Skiesters openen de winter in SŲlden

Het heeft even mogen duren, vanwege het door de COVID-19-pandemie vroegtijdig gestopte seizoen 2019/20 zelfs wat langer dan normaal, maar zaterdag was het zover: de World Cup alpineskiën ging van start met de reuzenslalom voor vrouwen in Sölden, de winter is begonnen.

Na de eerste run ging de als tweede gestartte Italiaanse Marta Bassino ruimschoots aan de leiding, 0,58 seconden voor landgenote Federica Brignone. Met 0,92 seconden was de Noorse Mina Fürst Holtmann verrassend de enige andere dame binnen een seconde, voor de Zwitserse Michelle Gisin en de Nieuw-Zeelandse tiener Alice Robinson (beiden +1,18), met Lara Gut-Behrami (+1,39) nog als serieuze podiumkandidate.

In run twee opende Sofia Goggia de top-8 van run één, maar ze eindigde 1,34 seconden achter de Slowaakse Petra Vlhova, tiende na de eerste manche. Wendy Holdener ging bovenin gelijk in de fout en was kansloos, Gut haalde het ook niet en de zoals altijd agressief skiënde Robinson gaf een voorsprong weg met een forse fout, resulterend in een plekje buiten de eerste tien.

Gisin kwam 0,17 seconden achter de indrukwekkende Vlhova terecht, Holtmann gaf 0,62 seconden toe en leek een tweede World Cup-podium zo te kunnen vergeten. Brignone kwam ijzersterk naar beneden en hield 0,99 seconden over op Vlhova, met alleen Bassino nog te gaan. Die leverde wat in, maar hield toch stand en boekte met 0,14 seconden voorsprong haar tweede World Cup-zege, voor Brignone en Vlhova.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde in de eerste run als 31e, één positie en 0,13 seconden buiten een plekje in de tweede run.