi Toppin nog beschikbaar was, de forward was één van de beste college spelers van afgelopen seizoen. Sacramento koos Tyrese Haliburton als twaalfde, een lange atletische guard die het Amerikaanse jeugdteam al eens naar WK-goud wist te leiden.

Trade season

In deze periode worden er ook veel spelers geruild. De meest belangrijke tot nu toe is waarschijnlijk de overgang van Chris Paul naar de Phoenix Suns. De Suns hebben een jonge selectie, die tegen de play-offs aanschuurt. Met Paul halen ze niet alleen een fantastische point guard in huis, maar ook een schat aan ervaring en een mentor voor de jonge spelers.

Ricky Rubio was één van de spelers die moest vertrekken om plaats te maken voor Paul en hij werd door OKC direct doorgestuurd naar Minnesota, waar de Spanjaard het grootste deel van zijn carrière voor uitkwam. Hij zal er samen met de eerste keus in de draft Anthony Edwards het backcourt gaan vormen.

De Milwaukee Bucks namen J’Rue Holiday over van de New Orleans Pelicans. De ploeg hoopt dat dit het missende stukje kan zijn dat Giannis Antetokounmpo nodig heeft om zijn ploeg naar de finale te leiden.

Dennis Schröder speelt komend seizoen voor de Los Angeles Lakers, Danny Green bewandelt de omgekeerde weg naar de Oklahoma City Thunder, die hem direct naar Philadelphia stuurden voor Al Horford. Green won de laatste twee seizoen de NBA-titel, met Toronto en de Los Angeles Lakers.

Wat doet James Harden

De grote onbeantwoorde vraag is wat James Harden gaat doen. De superster van de Houston Rockets is naar verluid ontevreden en stuurt aan op een overgang naar Brooklyn. Ook zonder Harden zullen de Brooklyn Nets een gevaarlijke ploeg zijn volgend jaar. Kevin Durant, die het hele afgelopen seizoen miste, zal er samen met Kyrie Irving een team leiden dat aanspraak maakt op een finaleplaats. Met Harden erbij wordt het direct een favoriet voor de titel. 

Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel

In 2019 registreerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018. Of er afgelopen jaar minder uitbraken waren of dat er alleen minder meldingen zijn, is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus. Dat blijkt uit de registratie van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland in 2018-2019.

In 2019 registreerden NVWA en GGD’en in totaal 735 voedselgerelateerde uitbraken, waarbij 3058 mensen ziek werden. In 2018 lag dat aantal op 756 uitbraken, met 2805 zieken. Net als in voorgaande jaren blijft norovirus de belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

Voedselgerelateerde uitbraken
Mensen kunnen ziek worden van voedsel. Als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, wordt dat een voedselgerelateerde uitbraak genoemd. Behandelend artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD’en. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland wordt geschat op rond de 650.000 per jaar.

Hygiënische maatregelen
Een deel van de voedselgerelateerde infecties is te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM  voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

Dronken man rijdt in zwaar beschadigde auto

Een getuige meldde woensdagavond omstreeks 23.00 uur dat er een auto erg langzaam reed over de A58 in de richting van Roosendaal. Volgens de melder was de motorkap van de auto af, kwamen er allemaal vonken uit de auto en voerde hij geen verlichting.

Agenten zagen de beschadigde auto rijden ter hoogte van de afslag Zegge. Daar reed hij door een afzetting bij wegwerkzaamheden. De bestuurder kreeg een stopteken, maar voldeed hier niet aan. Omdat de auto zo langzaam reed kon een van de agenten ernaast gaan lopen, het portier opentrekken en het contact uitschakelen. De bestuurder is meteen uit de auto gehaald.

De man, een 33-jarige Pool, moest een blaastest doen op straat. Toen bleek dat hij veel te veel gedronken had. De man blies een ‘F’. Hij is meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. De man had bijna vier keer teveel gedronken en mocht dus niet meer rijden.

De politieagenten wilden het rijbewijs van de man invorderen, maar dat bleek hij niet bij zich te hebben. Hij heeft een rijverbod gekregen van tien uur. De auto was dusdanig beschadigd dat de man er niet meer mee op de openbare weg mag rijden. Het voertuig moet eerst hersteld worden en opnieuw gekeurd door de RDW.

