RIVM rectificeert: 'Geen negatief reisadvies Rotterdam'

Wil je naar Rotterdam? Ga dan alleen als dat strikt noodzakelijk is. Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM zei tegenover de camera van het RTL Nieuws als reactie op de recentste cijfers: 'Ga niet naar Rotterdam als het niet nodig is'.

In Rotterdam is een sterke stijging van het aantal COVID-19 besmettingen te zien. In de afgelopen twee weken verdriedubbelde het aantal positieve coronatests. De epidemioloog vindt het nog te vroeg om van een tweede golf te spreken maar noemt de cijfers wel 'zorgwekkend'. De GGD stelt dat er de afgelopen periode met name uitbraken zijn geconstateerd binnen families, onder studenten en op het werk.

Er is vanuit het RIVM nog geen officieel gewijzigd lokaal negatief reisadvies afgekondigd zoals bijvoorbeeld wel voor de Belgische stad Antwerpen geldt.

Update 20.15 uur:
Het RIVM krabbelt terug na de eerdere oproep niet af te reizen naar Rotterdam, de stad met de meeste nieuwe besmettingen van Nederland.

Epidemioloog Van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance bij het RIVM, stelt in een toelichting dat haar antwoord volgde op een vraag over tripjes naar Rotterdam. "Dit is geen negatief reisadvies. Wij geven als RIVM geen reisadviezen voor Nederland. Ik bedoelde dat je drukke plekken moet vermijden, zoals het centrum van Rotterdam. Datzelfde geldt ook voor andere centra van steden waar je geen afstand kunt houden, of het nu Amsterdam of Utrecht. Denk goed na over waar je heengaat."

De rectificatie kwam na kritiek vanuit de burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Je kunt veilig naar Rotterdam komen", reageert de woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester. "Als je je maar houdt aan de regels: 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en handen wassen". Het bericht om alleen naar Rotterdam te komen als dat noodzakelijk is, klopt niet.