Vijf judoka's zeker van Olympische Spelen in Tokio

De selectiecommissie van de Judo Bond Nederland heeft de eerste judoka’s aangewezen die het bondsbestuur bij NOC*NSF gaat voordragen voor de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer. Het gaat om Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg). Deze atleten dienen op 2 juni 2020 nog wel te voldoen aan de internationale eisen voor kwalificatie.

Voor wereldkampioen Van ’t End en De Wit wordt het hun tweede Olympische Spelen na die van Rio de Janeiro in 2016. Franssen, Tsjkadoea en Korrel bereiden zich voor op hun Olympisch debuut. 

“We hebben als selectiecommissie gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in een vroeg stadium judoka’s aan te wijzen”, licht directeur topsport Tjaart Kloosterboer toe. "Het gaat nu om de gewichtsklassen waarin momenteel één judoka voldoet aan de internationale eisen en twee gewichtsklassen waarin weliswaar twee judoka’s op dit moment voldoen, maar de selectiecommissie en de Olympische coaches unaniem waren."

Tessie Savelkouls had normaliter ook bij de eerste selectie gezeten, maar de zwaargewicht raakte afgelopen weekend in Parijs ernstig geblesseerd. Kloosterboer daarover: "Een van de uitgangspunten bij de eerste selectie is dat we geen geblesseerde sporters aanwijzen. De exacte gevolgen van blessure van Tessie zijn nog onduidelijk, waardoor zij er nu niet bij zit."

In de overige gewichtsklassen valt in mei een besluit. “Naast dat we kwalificatie proberen af te dwingen in de klasse -57 kg, hebben we nog in drie klassen een ongekende luxe om uit twee topjudoka’s te kunnen kiezen voor één Olympisch startbewijs. Na de EK begin mei zullen we na overleg met de Olympische coaches de keuze maken”, sluit Kloosterboer af.

Het internationale kwalificatietraject begon op 25 mei 2018 en eindigt met de World Masters op 30 en 31 mei later dit jaar. De internationale eis voor deelname in Tokio is een plek bij de beste 18 op de Olympische ranglijst, geschoond op één judoka per land. Het judotoernooi in Tokio vindt plaats van zaterdag 25 juli t/m zaterdag 1 augustus.

In drie klassen is het spannend wie namens Nederland mag uitkomen. Bij de zwaargewichten (100+) gaat het tussen Roy Meyer en Henk Grol. Meyer staat voor in punten en won brons op het afgelopen wereldkampioenschap. Grol wist afgelopen zondag de beslissing moeilijker te maken door de Grand Slam in Parijs te winnen. In de klasse tot 78 kilogram bij de dames gaat het tussen Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk. Steenhuis lijkt de favoriet in deze strijd. 

De laatste categorie waar het om draait is de klasse tot zeventig kilogram. Sanne van Dijke staat 123 punten voor op Kim Polling. Laatstgenoemde kwam echter terug van een blessure en weet op de recentere toernooien betere resultaten te overhandigen. Na het EK zullen we weten wie er mag gaan en of er nog traditioneel 'gedoe' komt. De judoselectie voor de Olympische Spelen levert iedere keer hoop discussies en gedoe op.