Deel bedrijven aarzelt met voorbereidingen Brexit

Nederlandse bedrijven zijn onzeker over de afloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw partnerschap. Een derde van hen wacht daarom met het treffen van voorbereidingen op de gevolgen van de Brexit. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 572 bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het VK.

Of de EU en het VK nu een akkoord bereiken of niet, per 1 januari 2021 zullen er nieuwe regels gaan gelden voor het zakendoen met het VK. Iets minder dan de helft van de bedrijven met een directe handelsrelatie (47%) stelt redelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van de Brexit. Dit aantal is nagenoeg gelijk gebleven aan de vorige meting in april 2020.

Ruim de helft van de bedrijven die direct zakendoen met het VK vindt het belangrijk om zich op de gevolgen van de Brexit voor te bereiden (53%). Zes op de tien bedrijven (57%) geven aan zich een beetje tot zeer grote mate te hebben voorbereid, waarmee dit aandeel weinig is veranderd sinds april. Een derde van de bedrijven stelt eerst de uitkomsten van onderhandelingen af te wachten alvorens zich echt te zullen voorbereiden. Vooral bedrijven met een indirecte handelsrelatie bereiden zich (nog) niet voor op Brexit (74%), vooral omdat zij niet verwachten dat Brexit gevolgen zal hebben voor hun bedrijf.

Brexit en corona
Ondanks de coronacrisis blijven veel bedrijven het belang van Brexit en de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk inzien. Net als tijdens de vorige meting, ziet ruim een kwart (28%) van de bedrijven Brexit nog steeds als een probleem voor hun bedrijf. De meeste bedrijven met een directe handelsrelatie geven aan dat de coronacrisis geen of weinig invloed heeft op hoe zij zich voorbereiden op de nieuwe regels (65%) of stelt het niet te weten (22%).

Bredere voorbereidingen
Het aandeel bedrijven met een directe handelsrelatie met het VK dat zich in zeer grote of behoorlijke mate op Brexit voorbereidt blijft sinds 2019 stabiel rond de 30%. Maar uit het onderzoek blijkt deze groep zich vaker in de volle breedte voor te bereiden. Bedrijven maken vaker dan voorheen afspraken over leveringsvoorwaarden, prijzen, afspraken met transporteurs, en doen vaker de Brexit Impact Scan.

Verwachtingen lopen uiteen
Iets meer dan de helft van de bedrijven die direct zakendoen met het VK (54%) hoopt op een bredere deal, inclusief afspraken over allerlei aspecten van economische samenwerking, al lopen de verwachtingen over wat de uitkomst zal gaan zijn sterk uiteen. Slechts 5% denkt dat een bredere deal mogelijk zal zijn. Een groter aandeel bedrijven verwacht dat er geen akkoord zal komen (26%), verwacht een beperkt akkoord (23%) of weet het niet (23%).

Aflopen overgangsperiode
Aan het einde van het jaar loopt de overgangsperiode voor Brexit af. Akkoord of geen akkoord, per 1 januari zullen er nieuwe regels gaan gelden voor het zakendoen met het VK. Zo zullen er sowieso grensformaliteiten gaan komen.

Ondernemers kunnen nu al veel doen om zich goed voor te bereiden. Dit zal helpen bij het tegengaan van oponthoud wanneer de regels ingaan. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. En door zich goed te laten informeren door de Britse overheid over regels en formaliteiten die in het VK zullen gaan gelden.

Voor tips en meer informatie kunnen ondernemers terecht op www.brexitloket.nl. Hier kunnen zij de Brexit Impact Scan invullen om te kijken welke maatregelen zij nu al kunnen en moeten treffen. De Rijksoverheid roept ook ondernemers die al voorbereidingen getroffen hebben op om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Werkloosheid licht gedaald

In oktober waren 406.000 mensen werkloos, dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 4.000 per maand. Een dergelijke daling, gemeten over drie maanden, deed zich voor het laatst voor in maart van dit jaar. Het aantal werkenden groeide in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14.000 per maand. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind oktober 278.000 lopende WW-uitkeringen.

