Hindley wint koninginnenetappe, roze trui nipt voor Kelderman

De koninginnenetappe in de Giro d'Italia van Pinzolo naar Laghi di Cancano is gewonnen door Jai Hindley. De renner van Sunweb won de sprint van zijn medevluchter Tao Geoghegan Hart. Wilco Kelderman pakte de roze leiderstrui, maar verloor wel tijd op Geoghegan Hart en ploegmaat Hindley.

Gelijk na de start moesten de renners klimmen. De Campo Carlo Magno van de tweede categorie moest worden bedwongen. En ook regende het aanvallen van renners die mee wilden zitten in de vlucht van de dag, maar de pogingen werden geneutraliseerd. Ruben Guerreiro, de drager van de bergtrui, kwam als eerste boven. Het peloton was ondertussen uitgedund tot zo'n 45 man.

Uiteindelijk slaagden 10 man erin om wel weg te rijden: Felline, Tonelli, Rossetto, Navarro, De Gendt, Carretero, Cataldo, O'Connor, Ganna en Swift. De tweede beklimming van de dag was de Passo Castrin van de eerste categorie. Een groep met daarin bergkoning Guerreiro was inmiddels ook uit het peloton ontsnapt en zij sloten bij de kopgroep aan. De Gendt was als eerste boven, het peloton volgde op anderhalve minuut.

In het peloton was het Sunweb dat het tempo bepaalde. Wat volgde was een groot aantal kilometers waar weinig gebeurde. Op zo'n 63 kilometer van de meet begon men aan de roemruchte Stevio. De kopgroep dunde langzaam uit en ook in het peloton moesten aardig wat renners lossen. Op het nog niet steile gedeelte was het O'Connor, de winnaar van de etappe van gisteren en de nummer twee van de dag ervoor, die uit de kopgroep reed.

In de groep met favorieten, waar Sunweb stevig de regie in handen had, was het roze truidrager Almeida die het erg moeilijk had en uiteindelijk op 12 kilometer onder de top moest lossen. Er was nog een groepje van vier over met Kelderman, Hindley, Geoghegan Hart en Dennis dat op een halve minuut van O'Connor reed. Kelderman had het wel lastig door het tempo van Dennis en moest lossen. Inmiddels was O'Connor ingelopen. Kelderman ondertussen bleef Hindley, Geoghegan Hart en Dennis in het vizier houden al bleef hij wel tijd verliezen. Almeida kon dag zeggen tegen zijn roze trui want zijn verschil was inmiddels opgelopen naar 2,5 minuut.

In de laatste twee kilometers voor de top verloor Kelderman niet meer tijd op de drie vooraan. Het verschil bleef rond de 40 tellen. Het was Dennis die als eerste boven kwam. Kelderman volgde op 49 tellen. In de afdaling werd de achterstand van de Nederlander niet groter, maar ook niet kleiner. In de slotklim werd het verschil wel groter. Dennis moest vooraan lossen. Fuglsang en Bilbao kwamen bij Kelderman en gingen erop en erover. Hij kon niet bij het duo aanhaken, waar Fuglsang even later moest lossen. Vooraan was het Hindley die niet uit het wiel van Geoghegan Hart kwam en dus ook niet overnam.

In de eindsprint was het Hindley die Geoghegan Hart de baas was in de eindsprint. Kelderman kwam uiteindelijk op 2,18 helemaal kapot over de finish, maar pakte wel het roze. Hij heeft in het algemeen klassement twaalf tellen op ploegmaat Hindley, en 15 tellen op Geoghegan Hart.