De beroepsbevolking (alle werkenden en werklozen samen) groeide in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 9.000 mensen per maand. Dat komt vooral door een sterke toename van het aantal werkenden in oktober. 4,2 miljoen mensen hadden in oktober om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 5.000 per maand gedaald.

Werkloosheid in oktober verder gedaald
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen van 15 tot 75 jaar die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn, werkloos. Met 406.000 werklozen in oktober was 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. In september was dat 4,4 procent (413.000). Tussen maart en augustus nam de werkloosheid nog maandelijks toe, van 273.000 naar 426.000.

UWV: Aantal lopende WW-uitkeringen in oktober gelijk gebleven
Nadat het aantal lopende WW-uitkeringen twee maanden op rij gedaald is, vond in oktober een stabilisatie plaats. Eind oktober zijn er, evenals in september, 278.000 WW-uitkeringen verstrekt. In vergelijking met oktober vorig jaar ligt het aantal WW-uitkeringen 19,2 procent hoger. De grootste stijging op jaarbasis is bij de dienstverlenende beroepen en de transport- en logistiekberoepen.

UWV: Meer nieuwe WW-uitkeringen, vooral in de horeca
In oktober werden er gemiddeld 8.500 nieuwe WW-uitkeringen per week verstrekt. Dat is een toename van 37 procent ten opzichte van september. De grootste stijging was in de horeca. Omdat er ook gemiddeld 8.500 WW-uitkeringen per week werden beëindigd, is het totaal aantal uitkeringen gelijk gebleven.

Daling aantal werklozen
De daling van het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden is een resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien.

In oktober waren 406.000 mensen werkloos. Drie maanden eerder, in juli, waren er 419.000 werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 13.000 af (gemiddeld 4.000 per maand). Dit kwam vooral doordat meer mensen een baan vonden (van werkloos naar werkzaam) dan er werkloos werden doordat ze geen werk meer hadden (van werkzaam naar werkloos). Per saldo daalde het aantal werklozen hierdoor met 30.000 in de afgelopen drie maanden.

Anderzijds was het aantal mensen dat op zoek ging naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) groter dan het aantal werklozen dat stopte met zoeken (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Hierdoor groeide de werkloosheid per saldo met 17.000 personen.

De werkloze beroepsbevolking kan dus groeien door aanwas van de werkende en de niet-werkende kant. In de maanden juli, augustus en september groeide de werkloosheid vooral door de aanwas vanuit de niet-werkenden. Deze was toen veel groter dan in oktober (respectievelijk 67.000, 88.000 en 44.000). Dat kwam doordat er in die periode veel meer mensen op zoek gingen naar werk. Daarnaast groeide de werkloze beroepsbevolking in juli en augustus nog door aanwas vanuit de werkende kant. Sinds september is dit niet meer het geval.

Het aantal mensen met werk daalde aan het begin van de coronacrisis sterk, vooral onder jongeren. In de afgelopen paar maanden was het baanverlies minder groot en nam de toestroom vooral bij jongeren uit de niet-beroepsbevolking weer toe tot het niveau van voor de crisis. Zo nam het aantal werkenden weer toe.

'Inzet hond gebeurt volgens duidelijke richtlijnen'

De surveillancehond is, na het dienstwapen, het zwaarste geweldsmiddel dat de politie kan inzetten. Maar anders dan het dienstwapen zijn de voorwaarden voor inzet van diensthonden niet omschreven in de Ambtsinstructie voor de politie. Toch zijn er richtlijnen waar agenten zich met hun honden aan moeten houden. ‘Al was eerder formaliseren beter geweest’, vindt Ronald Verheggen van de politie.

Richtlijnen inzet politiehond
‘Het is soms noodzakelijk om een hond in te zetten’, stelt Ronald Verheggen, sectorhoofd Dienst Regionale Operationele Samenwerking (DROS) en verantwoordelijk voor de trainingen van politiehonden. In het tv-programma Zembla legt hij vanavond uit hoe de politie honden inzet als geweldsmiddel. ‘Bijvoorbeeld bij aanhoudingen met een verhoogd risico. Ook zetten we honden in bij samenscholingen waarbij de openbare orde ernstig in het geding is. In dat geval moet de hond aangelijnd zijn.‘ De politie heeft zo’n vierhonderd surveillance- en AOT-honden (honden van de aanhoudings- en ondersteuningsteams) en hondengeleiders ter beschikking, die elk tot honderdtachtig diensten per jaar draaien en op tienduizenden meldingen worden afgestuurd. ‘De inzet gebeurt volgens duidelijke richtlijnen’, zegt Verheggen. ‘Zo moet de politie waarschuwen voordat een surveillancehond of een AOT-hond tegen een verdachte wordt ingezet. Dat moet luid en duidelijk gebeuren.’

Regeling Politiehond
Volgens Verheggen krijgen de honden en hun geleiders een intensieve training. ‘De honden worden afgericht door particulieren, die ze de basisvaardigheden bijbrengen. Daarna nemen instructeurs van de politie de opleiding van de honden en geleiders over. De geleider traint minimaal twee keer per maand met zijn of haar hond, die gecertifieerd moeten zijn conform de Regeling politiehond. Hond en geleider zijn daarvoor verplicht een keer per twee jaar deel te nemen aan een examen. We trainen op bijten in arm en been. Als dat bijvoorbeeld door de omstandigheden niet mogelijk is kan de hond ‘geplaatst’ worden op een specifiek lichaamsdeel. Daarbij zal de veiligheid van de verdachte altijd in overweging worden genomen.’

Registreren bijtincidenten
'Geweld moeten we als politie melden. Gebeurt dat niet, dan volgen in de regel zware sancties. Per jaar vinden er zo’n 360 bijtincidenten plaats. Dat is ongeveer 1% van de ingezette geweldsmiddelen.' Op jaarbasis wordt per hond/geleider gemiddeld minder dan één keer gebeten. Verheggen: ‘Dat geeft wel aan hoe terughoudend we zijn met de inzet van dit geweldsmiddel. Bij veruit de meeste inzetten gebeurt deze geweldstoepassing zoals we dat willen zien. Een enkele keer moet je vaststellen dat het anders had gekund.’ Bijtincidenten worden volgens Verheggen geregistreerd. ‘Zo registreert de politie de inzet van de hond en het gebruik van geweld.’

De gebeten hond
‘Aan ieder geweldsmiddel dat we inzetten zitten risico’s vast’, waarschuwt Verheggen. ‘De hond is en blijft een dier. Er zit altijd een element van onvoorspelbaarheid in. ’De geweldsinzet (rechtmatigheid en proportionaliteit) van een surveillance wordt getoetst door de hulpofficier van justitie (hovj), het sectorhoofd, commissie geweldsaanwending in de eenheid en uiteindelijk de politiechef van die eenheid. Bij de afwegingen en het oordeel gebruikt de commissie de adviezen uit het rapport ‘De gebeten hond’ van de politie, die zich hierbij baseerde op aanbevelingen van de Nationale Ombudsman uit 2009.

Aanbevelingen Nationale ombudsman
De aanleiding voor het rapport was een klacht van een man die in zijn been was gebeten door een politiehond. De ombudsman adviseerde de politie om de regels voor de inzet van honden op te nemen in de Ambtsinstructie. Het geven van een bijtopdracht aan een hond is immers een zwaar geweldsmiddel dat ernstige gevolgen kan hebben voor een burger. ‘Dat rapport gebruiken we sindsdien als kader voor de inzet van honden’, zegt Verheggen. ‘Zowel bij opleiding en training van de honden, als bij disciplinaire of strafrechtelijke toetsing.’

Het is nu wachten tot de aanbevelingen van de nationale Ombudsman formeel worden opgenomen in de nieuwe Ambtsinstructie voor de politie. Maar dat gaat Verheggen niet snel genoeg. ‘De politie had in een eerder stadium bij de wetgever moeten aandringen op formalisatie. Het resultaat is dat we nu 11 jaar verder zijn en het nog steeds niet in de Ambtsinstructie staat. Dat is een slecht signaal naar onze partners en naar de samenleving.’

Verantwoord geweldsmiddel
Maar de diensthond blijft een noodzakelijk en verantwoord geweldsmiddel voor de politie, benadrukt Verheggen. ‘Laat ik voorop stellen dat ieder geweldsmiddel er lelijk uitziet en risico’s op letsel met zich meebrengt. Maar de kans op ernstiger of zelfs dodelijk letsel is groter bij een vuurwapen. Het gebruik van lichtere middelen, zoals de wapenstok of fysiek geweld, kan niet altijd het gewenste effect hebben en levert soms ook meer risico’s op. In zo’n geval kun je als politie het beste een hond inzetten. De hond is dus noodzakelijk als geweldsmiddel, maar de hond als zoekmiddel is onvervangbaar.’

FOK! Wat een weer: toenemende bewolking

Vanochtend is er tamelijk veel bewolking en trekken er geregeld buien over. In de middag neemt de buiigheid van het noordwesten uit af. De middagtemperatuur wordt ongeveer 11°C. Er staat een matige tot vrij krachtige west- tot zuidwestenwind, aan de kust is de wind hard, mMogelijk dat de wind in het oostelijke Waddengebied rond het middaguur korte tijd stormachtig wordt, 8 Bft. Verder kunnen er vooral bij buien (zware) windstoten voorkomen, boven land 60-70 km/uur, in het noordelijk kustgebied 75-85 km/uur en op de oostelijke Wadden mogelijk 90 km/uur. In de middag draait de wind naar noordwest en in de avond neemt de wind duidelijk af.

In de nacht naar vrijdag is het half tot zwaar bewolkt en kunnen er vooral in de kustprovincies enkele buien voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C vlak aan zee tot +1°C plaatselijk in het oosten. De westelijke wind is zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Vrijdag overdag is het half tot zwaar bewolkt en komen er vooral in het noordoosten nog enkele buien voor. Op de meeste plaatsen blijft het echter tot de avond droog. In de avond raakt het in het westen bewolkt en kan het daar af en toe gaan regenen. De middagtemperatuur wordt 8 of 9°C. De west- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust neemt de wind later op de dag toe tot (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

 

Meer weer op FOK!

Het Reichswald War Cemetry in de herfstzon (Foto: qltel )
Het Reichswald War Cemetry in de herfstzon (Foto: qltel )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Auto in beslag genomen bij hardleerse wegpiraat

De verkeerspolitie zag afgelopen zaterdag een bestuurder van een personenauto met 169 km/u over de A28 tussen Zwolle en Hattem rijden waar 100 was toegestaan.

Nadat staandehouding van de bestuurder is een speekseltest afgenomen, deze gaf de indicatie gebruik drugs aan. Hierop werd het rijbewijs ingevorderd wegens de snelheidsovertreding en een bloedproef afgenomen (uitslag nog niet bekend).

Gisteren zagen de verkeersagenten dezelfde auto met dezelfde bestuurder over de N35 tussen Zwolle en Heino rijden. De snelheid na correctie bleek 150 i.p.v. 100 maximaal toegestaan. Bestuurder negeert vervolgens een rood licht. Bij staandehouding bleek het rijbewijs (uiteraard) nog ingevorderd. Daarnaast bleek de bestuurder in bezit van harddrugs en had hij een wapen voorhanden bij de middenconsole van zijn auto.

Hierop is de verdachte aangehouden en meegenomen voor een bloedproef. De personenwagen, het wapen en de drugs zijn in beslag genomen. De bloedproef is uitgevoerd op het bureau en er zijn meerdere processen-verbaal opgemaakt. Na het bekend worden van de uitslagen van de bloedproef kan wellicht nog een proces-verbaal worden opgemaakt voor het rijden onder invloed van drugs. Daar zal dan tevens een melding over worden gemaakt bij het CBR..

Onbekende overleden man krijgt na 25 jaar een naam

Op zondag 16 juli 1995 werd op de onbewoonde zandplaat de Razende Bol /Noorderhaaks, tussen Den Helder en Texel, het levenloze lichaam aangetroffen van een zeezeiler. De man kon toen niet geïdentificeerd worden, en werd uiteindelijk anoniem begraven op een begraafplaats in Den Helder.

Het onderzoek naar de identiteit van de man heeft de politie nooit losgelaten. Zijn naam kon niet direct worden ontdekt, er waren geen bijpassende vermissingen. Er is gerechercheerd op de boot van de man, de boot die ook daar aangespoeld is. Ook is navraag gedaan naar de herkomst van het schip, het aangepaste zeil, de kleding van de man en het horloge wat de man droeg. Vervolgens is aandacht geschonken aan de herkomst van de brandblussers, kachel en zelfs de koperen nagels van het schip waarmee de houten kiel beslagen is. Dit heeft onvoldoende aanknopingspunten opgeleverd.

Het bureau vermiste personen Noordzee van het team maritieme politie van de landelijke eenheid heeft samen met het coldcaseteam en bureau vermiste personen van de politie Noord-Holland aanhoudend aandacht gehad voor dit onderzoek. Over de jaren heen zijn meer dan 100 tips uitgewerkt die telkens niet tot een naam van de overleden man zouden leiden.

Zweedse media
In de zomer van 2020 heeft de afdeling communicatie van de politie Noord-Holland een persbericht verspreid richting de Zweedse media. Het horloge wat de man droeg was namelijk speciaal bestemd voor de Zweedse markt en ook een label in zijn broek was van Zweedse herkomst. Het persbericht is gedeeld met ruim 50 kranten, en ook de Zweedse variant van Opsporing Verzocht, Efterlyst, is opnieuw benaderd om aandacht te schenken aan de anonieme zeezeiler. Het krantenbericht leverde een reactie op van een vrouw, die in het verhaal van de overleden man meende haar oom te herkennen. Zij mailde het onderzoeksteam waarna contact is gelegd met de inmiddels volwassen kinderen van degene van wie zij dacht dat het was. Na een DNA vergelijking kon worden vastgesteld dat de overleden man Hans betrof uit het Zweedse Sundsvall. Hij was in 1995 59 jaar oud.

Voor de familie een spannende tijd, zo ook voor politieman John Welzenbagh die al 6 jaar met het onderzoek bezig was: “Ik was er zo vol van dat ik eindelijk dichtbij de oplossing was. Ik kon er gewoon niet van slapen.”

Nabestaanden
De twee dochters van de man reageerden blij, dankbaar en geëmotioneerd na het definitieve bericht dat hun vader was geïdentificeerd. 'Al die jaren hebben zij in onzekerheid geleefd met de vraag wat met hun vader was gebeurd, waarom hij niet meer reageerde op contactverzoeken. Door omstandigheden hebben zij geen aangifte van vermissing gedaan van hun vader in Zweden,' aldus Welzenbagh. De dochters overwegen vanwege de corona maatregelen in het voorjaar naar Nederland te komen en hun vader thuis te brengen.

DNA - databank
De coldcaseteams van de politie blijven aandacht vragen voor vermissingen. Familieleden van iemand die (op zee) vermist is geraakt kunnen kosteloos DNA afstaan bij de politie (door middel van wangslijm). Hiervan wordt een DNA profiel ontwikkeld wat wordt vergeleken met en opgenomen in de DNA databank vermiste personen en aangetroffen overleden personen die we niet aan een naam kunnen koppelen.

'Wij hopen dat hier een match uit ontstaat. Ook als het niet direct een match oplevert kan dit in de toekomst alsnog het geval zijn. Er worden in heel Nederland nog altijd onbekende overledenen opgegraven, voor het veiligstellen van DNA. Dit doen wij met onbekenden tot honderd jaar geleden, omdat er nog altijd eerstegraads familieleden kunnen zijn die zich nog steeds afvragen wat het lot van hun geliefde is, of waar deze begraven is. Op deze manier hopen wij familieleden duidelijkheid te geven en kunnen wij een onbekende dode een naam geven. Dat is waar wij het voor doen', aldus Bianca Lootsma, specialist vermiste personen van de politie Noord-Holland.

'Wij nodigen familieleden van vermisten dan ook van harte uit om contact met ons op te nemen via coldcase@politie.nl voor de afname van wangslijm voor het vervaardigen van een DNA profiel, mits er nog geen DNA van familie is veiliggesteld.'

Actuele vermissingen wereldwijd
Het Bureau Vermiste Personen Noordzee van het Team Maritieme Politie doet onderzoek naar de identiteit van aangetroffen lichamen in de Noordzee. Maar wat niet bij iedereen bekend is dat zij ook onderzoek doen naar Nederlandse vermissingen op zee wereldwijd. Hierbij kan gedacht worden aan een bemanningslid van een vrachtvaarder die vermist wordt op de Atlantische Oceaan, maar het kan ook gaan om een vermiste zeiler in het Caribische gebied.

4 jaar cel voor zware mishandeling en vrijheidsberoving in Eindhoven

De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Den Haag (40 en 47 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Ze overmeesterden met veel geweld een man en hielden hem in hun auto vast terwijl ze van Eindhoven naar Utrecht reden.

Een man werd in februari jl. 's avonds laat op straat in Eindhoven plotseling beetgepakt door 4 mannen nadat hij uit zijn auto was gestapt. Hij werd met veel geweld in een auto geduwd. Het slachtoffer kreeg handboeien om zijn polsen en een capuchon over zijn hoofd zodat hij niet wist waar ze naartoe reden. Ook in de auto werd fors geweld tegen hem gebruikt. De mannen bedreigden het slachtoffer met een vuurwapen en sloegen hem daar ook mee. Intussen hadden getuigen bij de politie melding gemaakt van het incident op straat en gaven zij het kenteken door aan de politie. Een surveillance-eenheid signaleerde de auto niet veel later in Utrecht. Na een achtervolging kon de politie uiteindelijk de auto met daarin de 2 verdachten tot stoppen dwingen. In de auto trof de politie - naast het bloedende slachtoffer - een doorgeladen vuurwapen aan.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten veel geweld gebruikten. Ze sloegen het slachtoffer onder meer in het gezicht en op zijn hoofd. Bovendien was er sprake van een vooropgezet plan. Ook weegt mee dat beide verdachten eerder voor soortgelijke delicten zijn veroordeeld, maar zich hierdoor kennelijk niet lieten weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Al met al vindt de rechtbank celstraffen van 4 jaar op zijn plaats. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van in totaal bijna 2.500 euro.

Supersnelrecht voor tegendemonstranten KOZP; straf wegens bespuwen agent

Een 19-jarige man is woensdag berecht via een supersnelrechtzitting voor het bedreigen van een ambtenaar in functie. De man was afgelopen zondag aanwezig bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht. Hij heeft daarbij in de richting van het gezicht van een agent gespuugd. De man heeft een taakstraf en jeugddetentie opgelegd gekregen.

Demonstratie
Afgelopen zondag vond er in Maastricht een demonstratie plaats van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Deze demonstratie was zowel bij Gemeente Maastricht, politie en het Openbaar Ministerie bekend. Door alle partijen zijn voorbereidingen getroffen voor het faciliteren van een veilig en goed verloop van de demonstratie.

Inzet Mobiele Eenheid
Naast demonstranten van KOZP verzamelden zich zondagmiddag ook diverse andere groeperingen in Maastricht. Die waren er deels op uit de demonstratie te verstoren. Hierdoor werd het op sommige plekken onrustig in de stad en was inzet van de Mobiele Eenheid nodig om eenieders veiligheid te garanderen. Bij deze inzet zijn zondag vijf personen aangehouden.

Veroordeling
De 19-jarige man is een van die vijf aangehouden personen. Hij is opgepakt wegens bedreiging van een ambtenaar in functie doordat hij in de richting van het gezicht van een agent heeft gespuugd. De rechter heeft ervoor gekozen om het adolescentenstrafrecht toe te passen en veroordeelde de man tot een taakstraf van 30 uur en jeugddetentie van vier weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De zaak van een van de andere aangehouden personen is geseponeerd. Bij de andere drie wordt de wijze van afdoening nog nader bekeken. Deze vier personen zitten niet meer vast. Het onderzoek naar de ongeregeldheden tijdens de demonstratie is nog in volle gang. Het Openbaar Ministerie sluit dan ook niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen plaatsvinden.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.